TORSTAI 08.02.07
TULITUSTA LIBANONIN RAJALLA. IDF:n insinööriosasto meni työntötraktorin ja tankin kanssa tutkimaan, onko Libanonin turva-aidan ja varsinaisen ns. sinisen linjan eli maitten välisen virallisen rajan välissä lisää maastoutettuja pommeja ilmoitettuaan operaatiosta ensin sekä Libanonin armeijalle että UNIFIL:n johdolle.
IDF:n joukkojen ollessa suorittamassa tehtäviään Libanonin armeijan sotilaat alkoivat tulittaa heitä, ja yksi libanonilainen oli aikeissa ampua pt.-ohjuksen heitä kohti. IDF:n sotilaat vastasivat tuleen haavoittaen muutamia Libanonin armeijan sotilaita. Insinööriosasto vetäytyi sitten pois alueelta.
Puolustusministeri Amir Peretz kutsui turvallisuusjohdon keskustelemaan tilanteesta Libanonin rajalla.
UNIFIL:n joukot Libanonissa ovat valittaneet IDF:n johtajille, että libanonilaiset kyläläiset häiritsevät heidän työtään Hizbullahin käskystä, koska UNIFIL on ottanut käyttöönsä miehittämättömiä pienkoneita tarkkailu-tehtäviin alueella. Kyläläiset ovat kieltäytyneet yhteistoiminnasta UNIFIL:n kanssa ja myymästä ruokatarpeita YK:n joukoille, ei edes kaksinkertaisella hinnalla. IDF:n arvio UNIFIL:n toimista on pelkästään positiivinen, mikä osoittaa suurta edistystä siitä, miten niihin aiemmin suhtauduttiin.
TEMPPELIVUOREN ulkopuolella Länsi- ja osittain etelämuurin vieressä tapahtuva Mughrabi-portille johtavan jalankulkurampin pylväitten perustusten kaivaustyöt aiheuttavat jatkuvaa ja nousevaa vastustusta muslimien taholta. Jordanian, Saudi Arabian ja Egyptin lisäksi Syyria ja viimeksi Iranin ylin valvoja Khamenei ovat antaneet omat varoituksensa ja kiihotuksensa muslimien nousemiseksi vastarintaan.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen osan johtaja sheikki Raed Salah yritti eilen väkivalloin tunkeutua apulaisineen poliisivartion läpi kaivausalueelle. Poliisi kahinoi miesten kanssa ja lopuksi pidätti Salahin ja kuusi muuta palestiinalaista. Salahille annettiin kielto päästä Temppelivuoren lähelle kymmenen päivän ajaksi. Salah syytti Israelia ”rikoksesta, että se hajottaa osaa siunatusta al-Aksan alueesta kiihottaen koko alueen uskonnolliseen sotaan.” Perustusten kaivausten yhteydessä poistetaan länsimuurin eteläosassa muuria vasten jätetty irtonainen maa, mikä paljastaa kolme peitossa ollutta mutta kiinnimuurattua sisäänkäyntiä Temppelivuorelle. Tämä mahdollistaa naisten pihan laajentamisen Länsimuurilla.
RAED SALAH kärsi aiemmin hänelle annetun kahden vuoden vankeustuomion aiheuttamastaan häiriöstä temppelivuorella. Poliisi kielsi alle 49-vuotialta palestiinalaisilta miehiltä pääsyn vuorelle. Poliisi on joutunut kahtena päivänä peräkkäin nujakoimaan kiviä heittelevien palestiinalaisnuorten kanssa.
UUDEN RAMPIN rakennustyöt kestävät arviolta kahdeksan kuukautta. Rauhattomuudet tulevat uusiutumaan perjantaina, joka on muslimien rukouspäivä, ja jolloin heitä kokoontuu al-Aksa moskeijaan suurin joukoin.
EDELLINEN VÄKIVALTA-AALTO oli vuonna 1996 Länsimuurin tunnelin avaamisen yhteydessä. Silloin syntyneissä yhteenotoissa poliisin kanssa sai 80 ihmistä surmansa. Pääministeri Ariel Sharonin vierailu Temppelivuorella v. 2000 aiheutti myös palestiinalaisten väkivaltaisia hyökkäyksiä poliisia vastaan.
