PERJANTAI 16.03.07
ISRAEL JOUTUNEE toimimaan oma-aloitteisesti ja yksipuolisesti, kerrottiin eilen pääministeri Ehud Olmertin kansliasta. Tämä tarkoittaa sitä, että Libanonin sodan takia hyllytetty suunnitelma Juudean ja Samarian tyhjentämiseksi juutalaisista puhdistetaan pölystä ja otetaan uudelleen ohjelmaan mukaan.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että tämän jälkeen Olmertilla on ohjelma, agenda, jonka puuttumisesta häntä on lukuisten muitten puutteitten ohella syytetty.
OLMERT TUNNUSTI eilen puhuessaan Kadiman kokousväelle, että hän tietää olevansa ei-suosittu henkilö, mutta ettei hän anna sen vaikuttaa itseensä, ”minut valittiin johtamaan kanssa ja aion jatkaa työtäni vielä pitkään”, hän vakuutti. Olmert valmistautuu siihen hetkeen, jolloin Winograd-komitean tutkimusraportti valmistuu, joka voi olla tuhoisa hänen poliittiselle tulevaisuudelleen – tai sitten ei.
KYSYTTÄESSÄ OLMERTILTA, olisiko kansa nyt valmis karkottamaan juutalaiset Juudeasta ja Samariasta, mitä se ei voinut niellä aiemmin, Olmert heitti vastakysymyksen: ”Pystyisikö kansa nielemään sen, että pysyisimme aina Juudeassa ja Samariassa? Olisiko se parempi optio?”
OLMERT VALMISTAUTUU tekemään ”sharonit”, eli kääntämään kansan huomion pois Libanonin sodan synneistä, joista häntä syytetään, ja aloittamaan Juudean ja Samarian yksipuolisen evakuoimisen, ”realignment” eli uudelleen sijoittamisen, kuten hän sitä nimitti.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni puhui myös Kadiman tilaisuudessa ja sai Olmertin kanslian vihat päällensä, koska hän ei puheessaan maininnut Olmertia nimeltä eikä kehottanut kansaa tukemaan häntä.
Livni on mielestään nähnyt ”käden seinällä”, joka aikoinaan kirjoitti Babylonian hallitsijalle Belsassarille kohtalokkaat sanat: ”Punnittu, punnittu ja köykäiseksi havaittu”. (Dan.5:25-27)
LIVNI PYRKII itse pääministeriksi, onhan hän yksi suosituimmista ehdokkaista. Miksi hän tukisi Olmertia?
PA:N YHTEISHALLITUKSEN uudeksi pääministeriksi huomenna nimitettävä Ismail Haniyeh ilmentää kaikin tavoin tyytyväisyyttään ja itsevarmuuttaan käyskennelleessään tyylikkäässä hyvin istuvassa puvussaan, jonka joku yleisökirjoitus uskoo hankitun EU:n kadonneilla miljoonilla, ja esitellessään hallitustaan selvästi vaivautuneen PA:n puheenjohtajan, jota yleisesti kutsutaan ”presidentiksi”, Mahmoud Abbasin alias Abu Mazenin rinnalla.
PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh vakuutti pitämässään lehdistötilaisuudessa Gazan kaupungissa, että hallitus on saanut paljon tukea arabeilta, muslimeilta ja eurooppalaisilta. ”Eurooppalaiset ovat kertoneet presidentti Abbasille, että he lausuvat yhteishallituksen tervetulleeksi ja ovat valmiit tukemaan sitä taloudellisesti ja moraalisesti.” Haniyeh vakuutti, että ”palestiinalaisten poliittinen tahto ja ponnistelut pystyvät poistamaan taloudellisen boikotin, mikä auttaa voittamaan amerikkalaisten ja israelilaisten tahdon sanktioitten jatkumiseksi”.
TIEDOTUSMINISTERIKSI tuleva Mustafa Barghouti tunnusti, että hallituksella tulee olemaan vaikeuksia voittaa ulkomainen tuki, mutta hän tähdensi, että hallitus edustaa 96 % palestiinalaisista.
UUSI ULKOMINISTERI Ziad Abu Amar kertoi saaneensa kirjeen Ranskan ulkoministeriltä, joka sanoo tukevansa uutta hallitusta. Venäjän ulkoministeriö kutsuu yhteishallituksen muodostamista tärkeäksi tapahtumaksi keskinäisen sovun saavuttamiseksi palestiinalaisten keskuudessa.
PA:N LAKIASÄÄTÄVÄN NEUVOSTON (PLC) jäsen Muhammad Dahlan, jonka ministeripaikasta ei ole tietoa, kehotti Israelia ja muuta kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan yhteishallituksen, jonka ohjelma on hänen mielestään hyvin lähellä sen esittämiä vaatimuksia. Hän kertoi, että hallituksen muodostaminen yllätti USA:n ja Israelin, mutta vaati ärsyyntyneitä muistamaan, että ”palestiinalaisilla on oma sisäinen ohjelmansa, jota niiden tulee kunnioittaa”. (Hamasin ohjelmassa on Israelin tuhoaminen)
PA:N HALLITUKSESSA on yhdeksän Hamasia ja kuusi Fatahia edustavaa ministeriä, loput edustavat eri ryhmiä ja järjestöjä. Hallituksessa on kaksi naisministeriä.
