PERJANTAI 30.03.07
1. RIADIN KOKOUKSEN JÄLKITUNNELMIA. Arabiliiton Riadin kokouksessa Saudi Arabiassa asennettiin loimilankoja Lähi Idän kudelman kutomiseksi uuden mallin mukaisesti. Uutiset paikalta eivät juuri maininneet Syyrian esiintymisestä mitenkään näkyvästi, mutta saudikuningas Abdullah esitti kuitenkin arabiliiton seuraavan kokouksen pitopaikaksi Damaskosta Syyriassa, ohittaen Kairon, jossa Riadin kokous oli määrä pitää. Tarkkailijat huomioivat tässä uuden ymmärryksen syntymisen saudikuninkaan ja Syyrian presidentti Bashar Assadin välillä, joka kiivaimmin vastusti muutosten hyväksymistä saudien rauhansuunnitelmaan.
TOINEN MERKITTÄVÄ havainto on Iranin suuren delegaation ystävällinen vastaanotto, vaikka Iran ei kuulukaan 22 arabimaan joukkoon. Saudit eivätkä muutkaan osanottajat millään tavoin huomioineet Iranin ja Saudi Arabian välillä vallinneita epäluuloja, Iranin antamaa tukea Irakissa hallituksen ja amerikkalaisia joukkoja vastaan taisteleville kapinallisille, Iranin tukea Libanonissa hallitusta vastustavalle Hizbullahille, Iranin 15 englantilaisesta merisotilaasta kaappaamista Irakin vesialueella eikä edes Iranin ydinasehaaveita, puhumattakaan Iranin ylivalta-tavoitteita Lähi Idän alueella, tai shia- ja sunniryhmien välien kiristymistä.
KOLMAS MERKITTÄVÄ huomio on saudien aktivoituminen Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi. Saudi Arabia on tähän saakka pysytellyt visusti sivussa julkisuudesta tässä asiassa, joskin sen salainen tuki ongelmaan osallisten palestiinalaisjärjestöjen toimintaan on julkisesta kieltämisestä huolimatta ollut huomattava ja yleisesti tiedostettu.
NELJÄS HAVAINTO on kokouksen hyväksymän saudisuunnitelman saatesanojen lähes ultimaatumin kaltainen sisältö, mikä ei anna Israelille paljon liikkumavaraa. Siinä tarjotaan vaihtoehtoina joko suunnitelman hyväksymistä tai sotaa, minkä PA:n johtajat Mahmoud Abbas ja Ismail Haniyeh ovat mielihyvin todenneet ja liittäneet puheittensa sisältöön. Käytännössä tämä tarkoittaa terrorijärjestöjen ja ennen kaikkea Hamasin harjoittaman väkivallan tunnustamista ja lähes avoimen valtakirjan ojentamista niille.
Kokouksen loppulausunnossa esitetään huoli asevarustelukilpailun kiihtymisestä alueella.
2. ISRAELIN POLIITTINEN johto antaa toistaiseksi varovaisia lausuntoja Riadin kokouksesta viitaten siihen, ettei sillä ole vielä käytettävissään kokouksen päätösten alkuperäistä sanamuotoa eikä siten ole voinut tutkia niitä.
Pääministeri Olmert sanoo kuitenkin JPostin artikkelin mukaan, ettei hänen hallituksensa tule hyväksymään yhtään palestiinalais-pakolaista Israeliin eikä suostu taloudelliseen vastuuseen heistä. Ulkoministeriön pyöreässä lausunnossa todetaan, että pakolaiskysymys on kunkin valtion vastuulla, tarkoittaen tällä, että pakolaiset voivat muuttaa tulevan Palestiinan valtion alueille.
Riadin kokous päätti asettaa työryhmiä käsittelemään Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia, mutta jätti päättämättä, keitä työryhmiin tulisi mahdollisen ”arabikvartetin” lisäksi. EU toivoo, että ”länsikvartetti” voisi kokoontua vielä ennen kesän tuloa ja tavata silloin sekä arabimaitten että Israelin edustajia.
