SUNNUNTAI 18.03.07
PA:N UUSI HALLITUS sai PLC:n hyväksynnän äänin 83-3. Kansanedustajat äänestivät osittain Gazassa videon välityksellä matkustusrajoitusten vuoksi, osittain Ramallahissa. Palestiinan lakiasäätävässä neuvostossa (PLC) on 132 jäsentä; 42 heistä istuu Israelin vankiloissa, niiden mukana 37 Hamasin edustajaa, eivätkä siten voineet ottaa osaa äänestykseen.
Tilaisuuden jälkeen uudet ministerit vannoivat virkavalansa Abbasin todistaessa.
PA:n hallituksen ohjelma ei suoraan tunnusta kvartetin asettamaa kolmea ehtoa: Israelin tunnustamista, väkivallasta luopumista tai aiempien sopimusten noudattamista, mutta hallituksen ministerit vakuuttavat, kuten ulkoministeri Ziad Abu Amr (Amar), että ne sisältyvät muihin ohjelman kohtiin.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kiitti puheessaan 10 vuotta kestänyttä ensimmäistä intifadaa, joka alkoi 1987, ”minkä johdosta nyt voimme ylpeydellä huomioida kaikenkaltaisen taistelun, jota kävimme yli kymmenen vuotta sitten Palestiinan Auktoriteetin ja sen instituutioitten muodostamiseksi.”
Abbas lähetti neljä sanomaa, yhden palestiinalaisille, yhden Israelille, yhden arabeille ja muulle maailmalle.
ISRAELILLE hän sanoi ojentavansa ”vapauden rauhan” käden ja neuvotteluja ilman ennakkoehtoja. Hän muistutti, että ”setlementit, rasistinen turva-aita ja Jerusalemin piiritys vain mutkistavat tietä rauhaan”. Abbas vakuutti tekevänsä kaikkensa vapauttaakseen Gilad Shalitin.
PALESTIINALAISILLE Abbas esitti toivomuksen, että uusi hallitus keskittyy poistamaan anarkian ja laittomuuden kaduilla, toteuttamaan sosiaalisia ja taloudellisia uudistuksia, ylläpitämään turvallisuuden ja rauhan Gazan alueella ja taistelemaan kasvavaa työttömyyttä vastaan.
ARABEILLE Abbas esitti vastustuksensa muuttaa saudien 2002 esittämää rauhansuunnitelmaa. Palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta hän ei halua poistaa arabiliiton hyväksymästä suunnitelmasta.
KANSAINVÄLISELLE YHTEISÖLLE Abbas esitti toivomuksen, ettei se syrjisi uutta hallitusta, koska ”palestiinalaiset ovat sitoutuneet arabien rauhansuunnitelmaan ja Israelin kanssa solmittuihin sopimuksiin”.
PA:N HALLITUKSEN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh puolestaan vakuutti, että hänen hallituksensa tukee vastarintaa (resistance) sen kaikissa muodoissaan ja sanoi sen ”työskentelevän Palestiinan valtion muodostamiseksi ennen 1967 edeltäneille rajoille” (tulitaukolinjoille).
HANIYEH KUVAILI hallituksensa ohjelmaa seuraavasti: Lopettaa Israelin miehitys; huomioida palestiinalaisten oikeus itsenäisyyteen; kunnioittaa YK:n päätöslauselmia; kunnioittaa Israelin ja PLO:n välillä solmittuja sopimuksia; hylätä Palestiinan valtion muodostaminen tilapäisillä rajoilla ja vakuuttaa pakolaisten oikeus palata alkuperäisiin koteihinsa ja maalleen.
ISRAELIN HALLITUS on vakuuttanut boikotoivansa PA:n uutta hallitusta sen nykyisessä muodossaan, ja uskoo kvartetin pysyvän lujana kolmen vaatimuksensa takana säröistä huolimatta. Israelin hallitus pelkää kuitenkin, että Euroopan maitten halu työskennellä ministereitten kanssa, jotka eivät ole Hamasin edustajia, rikkoo vastustusrintaman ja laillistaa siten PA:n koko hallituksen. PA:n uusi talousministeri on jo ennen hallituksen virallista aloittamista vaatinut länsimaita lisäämään avustuksiaan PA:lle.
