TIISTAI 20.03.07
EU-TARKKAILIJAT RAFAHISSA Gazan ja Egyptin rajaterminaalissa suunnittelevat turvallista pakotietä siinä tapauksessa, että heidän henkeään uhataan.
EU-tarkkailjjoitten italialainen johtaja kenraalimajuri Pietro Pistolese viittaa lukuisiin uhkauksiin, joita viimeisten päivien aikana on esitetty hänen 80-jäsenistä miehistöään vastaan.
Muutama viikko sitten löydettiin suuri tienvarsipommi tien varrelta, jota pitkin tarkkailijat siirtyvät Gazaan.
EU-tarkkailijoitten sopimusaika menee umpeen, mutta puolustusministeriön diplomaattitoimiston johtaja kenraalimajuri Amos Gilad allekirjoittaa vuoden kestävän jatkosopimuksen ensi viikolla.
Joulukuussa Hamasin pyssymiehet ryntäsivät terminaaliin PA:n pääministeri Ismail Haniyehin suunnitellessa paluuta terminaalin kautta Egyptistä Gazaan.
KÄYTTÖKELPOISIN SUUNNITELMA olisi turvata pakotie Rafahin terminaalista Kerem Shalomin terminaalin läheiselle turva-aidalle, josta IDF:n sotilaat voivat saada heidät turvaan.
Toisena vaihtoehtona harkittu pako Egyptin puolelle ei ole turvallinen, koska palestiinalaiset voisivat tulittaa heitä turva-aidan taakse Egyptin puolelle.
Kolmas vaihtoehto paeta Eretz-terminaaliin on huonoin, koska siinä joudutaan ajamaan Gazan alueen kautta.
USA VIHJAA, että se voisi jatkaa toimintaansa niiden PA:n ministerien kanssa, jotka eivät kulu Hamasiin. USA:n viranomaiset selittävät, että tällä tavoin säilytettäisiin Livnin kaavailema poliittinen horisontti, minkä Israelin hallitus hyllytti epäasiallisena.
ULKOMINISTERI Gondi Rice kuitenkin vakuuttaa, että USA boikotoi PA:n hallitusta kokonaisuudessaan sen nykyisessä muodossaan ja nykyisellä ohjelmallaan. Hän vihjaili, että USA tulee pyytämään selvityksiä Haniyehin mainintaan ”vastarinnasta kaikissa muodoissaan”.
USA:n ulkoministeriö haluaisi, että jo myönnetyt 86.4 miljoonaa USD siirrettäisiin Abbasin valvomalle tilille pyrkien varmistamaan, etteivät varat joudu Hamasin käsiin. USA luottaa, että Force 17 ns. ”presidentin kaarti” on uskollinen Abbasille. USA kouluttaa ja aseistaa tätä joukkoa.
Hamasin edustajat ovat kuitenkin tunnustaneet, että osa länsimaitten avustuksista käytettiin Hamasin johtamien ”turvallisuusmiesten”, eli toimenpidejoukkojen, palkkoihin.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon esittää varauksia, joita hän kutsui pettymykseksi, PA:n uudesta hallituksesta. Jotkut eurooppalaiset maat, kuten Ruotsi, Irlanti ja Norja kiirehtivät ylistämään uutta PA:n hallitusta, mikä on selvässä ristiriidassa monien länsimaitten varovaiseen käsitykseen siitä.
BAN KI-MOON esitti huomionsa PA:n hallituksesta varovaisessa muodossa: ”Alustavat tiedot uudesta hallituksesta näyttävät olevan jonkinasteinen pettymys. He eivät ole selvästi ilmoittaneet, että he tunnustavat nämä kolme periaatetta.” Hän kehotti yhteishallitusta ilmoittamaan selvästi, että se noudattaa kvartetin asettamaa kolmea periaatetta: tunnustaa Israelin valtio, luopuu väkivallasta ja noudattaa aiempia sopimuksia.
BAN KIN-MOON matkustaa Lähi Itään ensi viikolla. Sunnuntaina hän tapaa palestiinalaisten edustajia, maanantaina israelilaisia ja matkustaa sitten Jordaniaan, Egyptiin, Libanoniin ja Saudi Arabiaan, jossa hän osallistuu arabiliiton kokoukseen maaliskuun 28.-29. päivinä Riadissa.