USA:N ULKOMINISTERI Gondi Rice vakuutti, ettei hän ole keskustellut arabiliiton edustajien kanssa saudien 2002 rauhansuunnitelmasta. Hän antoi lausuntonsa Tzipi Livnin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Rice myös tähdensi, että saudisuunnitelma ole neuvotteluohjelma vaan muodostaa sen kehyksen.
SAUDISUUNNITELMAN suurimpana puutteena pidetään sitä, ettei se vaadi eikä suosittele neuvotteluja. vaan vaati Israelia hyväksymään sen ilman muutoksia, minkä jälkeen arabivaltiot voivat harkita, poistavatko ne Israelia koskevat diplomaattiset ja taloudelliset boikottinsa aina täydellisiä diplomaattisia suhteita myöten. Suunnitelma ei kuitenkaan anna mitään takuita, että näin tapahtuu, vaan arabivaltiot voivat päättää suhteistaan Israeliin itsenäisesti sen jälkeen, kun Israel on toteuttanut suunnitelman käytännössä.
Israel tulee ottamaan suuren riskin, jos se hyväksyy saudien rauhansuunnitelman.
RANSKALAIS-PALESTIINALAINEN järjestö on nostanut kanteen ranskalaisessa oikeudessa kahta ranskalaisyhtiötä, Alstom ja Veolia, vastaan, jotka rakentavat kevytrautatietä Jerusalemiin. Järjestö esittää syytteessään, että Israel pyrkii muodostamaan uuden todellisuuden rakentamalla rautatielinjan ”miehitetystä Jerusalemista kaupungin länsiosiin” sen lisäksi, että se rakentaa turva-aitaa, laajentaa settlementtejä Jerusalemin länsipuolella ja vahvistaa niitä rakentamallaan kevyellä rautatiellä. Järjestö syyttää, että Israel rikkoo palestiinalaisten oikeuksia ja kansainvälistä lakia näillä toimillaan. Ranskan tuomioistuin voi kieltää yhtiöitten toimet, jos se katsoo niiden häiritsevän yleistä rauhaa ja hyvää tarkoitusta.
Järjestö tarkoittanee ”Jerusalemin länsipuolella sijaitsevilla settlementeillä” kaupungin ulkopuolelle rakennettuja uusia kaupunginosia. Jerusalemia kutsutaan kokonaisuudessaan ”miehitetyksi”.
Kevytrautatien rakentaminen on katsottu välttämättömäksi Jerusalemin paisuvan liikenteen hallitsemiseksi, koska kaupungin katuja ja liikenneväyliä ei ole rakennettu sen vaateita varten.
NELJÄ PALESTIINALAISTA NUORTA saatiin keskiviikkona kiinni heidän varastettuaan viisi Tora-kääröä Etz Hazayit synagogasta Beershevassa. Nuoret odottivat synagogan ulkopuolella autoa, jolla heidän oli tarkoitus paeta paikalta mukanaan Tora-rullat, arvoltaan n. miljoona NIS. Tora-rullat eivät kärsineet vahinkoa.
EGYPTIN TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät palestiinalaisen Hamid al-Nadorin ja yhden egyptiläisen El Arishin hiekkarannalla tiistaina. Palestiinalaisella oli pommivyö päällään. Viranomaiset eivät osanneet vielä sanoa, oliko miehillä tarkoitus tehdä iskunsa Egyptin vai Israelin puolella.
Egyptiläiset viranomaiset pidättivät yhdeksän muuta egyptiläistä tiistaina ja keskiviikkona Rafassa.
TEL AVIVIN KOEAIKAPALVELU suositti torstaina kaupungin maistraatin oikeudelle, että entisen oikeusministeri Haim Ramonin tuomio annettaisiin 180 tunnin yhteiskuntapalveluna. Suosituksen toimitti oikeudelle Ramonin asianajaja. Ramonia syytetään tahdittomasta ”kieleilystä” nuoren naissotilaan kanssa.
YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO aikoo nimittää Etelä-Afrikasta kotoisin olevan lainopin professorin John Dugardin ehkä pysyväksi ihmisoikeuksien loukkausten tarkkailijaksi Juudeassa ja Samariassa. Israelissa nähdään tämä yhtenä uutena neuvoston Israelin vastaisena toimena, koska Dugardin tehtävänä on tarkkailla pelkästään Israelin mutta ei palestiinalaisten suorittamia ihmisoikeuksien loukkauksia. Neuvoston uskottiin muuttavan entisen järjestön tapaa puuttua pelkästään Israelin asioihin, mutta uuden neuvoston toimintaa pidetään vieläkin yksipuolisempana kuin edeltäjänsä.
AL-QAIDA JOHTAJA Khalid Sheikh Muhammad on tunnustanut johtaneensa lähes kaikki ennen pidätystään al-Qaidan tekemät terrori-iskut, mitä suuresti epäillään. Hän kertoi, että hänellä oli tarkoitus tehdä suuri terrori-isku lentokoneilla Eilatin hotelleita vastaan samaan tapaan kuin WTC:n kaksoistorneja vastaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021