PERJANTAI 23.03.07
1. ULKOMAANLÄHETYSTÖT TEHERANISSA laativat pakoreittiä siinä tapauksessa, että ne joutuvat
evakuoimaan henkilökuntansa epätavallisissa olosuhteissa. Tämä tilanne voi tulla akuutiksi USA:n tai Israelin hyökätessä Iranin ydin laitoksia vastaan. Lähetystöillä on jonkinlaiset pakosuunnitelmat kaiken varalta, mutta tämä tilanne vaatisi erikoisjärjestelyjä. Valmistelevana toimenpiteenä lähetystöt ovat vahvistaneet vartiojoukkojaan, eikä muutamilla ole vartijoita ollenkaan suojanaan.
TARKKAILIJAT arvioivat, että Iranin ensimmäinen reaktori tulee kriittiseksi vuoden kuluessa. Tämän johdosta hyökkäys Iranin ydinlaitoksia vastaan olisi tehtävä kuluvan vuoden aikana, ettei laitokseen asennettu ydinpommiin soveltuvan rikastettu uraani aiheuttaisi laajaa tuhoa ympäristölle.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO laatii uusia kovennettuja pakotteita Irania vastaan, mutta Iranin johdon lausunnoista on voitu päätellä, ettei Iran tule taipumaan keskeyttääkseen uraanin rikastamisensa.
Venäjä on tiettävästi vetänyt osan teknisestä henkilökunnastaan pois Busherin ydinvoimalatyömaalta ja keskeyttänyt rakennustyöt siksi, että Iranin maksusuoritukset ovat olleet pahasti myöhässä. Tämä voi olla joko todellinen käytännön häiriö tai sitten länsivaltojen sumuttamiseksi tarkoitettu peittely-yritys. Venäjä on kiivaimmin Kiinan ohella vastustanut pakotteiden koventamista Iranille. Iranin ydinvoimateollisuuden yllä on ollut salailun verho kaiken aikaa. On väitetty, että Iranilla on virallisesti ilmoitettujen laitosten lisäksi salaisia vallankumouskaartin omistamia ja valvomia laitoksia.
ISRAELISSA OLETETAAN, että joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi Iran tulisi iskemään ohjuksillaan USA:n sotilaallisia kohteita vastaan Persianlahdella ja arabimaissa kuten myös Israelia vastaan. Toinen iskukohde voisi olla ohjus- ja pommi-iskut Persianlahden öljyä tuottavien maitten jalostuslaitteita vastaan.
2. SHIMON PERES valmistelee omaa pakotietään, kertovat aamun uutiset. Libanonin sota II:n
johtamista tutkiva Winograd-komitean kuulustelupöytäkirjoista on julkistettu osia, joissa esiintyy Peresin kuulustelu. Siitä ilmenee Peresin kertoneen komitealle, ettei hän olisi lähettänyt sotilaita hyökkäykseen Hizbullahia vastaan Libanoniin, koska hänen arvionsa mukaan IDF ei ollut valmistautunut siihen. Tiedot raportista ovat puutteellisia, eikä tiedetä, mihin Peres perustaa arvionsa IDF:n valmiuden puutteesta. Peres kuitenkin antaa vihjeitä, miten hän oli avainasemassa Israelin ydinteollisuuden alkamisessa, vaikka julkisesti kukaan ei tiedä, valmistetaanko Dimonan tutkimusreaktorissa ydinpommeja. Mutta Peres toimi salaisen ydintutkimusaseman laitteitten ja polttoaineen sekä IDF:n aseitten hankkijana Israelin kriisitilanteitten aikana.
Kysyttäessä Peresiltä, miksi hän ei vastustanut hyökkäystä Libanoniin hallituksessa, Peres luimisteli lipevän selityksen: Olmert on pääministeri, en minä, ja Israelin kansalaisena velvollisuuteni oli tukea Olmertia.
JP:N ANALYSOIJA Anshel Pfeffer arvioi, että Peres laatii muistopuhetta itselleen. Hän riepottelee Peresiä hänen lausuntonsa johdosta: ”Israel ei ole enää se mitä se oli. Ei loistava, ei yllättävä, ei luova. Olemme menettäneet osan kansallista puolustuskykyämme. Meitä pidetään heikompana kuin mitä olimme ja olemme menettäneet uskottavuutemme arabeja vastaan, ja tämä ilmenee Israelin laillisuuden kieltämisenä.” Eli, kuten Pfeffer ironisesti toteaa, kerran olimme paljon parempia, pieni, älykäs, tehokas ja – ennen kaikkea, koko maailma, mukaan lukien Euroopan vasemmisto, ei voinut olla ihailematta sitä, mitä olimme saaneet aikaan. Ja kukas olikaan se maagikko, joka sen sai aikaan? Shimon Peres tietenkin, vinoilee Pfeffer.
3. PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz vahingoittaa Israelin uskottavuutta, valittavat ministeriön
virkailijat Yaakov Katzin JP:n artikkelin mukaan.
Peretzin huono englanninkielen taito ja hänen maallikon tietonsa puolustusasioista ovat aiheuttaneet sen, ettei häntä kunnioiteta eikä yhteyksiä häneen pidetä tärkeinä. Ulkomaiset sotilasasiantuntijat asioivat mieluummin Peretzin apulaisministeriin kenraali (res) Ephraim Sneh´n kanssa.
Äskeisen USA:n matkan aikana Peretzille ei järjestynyt tärkeitä tapaamisia, vain uusi puolustusministeri Robert Gates salli hänelle lyhyen kohteliaisuusvierailun. Peretz oli vienyt mukanaan Yhdysvaltoihin Histadrutin aikaisen englanninkielen tulkkinsa, mutta tämä kangerteli ja sotkeutui tulkatessaan siten, että ministeriön kansliapäällikkö kenraalimajuri Mike Herzog hankki kiireesti tilalle uuden tulkin.
Tilannetta puolustusministeriössä pidetään erittäin huolestuttavana aikana, jolloin Israelin ulkomaiset yhteydet ovat tärkeämpiä kuin koskaan ennen, toteaa Yaakov Katz.
4. USA:N ENTINEN YK:N LÄHETTILÄS John Bolton kertoi BBC:n haastattelussa, joka esitettiin torstaina, että USA vastusti aikaista tulitaukoa Libanonin sota II:n aikana antaakseen Israelille aikaa tuhota Hizbullah. Bolton kertoi, että aikainen tulitauko olisi ollut vaarallinen ja virheellinen.
KYSYTTÄESSÄ, miksi USA halusi Israelin jatkavan hyökkäystään Hizbullahin tuhoamiseksi, Bolton vastasi: ”Mitä väärää siinä oli? Israelia vastaan oli hyökätty ja he vastasivat siihen. Tosiasiassa Hizbullah uhkasi pysyvästi Israelia sotilaallisesti. Hizbullah oli aloittanut väkivallan, johon Israel vastasi. Ja jos itsensä puolustaminen tarkoitti vihollisen voittamista, se oli täysin laillinen kansainvälisen lain puitteissa, ja rehellisesti puhuen, hyvää politiikkaa.” USA lopulta kannatti tulitaukoa ja kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja. Kim Howells Englannin ulkoministeriöstä kertoi BBC:n haastattelussa, että Boltonin lausunto yllätti hänet, sillä hän ei ollut havainnut mitään vastakohtaisuutta Israelin ja USA:n välillä. (JP, AP London)
5. ARABILIITON RIADIN kokouksen Saudi Arabiassa ei uskota pystyvän suuriin diplomaattisiin
läpimurtoihin, vaikka jotkut sen kiivaimmat kriitikot kuten Libya eivät osallistu tilaisuuteen. Tarkkailijat ovat kuitenkin kehottaneet tutkimaan enemmän arabijohtajien suullisia kuin heidän lehdistölle antamiaan lausuntoja. Tämän mukaan arabijohtajien lausunnot osoittavat suopeampaa suhtautumista kriisipesäkkeisiin, kuin mitä lehdistön artikkeleista voisi päätellä.
KÄSITELTÄVISTÄ ASIOISTA päällimmäisiä ovat Irakin, Libanonin sekä palestiinalaisten ja Israelin väliset asiat. Tämänkertainen kokous oli tarkoitus pitää Egyptissä, mutta se antoi Saudi Arabialle mahdollisuuden jatkaa aloittamiaan diplomaattisia toimiaan. Saudit ovat ennenkin olleet ratkaisemassa Libanonin asioita, mm. Syyrian asevoimien vetäytymisessä Libanonista kaksi vuotta sitten. Irakin tilanne koskee Saudi Arabiaa suoraan; sillä on pitkä valvomaton raja Irakin kanssa, ja se on aidosti huolissaan sunni- ja shia-muslimien verisistä yhteenotoista Irakissa, mikä voi kiihottaa sen omia shia-kansalaisia.
