TORSTAI 04.01.07
VEROSKANDAALISSA poliisi teki kahdeksan uutta pidätystä, mikä nostaa pidätysten määrän kolmeenkymmeneen. Skandaali on pahasti riepottanut Israelin sisäistä ilmapiiriä, eikä vähiten pääministerin kansliaa, jonka kansliapäällikkö on pidätetty kotiarestiin, kuten myös verovirastoja, jotka yrittävät selvitä päivän rutiineista kuten mitään ei olisi tapahtunut.
POLIISI ON VAKUUTTANUT, ettei se ole nyt jahtaamassa pääministeriä itseään, mutta tapahtumat hänen kansliassaan ovat pahasti vahingoittaneet hänen uskottavuuttaan ja imagoaan, joka ilmankin on surkea.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin suosio on Dahaf-instituutin ja Knessetin TV-kanavan sponsoroiman gallupin mukaan pohjalukemissa. 77 % vastaajista katsoo, että hänen toimintansa on epätyydyttävä. Olmertin johtajankykyjä epäili 69 % ja 74 % oli tyytymätön hänen tapaansa tehdä päätöksiä. Olmertin rehellisyyttä epäili 60 % ja 62 % päätteli, ettei hän kestä paineen alaisena.
SHARON NOSTI OLMERTIN apulaispääministerin paikalle vaalisijalta 33, mitä monet pitivät outona, ja sen myötä Olmert nousi pääministeriksi kuin vahingossa Sharonin halvaantumisen vuoksi ja edelleen vaalien kautta Sharonin suosion vanavedessä pääministeriksi omalla painollaan. Monet kolumnistit ovat valittaneet sitä, miksi Sharon jätti israelilaisille perinnöksi Olmertin, joka on osoittautunut onnettomuudeksi koko maalle.
Kukaan ei tiedä tarkalleen, mitkä Sharonin motiivit olivat valitessaan Olmertin seuraajakseen.
Tunnettu kolumnisti ja Sharonin pitkäaikainen ja uskollinen ystävä Uri Dan lupasi toimittaa kolumnisti Anselm Pfefferille Olmertista tietoja, joita ei yleisesti tiedetty, mutta hän menehtyi keuhkosyöpään pystymättä toteuttamaan lupaustaan.
ARIEL SHARONIN poika Omri Sharon esitti toivomuksen, ettei hänen isänsä halvauksen vuosipäivää tänään torstaina noteerattaisi mitenkään erikoisesti. Hän uskoo perheensä tavoin, että hänen isänsä herää koomastaan, ja he seuraavat päivittäin hänen tilansa kehitystä sairaalassa.
ARIEL SHARONIN LUPAUKSET Gazan evakuoinnin tuomista eduista Israelille ovat osoittautuneet vääriksi. Israelin turvallisuus ei ole siitä lisääntynyt, Gazan alue on vaarassa ajautua sisällissotaan, eikä kansain-välinen yhteisö ole antanut avointa valtakirjaa puuttua asioihin Gazassa, jos väkivalta Israelin puolelle sieltä ei lopu, kuten Sharon uskoi. Päinvastoin Israel tuomitaan maailmalla välittömästi, jos se pyrkii eliminoimaan Kassam-rakettien laukaisumiehistöjä joko lähettämällä sinne etsintäpartioita tai tuhoamalla niitä ohjuksin tai tykistötulella.
MAAILMAN TUOMIO sen sijaan näyttää hyväksyvän Kassam-rakettien ampumisen Israeliin, joita on ammuttu sinne yli 70 viimeisen ”tulitaukosopimuksen” tultua voimaan viime vuoden marraskuussa.
Kolmannen osan näistä raketeista on ampunut Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaati. Al-Aksan Gazan pohjoisen lohkon komentaja Abu Ahmed kertoo www.worldnetdaily.com toimittajalle, että Mahmoud Abbas on järjestön puheenjohtaja ja että hän on tietoinen sen toimista ja on antanut hyväksymisensä niille.
Abu Ahmed myöntää, ettei Abbas voi poliittisista syistä julkisesti tunnustaa tukevansa al-Aksan Kassam-rakettien ampumista, minkä he ymmärtävät ja hyväksyvät al-Aksassa.
SHARONIN HALLITUSKAUDEN AIKANA Hizbullah sai vapaasti rakentaa sotilaallista verkostoaan Libanonin eteläosaan ja aseistautua Iranin ja Syyrian avustuksella nykyaikaisin asein. Tämä trendi jatkui Olmertin aikana, kunnes Hizbullah räjäytti vallinneen tasapainotilan onnistuneella kommandoiskulla kesällä. Tämä pakotti Israelin aloittamaan sodan Hizbullahia vastaan, mikä osoittautui IDF:n suureksi epäonneksi.