BAN KI-MOON näyttää ottavan välittäjän aseman EU:n ja USA:n asenteitten välillä. Ban Ki-Moon pitää saudisuunnitelmaa hyvänä ja hän haluaa työskennellä joittenkin yhteishallituksen ministereitten kanssa.
PÄÄMINISTERIN KANSLIA antoi eilen lausunnon, jossa se ilmoittaa ”Hamasin osoittaneen todelliset kasvonsa”. Vain pari päivää yhteishallituksen muodostamisen jälkeen se otti kyseenalaisen kunnian tulituksesta Karni rajanylityspaikan luona, jossa israelilainen sähköasentaja haavoittui ollessaan lähellä turva-aitaa asentamassa korkeajännitepylväitä, joitten kautta johdetaan sähköä Gazaan.
IDF kertoo, ettei sitä oltu informoitu työstä, mutta se toi partion paikalle löytääkseen ampujat.
SAMAAN AIKAAN Hamasin itsemurhaterroristi yritti päästä Egyptin rajan yli Israelin puolelle. Egyptin rajaviranomaiset saivat hänet kiinni ennen rajan ylitystä. Kapteeni Muhammad Badr Egyptin rajavalvojista kertoi, että itsemurhaterroristi opiskeli al-Azhar yliopistossa Gazassa ennen siirtymistään opiskelemaan Kairon yliopistoon. Hänen tuttavansa antoi poliisille vihjeen terroristin aikeista.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi Al Jazirah lehdelle antamassaan haastattelussa, että Olmertin hallitus on heikoin mitä Israelilla on koskaan ollut, ja ettei hän usko rauhanneuvottelujen Israelin kanssa pääsevän alkuun ainakaan kahteen vuoteen. Hän myös kertoi artikkelissa, että jotkut eurooppalaiset, amerikkalaiset ja arabidelegaatiot ovat käyneet Syyriassa yrittäen välittää Israelin ja Syyrian välillä, mutta mitään vakavia kontakteja ei ole tapahtunut. Assad kuitenkin sanoi elättelevänsä toivoa ennen sotaa.
PALESTIINAN AUKTORITEETIN uudet koulukirjat 12. luokkalaisille opettavat, että vihaaminen ja Israelin tuhoaminen ovat uskonnollinen velvollisuus, ilmenee MEMRIN (Palestiinan mediatarkkailu) Knessetin opetusvaliokunnalle tiistaina annetussa raportissa. ”Sen sijaan, että PA:n uudet oppikirjat opettaisivat koululaisia elämään rauhassa Israelin kanssa, ne ylistävät terrorismia ja opettavat lapsia vihaamaan Israelia, asettavat Israelin olemassaolon kyseenalaiseksi ja määrittelevät taistelun Israelia vastaan uskonnolliseksi sodaksi”, kerrotaan raportissa. Palestiinalaisten koulukirjat painettiin vuosittain uudelleen Jordaniassa vuoteen 2000 saakka, mutta siitä lähtien PA on laatinut omat koulukirjansa, ja ne ovat saaneet länsimaitten epäsuoran hyväksymisen sillä, että ne kustantavat niiden painatuksen. Uudet koulukirjat laadittiin PA:n entisen opetusministeri tri Naim Abu Al-Humosin johdolla, ja ne julkaisi virallisesti PA:n korkeamman opetuksen ministeriö.
MEMRIN RAPORTISSA esitetään useita esimerkkejä koulukirjojen kielenkäytöstä ja filosofiasta.
Israelin syntyminen kuvataan niissä ”ennen kokemattomaksi katastrofiksi, sionistien suorittamaksi varkaudeksi, jotka karkottivat palestiinalaiset asukkaat kodeistaan”. Israelin valtiota kutsutaan kolonialistiseksi, imperialistiseksi ja rasistiseksi, minkä jälkeen esitetään palestiinalaisten käyvän uskonnollista sotaa Israelin kanssa. (JP 20.03.07 Haviv Rettig)
MAGHRABI-RAMPPI vielä kerran. YK:n UNESCO:n lähettämän tutkimusryhmän jälkeen, joka ei havainnut mitään virheitä tehdyn, Turkin lähettämä 7-henkinen delegaatio tulee tiistaina Israeliin arvioimaan rampin uudistustöitä ja sen yhteydessä Israelin arkeologien suorittamia ns. ”pelastuskaivauksia”, joilla on tarkoitus varmistaa, ettei rakennustöissä vahingoiteta arkeologisia jäänteitä menneiltä vuosisadoilta.
