KESKIVIIKKO 04.04.07
1. PALESTIINALAISET esittävät ankaraa kritiikkiä Saksan liittokansleri Angela Merkelin äskettäisen Israelin vierailun johdosta, jonka aikana hän tapasi myös PA:n johtoa.
Palestiinalaiset eivät olleet ollenkaan tyytyväisiä siihen, ettei Merkel suostunut toteuttamaan heidän toiveitaan. He olivat toivoneet voivansa hyödyntää vierailua omassa propagandassaan.
PA:n huomattava virkailija, jota JPostin asiaa käsittelevä artikkeli ei nimeä, väittää Merkelin loukanneen palestiinalaisten tunteita vierailunsa yhteydessä Ramallahiin, jossa hän tapasi Mahmoud Abbasin.
VIRKAILIJAN MUKAAN Merkel teki kaikkensa provosoidakseen palestiinalaisia, eikä näyttänyt olevan kiinnostunut palestiinalaisten kärsimyksistä, vaan osoitti olevansa hyvin myönteinen Israelille.
Virkailija valitti, ettei Merkel suostunut tapaamaan Israelissa vangittujen palestiinalaisten omaisia, mutta keskustellessaan Abbasin kanssa hän keskittyi palestiinalaisten sieppaamaan israelilaiseen sotilaaseen, jota sieppaajat ovat pitäneet hallussaan kesäkuusta 2006 lähtien.
Lehdistötilaisuudessa Merkel kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin palestiinalaisista vangeista Israelin vankiloissa. ”Hän näytti olevan kiinnostunut vain Gilad Shalitin tapauksesta,” virkailija valitti.
TOINEN PA:N VIRKAILIJA totesi, että Merkelin vierailu Ramallahissa oli äärimmäisen kielteinen ja täydellinen pettymys. Hän paljasti, että Abbas halusi tavata Merkelin Betlehemissä, jossa kristityt juhlivat pyhää viikkoa. Abbas oli suunnitellut, että hän näyttää Merkelille ”muuria, jonka Israel rakensi Betlehemin ympärille”, mutta Merkel kieltäytyi menemästä sinne. Abbas olisi halunnut verrata Betlehemin muuria Berliinin muuriin muistuttaen Merkeliä ajasta, jolloin tämä asui Itä Berliinissä.
MERKEL KIELTÄYTYI tapaamasta kristittyjen johtajia ja PA:n sosiaalivirkailijoita, joita edelliset vierailijat Euroopasta ovat tavanneet. ”Mutta Merkel kieltäytyi siitä syytä ilmoittamatta.
Tämä on sopimatonta,” virkailija tuhisi tuohtuneena.
VIRKAILIJA OLI myös tyytymätön siihen, että Merkel hyväksyi kunniatohtorin arvon heprealaisessa yliopistossa sunnuntaina, mutta kieltäytyi vierailemasta Itä Jerusalemissa, jossa Abbas olisi halunnut näyttää Merkelille arabikaupunginosia osoittaakseen, ”miten Israel muuttaa niiden arabi- ja muslimi-luonteen”. Virkailija ei säästellyt sanojaan: ”Tuo nainen yrittää olla enemmän israelilainen kuin israelilaiset, ja on keskittynyt kaikessa vain Gilad Shalitiin. Saksa ei voi näytellä mitään osaa rauhanprosessissa Israel-myönteisyytensä vuoksi. Kansamme näyttää saavan maksaa hinnan rikoksista, joita tehtiin juutalaisille toisessa maailmansodassa.”
ABBASIN KANSLIASTA pyrittiin estämään diplomaattisen kriisin syntyminen Merkelin vierailusta esitetyn kritiikin johdosta: ”Me ehdottomasti hylkäämme halventavat huomautukset, joita on esitetty Saksan liittokansleria vastaan. Me arvostamme Saksan jatkuvan tuen palestiinalaisille ja sen pyrkimyksiä saada uutta eloa kvartetin osaan ja tukeen arabien rauhansuunnitelmaan, joka vahvistettiin Riadin kokouksessa.”
ABBAS UUDISTI halunsa tavata Olmertin joka toinen viikko, kuten ulkoministeri Rice sai heidät lupaamaan, tavatessaan USA:n kongressin edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin Ramallahissa, jolle Abbas esitteli PA:n yhteishallituksen ja vaati sille asetettujen boikottien poistamista.
MONET PALESTIINALAISET journalistit boikotoivat lehdistötilaisuutta vastalauseena BBC:n toimittajan Alan Johnstonin sieppaamisen johdosta, jonka luultavasti tekivät al-Qaidan tai jonkun klaanin jäsenet Gazassa.