HUOMATTAVA HAVAINTO on pääministeri Olmertin saudikuningas Abdullahista antamat ylistelevät lausunnot. Tämä herättää epämääräisiä tuntoja: Onko kysymyksessä Olmertin aito pyrkimys ojentaa ”rauhankäsi”, kuten sanamuoto kuuluu, Abdullahille, vai onko taustalla Olmertin oma henkilökohtainen tarve päästä pois nurkasta, jonne hänet on maalattu?
3. AL-QAIDA ei osallistunut arabiliiton Riadin kokoukseen, mutta sikäli kuin sen ohjelmasta kokemusten perusteella tiedetään, se tulee tuomitsemaan kokouksen päätökset, kuten se tuomitsi Mekkan kokouksessa solmitut Hamasin ja Fatahin väliset yhteis-hallitusta koskevat sopimukset.
4. ISRAELIN OHJUSTENTORJUNTAOHJUS Arrow pystyy uudistetussa muodossaan antamaan maalle täydellisen suojan Iranin taholta tulevaa ballististen ohjusten muodostamaa uhkaa vastaan. Puolustusministeriön Homa (muuri) ohjuspuolustusjärjestön johtaja Arieh Herzog kertoi JPostin artikkelin kirjoittajalle Yaakov Katzille, että Iran on investoinut valtavia summia pitkän matkan ballististen ohjusten kapasiteetin kehittämiseen Pohjois-Korean avustuksella, jopa lähes tyystin modernin lentokonekaluston kehittämisen asemesta.
HERZOG SELVITTÄÄ, että Iran ostaa teknistä tietotaitoa tai jopa valmiita järjestelmiä Pohjois-Koreasta ja muista maista lisätäkseen ballististen ohjustensa kantomatkaa. Herzog myöntää, että Iranilla voi olla ohjuksia, joiden eliminoimiseen Arrow ei pysty, mutta ballististen ohjusten torjuntaan se pystyy.
Herzog kertoo, että Israel on valmis myymään Arrow-järjestelmää ystävällisille maille, kuten Turkki tai Etelä-Korea. mutta sen tulee tapahtua hallituksen päätöksellä ja USA:n hyväksymisellä.
ISRAELISSA TUTKITAAN mahdollisuuksia kehittää lyhyen matkan ohjusten torjuntaan soveltuva järjestelmä.
5. YDINASEITTEN JOUTUMINEN terrorijärjestöjen käsiin on aiheuttanut entistä suurempaa huolta USA:n ulkoministeriölle. JP:n Hilary Leila Kriegerin kirjoituksessa ulkoministeriön korkea virkamies toteaa, että terrorijärjestöillä on halu ja kyky käyttää niitä, ainoa rajoite on niiden saaminen käsiinsä. Mutta tämän lähteen mukaan ydinaseita on saatavilla maailmalla entistä enemmän, niiden salakuljetusyrityksiä paljastuu vuosittain lukuisasti, eikä se rajoitu vain heikkotasoisiin materiaaleihin. USA:n ulkoministeriön käsityksen mukaan USA:n suurimmat uhkaajat ovat Hizbullah, Hamas ja Islamic Jihad, joilla kaikilla on edustajansa USA:ssa, mikä on erittäin huolestuttavaa.
USA:N ULKOMINISTERIÖN mukaan on ilahduttavaa nähdä muslimi- ja arabimaitten kasvava kiinnostus osallistua massatuhoaseitten teknologian leviämisen estävään poimintaan. Ensimmäiset USA:n aloitteesta syntyneet kokoukset ”maailmanlaajuinen aloite ydinterrorismin vastustamiseksi” pidettiin Marokossa ja Turkissa, seuraava kokous Kazakhstanissa.
Ulkoministeriön virkailija tähdensi kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä Iranin ydinasesuunnitelman käsittelyssä. Hänen mukaansa Iranin painostamista täytyy jatkaa ja koventaa, jotta Iran luopuisi suunnitelmastaan.
USA:SSA VALMISTAUDUTAAN tilanteeseen, jossa ydinaseita voidaan salakuljettaa maahan tavarakonteissa, tai terrorijärjestö voi saada käsiinsä ydinkärjellä varustettuja ohjuksia, joita se voi ampua laivasta USA:n rannikon läheisyydessä.