TURKIN VALTUUSKUNTAAN kuulu arkeologi, arkkitehti, kaksi historioitsijaa ja kolme insinööriä. He tapaavat keskiviikkona Israelin muinaistieteitten hallituksen ja Temppelivuoren muslimisäätiön wakfin edustajia. Säätiö vastaa Temppelivuoren päivärutiinista, valvonnasta alueella vastaa Israel.
HAIFAN YLIOPISTON suorittaman tutkimuksen mukaan 22 % israelilaisista kääntyisi mieluiten Venäjältä Israeliin muuttaneen monimiljonääri Arkadi Gaydamakin puoleen taloudellisessa hädässään. Raportti julkaistiin maanantaina ensimmäisessä sosiaalisen vastuun konferenssissa.
Olmertiin luottaa vain 2.3 % ja Pertziin 0.9 % kyselyyn vastanneista.
Toiseksi luotetuin , 19,5 %, oli rabbi Avraham Elimelechin Firerin perustama ja johtama Ezra l´Marpe, joka auttaa sairaita ihmisiä. Uusi sosiaaliministeri Isaac Herzog sai 18 % luottamuksen.
ARKADI GAYDAMAK kustansi tuhansien sotapakolaisten sijoittamisen perustamaansa telttakylään Nizarimiin Libanonin sodan aikana ja kustansi satojen lasten viikonloppuloman Sderotin kaupungista Eilatin hotelleihin. Hän perusti sosiaalitaloudellisen järjestön nimeltä Tzedek Hevrati (sosiaalinen oikeus).
Gaydamak on avoimesti kritisoinut Olmertin hallitusta ja Olmertia henkilökohtaisesti saaden viranomaisten vihat päälleen. Poliisi on kuulustellut häntä pariin kertaan. Gaydamak ei ole virallisesti ilmoittanut kehittävänsä Tzedek Hevratista poliittista puoluetta, kuten epäillään, mutta hän on kertonut, ettei hän asetu itse ehdokkaaksi Knessetiin seuraavissa vaaleissa.
USA:N JOHTAMA Irakin hallitus kiristää kaiken aikaa Israelin vastaista boikottiaan. Tämä havaitaan esim. siitä, että Irakissa toimivien Israelille vihamielisten yhtiöitten luku on lähes nelinkertaistunut viime vuonna.
USA:n talousosaston teollisuus- ja turvallisuustoimiston vuosiraportissa todetaan, että 31:ssä tapauksessa Irakin hallitus on toiminut Israelia syrjivällä tavalla.
USA:n laki kieltää amerikkalaisia yhtiöitä osallistumasta Israelin vastaisiin toimiin ja vaatii niitä raportoimaan, mikäli havaitsevat sellaisia.
Ei ole tiedossa, miksi Irakin hallitus kiristi Israelin vastaisia toimiaan viime vuonna, mutta se lähetti osanottajia viime vuoden toukokuussa Damaskoksessa pidettyyn arabiliiton boikottitoimiston kokoukseen.
Kokouksen tarkoituksena oli löytää keinoja Israelin vastaisen boikotin kiristämiseksi.
NETANYAHU TOTEAA, että Iranin vastaisilla taloudellisilla boikottitoimilla on vain yksi vuosi aikaa ollakseen tehokkaita. Hän kuitenkin vakuuttaa, että muitakin keinoja on Iranin pysäyttämiseksi.
Netanyahu uskoo, ettei hän saa 61 kansanedustajan enemmistöä Knessetissä pystyäkseen kaatamaan Olmertin johtaman hallituksen. Hän viittaa tässä edustajien ”henkilökohtaisiin intresseihin” tarkoittaen tällä, että monet edustajat pelkäävät menettävänsä kansanedustajanpaikkansa vaaleissa.
KYMMENIÄ juutalaisia opiskelijoita muutti tyhjään taloon maanantaina lähellä Hebronia Kiryat Arban ja Patriarkkojen mausoleumin välissä. He kertovat ostaneensa tämän arabien rakentaman talon. Tapauksesta lienee kehittymässä uusi lainopillinen ja käytännöllinen kiistanaihe.
AMMATTILIITTO HIZTADRUT uhkaa aloittaa yleislakon Israelissa huomenna, jos viime hetken pelastustoimet eivät tuota tulosta kuntatyöntekijöitten palkkakiistassa. Jos se alkaa, se voi kestää viikkoja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019