TORSTAI 18.01.07
PERETZ JA OLMERT: ei mitään syytä erota.
Kasvavista vaatimuksista huolimatta, että nämä kaksi kolmesta seuraisivat yhden kolmesta esimerkkiä ja antaisivat tilaa niille, joille maan johto paremmin sopii, Olmert sanoo naama peruslukemilla, ettei hän koe tehneensä mitään väärää eikä Libanonin sota II edellytä hänen eroamistaan.
Oikeuskanslerin virkaa tilapäisesti Olmertin rikostutkimusasiassa hoitava Eran Shendar antoi rikospoliisille käskyn aloittaa tutkimukset Olmertin osuudesta Leumi-pankin yksityistämiskaupoissa. Poliisi asetti välittömästi neljä rikostutkijaa penkomaan asiaa, jota valtiontarkastaja Lindenstrauss tutki jo alustavasti.
Vaatimukset Olmertin eroamiseksi pääministerin toimestaan tulevat kuitenkin surkeasti päättyneestä Libanonin sota kakkosesta, mikä pakotti armeijan päällikön Dan Halutzin luopumaan paikaltaan.
Olmert ja Peretz eivät tunne syvää kiintymystä toisiaan kohtaan, hyvä kun puhuvat toisilleen. Molemmat ovat ahnaita pyrkyreitä ja päässeet korkeaan asemaan keinoin, joita kaikki eivät pidä hyväksyttävinä. Asiain nykytilanne on valitettava, koska armeijan uudistus vaatii pätevää johtajaa ja maa on ulkopoliittisesti erittäin vaarallisessa tilanteessa, mikä vaatisi rohkeaa ja viisasta johtoa.
UUDEN ARMEIJAN PÄÄLLIKÖN valitseminen on sekin joutumassa politiikan ja itsekkäiden pyrkimysten jalkoihin Olmertin ja Pereztin kilpaillessa, kumman suosikki saa korkeimman paikan armeijassa. Peretz suosii kenraalimajuri Gabi Ashkenazia, jota pidetään itsenäisenä ja arvaamattomanakin. Olmert on neuvotellut entisten pääministerien Ehud Barakin ja Binyamin Netanyahun kanssa Moshe Kaplinskyn nostamiseksi Halutzin tilalle. Kaplinsky kuuluu Sharonille uskollisiin Kadiman kannattajiin ja Olmert uskoo voivansa paremmin työskennellä hänen kanssaan. Jos näistä ei päästä yksimielisyyteen, ratkaisu voi johtaa kolmannen kompromissiehdokkaan, esim. kenraalimajuri Benny Gantzin tai jonkun muun valitsemiseen.
PÄÄMINISTERIÄ KOSKEVAN LAIN mukaan pääministerin ei tarvitse erota, vaikka poliisi tutkiikin hänen toimiaan, mutta hän voi pyytää 100 päivän lomaa tutkimusten ajaksi. Jos häntä vastaan nostetaan syyte, hänen tulee pyytää virkavapautta tai erota, kunnes oikeus on käsitellyt asian.
ISRAELIN POLIITTINEN TILANNE on nyt pahasti takalukossa. Hizbullah järjesti Beirutissa karkeloita ilotulitusrakettien räiskyessä todeten, että Halutzin erokin osoittaa Hizbullahin voittaneen Libanonin sodan.
Hizbullahin edusmies Hassan Fadallah ei peitellyt tyytyväisyyttään Halutzin erosta ja totesi, että USA:ta tukevien tulisi oppia Libanonin sota kakkosesta. Monet arabien Tv-yhtiöt näkevät Halutzin eron olevan paha takaisku Olmertin hallitukselle. ”Uusi naula Olmertin arkkuun”, toteavat jotkut arabilähteet.
EUROOPPALAISET LEHDET pitävät Halutzia vastuussa Libanonin sodan huonosta johtamisesta, sillä hänen johdossaan armeija ei saavuttanut yhtään tavoitteistaan. Monet lehdet katsovat, että Halutzin ero aloittaa dominoteorian mukaisen eroamiskampanjan Knessetissä ja vaatimuksia Olmertin ja Peretzin eroamiseksi. BBC raportoi, että Halutz kaatui omaan miekkaansa, mutta huomio kääntyy nyt siviilijohtoon.
