TORSTAI 01.03.07
ISRAEL EI KATSO, että USA:n osallistuminen ”naapurikokoukseen” Iranin ja Syyrian kanssa Irakin tasapainottamiseksi uhkaa sitä mitenkään. Israelin viranomaiset näkevät kokouksen lähinnä taktiseksi vedoksi, joka ei mitenkään muuta pitkän tähtäyksen strategiaa.
USA:ssa vieraileva Knessetin puhemies Dalia Itzik, joka toimii Israelin vt. presidenttinä, kertoi tavattuaan USA:n ulkoministeri Ricen, että tämä vakuutti naapuruus-keskustelujen maaliskuussa Bagdadissa keskittyvän Irakin tilanteeseen. USA katsoo velvollisuudekseen osallistua Irakin järjestämään kokoukseen.
USA lähettää edustajansa tilaisuuteen, mutta ei ulkoministeritasolla.
TARKKAILIJAT ARVAILEVAT, johtaako tilaisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin USA:n ja Iranin edustajien välillä tai Syyrian ja USA:n edustajien välillä. USA:N viranomaiset ovat vakuutelleet, ettei USA aio kosketella Golanin luovuttamista Syyrian edustajien kanssa.
Kokoukseen ovat ilmoittautuneet lisäksi Saudi Arabia, Jordania, Turkki, Kuwait, Arabiliitto ja Islamilainen konferenssi järjestö. Iran ilmoittaa harkitsevansa osallistumistaan kokoukseen.
IDF PALASI NABLUSIIN keskiviikkona käytyään suorittamassa erityiskomennuksen Jeninissä, jossa valeasuiset rajapoliisin yksiköt surmasivat Islamic Jihadin aluekomentajan Ashraf Sa´adin ja kaksi hänen apulaistaan. Sa´adi oli varustanut Bat Yamissa pidätetyn itsemurhaterroristin 20.02.07. Yksi rajapoliisi haavoittui olkapäähän tulitaistelun aikana.
Jeninin operaatio perustui Shin Betin keräämiin tiedustelutietoihin.
Rajapoliisit tulivat Jeniniin aikaisin keskiviikkoaamuna ja asettivat tiesulun reitille, jota he tiesivät Sa´adin käyttävän. Tämä kuitenkin huomasi tiesulun ja pyrki pakoon tulittaen poliiseja, jotka vastasivat siihen surmaten Sa´adin ja hänen apulaisensa Muhammad Abu Nasan ja Daoud Jablin, myös IDF:n etsintälistalla.
ISLAMIC JIHADIN edustaja Gazassa Abu Ahmad vannoi kostoa ”tästä uudesta rikoksesta, joka kostetaan ankarasti, heidän verensä tulee olemaan polttoainetta pyhälle taistelullemme. Reaktio tulee pian”. Jihad aloitti kostotoimensa ampumalla kuusi Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle, mutta ilman vahinkoja.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh syytti Israelia yrityksistä sabotoida yhteishallituksen muodostamista. Hän vakuutti, että ”tämä on Israelin pyrkimys tilanteen kiihottamiseksi; se liittyy siihen, että Israel on hylännyt Mekkan sopimuksen, joka tähtää kansallisen yhtenäisyyden voimistamiseen.”
GALILEAN ALUEEN POLIISI pidätti eilen aiemmin tiistaina pidättämänsä kuuden beduiini-muslimin lisäksi kolme muuta, nostaen heidän lukunsa yhdeksään. Poliisin ilmoituksen mukaan kaikki ovat kotoisin Bir al-Maksurin kylästä Nasaretista luoteeseen.
POLIISIN MUKAAN tiistaina pidätetyt kuusi muslimi-beduiinia ovat tunnustaneet ja näyttäneet käytännössä, miten ”he kaappasivat juutalaisia naisia, pahoinpitelivät ja raiskasivat heitä kostaakseen IDF:n toimia Juudeassa ja Samariassa”. Kymmenes pidätetty oli nainen, joka päästettiin kotiarestiin.
