SUNNUNTAI 21.01.07
PERETZIN UHKAVAATIMUS: Jos Labourin kansanedustaja Ghaled Majadel ei saa nimitystä kulttuuri- ja urheiluministeriksi viikon päästä sunnuntaina, Labour eroaa hallituksesta.
Peretzin alkuperäinen aikataulu oli tämä sunnuntai, mutta puolue päätti jatkaa sitä viikolla.
Olmertin kanslian antamien tietojen mukaan asiaa ei päätetä ennen kuin tammikuun 31. päivän jälkeen, jolloin tiedetään, tuomitaanko Haim Ramon seksuaalisesta väkivallasta naista kohtaan, joka on pyritty leimaamaan puhelintytöksi. Labourin ministerit ovat syyttäneet Pereztiä hätiköinnistä ja turhien uhkavaatimusten esittämisestä.
PERETZIN PÄÄTÖS peruuttaa antamansa lupa 30 asuntoyksikön rakentamiseksi Maskiotin siirtokuntaan Jordanjoen laaksoon Gush Katifista karkotetuille juutalaisille on herättänyt epäilyjä ja syytöksiä, että Peretz päätti peruuttaa aiemman myönteisen päätöksensä pönkittääkseen omaa asemaansa Labourin puheenjohtajakilvassa eikä kansainvälisestä painostuksesta, kuten hän selittää. Hänellä oli varmaan jo ennen päätöstään tiedossa, ettei rakentamista Jordanjoen laaksoon oteta suosiollisesti vastaan ulkomailla.
Peretzin toimissa näkyy entistä selvemmin, ettei hän ole tajunnut asemaansa vastuullisena puolustus-ministerinä, vaan hän toimii edelleen kuin ammattiliiton pomo, joka hän oli ennen ministerintointaan.
jordanjoenlaakson alueneuvosto aikoo valittaa Peretzin päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.
Prosessi rakentamispäätöksen saamiseksi kesti 14 kuukautta, missä Peretzin allekirjoitus oli viimeinen.
Alkuperäisen luvan antoivat pääministeri Ariel Sharon ja puolustusministeri Shaul Mofaz. Alueneuvoston johtaja Dubi Tal kertoo pettyneensä Peretzin, koska hänen sanaansa ei voi luottaa.
Maskiot ei ole uusi siirtokunta, sillä sen rakensi IDF vuonna 1982 Nahal-yksikkönsä tukikohdaksi ja sinne on rakennettu myöhemmin tusinan verran siviiliasuntoja. Se sai siirtokunnan oikeudet 1986.
ISRAEL antoi luvan palestiinalaisille viljelijöille Jordanjoen laaksossa käyttää valtatietä 90 tuotteittensa kuljettamiseksi markkinoille, vaikka paikalliset juutalaisasukkaat vastustivat sitä turvallisuussyistä.
JORDANIAN VALTIO ei ole mielissään Peretzin päätöksestä taipua USA:n painostuksen alla tai omista itsekkäistä motiiveistaan johtuen ja peruuttaa juutalaisten asuttamista Jordanjoen laaksoon, koska on pelättävissä, että kasvava joukko palestiinalaisia muuttaa sinne. Jordania on huolestunut, että jos heitä muuttaa Jordaniaan suurin joukoin, se heiluttaisi maan herkkää voimatasapainoa ja vaarantaisi monarkian.
OLMERTIN JA PERETZIN välinen kilpailu vallasta jatkuu IDF:n uuden komentajan valitsemisessa. Peretzin suosikki on kenraalimajuri Gabi Ashkenazi. Olmert haluaa, että komentajasta päätetään hallituksessa, jossa hänellä on mahdollisuus estää Peretzin valinta, jos niin tahtoo.
OLMERT SUUNNITTELEE hallituksensa remonttia helmikuun alussa eikä halua sitoa käsiään ennen sitä.
Olmert pyysi Dan Halutzia jatkamaan virassaan toistaiseksi, mutta tämä kieltäytyi.
KANADAN ULKOMINISTERI Peter MacKay saapui Jordaniasta nelipäiväiselle vierailulle Israeliin. Jordaniassa hän tapsi maan ulko- ja pääministerit ja lupasi heille työskennellä Lähi Idän ongelmien ratkaisemiseksi. Israelissa hän tapaa Israelin korkeinta johtoa ja vierailee myös Ramallahissa. Hän lupasi 1.2 miljoonaa USD Karni-terminaalin ehostamiseksi ja läpikulun tehostamiseksi Gazasta Israeliin.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh lupaa solmia Israelin kanssa 10-vuotisen tulitauon (truce), jos Israel suostuu väliaikaisen Palestiinan valtion perustamiseksi Gazan sekä Juudean ja Samarian alueille mukaan lukien Itä Jerusalem. Hamasin edustaja Hamad al-Ruqb kertoi Worldnetdailyn haastattelijalle, ettei Hamas ole suinkaan luopunut alkuperäisestään päämäärästään Israelin tuhoamiseksi eikä poistaa päätösvaltaa tulevalta sukupolvelta. Päämääränä on tulevina vuosina rakentaa mahtava armeija, joka on tarpeeksi voimakas voittamaan Israelin. Tässä hänellä on esimerkkinä profeetta Muhammedin sopimus Mekkan hallituksen kanssa, jonka hän rikkoi saatuaan armeijansa kyllin vahvaksi.
