TORSTAI 22.02.07
IDF VOI OLLA PAKOTETTU lopettamaan Hizbullahin aseistautumisen, koska YK:n lähettämät rauhan-turvajoukot eivät näytä pystyvän sitä tekemään, totesi IDF:n uusi komentaja Gabi Ashkenazi keskiviikkona seuratessaan IDF:n taisteluharjoituksia Golanilla lähellä Libanonin ja Syyrian rajaa. Hän puhui median edustajille, jotka olivat tulleet seuraamaan harjoituksia, ja lisäsi, että Hizbullah pyrkii korvaamaan sodassa menettämänsä potentiaalin, mutta ”pohjoisella rajalla suoritettu tarkastus osoittaa, etteivät he ole vielä lähelläkään sitä päämäärää”. Ashkenazi kertoi, ettei Hizbullah pysty samaan kuin ennen sotaa, ja että on havaittavissa aseitten salakuljetusta siellä ja täällä ja muita tapoja aseitten kuljettamiseksi. Mutta hän totesi IDF:n seuraavan tilannetta ja joutuvan ilmeisesti puuttumaan siihen.
UUTISTOIMISTOT kertoivat Libanonin armeijan ampuneen israelilaista konetta, joka lensi eilen Libanonin ilmatilassa. IDF:n mukaan kyse oli miehittämättömästä pienkoneesta, joita IDF käyttää tarkkaillakseen Hizbullahin liikkeitä ja salakuljetusta Libanonissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Libanonin armeija tulitti israelilaista konetta sodan jälkeen. Kone ei saanut osumia.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert jatkoi Ashkenazin ja Peretzin omaksumaa linjaa puhuessaan eilen Jerusalemin David Citadel hotellissa ulkomaisille lehtimiehille. Olmert kertoi, että Hizbullah on heikentynyt; rajan pinnassa partioi 25 000 Libanonin armeijan ja YK:n sotilasta, jotka riisuvat aseista jokaisen Hizbullahin aseistetun ja asepuvussa olevan miehen; yhtään Hizbullahin bunkkeria ei ole rajan läheisyydessä; eikä Hizbullahilla ole liikkumisen vapautta YK:n joukkojen vuoksi. Olmertin mukaan Hizbullah on menettänyt ruokahalunsa taistella, mutta myönsi, että ”paljon on vielä tekemättä Hizbullahin uhkan kitkemiseksi lopullisesti”.
OLMERTIN JA ASHKENAZIN arviot kuten myös Peresin huomiot Hizbullahin valmiudesta uuteen yhteenottoon ja valmiuteen ovat jyrkässä ristiriidassa IDF:n tiedustelun tutkimusosaston johtajan prikaatikenraali Yossi Baidatzin tiedustelutietoihin perustuvan arvion kanssa, jonka mukaan Hizbullah on saavuttanut ennen sotaa edeltäneen tason aseistuksen suhteen. Ynetin ja Israelnationalnews websivujen yleisökirjoituksissa varoitetaan aivan oikein, ettei vain IDF:n ja Israelin poliittinen johto tuudittaudu samaan
”ei mitään vaaraa ole” uneen, jossa nukuttiin ennen Libanonin sota kakkosta.
OLMERT PUHUI palturia väittäessään, ettei bunkkereita ole rajan pinnassa. Vain pari päivää sitten IDF tuhosi yhden Hizbullahin kaivaman ja aseilla ja ruokatarpeilla varustaman bunkkerin turva-aidan takana mutta Israelin puolella rajaa.
IDF:n mukaan näitä bunkkereita on lukuisia, mutta niitä ei ole vielä löydetty.
HALLITUKSEN JA VARSINKIN Olmertin tarkoituksena on todistella, miten Libanonin sota II oli sittenkin suuri voitto ja Israel saavutti sillä monia etuja. On mielenkiintoista nähdä, miten Winograd-komitea arvioi sodan tulokset. Komitean raportti valmistunee muutaman viikon sisällä.
ARKADI GAYDAMAK, Venäjältä 20-vuotiaana muuttanut ja Ranskassa omaisuutensa hankittuaan 48-vuotiaana Israeliin 2000 palannut monimiljonääri piti eilen lehdistötilaisuuden, jossa ilmoitti perustaneensa poliittisen liikkeen nimeltä Tzedek Hevrati (sosiaalinen oikeus), joka voi myöhemmin kasvaa puolueeksi. Gaydamak oli laatinut tilaisuutta varten hepreankielisen monisteen, jossa hän selvensi liikkeensä periaatteita. Sen toiminta alkoi huonosti, sillä hän itse oli 45 minuuttia myöhässä eikä esitellyt kirjoitustaan, vaan tyytyi vastaamaan toimittajien kysymyksiin. Gaydamakin hepreantaito on lähes olematon.
