MAANANTAI 12.03.07
OLMERTIN JA ABBASIN KESKUSTELUT Olmertin virka-asunnossa Jerusalemissa sunnuntai-iltana kestivät lähes kaksi ja puoli tuntia. Puolitoista tuntia juteltiin mukavia delegaatioiden kesken, sitten Olmert ja Abbas vetäytyivät yksityisiin keskusteluihin ilman todistajia.
Olmert oli tällä kertaa jättänyt pois Israelin ja PA:n liput sekä pussailut Abbasin kanssa, ehkä siksi, että ne edellisten keskustelujen edellä herättivät ilkeitä vihjauksia julkisuudessa.
ALKUOSA KESKUSTELUISTA meni yleisten asioitten jauhamisena, mutta yksityiskeskusteluista Olmertin ja Abbasin kanssa on vain arvailuja. Tilaisuudesta ei annettu yhteistä julkilausumaa.
DEBKAFILE, joka on osoittautunut paremmin informoiduksi kuin monet muut uutistoimistot, esitti omana toteamuksenaan, että Olmert suostui siellä Abbasin vaatimukseen edetä suoraan lopullisiin keskusteluihin ohittaen kvartetin kolme vaatimusta. Tulevat rauhanneuvottelut lopullisesta tilanteesta voisivat Debkafilen mukaan alkaa touko- kesäkuussa tänä vuonna. Olmertin uskotaan lähettäneen Abbasin kautta vakavan viestin Saudi Arabialle, että Israel on todella hyväksymässä saudi-suunnitelman jatkokeskustelujen pohjaksi, vaikka se toivookin siihen muutoksia.
DEBKAFILE TOTEAA myös, että USA keskustelee Saudi Arabian kanssa Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemisesta, ja että aloite saudi-suunnitelman hyväksymiseksi on lähtöisin sieltä. Saudit ovat kuitenkin ilmoittaneet, ettei suunnitelmaan tehdä muutoksia ennen arabiliiton Riadin kokousta loppukuussa.
DEBKAFILE olettaa Olmertin luvanneen, ettei IDF tee sotilaallisia iskuja Gazaan edes provosoituna, eikä Abbas voinut luvata, etteivätkö terroristit iske sieltä Israeliin. IDF vahvistaa asemiaan Gazan ympärillä. Palestiinalaisten liikkumista Länsirannalla helpotetaan, ja tulitaukoa pyritään ulottamaan sinnekin, vaikka IDF varottaa terroristien hyökkäysvaaran lisääntyvän, jos IDF vetää joukkonsa ja tiesulkunsa sieltä pois.
ABBAS LUPASI tehdä kaikkensa Gilad Shalitin vapauttamiseksi, mutta ei antanut mitään takeita siitä. On ilmeistä, että Fatahin ja Hamasin yhteishallitus voi syntyä Shalitin vapauttamisesta huolimatta. Hamasin edustaja ilmoittikin, ettei Shalitin vapauttaminen liity millään tavoin Olmertin ja Abbasin keskusteluihin.
ABBAS ESITTI Olmertille oman toiveensa tapaisen lupauksen, että Israelin joustava asennoituminen keskustelujen aloittamiseksi palestiinalaisten kanssa voi saada ”maltilliset” muslimimaat kuten Saudi Arabia, Pakistan, Malesia ja Indonesia parantamaan diplomaattisia ja taloussuhteitaan Israelin kanssa.
ON SYYTÄ TOIVOA JA RUKOILLA, ettei tämä aloite ole uusi ”pilaantunut kana”, jota Olmert syöttää Israelin kansalle, ja josta koko kansa tulee entistä kipeämmäksi. (katso raportti 466)
JERUSALEM POST paljastaa T Lazaroffin ja H Keinon kirjoittamassa artikkelissa anonyymin arabidiplomaatin kanssa käydystä keskustelusta, jossa tämä kehottaa Israelia hyväksymään arabiliiton saudisuunnitelmaan tekemän lisäyksen pakolaisten paluuoikeudesta. Diplomaatti toteaa, ettei hyväksyminen keskustelujen pohjaksi mitenkään vaaranna Israelin luonnetta juutalaisvaltiona, koska eivät kaikki pakolaiset halua palata entisille asuinsijoilleen, jotka kuuluvat nyt Israeliin, vaan tyytyvät rahallisiin korvauksiin. Keskustelujen kautta sovittaisiin, kuinka suuri määrä pakolaisista voisi palata kotiseudulleen, hän toteaa. Tärkeintä hänen mukaansa on, että Israel tunnustaa pakolaisten paluuoikeuden.