Sveitsiläinen uutisinfo ennusti, että Halutzin ero vaikuttaa syvästi USA:n uuteen yritykseen Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhanneuvottelujen voimistamiseksi.
ISRAELIN KANSALLINEN TURVALLISUUSNEUVOSTO (NSC) perustettiin vuonna 1999 silloisen hallituksen toimesta. Sen toimintaa pohdittiin Knessetin valtiontarkastuskomiteassa, jonka puheenjohtaja on Zevelun Orlev (NU/NRP). NSC:n tehtäviin kuuluisi mm. käsitellä Iranin ydinaseen tuomaa uhkaa Israelille, mutta kuten valtiontarkastaja Lindenstrauss totesi raportissaan syyskuun 28. päivänä, pääministerit ovat luottaneet enemmän omaan intiimiin päätöksen-tekoareenaansa kuin siihen keskittyneen ammattihenkilöstön suosituksiin. Lindenstrauss suositteli lainsäädäntöä, jolla selkeästi määriteltäisiin NSC:n tehtävät ja sen johtaja, jonka tulisi toimia pääministerin turvallisuusneuvonantajana. NSC:n nykyinen puheenjohtaja Ilan Mizrahi valmisteli sitä koskevan lain, jota Olmert on suositellut, mutta komitean jäsen Netanyahu epäili lain tehokkuutta. Uzi Dayan, joka itse toimi kaksi vuotta NSC:n puheenjohtajana, piti lakia tarpeellisena ja hyödyllisenä. Lain mukaan hallituksen tulisi neuvotella tärkeistä turvallisuuskysymyksistä NSC:n kanssa ennen päätöksentekoa.
SYYRIAN VIRALLINEN MEDIA kertoo keskiviikon uutisissaan, ettei rauhanneuvotteluista Syyrian kanssa päätetä salaisissa keskusteluissa. Israelin tulee ensin päättää luopua Golanin ylängöstä, kertoo uutinen.
Lehti kertoi, että Haaretzin uutiset salaisista keskusteluista Syyrian ja Israelin neuvottelijoitten kesken maitten johtajien tieten, ovat vääriä, lisäten, ettei Israelin nykyinen hallitus ole vielä kypsä rauhantekoon.
Rauhanneuvottelut Syyrian ja Israelin kesken keskeytyivät vuonna 2000 Hafez Assadin hylättyä USA:n ja Israelin laatiman sopimusluonnoksen.
KESKUSTELUJA Israelin ja Syyrian neuvottelijoitten kesken käytiin kaiken todennäköisyyden mukaan, vaikka kumpikaan osapuoli ei rohkene julkisesti sitä todeta.
RADIKAALI ISLAM voisi oppia paljon juutalaisuudesta ja kristinuskosta, kertoi Israelin ashkenazi päärabbi Yona Metzger keskiviikkona Roomassa järjestetyssä kansainvälisessä konferenssissa, joka käsittelee juutalaisuutta ja uskontojen välisiä suhteita. Tilaisuuden järjestäjänä toimii Vatikaani.
RADIKAALI ISLAM käyttää häpeilemättä lapsia ihmiskilpinä, innostaa itsemurhapommittajia ja muita epätavallisia ja epäinhimillisiä sotamenetelmiä, Metzger totesi. ”He tekevät kaiken islamin lipun alla”.
Puheessaan, joka käsitteli juutalaisuuden antia inhimillisyydelle, Metzger kehotti Eurooppaa luopumaan apaattisuudestaan islamin nousevaa radikalismia vastaan.
Kosketellessaan Iranin presidentti Ahmadinejadin uhkausta pyyhkiä Israel pois maailman kartalta, Metzger kertoi, että ”täällä Euroopan maaperällä, jossa vain 65 vuotta sitten tehtiin historian kauheimmat rikokset, ihmisten tulisi olla varuillaan väkivaltaisista uhkauksista, koska ne johtavat tekoihin.”
