TORSTAI 11.01.07
VALTIO NIMELTÄ ISRAEL on tosiasia, sanoo Hamasin Damaskoksessa asuva ja toimistoaan pitävä ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal, mutta hän ei tunnusta sitä eikä myöskään hyväksy sitä.
Israelin pääministeri Ehud Olmert vastaili reportterien kysymykseen asiasta, ettei hän anna Mashaalin lausunnolle juuri mitään arvoa, sillä Israel on ollut ja on olemassa ilman Mashaalin lausuntoakin.
Mashaal selventää, ettei Israel ole ongelma vaan se, ettei Palestiinan valtiota ole olemassa. Tähän voisi lisätä, että Palestiinan valtiota ei ole olemassa siksi, että Hamas ja muut terrorijärjestöt ovat olemassa.
Tässä piilee todellinen ongelma, ei siinä, että Israel on olemassa, koska se on useaan kertaan tarjonnut palestiinalaisille omaa valtiota ja 95 % Gazan, Juudean ja Samarian alueista ja lopulle 5 % maata kompensaationa Negevistä.
JOS PALESTIINALAISET olisivat hyväksyneet Israelin tarjouksen, Palestiinan valtio olisi ollut olemassa jo vuosia, ei olisi IDF:n tiesulkuja eikä ratsioita palestiinalaisiin kaupunkeihin, palestiinalaiset työntekijät saisivat ilman rajoituksia käydä töissä Israelin puolella tai yhteistoimintalaitoksissa raja-alueilla, joita rakennettiin Gazan rajoille, mutta jotka terroristit tuhosivat tai sulkivat terrorismillaan. Palestiinalaisten elintaso olisi korkea, olisi omia lentokenttiä ja satama Gazan rannikolla, josta laivat kuljettaisivat tuotteita suoraan ulkomaille. Palestiinan kouluissa, mediassa ja instituutioissa ei opetettaisi juutalaisvihaa ja Israelin tuhoa, vaan keskityttäisiin opiskeluun ja yhteiskunnan kehittämiseen. Palestiinalaiset voisivat matkustaa Gazasta Juudeaan ja Samariaan ja takaisin turvallisia teitä pitkin ilman rajoituksia tai turva-aitoja.
Ulkomaiset lainat ja avustuksetkin käytettäisiin yhteiskunnan kehittämiseen ja rakentamiseen eikä poliittisten ja sotilasjohtajien loistohuviloitten pystyttämiseen, aseitten hankkimiseen tai varojen ohjaamiseen johtajien ulkomaisille pankkitileille.
Tämä on palestiinalainen unelma valtiosta, jota terrorijärjestöt eivät ole halunneet tai halua toteuttaa.
ISRAELIN ARABIEN kansallinen neuvosto esitti äskettäin omana ratkaisumallinaan yhteistä kahden kansan (juutalaisten ja palestiinalaisten) valtiota, jonka he katsovat olevan ainoa mahdollisuus ratkaista lukkiutuneet suunnitelmat Israelin ja palestiinalaisten välisistä ongelmista.
VUOSIA SITTEN ESITETTY ratkaisumalli suorittelee palestiinalaisalueille kansainvälistä holhoushallintoa, säätiötä (trusteeship), joka omistaisi maat ja hallitsisi palestiinalaisalueita, kunnes mieliala on kypsynyt pysyvämpiin ratkaisuihin.
EGYPTI JA JORDANIA esittävät äskeisten keskustelujensa tuloksena, että Israelin ja palestiinalaisten tulee ensin selvittää lopulliset päämäärät, joihin pyritään, eikä pyrkiä etenemään asteittaisten pienten ratkaisujen kautta, koska tämä menetelmä on osoittautunut kelvottomaksi. Asteittaisten ratkaisujen menetelmä pysähtyy aina siihen, että siinä vaaditaan toisen osapuolen vastavuoroisuutta. Jos sitä ei tule tai terrorijärjestöt toimillaan estävät sen toteutumisen, koko kehitys pysähtyy siihen, kuten on toistamiseen tapahtunut.