EUROOPAN MAAT ovat ottaneet ”odota ja näe” asenteen kiirehtimättä esittämään ennakoivia tuomioita.
RANSKA on ensimmäisenä Euroopan maana kutsunut PA:n ulkoministerin vierailulle maahan.
NORJA on puolestaan ilmoittanut tunnustavansa PA:n hallituksen.
USA ILMOITTAA, ettei se tunnusta PA:n uutta hallitusta, mutta samaan aikaan vihjailee voivansa työskennellä talousministeri Fayyadin kanssa. USA:n hallitus kuitenkin sanoo pidättävänsä oikeuden esittää julkilausumansa PA:n hallituksesta sitten, kun sen poliittinen ohjelma, koostumus ja toimet tunnetaan.
LIBYAN PRESIDENTTI Muammar Gaddafi sanoi maansa karkottavan maassa asuvat tuhannet palestiinalaiset pakolaiset, jos arabiliitto hyväksyy muutoksen aiemmin hyväksymäänsä saudisuunnitelmaan tehdyn lisäyksen pakolaisten paluuoikeudesta alkuperäisiin koteihinsa. Hän sanoi, ettei hän osallistu arabiliiton Riadin kokoukseen loppukuussa. Gaddafin ja saudien kuningashuoneen välit ovat olleet jännittyneet siitä lähtien, kun saudit syyttivät Gaddafin suunnittelevan heidän kuninkaansa murhaamista.
Libya karkotti tuhansia palestiinalaisia maasta 1995 vastalauseena Oslon sopimuksen solmimiseen. Satoja palestiinalaisia odotti Libyan ja Egyptin rajalla ja toiset sadat odottivat laivoissa Välimerellä, koska sekä Libanon että Syyria kieltäytyivät hyväksymästä heitä.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon esitti kovaa kritiikkiä Israelille raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle viime viikolla. Ban Ki-Moonin mukaan IDF suoritti yli 10 lentoa Libanonin ilmatilassa helmi-maaliskuussa, osa niistä tiedustelu- ja taistelukoneilla, osa miehittämättömillä pienkoneilla. IAF:n ilmoituksen mukaan lentoja on tuntuvasti vähennetty, mutta IAF aikoo jatkaa niitä kunnes kaapatut israelilaissotilaat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev on palautettu ja aseitten salakuljetus Hizbullahille lakkaa.
Toiseksi raportissa todetaan useita tilanteita, joissa IDF:n ja Libanonin armeijan sotilaat ovat osoitelleet toisiaan aseillaan.
Kolmas syytös koskee IAF:n käyttämiä rypälepommeja Libanonissa. Raportin mukaan niitä käytettiin 854 kohteessa 34 miljoonaan neliökilometrin alueella. Kukin rypälepommi sisältää satoja pieniä pommeja. Helmikuun 22. päivän jälkeen niistä on 22 ihmistä saanut surmansa ja 159 loukkaantunut.. Raportissa valitetaan, ettei Israel ole antanut selvitystä rypälepommien käytöstä pyynnöistä huolimatta.
ISRAEL ESITTÄÄ vastauksessaan, että rypälepommeja käytettiin Libanonin sodan aikana kansainvälisten lakien puitteissa vastauksena Hizbullahin holtittomasti ampumiin raketteihin israelilaisiin siviilikohteisiin.
BAN KI-MOON esittää, että turvallisuusneuvosto asettaisi seurantakomitean Syyrian ja Libanonin rajalle tehtävänään valvoa aseitten salakuljetusta Syyriasta Libanoniin.
EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak esitti viime viikolla uhkauksen, että Egypti tulee saattamaan oikeuden eteen sotarikolliset.