TEMPPELIVUORELLA ei ole ollut Israelin suorittamia arkeologisia kaivauksia, mutta vuoren päivärutiinista vastaava säätiö wakf on suorittanut siellä laajoja rakennustöitä, joita Jerusalemin rakennusviranomaiset eivätkä arkeologit ole päässeet valvomaan, vaikka se on heidän velvollisuutensa. Tonneittain maata ja rakennusjätteitä vuosituhansien takaa kuormattiin wakfin toimesta läheiseen laaksoon ilman valvontaa. Muslimien tarkoituksena on hävittää kaikki todisteet juutalaisesta Temppelistä vuorella.
SIVUSTA ASIOITA seuraten jää ihmettelemään, miten arkaluontoisista asioista tällä pyhällä alueella päätetään, kuka päätökset tekee ja miten niistä tiedotetaan yleisölle.
ARKEOLOGI PROFESSORI Joseph Patrich kertoo tutkimuksiinsa perustuen pystyvänsä todistettavasti osoittamaan, missä Salomon Temppeli sijaitsi. Patrich kertoo JPostin Etgar Lefkovitsin laatimassa artikkelissa, että Temppeli sijaitsi kaakkoon siitä, missä sen perinteisesti uskottiin sijainneen. Se oli sijoitettu lievästi (n. 15 astetta) diagonaalisesti alueen ulkomuureihin nähden siten, että sen etupihat olivat Temppelin kaakkoispuolella, jonne myös Temppelin pääsisäänkäynti oli sijoitettu. Temppelin kaikkein pyhin oli siten Kalliomoskeijasta kaakkoon, ei Abrahamin aikoman Isakin uhrauksen paikalla, jonka päällä Kalliomoskeija sijaitsee, kertoo professori Patrich. Hän perustaa tutkimuksensa insinööri Sir Charles Wilsonin suorittamiin tutkimuksiin ja tietoihin laajasta, ulkomitoiltaan 4.5 x 54 m kokoisesta, vesisäiliöstä, jonka vettä papit käyttivät puhdistautumiseensa ennen uhritoimituksiensa aloittamista Temppelialueella, sekä Mishnan kuvauksiin pappien päivärutiinista. Vesi nostettiin säiliöstä suureen vaskimereen (1.Kn.7:23-26; 2.Ak.4:1-5) vesipyörää käyttäen. Puhdistauduttuaan papit nousivat ramppia pitkin läheiselle uhrialttarille. (JP 08.02.07 E Lefkovits)
HAMASIN JA FATAHIN väliset keskustelut alkoivat eilen ja niitä jatketaan tänään. Keskusteluista ei odoteta helppoja tuloksia, sillä Hamas kokee olevansa vahvoilla Gazan alueella.
Saudi Arabian kuningas Abdullah toivoi puhuessaan ennen keskustelujen alkamista, että osapuolet pystyisivät ”tällä pyhällä paikalla” sopimaan verenvuodatuksen lopettamisesta.
HAMASIN ULKOPOLIITTINEN johtaja Khaled Mashaal on tiettävästi vaatinut suurempaa valtaa ja osallisuutta PLO:n (Palestiinan vapautusorganisaation) johdossa. Mashaal vaatii itselleen PLO:n varapuheenjohtajan asemaa Abbasin toimiessa PLO:n ja myös sen hallituksen puheenjohtajana. Hamas ei ole PLO:n jäsen, mutta se haluaa järjestön uusimista ennen liittymistä siihen.
Fatahin edustaja Abdel Hakim Awad kertoi lehtimiehille, että ilmapiiri keskusteluissa on positiivinen.
VÄKIVALTA GAZASSA kuitenkin jatkuu. Pääministeri Haniyehin saattueen pyrkiessä Rafahin kautta Egyptiin matkallaan Mekkaan joukko Hamasin pyssymiehiä tulitti Fatahin terminaalia valvovia poliiseja.
HAMAS VÄITTÄÄ Fatahin pyssymiesten yrittäneen teloittaa PA:n pakolaisasiain ministerin Atef Udwanin Gazassa. Kukaan ei loukkaantunut ministerin autosaattueen jouduttua tulituksen kohteeksi Jabaliyan pakolaisleirin lähellä Gazan alueen pohjoisosassa.