USA:N PRESIDENTTI George Bush varoitti keskiviikon puheessaan Irania ja Syyriaa, että USA tulee tehostamaan toimiaan alueella lisäämällä sinne tulivoimaa ja miehiä, ja tulee estämään ulkopuolisten hyökkäykset liittoutuman joukkoja vastaan. USA tulee myös etsimään verkostot ja pesäkkeet, joista näitä liittoutuman vastaisia toimia ohjataan ja joita pitkin joukkoja ja aseita kuljetetaan Irakiin.
BUSH TOTEAA, että nämä liittoutuman laajennetut toimet voivat aiheuttaa vastaiskuja Syyrian ja Iranin taholta USA:n liittolaismaihin, Turkkiin, Persianlahden maihin ja Israeliin, ja siksi USA toimittaa näille maille asejärjestelmiä, kuten Patriot ohjusten torjuntapatteristoja, joilla ne voivat puolustaa maitaan.
Israelin kannalta tämä tarkoittaa sitä, että jännitys Syyrian ja Libanonin rajalla kasvaa.
Bush myös lupasi puheessaan, että USA tulee estämään Iranin ydinasehaaveitten toteutumisen.
IDF:N KORKEA VIRKAILIJA paljastaa JPostin artikkelin mukaan, että IDF tarvitsee 8 miljardia lisävarat voidakseen vastata sitä uhkaaviin vaaroihin. Virkailijan mukaan Iran tullee ilmoittamaan maaliskuussa tänä vuonna, että se on ohittanut tieto-taito kynnyksen ydinaseen valmistamiseksi, vaikka sen käytännön toteutuminen tapahtuukin myöhemmin. ”Pahan akseli”, Hizballah, Hamas ja al-Qaida, vahvistavat asemiaan seudulla ja niiden mukana kansainvälinen Jihad tunkeutuu alueelle, mikä saa sodan mahdollisuuden Syyrian ja Hizbullahin kanssa entistä todennäköisemmäksi. IDF varautuu näihin uhkiin lisäämällä jalkaväen ja panssarivoimien harjoituksia, kehittämällä teknologiaa ja uudistamalla IDF:n taisteluoppeja. Näissä havaittiin puutteita Libanonin sota II:n aikana. IDF kamppailee kuitenkin jatkuvasti pienenevien varojen kanssa.
VUODESTA 2002 lähtien IDF:n käyttövarat ovat pienentyneet 17 miljardia USD. Tämän vuoden valtion 295.4 miljardin USD budjetista puolustuslaitos saa 34.7 miljardia. Hallitus hylkäsi sen nostamisen 35 miljardiin USD ja tällä viikolla se leikkasi siitä lisää 280 miljoonaa USD.
PUOLUSTUSVIRANOMAISET ovat huolestuneina todenneet, että alueen muslimimaat ovat rajusti lisänneet puolustusmenojaan, mutta Israelissa trendi on päinvastainen. IDF ei ole voinut aloittaa lyhyen matkan rakettien torjuntajärjestelmän kehittämistä ja se on joutunut siirtämään uusien merialusten ja lentokoneitten ja muitten puolustuslaitteiden hankintaa. Sotilastiedustelulta puuttuu puolen miljardin USD varat.
MIDDLE EAST STRATEGIC BALANCE vuodelle 2005-2006 ilmoittaa tutkimuksessa, jonka teki Kansallisen turvallisuustutkimusten instituutti, että Saudi Arabia oli suurin asetilaaja alueella 2001-2004, yhteensä 19 miljardia USD. Turkin puolustusbudjetti kasvoi 2005 noin 2.5 miljardia USD kokonaissummaan 11.73 miljardia. Syyria nosti puolustusbudjettiaan 37.3 %, Egypti 28.8 % ja Iran 25 %.