GAYDAMAK HYÖKKÄÄ rajusti Olmertin hallitusta vastaan, jonka pitäisi hänen mukaansa erota välittömästi.
”Meidän olisi pitänyt välttää Libanonin sota; me lisäsimme sillä arabien vihamielisyyttä; siitä huolimatta hallitus sanoo voittaneensa sodan, vaikka se oli suuri onnettomuus; sen vuoksi menetimme imagon
voittamattomuudesta; hallitus sanoo, että surmasimme muutamia tuhansia Hizbullahin taistelijoita, mutta sadat tuhannet kiihkomieliset korvaavat heidät. Meidän tulee neuvotella arabinapuriemme kanssa saavuttaaksemme rauhan. Kun tämä ongelma on ratkaistu, se ratkaisee muutkin ongelmat ja tuo turvallisuuden. On löydettävä rauhanomaisia ratkaisuja eikä pyrkiä siihen väkivallan kautta”, hän arvioi.
Gaydamak syntyi Ukrainassa 1952 ja eli Venäjällä Israeliin muuttoonsa saakka.
TV-KANAVA 10:N gallupin mukaan puolueiden kannatus on seuraava:
- Likud 27 kansanedustajaa
- Kadima 17 edustajaa
- Labour 14 edustajaa
- Gaydamakin puolue 14 edustajaa
- NRP (kansallinen uskontopuolue) 10 edustajaa
- Shas 10 edustajaa
- Israel Beiteinu (Israel kotimme) 8 edustajaa
- arabipuolueet 10 edustajaa.
USA:N VALTIONVARAINMINISTERIÖ jäädytti kaikki Hizbullahin omistaman libanonilaisen rakennusyhtiön Jihad al-Bina varat. USA:n terrorismin ja taloudellisen tiedustelun ministeri Stuart Levey kertoi lausunnossaan, että Hizbullah käyttää yhtiötä rakennuskohteissaan sekä saadakseen kansan suosiota ja tukea sen tarjoamien siviilipalvelujen muodossa. Levey painotti, ettei jäädytys koske muitten libanonilaisten yhtiöitten toimia ja rahoituskanavia, kuten Libanonin hallituksen tilaamien töitten suorittamiseksi.
Presidentti Bush lupasi 230 miljoonaa USD rakennus- ja turvallisuustukea Libanonille ja ulkoministeri Rice ilmoitti USA:n myöntävän Libanonin hallitukselle lisää 770 miljoonaa USD.
KVARTETIN KOKOUKSESSA eilen todettiin, että sen PA:n hallitukselle asettamat kolme ehtoa ovat voimassa ja vaati PA:n tulevaa yhteishallitusta hyväksymään nämä periaatteet. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tähdensi kokouksessa Israelin ja palestiinalaisten välisten keskustelujen tarvetta.
SAKSAN ULKOMINISTERI Farnk-Walter Steinmeyer varoitti kvartetin jäseniä ”epärealistisista odotuksista diplomaattisesta prosessista, koska kaikki läsnä olivat ovat tietoisia sen monimutkaisuudesta”. Kokoukseen ottivat osaa myös YK:n pääsihteeri Ban KI-Moon, EU:n ulkoasioitten johtaja Javier Solana ja EU:n ulkomaisten suhteitten komissaari Benita Ferrero-Waldner.
ULKOMINISTERI Rice varoitteli myös tekemästä hätäisiä päätöksiä tässä tilanteessa.
IDF:N VALEASUISTEN SOTILAITTEN eilen Jeninissa surmaama 24-vuotias Mahmoud Abu Abait ajoi autollaan kaupungin keskustassa kohdattuaan kohtalonsa. Hän oli suunnitellut Tel Avivissa epäonnistuneen itsemurhaiskun ja hankkinut pommin, minkä poliisien sieppaama terroristi tunnusti.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti eilen olleensa epäonnistuneen terrorisuunnitelman takana. Islamic Jihad vannoo, että se kostaa Jeninin alueen johtajansa teloituksen.