ISRAELIN TV- kanavalla esitetty filmi sodasta, jonka aikana Ben-Eliezerin johtamien yksiköitten kerrottiin surmanneen egyptiläisiä sotavankeja 1967 sodassa, on lietsonut lukuisia mielenosoituksia Egyptissä, ja yksi siviili on kertonut todistaneensa tapauksen, jossa vankeja ammuttiin siksi, että he ryntäsivät juomaan altaalle vettä ennen israelilaisen upseerin lupaa, ja kertoo nähneensä Ben-Eliezerin henkilökohtaisesti surmanneen vankeja.
Elokuvan tekijä on sittemmin tunnustanut käyttäneensä filmissään väärää aineistoa.
PERJANTAINA viitisenkymmentä mielenosoittajaa aloitti mellakan El Arishissa vastalauseena syytöksiin vankien surmaamisesta. Heihin liittyi moskeijasta tulevia ihmisiä kasvattaen määrän useisiin satoihin. He huusivat iskulauseita: ”Alas Israel, Ei Camp Davidille”, muistuttaen 1979 rauhansopimuksesta Israelin ja Egyptin välillä. Mielenosoittajat vaativat rauhansopimuksen purkamista ja israelilaissotilaitten hautojen poistamista Siinailta. Poliisi käytti patukoita mielenosoittajien hajottamiseksi ja pysytti lehdistön edustajat poissa alueelta. Presidentti Hosni Mubarak vakuutti perjantaina, että ”syytökset tutkitaan ja jos ne todetaan oikeiksi, hän tulee tekemään kaikkensa, jotta rikolliset eivät vältä rangaistusta.”
YK:N UNRWA:N paikallisjohtaja John Ging ajoi panssaroidussa autossaan autosaattueensa kanssa Gazassa lähellä Eretz-rajanylityspaikkaa, kun 50 pyssymiestä yritti pysäyttää hänen autonsa pyrkien avaamaan sen ovia. Hänen autonkuljettajansa kuitenkin kaasutti auton pois paikalta, minkä johdosta pyssymiehet aloittivat tulittaa sitä. Autosta löydettiin kaikkiaan 14 luodinjälkeä, sekä pelleissä että ikkunoissa, joita luodit olivat vahingoittaneet aiheuttaen useita hämähäkinverkon tapaisia säröjä. Saattue pääsi kuitenkin pakenemaan paikalta ilman ihmisvahinkoja.
PA:N VIRANOMAISET ovat alkaneet tutkia tapausta lähtien siitä, että pyssymiehet kuuluivat al-Qaida Palestiina-järjestöön, jonka olemassa oloa Gazassa he eivät ole aiemmin tunnustaneet. Ging harkitsee UNRWA:n henkilöstön lähettämistä kotiin siksi, kunnes turvallisuustilanne paranee Gazassa. Pyssymiesten tarkoituksena lienee ollut kidnapata Ging.
PA:N JOHTAJIEN JA KANSANEDUSTAJIEN ollessa muodostamassa uutta hallitusta Abbasin johtaman Fatahin alajärjestön al-Aksan terroristit ampuivat viisi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin.
Sunnuntaiaamuna ammuttiin Gazasta kaksi Kassam-rakettia, onneksi ilman vahinkoja.
AVIGDOR LIEBERMAN aikoo vaatia, että hallitus boikotoi Israelin arabiväestön korkeaa seurantakomiteaa, koska se julkaisi jokin aika sitten julkilausuman, jossa se vaatii Israelin muuttamista ”kahden kansan” valtioksi, mikä tehokkaasti lopettaisi Israelin juutalaisena valtiona. Lauantai-iltana komitea ilmoitti tukevansa PA:n uutta hallitusta ja liittoutuvansa sen kanssa. Lieberman katsoo, että koska molemmat instanssit, PA:n uusi hallitus ja Israelin arabien seurantakomitea, ovat vannoutuneet Israelin tuhoamiseen, kummankaan kanssa ei saa olla mitään virallisia suhteita.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021