Metzger totesi: ”Sanon kaikessa rehellisyydessä, että valistuneitten kansojen välinpitämättömyys, heikko henki ja täydellinen toiminnan puute Iranin uhkaa vastaan on kardinaalisynti.”
METZGER KÄSITTELI puheessaan myös Hamasin kaappaaman korpraali Gilad Shalitin, sekä Hizbullahin kaappaamien reserviläisten Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin tapausta todeten, etteikö omaisten inhimillisiin perusoikeuksiin kuuluisi saada edes tietää, ovatko heidän poikansa vielä elossa?
PAAVI BENEDICT XVI kehotti juutalaisia ja kristittyjä kunnioittamaan toisiaan ja toimimaan yhdessä rauhan ja oikeudenmukaisuuden palauttamiseksi maailmaan.
PALESTIINALASTEN JOURNALISTIEN vastaiset hyökkäykset ovat lisääntyneet suuresti Hamasin ja Fatahin välisten taistelujen johdosta, kertoo Palestiinan journalistien syndikaatti. Syndikaatti, joka edustaa satoja journalisteja Gazassa sekä Juudeassa ja Samariassa, kehotti Mahmoud Abbasia tarttumaan lujemmin sen jäseniä vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, ja vaati, että PA:n poliisi pidättää väkivaltaan osallistuneet ja rankaisee heitä. Toistaiseksi PA:n poliisi ei ole tehnyt mitään asiassa, syndikaatin edustaja valittaa.
VIIKON ALUSSA tuntemattomat hyökkääjät polttivat kaksi erään mediayhtiön autoa Ramallahissa kuten myös tunnetun journalistin Maher Shalahin auton. Palestiinan uutistoimiston Watan ja Palestiinan TV:n toimistoja vastaan on myös hyökätty. Monet yksityiset journalistit ovat saaneet tappouhkauksia, mikä on pakottanut heitä kirjoittamaan salanimellä tai muilla keinoin turvaamaan turvallisuutensa.
Viime kuussa Fatahin virkailijat syyttivät al-Jazeeran TV-yhtiötä Hamasin suosimisesta lähetyksissään ja uhkailivat sen journalisteja sekä lopulta sytyttivät useita sen autoista tuleen Ramallahissa, koska al-Jazeera ei Fatahin mielestä välittänyt tarpeeksi hyvin Fatahin järjestämää mielenosoitusta.
MUUTAMA VIIKKO SITTEN Gazaan kaupungissa Fatahin TV-yhtiö joutui lopettamaan lähetyksensä sen toimittajia vastaan tehtyjen tappouhkausten vuoksi. Maanantaina Fatahin virkailija Jamal Nazzal uhkasi puolueetonta uutistoimisto Maan´ia Betlehemissä, koska se oli suosinut Hamasia.
SOTA JOURNALISTEJA vastaan on muuttunut osaksi Hamasin ja Fatahin välistä valtataistelua. Toimittajilla ei ole juuri muita vaikutusmahdollisuuksia kuin painostaa Mahmoud Abbasia toimimaan pontevammin. Mutta se on kuin halvaantuneen hevosen piiskaamista, jolla ei ole voimaa nousta jaloilleen.
BAHRAININ URHEILUYHDISTYS, joka kielsi Israelissa Tiberiaan maratonin voittaneelta kenialaissyntyiseltä Mushir Salemilta Bahrainin kansalaisuuden, kieltäytyy peruuttamasta päätöstään ja kieltää juoksijaa osallistumasta kansainvälisiin kilpailuihin maan nimissä. Salem kärsi pahasta loukkaantumisesta, minkä vuoksi liitto ei kiinnittänyt häneen suurtakaan huomiota, ennen kuin hän tuli toiseksi Asianmaitten kisoissa. Salem oli ehdokkaana Bahrainin edustajaksi ensi vuoden olympialaisissa. Bahrain on ostanut kaksi muuta juoksijaa ulkomailta, jotka nyt seuraavat, miten maa kohtelee urheilijoitaan.
IDF SURMASI al-Aksan johtajan Nablusissa syntyneessä tulitaistelussa, jossa kolme muuta palestiinalaista haavoittui. Yön aikana IDF pidätti 13 yhteyksistä terrorismiin etsittyä palestiinalaista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019