TIISTAI 13.03.07
USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney varoitti puheessaan AIPAC:n (American Israel public affairs committee) 6000 Israelin tukijalle maanantaina, että USA:n joukkojen varhainen vetäytyminen Irakista ja epäonnistuminen siellä aiheuttaisi kaaoksen ja kasvavan vaaran sekä samalla vahvistaisi Irania ja saisi terrorijärjestöt entistä julkeammiksi. Cheney vakuutti kuulijoille, että hän on voimakas Israelin tukija ja ettei Israelilla ole koskaan ollut luotettavampaa ystävää Valkoisessa Talossa kuin mitä presidentti Bush on.
CHENEY VAKUUTTI, että harkitsemattoman varhainen vetäytyminen Irakista merkitsisi katastrofia Yhdysvalloille ja koko Lähi Idälle. Hän puhui aiheesta aikana, jolloin sodan vastustajien määrä on lisääntynyt sekä USA:n poliittisten johtajien ja edustajien että myös Amerikan juutalaisjärjestöjen keskuudessa.
CHENEY KERTOI kuulijoille, että ”on epäjohdonmukaista vaatia lujia ja jopa sotilaallisia toimia Iranin ydin-laitoksia vastaan ja samalla vaatia USA:n joukkojen vetämistä Irakista, mikä dramaattisesti vahvistaisi pahimpia vihollisiamme ja heikentäisi vaarallisesti Israelin parasta ystävää, Yhdysvaltoja”.
AIPAC:N VT. TOIMITUSJOHTAJA Howard Kohr vaati puheessaan Cheneyn puheen jälkeen voimakkaampia YK:n turvallisuusneuvoston sanktioita Irania vastaan ja tukea lainsäädännölle, jolla pystytään tukkimaan aukkoja, joita esiintyy USA:n Iranin vastaisissa sanktioissa.
Cheneyn puhe nähdään juutalaispiireissä kehotuksena tukea Bushin Irakin politiikkaa, joitten toiminnassa on havaittavissa huomion keskittymistä Irakista Iraniin.
RAUHATTOMUUS ISRAELIN TYÖMARKKINOILLA aiheutti Israelin Pankin työntekijöitten ulosmarssin työpaikaltaan maanantaina, mikä lamautti keskuspankin työskentelyn, mukaan lukien rahan välityksen pankin haaraosastoille ja ATM-koneille. Ulkomaan valuutan prosessointi keskeytyi eikä annettu tietoja pankin vastuista. Tämän pelättiin aiheuttavan käteisen puutetta ja häiriöitä pörssimarkkinoilla.
Viime hetkellä pankin kuvernööri Stanley Fischer sai osapuolet suostumaan neuvottelemaan asioista. Kysymys oli keskuspankin työntekijöille maksetuista ylimääräisistä eduista, joita haluttiin karsia.
Israelin Pankin työntekijäunioni ei ole vielä tehnyt päätöstä lakon jatkamisesta.
TEL AVIVIN ALUEEN yläasteen ja joittenkin ala-asteitten opettajat aloittivat lakon maanantaina, ja opettajien järjestö ilmoitti, että se harkitsee lakon laajentamista Jerusalemin kouluihin tiistaina.
ASHDODIN SATAMATYÖNTEKIJÄT aloittivat lakon sunnuntaina vastalauseen uusille työntekijöitten ja satama-hallinnon välisille sopimuksille, jotka ovat lähes valmiit.
KUNTIEN TUHANSIEN TYÖNTEKIJÖITTEN maksamattomat palkat olivat aiheena yleislakon aloittamiseksi viime viikolla, joka kuitenkin vältettiin hallituksen tullessa väliin ja vakuuttaessa palkkojen suorittamisesta.
Asiassa ei kuitenkaan ole edistytty juuri ollenkaan, minkä seurauksena Histadrutin (ammattijärjestön) uhkaama yleislakko maaliskuun 21. päivästä alkaen näyttää mahdolliselta.
TIEDUSTELUKESKUS rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi perustettiin poliisin ja verohallituksen kesken Jerusalemiin viime viikolla. Tiedustelukeskushallinnon tarkoituksena on koordinoida toimia, joilla laitonta rahan liikkumista pystytään estämään ja hallitsemaan. Uutta hallintoa johtaa Yehuda Shaffer, joka kertoi suunnitelmista Tata Consultancy Services järjestön isännöimässä konferenssissa maanantaina. Tata-järjestön päämaja on Intiassa, ja se esitteli järjestelmän, jolla pystytään hallitsemaan ponnisteluissa käytettäviä taloudellisia tietoja. Uusi tiedustelukeskus mahdollistaa lain toteutumista seuraavat instanssit pääsemään käsiksi informaatioon kuitenkaan rikkomatta asiakkaitten yksityisyyssuojaa.