VAROJEN LEIKKAUKSET estävät turvallisuusaidan rakentamisen 55 km:n matkalla vuonna 2007. Aita maksaa NIS 9 miljoonaa/km. Tämä estää 790 km pitkän turva-aidan valmistumisen tänä vuonna.
Viranomaisten mukaan tarkoitus oli rakentaa tänä vuonna 120 km ja loput 180 km vuonna 2008. Varojen puutteen lisäksi rakentamista viivyttävät lukuisat valitukset ja häirintäryhmät, monet niistä juutalaisia.
LABOURIN PUHEENJOHTAJA ja puolustusministeri Amir Peretz päätti tarjota Ophir Pinas-Pazin tyhjäksi jättämälle kulttuuri- ja urheiluministerin paikalle Ghaleb Majadlen, joka on ensimmäinen Israelin arabi hallituksessa. Labourin sisällä uskotaan, että Peretzin tarkoituksena on tällä paikata pahoin ryvettynyttä mainettaan, minkä johdosta hän voi menettää puheenjohtajuuden ja ministerin paikkansa.
85 % ISRAELILAISISTA uskoo johtajiensa olevan korruptoituneita ja yli puolet uskoo, että puolueiden johtajat ovat roistoja, ilmenee keskiviikkona julkistetussa Dahai-instituutin Knessetin TV-kanavalle teettämässä tutkimuksessa. 94 % vastanneista uskoi korruption heikentävän valtiota ja 71 % uskoi johtajien korruption houkuttavan muitakin siihen. Yli 52 % uskoi, että korruptio oli yleistä kaikissa puolueissa.
Liebermanin Israel Kotimme puolueen katsoi puhtaaksi 5 %, Labourin puoluetta 3 % piti puhtaana, mutta Kadima-puoluetta vain 1 % piti vapaana korruptiosta.
MAHMOUD ABBAS aikoo siirtää ainakin 160 turvallisuusjärjestöjen upseeria eläkkeelle. Siirto on osa Abbasin pitkää odotettua reformia turvallisuusjärjestöissä, joitten lukumäärä lienee 12. Niiden lukumäärää pienennetään kolmeen, joista yksi vastaa armeijaa, toinen poliisia ja kolmas tiedustelua.
Palestiinalaisten vahvaksi mieheksi on nousemassa Muhammad Dahlan, jonka Abbas on tiettävästi nimittänyt kaikkien turvallisuusjärjestöjen johtajaksi, mutta joka ehkä turvallisuussyistä välttää tätä titteliä.
PA:N ABBASILLE uskollisten turvallisuusjoukkojen lukumääristä on ristiriitaisia tietoja, luvut vaihtelevat 40 000 – 70 000 välillä. Näitten joukkojen uskollisuus on samoin häilyvä, sillä monet niiden jäsenistä palvelevat vapaa-aikoinaan al-Aksan tai Palestiinan kansan vastarinta (PRC) joukoissa. Yhä useammat palestiinalaiset kyselevät, missä ne tuhannet miehet ovat silloin, kun Hamasin pyssymiehet hyökkäävät Fatahin johtajien koteihin ja autosaattueisiin. Monet turvallisuusmiehet eivät uskalla aloittaa tulitusta Hamasin joukkoja vastaan peläten sen vastaavasti uhkaavan heidän perheitään.
IDF JÄRJESTÄÄ maaliskuussa suurimman hätätilaharjoituksen, mitä koskaan on Israelissa pidetty. Harjoituksiin osallistuvat IDF, poliisi, kotijoukkojen ja muiden sotilaallisten haarojen osastot, sairaalat ja pelastuspalvelun yksiköt. Harjoituksen tarkoituksena on varautua ei-tavanomaisin asein, kuten bio-kemiallisin tai ydinasein, suoritettuun hyökkäykseen maata vastaan. Harjoitus tulee koskettamaan koko maata, ja pelastuspalvelu tulee harjoittelemaan iskukohteiden asukkaitten massasiirtoa muualle, sairaalat samoin harjoittelevat hoitamaan suuria joukkoja eri tavoin vammautuneita ihmisiä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021