OLMERTIN AIKANA Hamas apinoi Hizbullahin varustautumisohjelmaa rakentamalla Gazan alueelle omaa puolisotilaallista armeijaansa, jota se aseistaa salakuljettamillaan aseilla Iranin ja Syyrian avustuksella, ja jonka pyssymiehiä se kouluttaa Iranissa, Libanonissa ja Siinailla Hizbullahin ja al-Qaidan kouluttajien opastuksella. Nämä ”eksekutiivijoukot” toimivat poliisien tavoin Gazan alueella.
ABBASIN JOHTAMA FATAH puolestaan saa koulutusapua USA:lta, joka myös aseistaa sitä. Viimeksi se sai pari tuhatta rynnäkkökivääriä USA:lta patruunoineen, minkä Israelin hallitus hyväksyi. Abbas nimitti Force 17 päälliköksi Abu Damran kesäkuussa 2006, jonka IDF pidätti marraskuussa. Hän oli IDF:n etsittyjen terroristien listan kärkipäässä. Force 17 jäsen Abu Yousef kertoo avoimesti, että USA:n lahjoittamia aseita tullaan käyttämään israelilaisia mutta ei palestiinalaisia vastaan.
HIZBULLAH on myös kiirehtinyt korvaamaan sodassa menettämänsä aseet ja tukikohdat Libanonin eteläosassa. YK:n UNIFIL:n 11 000 miehen joukot teoriassa estävät sen uudelleen aseistautumisen, mutta käytännössä ne eivät juuri puutu asiaan.
OLMERT JA EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak tapaavat tänään Sharm el-Sheikissä. Kahdeksan kansanedustajaa ovat laatimassaan kirjelmässä Olmertille vaatineet, että tämänkertainen tapaaminen Egyptin presidentin kanssa on viimeinen, ellei seuraava tapaaminen tapahdu Israelissa. He katsovat, että Egypti häpäisee Israelia sillä, ettei hän suostu tulemaan Israeliin.
VANKIENVAIHTO palestiinalaisten kanssa oli alkuaan esityslistan kärjessä, mutta sen takkuuntuessa toiset asiat ovat tärkeämpiä. Yksi niistä on Mubarakin ajama Saudi Arabian ja Persianlahden maitten osallistuminen Israelin ja palestiinalaisten välisiin neuvotteluihin. Mubarakin odotetaan selvittävän, mitä Israelin tulee tehdä, jotta nuo maat saadaan mukaan. Gazan räjähdysaltis tilanne sekä aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan ovat myös keskustelujen aiheina. Keskustelujen uskotaan kestävän pari tuntia.
VERENVUODATUS Gazan alueella kiihtyy. Keskiviikon aikana kolme Fatahin jäsentä, jotka kuuluivat Estävän turvallisuusjärjestön joukkoihin, sai surmansa kuten yksi Fatahin aktivisti. Yksi nainen sai surmansa jouduttuaan toisiaan tulittavien joukkojen väliin. Keskiviikon aikana 23 ihmistä kaapattiin, he kuuluivat vastakkaisiin leireihin. Fatah syyttää Hamasia tulitaisteluista ja kehottaa jäseniään olemaan valmis puolustautumaan. Hamasin murhayritykset kahta al-Aksan johtajaa vastaan epäonnistuivat, mutta lisäsivät jännitystä Fatahin ja Hamasin välillä.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh palaa tänään pyhiinvaellusmatkaltaan Mekkasta. Häntä odottavat vaikeat ajat pyrkiessään tasapainottamaan tilannetta ja saadakseen sovintoa aikaan Abbasin kanssa.
TUNNETTU TV-EVANKELISTA ja entinen USA:n presidenttiehdokas Pat Robertson kertoo ”ennustuksessaan”, jota JP luonnehtii ”vuosittaiseksi”, että USA tulee kärsimään massahyökkäyksestä sitä vastaan 2007 jälkipuoliskolla. Hän ei saanut viestiä siitä, oliko kysymys ydinhyökkäyksestä, mutta jotain sen tapaista tulee tapahtumaan, hän kertoo, ja että hyökkäys tulee koskettamaan miljoonia ihmisiä.
ROBERTSON KERTOI, että USA vain teeskentelee ystävyyttä Israelin kanssa, mutta että sen politiikan tarkoituksena on pakottaa Israel myönnytyksiin, jotka johtavat sen kansalliseen itsemurhaan.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad toisti keskiviikkona ennustuksensa, että Israel tulee luhistumaan pian. Hän puhui maan eteläosassa. Maa jatkaa uraanin rikastamista vastalauseista huolimatta.
IRANIN AIDS-tilanne on huolestuttava. Virallisesti maassa on 13 074 AIDS potilasta, mutta UNISEF:in tietojen mukaan luku on 70 000 – 120 000. Teheranissa on ainakin 300 000 prostituoitua, mikä on hämäännyttävä tosiasia yhteiskunnalle, joka pyrkii esiintymään puhtauden esikuvana muille.
Monet nuoret naiset tarjoavat seksiä kauppakojujen omistajille muodikkaita vaatteita vastaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021