Shaffer kertoi, että vuosittaisesta 400 000 valuutansiirron määrästä 1.7 % välitetään poliisille tai Shin Betille. Sen lisäksi valuutan 10 000 erityissiirrosta 3.3 % välitetään tiedot poliisille.
KANSAINVÄLISET TERRORIJÄRJESTÖT ovat kehitelleet uusia tapoja siirtää varoja maasta toiseen. Ne ovat alkaneet käyttää ”hawalla” järjestelmää, jota on käytetty siirtotyöläisten palkkojen siirtämiseksi kotimaahan. Hawalla-järjestelmä perustuu luottamukseen ja suulliseen sopimukseen varojen siirtämiseksi. Tässä järjestelmässä henkilö antaa rahanvälittäjälle summan, jonka hän haluaa siirtää kotiin. Rahanvälittäjä ilmoittaa kotimaan edustajalleen sopimuksesta koodimuodossa, jonka mukaan raha siirretään siirtotyöläisen tilille tai maksetaan käteisenä hänen perheelleen välittäjän omalta kotimaan tililtä. Rahaa ei liikuteta ollenkaan, minkä johdosta siitä ei jää mitään todisteita.
Suurempi vaara on kuitenkin terrorijärjestöjen perustamat ”hyväntekeväisyysjärjestöt”, jotka toimivat eri puolilla maailmaa näennäisesti lain puitteissa, mutta siirtävät varoja terrorijärjestöille.
RAUHATTOMUUS GAZASSA JATKUU. Maanantaina naamioidut pyssymiehet kaappasivat BBC:n toimittajan Alan Johnstonin hänen autostaan Gazassa. Neljä naamioitunutta aseistettua miestä pysäytti hänen autonsa ja pakotti hänet siirtymään omaansa. Johnstonin auto löydettiin hylättynä hänen kotinsa läheltä. PA:n turvallisuusmiehet asettivat välittömästi tiesulkuja tiedon saatuaan Gazasta etelään meneville teille, mutta kaapatusta ei ole saatu jälkeäkään. Hän ehti heittää liikekorttinsa kadulle.
JOHNSTON edustaa BBC:tä ja on asunut Gazassa viimeiset kolme vuotta. Hän on kotoisin Skotlannista.
Viimeisen 18 kuukauden aikana yli 12 ulkomaista journalistia on kaapattu Gazassa, mutta heidät on yleensä vapautettu muutaman tunnin jälkeen. Kaksi Fox-TV-yhtiön toimittajaa pidettiin viime kesänä yli kaksi viikkoa.
Hamasin Gazan edustaja tuomitsi tämän ”rikollisten” ryhmien suorittaman teon, jolla pilataan Hamasin mainetta, ja vaati Johnstonin vapauttamista.
HYÖKÄTÄ VAI OLLA HYÖKKÄÄMÄTTÄ, kyselee Yaakov Katz artikkelissaan JPostissa 13.03.07. Hän kertoo, että IDF on laatinut suunnitelmat valmiiksi massiivisen hyökkäyksen tekemiseksi Gazan alueelle Hamasin ”sotilassiiven” tuhoamiseksi, mutta Olmert ja hallitus eivät ole näyttäneet vihreää valoa.
Katz toteaa, että tällä hetkellä kuitenkin keskitytään diplomatiaan, josta on osoituksena Olmertin ja Abbasin keskustelut sekä Olmertin ja ulkoministeriön vihjailut saudisuunnitelman ”positiivisista piirteistä”.
Näissä oloissa ja tunnelmissa kukaan ei edes vihjaa hyökkäyksestä Gazan alueelle.
KATZ MUREHTII, että jos mitään ei tehdä, Gazan alueesta kehittyy Etelä Libanonin tapainen linnoitettu ja miinoitettu alue. Viime vuonna Siinailta salakuljetettiin Gazaan 30 tonnia suuritehoista räjähdysainetta, tehokkaita pt.ohjuksia (panssarintorjuntaohjuksia) sekä olalta laukaistavia it.ohjuksia (ilmatorjuntaohjuksia), jotka menivät suoraan terrorijärjestöjen käsiin. Salakuljettajien kaivamat tunnelit ovat kehittyneet kaiken aikaa, nyt niitä kutsutaan tunneliverkostoiksi, joita on kaivettu sekä Gazan ja Siinain välisen rajavyöhykkeen alle kuten myös Gazan Israelin välisen rajan tuntumaan. Näitä verkostoja linnoitetaan Gush Katifin rakennusjätteillä, kivi- ja betonilohkareilla.