PALESTIINAN AUKTORITEETIN johdon kyyninen tapa käyttää Palestiinan kristittyjä propagandassaan on täysin moraaliton, kun tietää, miten häikäilemättömästi palestiinalaiset muslimit painostavat ja ahdistavat alueellaan asuvia kristittyjä PA:n tieten ja ilmeisellä hyväksymisellä. Tämä on asia, joka jokaisen alueella vierailevan eurooppalaisen (kristityn?) johtajan tulisi ottaa keskustelujen keskeiseksi aiheeksi.
2. OLMERT ELÄTTELEE edelleen toiveita alueellisesta johtajatason huipputapaamisesta useitten arabimaitten esittämistä hylkäystuomioista välittämättä. Olmert kutsui arabimaitten johtajat Israeliin sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Olmertille tämä olisi pelastusrengas painuessaan yhä syvemmälle kansansuosiossa häntä vastaan esitetyn kritiikin voimistuessa ja yksilöityessä. Olmertilla on kiire, sillä Winograd-komitean raportin julkistaminen lähestyy uhkaavasti. Korkein oikeus ei ole selkeästi ilmoittanut, vaatiiko se Olmertia, Peretziä ja Halutzia koskevien kuulustelupöytäkirjojen välitöntä julkistamista.
SAUDIKUNINGAS Abdullah toisti aiemman näkemyksensä, että Israelin tulee ensin toteuttaa arabisuunnitelman mukaiset vaatimukset täydellisestä vetäytymisestä 1967 vapauttamiltaan alueilta, suostua oikeudenmukaiseen sopimukseen palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta ja perustaa Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem. Vasta tämän jälkeen arabimaat voivat Abdullahin käsityksen mukaan suostua keskustelemaan normaalien diplomaattisuhteitten solmimisesta Israelin kanssa.
ISRAELILLA on rauhansopimus vain Jordanian ja Egyptin kanssa, muut arabimaat, jotka sotivat Israelia vastaan viidessä sodassa, ovat edelleen muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa, myös Saudi Arabia.
SAUDILEHTI Al-Watan toteaa AFP:n mukaan, että Olmertin lausunnosta voidaan päätellä Olmerin haluavan muuntaa esitys, joka syntyi tarpeesta saavuttaa maailmanlaajuinen rauha alueella, yksinkertaiseksi neuvotteluasiakirjaksi, jota voidaan viipaloida ja modifioida.
PA:N INFORMAATIOMINISTERI Mustafa Barghouti hylkää myös Olmertin esityksen, sillä ”Olmert esittää normalisointia ilman palestiinalaisten ongelman ratkaisua. Olmert haluaa muuntaa ajatuksen kansainvälisestä konferenssista paikalliseksi ja kansainvälisen ratkaisun osittaisiksi ja tilapäisiksi järjestelyiksi..” Myös PA:n pääministeri Haniyehin kansliapäällikkö Muhammad al-Madhoun kritisoi ”Olmertin yritystä tyhjentää arabien rauhanaloite sen sisällöstä hyväksymättä pakolaisten paluuoikeutta”.
3. PA:N HALLITUKSEN propaganda Euroopan johtajien parissa näyttää olevan tehokas.
PA:n ulkoministeri Ziad Abu Amrin Ranskan vierailun jälkeen Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy totesi, että kansainvälisen yhteisön tulee asteittain poistaa PA:n hallitukselle asetetut boikotit ja aloittaa tuen maksaminen sille seuraten samalla, miten yhteishallitus toteuttaa kansainvälisiä odotuksia. Abu Amr kertoi Le Monde lehdelle, että Hamas käy massiivista muutosprosessia ja on valmis muuttumaan. Eräs tällainen merkkipaalu voisi olla Gilad Shalitin vapauttaminen, hän arvioi.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon (ei Manki-Boon, kuten eräs kutsui) kehotti myöskin kärsivällisyyteen, sillä PA:n uuden yhteishallituksen muuntumisprosessi vie aikaa, hän arvioi. Hän lupasi vierailla alueella uudelleen, joskin ajankohta ei liene aivan pian.
4. SATOJA MIELENOSOITTAJIA odotetaan Golanin kukkuloille torstaina esittämään vastustuksensa Olmertin saudisuunnitelman hyväksymistä vastaan. Tilaisuuden järjestää kansainvälisen Likudin puheenjohtaja Danny Danon, ja se pidetään Katzrinin kaupungissa Golanilla lähellä paikkaa, missä Olmert viettää lomaansa. Tilaisuuteen osallistuu Likudin kansanedustajat Uzi Landau ja Avigdor Kahalani sekä Likudin kansanedustajaehdokas Yossi Peled, entinen IDF:n pohjoisen lohkon komentaja. He tulevat ohjaamaan osanottajia kiertomatkalla alueella vieraillen useilla strategisesti tärkeillä kohteilla.
Useita muitakin Likudin kansanedustajia puhuu tilaisuudessa. Mielenosoituksella on tarkoitus lähettää viesti maailmalle, että Golan on osa Israelia. ”Ojennamme rauhan käden Syyrialle, mutta rauhan, joka perustuu hyvään tahtoon kahden kansan välillä eikä kotimaamme antamiseen,” Danon formuloi.