TÄMÄ JÄTTÄÄ HUOMIOIMATTA sen tosiasian, että arabivaltiot aloittivat tuhoamissodan Israelia vastaan ja kehottivat arabeja siirtymään pois taistelujen jaloista. Tämän mukaan korvausvelvollisuutta ei pitäisi sälyttää Israelin kannettavaksi.
SAUDISUUNNITELMAAN kuuluu se, että Israel vetäytyy täysin Juudeasta, Samariasta, Gazasta ja Golanin ylängöltä sekä Itä Jerusalemista. Arabiliitto lisäsi siihen pakolaisten paluuoikeuden Beirutin kokouksessaan.
Suunnitelman pohjana pidetään YK:n yleiskokouksen päätöslauselmaa 194, joka on ohjeellinen, ja joka kehottaa sallimaan pakolaisten paluun asuinsijoilleen tai korvausta menetetystä omaisuudesta. Saudi-suunnitelman toi maailman tietoisuuteen The New York Timesin kolumnisti Thomas Friedman artikkelissaan helmikuun 17. päivänä 2002 keskusteltuaan siitä Saudi Arabia kruununprinssin Abdullahin kanssa YK:n päätöslauselman 194 pohjalta. Pakolaisten paluuoikeus on Israelille vaikeimmin hyväksyttävissä.
AIEMPI KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Yuval Steinitz toteaa, että keskeinen kysymys koskee periaatetta. Jos Israel hyväksyy pakolaisten paluuoikeuden, se samalla romuttaa kahden valtion periaatteen, koska sekä Israel että Palestiina tulisivat olemaan muutaman vuoden kuluttua arabi-enemmistöisiä.
ISRAEL PAKOTETAAN rauhaan, olkoon rauhanehdot ja lopputulos mitkä tahansa. Iranin ydinaseohjelman toteutuminen pakottaa Saudi Arabian tarttumaan ohjaksiin Lähi Idän alueella, koska Egypti näyttää menettäneen näkynsä ja aloitteellisuutensa eikä arabiliitto järjestönä voi sitä tehdä. Saudi Arabian kuningashuone taistelee olemassa olostaan ja vallastaan, jota se on pitänyt käsissään kuningaskunnan perustamisesta lähtien ilman mainittavaa oppositiota. Tässä se tarvitsee USA:n tukea, jolla yksin on valta ratkaisevasti vaikuttaa Israelin hallituksen päätöksiin. Lieneekö kohtalon ivaa, että Saudi Arabian kuningashuone, jonka perustaja kuningas Saud piti Israelin perustamista Palestiinaan vihamielisenä tekona, joutuu nyt etsimään Israelin tukea säilyttääkseen valtansa maassaan.
LONTOOLAINEN ÄLYKESKUS (thinktank) kehottaa Israelia luopumaan väitettyjen ydinaseittensa salailusta ja julkisesti ilmoittamaan ydinpommiensa määrän ja kapasiteetin sekä tekemään selväksi maailmalle, millaisissa olosuhteissa niitä voidaan käyttää. Chatman House ( Royal institute for international affairs) ilmoittaa kantanaan, että on aiheellista harkita, josko Iranin hyökkäyksen pelossa, todettuaan diplomaattisten ponnistelujen epäonnistuneen ja sodan hinnan liian suureksi, Israelin tulee selkeästi ilmoittaa olosuhteet, joissa se tulee turvautumaan ydinaseisiinsa. Instituutin tutkimusten mukaan sodan mahdollisuus Irania vastaan on Israelille kaikkein huonoin, sillä se lisäisi vihamielisyyttä ilmankin arassa Lähi Idässä, yhdistäisi lännen, USA:n ja Israelin vastaiset voimat maailmanlaajuisesti ja eristäisi ”maltilliset” muslimivaltiot.