HAMAS RAKENTAA omaa armeijaansa prikaateineen ja pataljoonineen Hizbullahin esimerkin tapaan.
Katz muistuttaa, että Olmertin hallitus on valinnut odottaa ja katsoa tavan nähdäkseen, mitä Mekkan sopimuksesta tulee ja toisaalta nähdäkseen, miten Mahmoud Abbas onnistuu terrorismin kitkemiseksi pois Gazan alueelta, ei vain Israelin vastaisen vaan myös sisäisen terrorismin. Mekkan sopimus oli välttämättömyys kansan alkaessa kapinoita yli 400 kuolonuhrin ja lukemattomien haavoittumisten jälkeen viimeisten kuukausien aikana, olkoonkin, että saudit käyttivät hyväkseen ”Mekkan Pyhää ilmapiiriä” sopimuksen syntymiseksi, jota sopivasti voideltiin lupauksella miljardin USD kipurahoista.
ISRAELIN TIEDUSTELU painottaa, että vaikka näyttävät katutaistelut ovat vähentyneet, jännitys ei ole vähentynyt hiukkaakaan. Uuden räjähdyksen alkamiseen ei tarvita edes tulitikkua, se voi syttyä itsestään.
Uhkaa lisäävät keskenään kilpailevat aseistetut klaanit, jotka toimivat itsenäisesti.
IDF:N TUNKEUTUMINEN Gazan alueelle ei sujuisi enää yhtä joustavasti kuin ennen, sillä Hamas on asentanut satoja ellei tuhansia miinoja IDF:n mahdollisesti käyttämien teitten varsille. Nämä yhdessä tehokkaitten panssarintorjuntakaluston kanssa muodostavat vaarallisen kombinaation IDF:n sotilaille.
HAMASILLA on neljä sotilaallisesti organisoitua prikaatia Gazan alueella, ja ne on jaettu eri osiin maata, kukin prikaati organisoitu edelleen pataljooniksi, komppanioiksi ja joukkueiksi. Joitakin osastoja koulutetaan Syyriassa ja Iranissa. Eräs Hamasin jäsen kehui äsken, että Siinai on edullinen harjoitusmaasto.
KATZ KERTOO edelleen, että tarkkailijoitten mukaan Gazan alueella on käynnissä hiljainen islamilaistaminen. Videokauppoja ja internet-kahviloita poltetaan Hamasin militanttien toimesta, Viikonvaihteen aikana naamioidut jengit hyökkäilivät kauneussalonkeihin heitellen mustaa maalia naismallien ja tukkalaitteita esittelevien kuvien päälle. Tähän sekasortoon liittyvät klaanien jengit, ”hamulot”, jotka eivät välttämättä kuulu enempää Fatahin kuin Hamasinkaan kannattajiin. Ne vain odottavat sopivaa tilaisuutta kostaa klaanin tai perheen jäsenen kuolema sen tekijälle.
LAUANTAI-ILTANA HAMASIN korkea aktivisti kuoli tällaisessa ”hamulotin” tekemässä operaatiossa Beit Hanoussa. Näille hamuloteille ei merkitse mitään se, mitä Fatah tai Hamas haluaisi. (JP Yaakov Katz)
IDF KERTOO. että Gazan alueelle on saatu syntymään 20 000 uutta työpaikkaa, enemmistö niitä maatalouden parissa. Israel on jatkanut Karni-terminaalin aukioloaikaa viennin edistämiseksi.
HAMAS VASTASI kiukkuisesti al-Qaidan kakkosmiehen Ayman Zawahirin moitteisiin, että Hamas on antautunut suostuessaan Mekkan sopimukseen. Hamas kehotti al-Qaidaa hoitamaan omia asioitaan.
HAMASIN AL-QAIDALLE antaman vastauksen jälkeen al-Qaidan salajärjestö ”Islamic Movement of Justice” ilmoitti aloittavansa operaation ”Valkoinen Maa”, joka on suunnattu Hamasin ja Fatahin johtajien eliminoimiseksi sekä ryhmien kaappaamiseksi, joitten jäseniä surmataan katkaisemalla heidän kaulansa, mikä videoidaan. Lisäksi ohjelmaan kuuluu Gazan alueen islamisoiminen tuhoamalla länsimaisia kauppoja ja kahviloita, varsinkin niitä, joissa myydään alkoholia ja länsimaisia kuvalehtiä.
YLI 80 % PITÄÄ Israelin arabeja epäluotettavina vaaratilanteissa, mihin tiedustelujärjestö GSS yhtyy.
KASSAM-RAKETTI ammuttiin aamupäivällä Ashkelonia kohti, vahingoista ei ole raportoitu.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021