5. SAUDISUUNNITELMAN taustalla on Iranin pelko, ei palestiinalaisten asia eikä Israel, arvioi Dore Gold artikkelissaan JPost 04.04. otsikolla ”Riadin huippukokouksen epäonnistuminen”. Gold ihmettelee, miksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 242, joka ei vaadi Israelia vetäytymään täysin vapauttamiltaan alueilta 1967 sodassa, oli riittävä Madridin kokoukselle 1991, minkä seurauksena alkoivat diplomaattiset yhteydet Persianlahden maitten kanssa, mutta ei tämän päivän arabeille. Gold toteaa, että saudit antoivat kylmän vastaanoton ulkoministeri Ricen tarjoukselle saudisuunnitelman 2002 elvyttämiseksi, jonka mukaisesti Riadin kokouksen uskottiin pystyvän laatimaan modifioidun rauhanprosessin sen pohjalta. Näin ei käynyt, päinvastoin saudit ovat alkaneet irrottautua USA:n sidonnaisuudesta ja solmimaan uusia suhteita Iranin kanssa, joka tarjoaa puolustussopimusta Persianlahden arabimaille ja myös Saudi Arabialle.
DORE GOLD toteaa huolestuneena Saudi Arabian ulkoministeri Saud Al-Faisalin uhkauksen Israelille, että ”hylkäämällä saudisuunnitelman Israel antaa kohtalonsa sotaherrojen käsiin.” Kuin todisteeksi tälle saudi-kuningas perui osanottonsa vuosittaiseen gala-illalliseen Washingtonissa. Saudien syyllisyydentunto syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskuista Washingtonia ja New Yorkia vastaan näyttää nyt häipyneen.
SAUDISUUNNITELMAN hyväksyminen ja toteuttaminen käytännössä riistäisi Israelilta mahdollisuuden puolustuskelpoisiin rajoihin, muuttaisi Israelin valtion luoteen juutalaisvaltiona ja jakaisi Jerusalemin, jonka juutalaisille pyhä Temppelivuori ja Jerusalemin vanhakaupunki joutuisivat palestiinalaisten täyteen valvontaan. Tämä ilman takeita suhteitten normalisoinnista arabimaitten kanssa.
QATARIN PÄÄMINISTERIN vaihtuminen ei AP:n mukaan vaikuta häiritsevästi maan suhteisiin Israelin kanssa, vaikka uusi pääministeri, emiirin serkku, sheikki Hamad bin Jassem Al-Thani tunnetaankin läheisistä suhteista palestiinalaisten terroristien, myös Hamasin, kanssa. Syytä pääministerin vaihtumiseen ei ole ilmoitettu, mutta ilmeisesti edellinen pääministeri, emiiri sheikki Hamad bin Khalila Al-Thanin nuorempi veli sheikki Abdullah bin Khalila Al-Thani, oli liian heikkotahtoinen. Uutinen vihjaa, että asiaan on voinut vaikuttaa Qatarin epäonnistuminen saada aikaan PA:n yhteishallitusta, vaan sen järjesti Qatarin kilpailija Saudi Arabia.
6. UUTISOTSIKOITA.
- NATUREI KARTAN, voimakkaan anti-sionistisen juutalaislahkon, synagoga paloi lähes täysin Monseyssa, New Yorkin pohjoisosassa. Kolme Tora-rullaa saatiin pelastettua. Poliisi ei usko, että palo oli sytytetty tahallisesti.
- PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz hyväksyy kohdistetut iskut Gazan alueelle vastauksena terroristien tulituksiin ja Kassam-raketteihin rajan yli, joita yksi ammuttiin tänä aamuna.
- IDF PAKOTTI pidättämänsä terroristin nostamaan Samarian pankista tililtään 19 000 USD, jotka hän oli saanut vihamieliseltä islamilaiselta ryhmältä Syyriassa terrorin rahoittamiseksi.
- TEINI-IKÄISTÄ nuorukaista puukotettiin vatsaan Tel Avivin rantapolulla, poliisi etsii tekijää.
- PA:N POLIISI on aloittanut kampanjan rikollisuuden kitkemiseksi Juudeassa ja Samariassa. Poliisiupseeri Diab Al-Ali kertoo miestensä takavarikoineen 551 autoa ja 21 moottoripyörää, pidättäneen 94 rikoksista epäiltyä, löytäneen 62 kg marihuanaa ja 3443 istutusta kahden viikon aikana.
- IDF:N SOTILAS haavoittui pommista Jeninissä. Kalkiliyassa löydettiin kaksi putkipommia.
- TUHANSIA VIERAITA odotetaan Hebroniin patriarkkain hautapaikalle pääsiäisen aikana.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019