Pidätetyt olivat tehneet rikoksensa huhtikuun 2005 ja marraskuun 2006 välisenä aikana.
POLIISIN ILMOITUKSEN mukaan miehet olivat kaapanneet autoonsa nuoria juutalaisia naisia heidän odottaessaan bussia tai peukalokyytiä tunnetuilla odotuspaikoilla Galilean länsiosassa ja Haifan alueella. Jokaisessa tapauksessa naiset oli pakotettu autoon, joka ajettiin autioon paikkaan, jossa raiskaus tapahtui.
POLIISI EPÄILI jo tammikuussa, että kysymyksessä oli sarjaraiskaus, mutta voidakseen saada haaviinsa koko jengin asiasta ei tiedotettu yleisölle, joka on tämän johdosta moittinut poliisia.
BIR AL-MAKSURIN kylän 7000 asukasta ovat kauhuissaan saatuaan tiedon raiskauksista. Paikallisneuvoston puheenjohtaja Hassan Gadir kutsui alueneuvoston hätäkokoukseen käsittelemään asiaa. Hän kertoo olevansa erityisen kauhistunut tilanteesta, sillä 90 % kylän miehistä osallistuu asepalvelukseen vapaaehtoisina, ja heitä palvelee IDF:n eliittijoukoissa jäljittäjinä Gazan rajalla.
GADIR KERTOO aloittavansa tiedotuskampanjan nuorison parissa vakuuttaen heille, että he ovat osa Israelia ja että raiskaus on vastoin islamin periaatteita.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin lupasi kehittää järjestelmän, jossa arabimatkustajia ei ole tarpeen viedä erillisen tarkastuksen kautta Ben Gurionin lentokentällä. Asian toi julkisuuteen arabikansanedustaja Nadia Hilu (Labour) perustaen sen omaan kokemukseensa, jota hän pitää alentavana. Hän kertoi, että erotettuaan arabit muusta jonosta hänetkin asetettiin seisomaan keskellä joukkoa vastaamaan henkilökohtaisiin kysymyksiin. Hilu kertoi tunteneensa kuin terroristi ihmisten tuijottaessa ja lasten alkaessa pelätä. ”Se traumatisoi koko perheen”, hän kertoi. Diskin lupasi informoida Hilua asian kehittelyssä.
MOSKOVASSA VIERAILULLA OLLUT strategisten asiain ministeri Avigdor Lieberman kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että Israel pystyy vastaamaan Iranin ydinaseuhkaan yksin, jos se on tarpeen. Hän kertoi, että Israelin hallitus tekee enemmän kuin mikään muu maa vastatakseen Iranin ydinaseuhkaan. Hän kertoi lämmenneensä Venäjän halusta lopettaa ydinasekilpailu Lähi Idässä. Lieberman kertoi jokaisen tajuavan, että asekilpailu Lähi Idässä olisi tuhoisa, koska tilanne ryöstäytyisi käsistä. Hän kuitenkin tähdensi, että Iranin pysäyttäminen on ensisijaisesti kansainvälisen yhteisön asia.
VENÄJÄN ULKOMINISTYERI Sergei Lavrov varoitti, ettei USA:n tule käyttää voimatoimia Irania vastaan ja moitti USA:ta yksipuolisesta koko maapalloa koskevien asioitten käsittelystä. Hän sanoi olevansa huolestunut USA:n varapresidentti Cheneyn äskeisestä lausunnosta, että kaikki optiot ovat pöydällä ja kertoi Venäjän tarkkailevan huolestuneena USA:n voimien keskittymistä Persianlahdelle, koska sellaiset voimien keskitykset aina uhkaavat aloittaa sotilaallisen konfliktin, vaikka vahingossa. Lavrov toisti Venäjän halun selvittää kriisi Iranin kanssa neuvottelujen kautta eikä suosittele raskaita sanktioita Iranille.