PA.N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas peruutti eilisen tapaamisensa Hamas-johtajan Khaled Mashaalin kanssa Damaskoksessa. Syyrian presidentti Bashar Assad sanoi suostuvansa välittämään Fatahin ja Hamasin välisessä kiistassa ja toivoi, että yhteishallitus perustuu sopimukselle, jonka kvartetti voi hyväksyä ja peruuttaa PA:n nykyisen hallituksen boikotin.
FATAH SYYTTÄÄ Hamasia, että se rakentaa samantapaisen maanalaisen tunneliverkoston kuin al-Qaida rakensi Afganistaniin tarkoituksenaan sen kautta uhata Fatahin johtajia.
USA:N ULKOMINISTERI Rice on vakuuttunut, että ilmapiiri Israelin ja palestiinalaisten välillä on suotuisampi rauhanneuvottelujen käymiseksi kuin Camp Davidin kokouksen aikana. Rice haluaa toimia isäntänä Olmertin ja Abbasin välisissä keskusteluissa Washingtonissa ehkä helmikuussa.
TERRORISTIT ampuivat tänä aamuna Kassam-raketin Sderotin lähelle. Se putosi asumattomalle alueelle aiheuttamatta vahinkoa.
HAMASIN EDUSTAJA Damaskoksessa syyttää Reutersin vääristelleen Khaled Mashaalin Israelia koskevaa lausuntoa. Hamasin edustaja kertoo Reutersin kertoneen lausunnosta, että Israelin nimellä oleva valtio on olemassa, mutta jättäneen kertomatta Mashaalin lisäyksen, ettei hän voi hyväksyä eikä tunnustaa sitä.
SYYRIA HALUAA LIITTOUTUMAA länsivaltojen kanssa mieluummin kuin Iranin kanssa, jota Syyriassa pidetään luonnottomana ja vastenmielisenä, kertoo Syyrian viranomaisten kanssa epävirallisia rauhanneuvotteluja käynyt entinen ulkoministeriön pääsihteeri Alon Liel. Mutta Syyria on nyt niin eristäytynyt, ettei se voi ajatellakaan sanoa irti liittoutumaa Iranin kanssa ennen kuin sillä on takeet lännen suostumisesta.
Liel kertoo, että viimeinen tapaaminen oli Euroopassa Libanonin sodan aikana, ja että syyrialaiset halusivat keskusteluja korkealla tasolla, koska aika oli kriittinen.
Liel arvioi, ettei Israel virallisesti voinut suostua keskusteluihin Syyrian kanssa USA:n vastustuksen vuoksi. Vaikka Israelin hallitus on kieltänyt olleensa tietoinen keskusteluista, Liel kertoo raportoineensa niistä kirjallisesti Israelin hallituksille kaiken aikaa. Tänään Olmertin kanslia myöntää tienneensä asiasta.
Liel uskoo, että Israelin haluttomuuteen aloittaa keskusteluja Syyrian kanssa Golanin luovuttamiseksi vaikuttivat Sharonin ja Olmertin suunnitelmat ensin Gazan ja sitten Juudean ja Samarian luovuttamiseksi, eikä Israel voinut tehdä sitä samaan aikaan Golanista luopumisen kanssa.
ISRAEL ALLEKIRJOITTANEE uuden kehyssopimuksen EU:n kanssa, ”EU:n seitsemäs kehystyöohjelma” (FP7), joka antaa Israelille oikeuden yhteistyöhön tutkimus- ja kehitysprojekteihin Euroopan ja muissa maissa, jotka ovat yhteensä n. 5.5 miljardia Euroa. EU:n tiede- ja tutkimuskomissaari professori Janez Potoenik kertoo, että molemmat osapuolet ovat innostuneita sopimuksen syntymisestä. Slovakiassa syntynyt Potoenik vierailee Israelissa ja sanoo olevansa mielissään voidessaan vierailla Israelissa ensimmäisenä maana uudessa toimessaan. Hän kertoi Israelin hallituksen tutkimusten osoittavan, että 86 % akatemioista ja 70 % teollisuudesta kertoivat, että osallistuminen FP6 projekteihin oli ollut hyvin merkittävä niiden työlle.
Hän totesi, että Israelissa on 12 tutkijaa 1000 työntekijää kohti yrityssektorilla, mikä on enemmän kuin esim. USA:ssa, Japanissa tai Suomessa. Potoenik kertoi, että Bryssel toimi äskettäin ”tieteen ja tiedemiesten sillanrakentajana Lähi Idässä” tapahtuman paikkana, jonka järjestivät Jerusalemin yliopisto ja Saksan Georg-August yliopisto.
SATEET TULIVAT lopultakin Israeliin. kahden viimeisen päivän aikana on satanut lähes kaikkialla maassa. Hermonilla kova tuuli ja runsaat lumisateet pakottivat järjestäjät evakuoimaan 4000 lomalaista.
Tulvia on esiintynyt monin paikoin, kuten on tavallista talvisten sateitten ja myrskyjen yhteydessä.
Sade jatkunee vielä tämän sunnuntaipäivän, ja myös päivälämpötila on alhainen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021