6. UUTISOTSIKOITA
- PÄÄMINISTERI OLMERTIN ja valtakunnantarkastaja Micha Lindenstraussin välinen sanailu alkaa muuttua rumaksi. Olmert syyttää avoimesti Lindenstraussia hänen jahtaamisestaan henkilökohtaisista syistä ja toistuvista tutkimustulosten vuotamisesta lehdistölle.
- OLMERT VÄITTÄÄ, että Winograd-komitean haastattelupöytäkirjojen julkistaminen vahingoittaa valtion etuja. Olmert pelkää kuollakseen kansan reaktioita, jos ne julkistetaan.
- OIKUSMINISTERI Daniel Friedmann puolustaa 12 haderi-tuomarin valintaa viidestätoista avoimesta tuomarin virasta.
Hän selittää haredi-tuomarien (dayanim) määrän olevan suhteessa harediväestön nopeaan kasvuun.
- JERUSALEMIN entinen pormestari Teddy Kollek toimi Englannin MI-5 vapauttamien tiedustelutietojen mukaan mandaatti-vallan aikana englantilaisten salaisena agenttina, joka ilmiantoi heille salaisten vastarintajärjestöjen, kuten Irgunin ja Lehin, jäseniä ja antoi heille vinkkejä niitten salaisista tukikohdista. Haganan jäsenten tiedetään toimineen yhteistyössä Englannin armeijan kanssa, vanginneen ja kuulustelleen Irgunin ja Lehin jäseniä armotonta kidutusta käyttäen, mutta Kollekin osuus haluttiin pitää salaisena hänen elinaikanaan. Englannin armeijan tärkein kohde oli Menachem Begin, joka johti Irgunia 1944-1948 ja jonka päästä englantilaiset lupasivat tuntuvan palkkion.Hän oli yksi niistä, joita Kollek pyrki ilmiantamaan. Vasemmiston muodostaman puolisotilaallisen järjestön Haganan riveissä toimi myöhemmin kuuluisuutta saavuttanut kenraali Moshe Dayan, joka oikeiston saatua vallan 1977 ja muodostettua oikeistohallituksen, toimi puolustusministerinä Beginin johtamassa hallituksessa.
- MAHMOUD ABBASIA lähellä olevat neuvonantajat sanovat Abbasin suostuneen Olmertin tapaamiseen vain miellyttääkseen amerikkalaisia, muuten kokouksia pidetään merkityksettöminä.
- JERUSALEMISSA PIDÄTETTIIN kaksi arabia epäiltyinä salaliitosta haredi-jäsenten murhaamiseksi ja kid-nappaamiseksi. He kertoivat kuulustelijoille, että Gazassa asuva henkilö lupasi heille 2000 USD kustakin.
Molemmilla epäillyillä on rikollinen tausta huumeiden salakaupasta.
- ARKEOLOGI TRI Eilat Mazar kertoo löytäneensä Jerusalemin Davidin kaupungin kaivauksissa 20 metriä pitkän
massiivisen muurin, joka hänen tutkimustensa mukaan on osa Davidin palatsia. Löytö vahvistaa aikaisempia tietoja,
että Davidin kaupunki toimi valtion hallituskeskuksena. Mazar uskoo, että löydetty muuri on alle neljännes muurin
kokonaispituudesta ja osoittaa muinaisen rakennuksen massiivisuuden.
- OIKEUS KATSOI, että entinen oikeusministeri Haim Ramon on kelvollinen jatkamaan poliitikkoja ja jopa ministerinä,
mikäli Olmert katsoo tarvitsevansa häntä. Ramon sai 120 päivää yhteiskuntapalvelua ja pienen sakon.
- PRESIDENTTI Moshe Katsavin vaivanaika jatkuu. Poliisi sanoo löytäneensä uuden syytöksen seksuaalisesta naisen
hyödyntämisestä ja raiskauksesta. Katsavin asianajaja esittää syytösten poistamista, sillä lehdistö on jo kiduttanut
häntä tarpeeksi.
- PALESTIINALAISTEN opettajien järjestön vaaleissa Hamas sai enemmistön.
- IRAN TARJOAA puolustusliittoa Persianlahden muslimivaltioille.
- ISRAELISSA alkoi kesäaika viime yöstä lähtien.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019