PALESTIINALAISET ovat tietenkin ennen kaikkea kiinnostuneet saudien 2002 rauhansuunnitelman käsittelemisestä, jonka arabiliitto otti omaan ohjelmaansa lisäten siihen pakolaisten paluuoikeuden YK:n ehdollisen päätöslauselman 194 mukaan. Palestiinalaisia edustavat PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja pääministeri Ismail Haniyeh.
6. OSA SAMARIASTA KARKOTETTUJA juutalaisia suunnittelee palaavansa entisten kotiensa raunioille sapatin jälkeen ja mahdollisesti aloittavansa kotien rakentamisen uudelleen. Ensimmäisenä on vuorossa Homesh, joka sijaitsee n. 15 km Tulkarmista suoraan itään Sebastian pohjoispuolella.
Eräs Homeshista karkotettu nainen, joka asuu nyt Ramlessa, aikoo ottaa palan challah´n (sapattileivän) leipomiseen tarkoitettua taikinaa ja käyttää sitä Mooseksen opetuksen mukaan rukouksissa Homeshiin pyrkivien juutalaisten suojaksi. Poliisi varottaa, että sinne yrittäviä tullaan rankaisemaan ankarasti.
PALESTIINALAISET ovat kääntäneet Jesajan kirjoittaman profetian päälaelleen, jossa ilmoitetaan kansojen takovan aseensa auroiksi. Terrorijärjestöt Gazan alueella ovat muuttaneet entiset juutalaiskylät Eli Siinain ja Dagitin terroristien harjoituskentiksi. He kouluttavat siellä terroristeja pomminkäyttöön, kuten on voitu päätellä sieltä kuuluvista räjähdyksistä, joita ensin luultiin rakettien aiheuttamiksi.
7. SOSIAALIMINISTERI Isaac Herzog aikoo muuttaa virastonsa nimen: Terveys- ja sosiaali-ministeriöksi. Hänen ensimmäisiä tehtäviään tuleekin olemaan ruoka-avun toimittaminen pääsiäisen aikana heikossa asemassa oleville sairaille ja vanhuksille. Hän kertoi lehdistölle, että ministeriön nykyinen määräraha jaettuna apua tarvitseville antaisi 3 NIS henkeä kohti. Hän pitää häpeällisenä sitä, että Israelissa apua tarvitsevat elävät pääosin vapaitten kansalaisjärjestöjen avun varassa. Herzog totesikin, että apua tarvitseva pystyy valtion tuella ostamaan itselleen pääsiäiseksi vain katkeria yrttejä.
Vapaat järjestöt suunnittelevat lahjoittavansa pääsiäispyhiksi 5000 ruoka-pakettia tarvitseville. Ne valmistavat päivittäin n. 1000 kuumaruoka-annosta.
8. TAISTELUT FATAHIN JA HAMASIN välillä Gazassa ovat kiihtyneet keskiviikosta lähtien. Viides uhri torstai-iltana oli 2-vuotias lapsi, joka joutui ristituleen. Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan väkivallasta, eikä aina ole mahdollista tietää, ovatko taistelut klaanien vai hallituspuolueitten välisiä, sillä pyssymiehet liikkuvat autoilla ja ovat naamioineet itsensä kasvonaamareilla.
PALESTIINAN TV näyttää jatkuvasti videonauhoja, joissa nuoret naiset laulavat mieluimmin antautuvansa itsemurhaterroristeiksi kuin kasvattavansa lapsia. Eräs nuori nainen laulaa seuraavansa äitinsä esimerkkiä, joka räjäytti itsensä Gazan alueen rajaterminaalin luona muutama vuosi sitten. ”Äitini, minä ja Ubaydah vielä odotamme sinun tulevan peittelemään meidät nukkumaan ja pyyhkimään kyyneleemme. Mutta sinä tuli luoksemme käsissäsi pommi. Vasta nyt ymmärrän, mikä on tärkeämpää kuin lasten kasvattaminen.” Laulussa kiitetään äidin virheettömyyttä Jerusalemin tähden, lähetetään terveisiä Muhammedille ja vakuutetaan, että laulaja seuraa äitinsä esimerkkiä. (www.ynetnews.com)
9. ISRAELIN JA JORDANIAN suhteet ovat pahassa kriisissä Israelin tiedustelun saatua selville, että Jordanian kuningas Abdullah II on salaisesti tukenut pitkän aikaa kovan linjan Hamas-johtajaa Khaled Mashaalia, joka pitää päämajaansa Syyriassa. (www.debka.com)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021