RAMALLAHISSA Fatahin pyssymiehet tunkeutuivat PA:n terveysministeriöön ja kaappasivat tri Bilal Aboushin, joka johtaa Juudean ja Samarian sairaaloita. Myös toiseen PA:n ministeriöön hyökättiin Ramallahissa.
MYÖHÄÄN TIISTAI-ILTANA pyssymiehet teloittivat kaksi Hamasin sotilassiiven jäsentä Gazassa. Hamas syyttää Dahlania teloituksesta. Fatahin pyssymiehet tekivät ratsian Haniyehin neuvonantajan Wasim Saksakin kotiin ja kaappasivat hänen veljensä Muhammadin, joka työskentelee PA:n turvallisuusjoukoissa.
Hamasin edustaja syyttää Fatahia Mekkan keskustelujen vaikeuttamisesta.
ISRAELILAISET HALUAVAT perustuslaillista järjestelmää nykyisen hallitsemattoman järjestelmän sijaan.
Kansalaisten vaikutusvallan lisäämiskeskus (Citicents Empowerment Center, CECI) teetti asiasta kansalaiskyselyn. Sen mukaan 78 % vastanneista on tyytymätön maan poliittiseen johtajistoon. Kysely tukee esityksiä vaalijärjestelmän uusimiseksi siten, että puolet Knessetin jäsenistä, eli 60 kansanedustajaa, valitaan paikallislistojen kautta ja loput perinteisten puolueitten listoilta. Maa jaettaisiin 17 vaalipiiriin.
Toisessa tutkimuksessa todettiin, että 61 % kansalaisista haluaa perustuslakiin perustuvaa järjestelmää.
ENGLANNIN ULKOMISTERI Margaret Beckettin vierailun yhteydessä pidetyn tiedostustilaisuuden yhteydessä Ehud Olmert totesi, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kiihkeä halu yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin kanssa voi saada hänet suostumaan ehtoihin, joita Israel ei voi hyväksyä. --PERUSEHTO on se, että Hamas tunnustaa virallisesti Israelin eikä vain huomioi, että sellainen on perustettu.
TOINEN EHTO on aiempien sopimusten selkeä hyväksyminen eikä vain niiden toteaminen.
KOLMAS EHTO on se, että Hamas sanoutuu irti terrorismista. Sopimus Fatahin kanssa edellyttää, että se saa muut terrorijärjestöt Islamic Jihad, Palestiinan vastarintakomitea (PRC), PFLP ja al-Aksa, luopumaan väkivallasta.
OLMERT ESITTI Beckettille Israelin huolen siitä, että israelilaisia upseereita, jotka vierailevat Englannissa, voidaan pidättää siellä syytettyinä sotarikoksista. Beckett lupautui tekemään asiassa jotain.
ISRAEL EPÄILEE, että EU ja sen jäsenmaat, myös Englanti, ovat lipsumassa aiemmasta kannastaan mahdollisen yhteishallituksen suhteen ilman, että se tunnustaa kvartetin kolme sille asettamaa ehtoa.
ABBASIN ALAISEN FATAHIN alajärjestö al-Aksa uhkaa aloittaa hyökkäykset synagogia vastaan, jos rakentaminen Temppelivuoren alueella ei lopu. Useita väkivaltaisuuksia on raportoitu Juudean ja Samarian alueilla. Israelin arabikansanedustajat aikovat esittää epäluottamuslauseen kaivausten johdosta.
Fatahin edustajat syyttävät, että Israelin tarkoituksena on aloittaa kolmannen temppelin rakentaminen.
ARABIKANSANEDUSTAJA Talab Al.Sana pyytää arabimaita lopettamaan kaivaukset Länsimuurilla.
Palestiinalaiset ampuivat panssarikranaatteja IDF:n sotilaita vastaan Gazasta.
ARABIKANSANEDUSTAJAT ovat vaatineet Israelia muotoilemaan uudelleen lippunsa ja kansallislaulunsa, että ne paremmin edustaisivat myös sen nopeasti kasvavaa muslimivähemmistöä. Negevin beduiinit ovat lisääntyneet 15 000 ihmisestä 150 000 viidenkymmenen vuoden kuluessa, eli 40 % Negevin väestöstä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019