INSTITUUTISSA EI USKOTA, että Israel yksinään pystyisi antamaan Iranille tarpeeksi vahvan sotilaallisen iskun, se tarvitsisi siihen USA:n apua, mikä viivyttäisi Iranin ydinaseen valmistusta muutamilla vuosilla. On myöskin olemassa vaara, että Israelin nykyinen hallitus, jota instituutissa pidetään heikkona, on alttiimpi vastuuttomiin seikkailuihin kuin vahva, siellä todetaan. Paras tapa olisi tarpeeksi voimakkaan pelotteen tai uhkavaatimuksen antaminen Iranin hallitukselle, mikä saisi sen luopumaan suunnitelmistaan tai saisi aikaan hallituksen vaihdon Iranissa.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ ilmoitti ulkomaitten lähetystöille ja konsulaateille uusista viisumimääräyksistä, jotka koskevat ulkomailta Juudeaan ja Samariaan matkustavia, joita ei ole merkitty PA:n väestörekisteriin. Uusien määräysten mukaan Israel antaa kolmen kuukauden viisumin Juudeaan ja Samariaan aikoville, joiden ei katsota muodostavan turvallisuusriskiä. Viisumin haltijat voivat anoa jatkoviisumia poistumatta Juudean ja Samarian alueilta 27 kuukauden ajaksi. Sen päätyttyä heidän tulee anoa uutta viisumia ulkomailta. Palestiinan kansalaisten puolisot ja lapset alle 16 vuotta voivat anoa jatkoviisumia vuodeksi kerrallaan. Ulkomaisten järjestöjen työntekijöitten tulee uusia viisuminsa 6 kuukauden välein.
ISRAELILAINEN YHTIÖ Environmental Energy Resources (ympäristöenergiavarat, EER) julkistaa torstaina kehittämänsä alhaisen ja keskitason radioaktiivisten jätteiden käyttöjärjestelmän delegaatioille Venäjältä, Japanista, Koreasta ja USA:sta sekä Israelin hallituksen virkailijoille. Yhtiö toimii hallituksen valvonnassa jätteiden hautaamispaikalla Ibillinissa, lähellä Karmielia. Esittelyn aikana ei käytetä radioaktiivisia jätteitä.
Yhtiön edustajan mukaan prosessi ei jätä pohja- tai pintavettä, ei saastuta maaperää, eikä siten pilaa ympäristöä. Prosessi perustuu plasman kaasutukseen ja sulattamiseen (PMG), joka kehitettiin yhdessä Haifan Technionin sekä Venäjän Moskovan Kurchatovin tutkimusinstituutin kanssa. Prosessi muuntaa radioaktiivisen lääketieteellisen ja kuntien jätteet vaarattomaksi kiinteäksi tuotteeksi, jolla on alhainen radioaktiivisuus. Prosessin tuloksena syntyvää keraamista materiaalia voidaan puristaa harkoiksi, tiiliksi tai laatoiksi rakennusteollisuuden käyttöön.
YHTIÖN iBILIN LAITOS pystyy käsittelemään 500 tai 1000 kg jätettä tunnissa. Yhtiö valittiin kansainvälisten tarjousten perusteella kaksi vuotta sitten kansainväliseen projektiin Chernobylin ydinjätteiden tuhoamiseksi. Yhtiö perustettiin 2000, ja siinä on osakkaina japanilaisia ja korealaisia yhtiöitä sekä israelilaisia ja ulkomaisia rahoittajia. Prosessilaitteistoja voidaan myydä ulkomaille.
RAUHAN LAAKSO on Peresin antaman nimen mukaan Israelin ja Jordanian yhteisprojekti, joka ulottuu 500 km:n matkan Punaiseltamereltä Kuolleenmeren laaksoa pitkin Jarmukjoelle. Siihen kuuluu 160 km pitkän kanavan kaivaminen Punaiseltamereltä Kuolleellemerelle, jonka tarkoituksena on pysäyttää Kuolleenmeren kuivuminen. Lisäksi projektiin kuuluu erilaisia turistikohteita sekä Israelin ja Jordanian yhteisprojektina Akaban lentokenttä.
PROJEKTIN MUKAAN Israelin ja Jordanian rautatiet yhdistetään yhdistäen Irbidin Jordaniassa Haifaan pohjoisessa sekä liittäen Akaban, Gazan ja Ashdodin etelässä. Näitten yhteyksien ansiosta alueen tuotteet voidaan viedä Israelin satamien kautta Eurooppaan. Projektiin kuuluu Jeninin teollisuuskylä sekä japanilaisten rahoittama teollisuusalue Jerikossa, jonka tuotteet voitaisiin viedä ulkomaille Jordanian puolelle rakennettavan lentokentän kautta.
PROJEKTIN RAHOITUS tulee Maailmanpankilta, eri maitten hallituksilta sekä yksityisiltä sijoittajilta.
Projektin puuhamiehet uskovat tämän toteutumisen tuovan uutta ymmärrystä ja hyväksymistä alueen valtioille. Englantilainen seikkailija Arabian Lawrense, joka nousi korkeaan asemaan arabimaissa, totesi aikoinaan, että juutalaisten saapuminen Lähi Itään on välttämätön arabivaltioitten kehittymisen vuoksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019