LAVROV KRITISOI USA:n tapaa päättää yksipuolisista toimista ja vaatia Venäjän hyväksymistä niille. ”Ei tämä ole tapa, millä kumppanit toimivat. USA on ylittänyt kansalliset rajansa kaikin tavoin”, uhosi presidentti Putin Mynchenin konferenssissa. Lavrov totesi Putinin purkauksesta, että ”jonkun oli sanottava se, tarpeesta yhteiseen keskusteluun siitä, miten maailman asioita tulee hoitaa. Kertoa totuus, mitä monet eivät ole uskaltaneet tehdä”.
IRANIN UUDISTUSMIELISET JA KONSERVATIIVIT esittivät kovaa kritiikkiä presidentti Mahmoud Ahmad –i Nejadin lausunnoista, että ”Iranin ydinohjelma on kuin juna ilman jarruja ja peruutusvaihdetta”.
Kriitikot pelkäävät, että tällaiset lausunnot antavat uutta polttoaihetta viholliselle ja kiihdyttävät Iranin vastustajien pyrkimyksiä asettaa entistä kovempia rajoitteita Iranille. Viime viikolla Iranin korkein kaitsija Khamenei esitti harvinaista kritiikkiä Ahmadinejadin hallituksen sisäpolitiikasta.
Diplomaattinen vääntö jatkuu kaiken aikaa maailman johtavien valtioitten yrittäessä selvittää, miten Iranin kanssa tulisi toimia, kun se avoimesti vastustaa kaikkia sovitteluyrityksiä.
UUDISTUSMIELINEN lehti Etemad-e-Melli muistuttaa presidenttiä: ”Miksi puhut kieltä, joka saa kansalaiset häpeämään? Juna tarvitsee jarrut voidakseen saavuttaa päämääränsä turvallisesti.”
KONSERVATIIVILEHTI Resalat muistuttaa presidenttiä, ”ettei heikkous eikä hyökkäävä asenne ole hyväksyttävä ulkopolitiikassa. Ulkopolitiikkaamme tulee ilmentää muinaisen Iranin (Persian) sivilisaatiota ja Iranin kansan rikasta kulttuuria. Siksi herkkyys, rikas diplomaattinen kieli ja edistynyt politiikka tulee olla osa laskelmoitua kokonaisuutta voidakseen toimia.” Ahmadinejadin vastainen kritiikki on voimistunut hänen kärsittyään nöyryyttävän tappion paikallisvaaleissa joulukuussa.
YLIMMÄN KAITSIJAN paikkaa kärkkyvä entinen presidentti Akbar Hashemi Rafsansani kuuluttaa vähemmän äänekästä ja sovittelevampaa äänilajia puhuttaessa länsivaltojen kanssa. Hänen mielestään ”ydinongelma tulee selvittää vuoropuhelulla ja viisaudella.”
TURISMIMINISTERIN palli annetaan Yitzhak Aharonovitchille, koska Tartman päätti luopua paikasta ja sanoi voivansa paremmin taistella nimensä ja kunniansa puhdistamisesta Knessetistä kuin hallituksesta. Liebermanin päätös nostaa Aharonovitch listan loppupäästä ministeriksi ohittaen kakkosmiehen Hassonin hämmästyttää tarkkailijoita. Aharonovitch toimi poliisin komentajana, hän on Knessetin varapuhemies ja jäsenenä ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa.
Tämän hetken tietojen mukaan Tartmanilla on BA mutta hänen MBA tutkintonsa on epävarma. Myös tiedot hänen työkyvyttömyydestään eivät näytä olevan todenmukaisia.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert lahjoi uusien paljastusten mukaan 115 Likudin keskuskomitean jäsentä. Lahjukset olivat erilaisia lahjatavaroita, työpaikkoja, avustusta lakiasioissa hänen yksityisessä lakifirmassaan tai ulkomaisia työntekijöitä. Asiaa pidetään raskauttavana, koska se oli suunniteltu ja ohjelmoitu Olmertin toimistossa erikoislistan mukaan. Olmert johti silloin eri ministeriöitä Ariel Sharonin hallituksessa.
TÄNÄÄN 01.03.07 on Esterin paastopäivä. Purim-juhlallisuudet ovat sunnuntaina ja maanantaina.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019