EGYPTI PIDÄTTI palestiinalaisen, joka tuli pommivyönsä kanssa Gazasta Siinain puolelle salakuljetustunnelin kautta. Mies kertoi olleensa matkalla Siinaille liittyäkseen Gazasta sinne tulleitten lukuisten palestiinalaisten joukkoon, joitten päämääränä oli tehdä terrori-iskuja Siinailla ja Eilatissa israelilaisia ja ulkomaisia turisteja vastaan. Egyptiläiset turvallisuusjoukot piirittivät talon Egyptin puoleisessa Rafiassa ja pidättivät sieltä kaksi muuta palestiinalaista. Talon omistaja Muhammad Salem kertoi, että palestiinalaiset olivat vuokranneet huoneiston viikko sitten ja että heitä tuli asuntoon myöhemmin lisää.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas vierailee kolmessa Euroopan pääkaupungissa hankkiakseen tukea ja ymmärrystä Mekkan sopimukselle ja yhteishallitukselle, jota Ismail Haniyeh muodostaa hänen johdollaan. Englannin pääministeri Tony Blair totesi eilen, että hän voisi työskennellä Hamasin maltillisten edustajien kanssa. Abbas tähdensi, että hän hoitaa PA:n ulkomaiset asiat, myös neuvottelut Israelin hallituksen kanssa, eikä Hamasin johtama yhteishallitus. ”Näin sovittiin Mekkassa”, hän vahvistaa. Blair tähdensi tavatessaan Abbasin, että Englanti on edelleen vahvasti kahden valtion periaatteen kannalla.
ABBASIN LAUSUNNOISTA voi päätellä, että hän odottaa maailman valtioitten hyväksyvän saman periaatteen PA:n tulevaan yhteishallitukseen kuin Arafatin kanssa.
Maailman valtiot, ennen kaikkea USA ja EU, ottivat täydestä Arafatin vakuuttelut yhteistoiminnasta niiden kanssa ja väkivallasta luopumisesta, mutta ummistivat silmänsä siltä, että Arafat antoi terrorijärjestöjen vapaasti hyökätä israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan, jopa aseistaen ja tukien niitä taloudellisesti. Tästä läpinäkyvästä valheellisuudesta huolimatta talousapua virtasi Arafatin kassaan loputtomasti.
PALESTIINALAISET AMPUIVAT eilen kolme Kassam-rakettia Israeliin; ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
IDF:N SOTILAAT tuhosivat löytämänsä pommin Gazan turva-aidan läheltä. Palestiinalaiset väittivät sotilaitten menneen Gazan alueelle etsiessään tunneleita, minkä IDF kieltää.
SYYRIA on siirtänyt joukkojaan lähemmäksi Israelin rajaa Iranilta saamiensa uusien aseitten antaman itsetunnon kasvun johdosta.
TEMPPELIVUORI avattiin juutalaisille kolmen viikon kiellon jälkeen. Useat ryhmät ovat vierailleet vuorella kiellon purkamisen jälkeen.
JUUTALAISET RABBIT ovat selventäneet yleistä käsitystä, että Länsimuuri (Itkumuuri) olisi juutalaisten pyhin paikka. Rabbit täsmentävät, että ”Länsimuuri on juutalaisille pyhin paikka, jonne heillä on oikeus ja lupa mennä”. Koko Temppelivuori on kuitenkin pyhä ja sen tärkeys paljon suurempi kuin Länsimuurin. Juutalaisia on kielletty menemästä Temppelivuorelle, koska Temppelin paikkaa ei varmuudella tiedetä. Koska vain leeviläisillä ja papeilla oli oikeus mennä Temppeliin ja sen kaikkein pyhimpään vain ylipapilla kerran vuodessa, rabbit pyrkivät kiellolla estämään, etteivät juutalaiset tietämättään riko tätä lakia.
THE BRITISH DAILY TELEGRAPH kertoo artikkelissaan, että British Royal Marines harjoittavat Abbasin henkivartiokaartin Force 17 miehiä Gazan alueella lähellä Karni rajanylityspaikkaa. Lehden artikkelin mukaan koulutettavia on 250 miestä. YK:n edustajan mukaan miehillä ei ole aseita eikä heille opeteta sota-taitoja. YK:n paikallisjohtaja pitää tietoa hälyttävänä, koska se tapahtuu YK:n nimissä ja koulutuksen kohteena olevat miehet kuuluvat Hamasin kanssa kilpailevaan järjestöön. Tämä voi aiheuttaa vastatoimia Hamasin taholta, hän pelkää. Koulutuksen rahoittavat Englanti, Kanada ja Hollanti. Asiaa mutkistaa se, että monet Force 17 miehet palvelevat myös al-Aksan, PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) ja Jihadin joukoissa.
Suurin osa itsemurhaterroristeista ja israelilaisten tulituksista vuodesta 2000 lähtien on tullut al-Aksan ja Islamic Jihadin joukoista. Täten USA:n ja muitten antamia aseita joutuu myös terroristien käsiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021