MAANANTAI 29.01.07
MUSLIMIT OVAT AIKEISSA vallata Euroopan, uskoo professori Bernard Lawis, maailmankuulu Lähi Idän ja islamin tutkija. Hänen mukaansa ”islam tulee olemaan lähi vuosina hallitseva voima Euroopassa, joka on poliittisen nuhteettomuuden nimissä luopunut taistelusta kulttuurin ja uskonnon valvonnasta. Eurooppalaiset ovat menettämässä uskottavuutensa ja itsetuntonsa. Heillä eivät arvosta omaa kulttuuriaan. He ovat antautuneet joka suhteessa islamille itsensä nöyryytyksen, poliittisen nuhteettomuuden ja moni-kulttuurin hengessä.”
Iranin uhka ulottuu Lewisin mukaan kauas Euroopan ulkopuolelle. Kylmän sodan filosofia molemminpuolisesta varmasta hävityksestä (mutual assured destruction, MAD), joka hillitsi Neuvostoliittoa ja Yhdysvaltoja käyttämästä rakentamiaan ydin aseita toisiaan vastaan, ei sovellu Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadiin, Lewis arvioi. ”Hänelle se ei merkitse puolustusta vaan houkutinta. Iranin ajatollaheille omien kansalaisten massakuoleminen ei merkitse mitään, kuten olemme voineet todeta kerran toisensa jälkeen. Päinvastoin he tekevät noille ihmisille hyvän teon, koska he pääsevät sitä nopeammin taivaaseen”, sanoo Lewis, ja ”se on mielestäni hyvin hälyttävää”.
”Ahmadinejad on tehnyt Iranin oikeudesta hankkia ydinaseen kansallisen ylpeydenaiheen”, Lewis analysoi, ”ja meidän tulisi tehdä selväksi kaikissa vaiheissa, ettei kysymys ole siitä, saako Iran omistaa ydinaseita vai ei, vaan siitä, millainen Iranin hallitus niitä valvoo. Monet iranilaiset sanovat haluavansa Iranin rakentavan ydinaseen, mutta pelkäävät, mitä heidän hallituksensa, jota he eivät tue, tekee sillä. Tämän takia Israelin ja länsivaltojen tulisi tukea Iranin maltillisia voimia”. Lewis selittää, että arabimaat ovat alkanet tajuta, ettei Israel ole niiden suurin ongelma. Tämänkin takia Israelin tulisi media-lähetyksissään painottaa näitä näkökohtia, varsinkin Jordaniaan suunnatuissa, jossa niitä seurataan, hän jatkaa ja lisää, että hänestä on erittäin outoa, että arabihallitukset voivat tuomita Israelin jopa sen omissa lähetyksissä. Sillä on merkitystä, hän arvioi.
LIBANONIN SODASTA Lewis arvioi, että Israel kärsi siinä tappion, mutta hizbullah ei myöskään voittanut, sillä monet Libanonin kansalaiset syyttävät Hizbullahia sodan aloittamisesta, vaikka se on myöhemmin saavuttanutkin jotakin menettämästään suosiosta. (lähde JPost 29.01.01 D Machlis, T Lazarof)
ISRAELIN ILMAVOIMAT IAF aikoo hankkia USA:sta täsmäpommeja 100 miljoonalla USD.
Tämä hankinta tulisi olemaan ensimmäinen suuri Libanonin sodan jälkeen. Kysymyksessä on yhdistetty suoran iskun ammus (joint direct attack munition, JDAM). IAF käytti näitä ohjuksia Libanonin sodan aikana ja sai niistä hätälähetyksen sen aikana USA:sta. JDAM on halpa ohjausjärjestelmä, jota valmistaa Boeing Co., ja joka yhdistää vapaasti putoavan pommin ja ohjausjärjestelmän. JDAM toimii satelliittiohjauksen avulla sen jälkeen, kun se on ammuttu. Tämä vapauttaa koneen ohjuksen seuraamisesta ja se voi lentää pois alueelta.
IAF neuvottelee Israelin ilmavoimien teollisuuden (IAI) kanssa sen kehittämästä uudesta LORA maasta-maahan ammuttavasta ballistisesta taktisesta ohjuksesta. Se osumatarkkuus on alle 10 m, sama kuin JDAM:n, mutta koska se ammutaan maasta aina 1000 km:n etäisyydelle, se ei tarvitse kallista konetta kuljettamaan sen 400 kg:n räjähdyskäkeä maaliinsa.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ on joutunut selvittämään USA:lle ja maailmalle, miksi se käytti rypälepommeja Libanonin sodassa. Ministeriön edustaja Mark Regev vakuuttaa, että niitä käytettiin itsepuolustukseksi. Regev kertoo, että ulkoministeriö on toimittanut USA:lle kaikkea tarvittavaa aineistoa, jossa selvitetään pommin käyttöä. USA:n ulkoministeriö nosti asian esille omien tutkimustensa johdosta ja informoi USA:n kongressia, joka voi aiheuttaa rajoituksia niiden myymisestä Israelille.
ISRAELIN ARABI, ensimmäinen uudessa valtiossa, sai nimityksen salkuttoman ministerin virkaan eilisessä hallituksen istunnossa. Ministeri Ghaleb Majadle on innoissaan nimityksestä ja sanoo sen antavan arabeille tunnon kuulumisesta. Hän ei saanut nimitystä avoinna olevaan kulttuuri- ja urheiluministeriöön, koska Olmert aikoo suorittaa suuren remontin hallituksessaan lähiaikoina. Siinä Peretz voi menettää puolustusministeriön ja voi saada hänelle paremmin sopivan sosiaalisten asioitten hoidon.
Majadle tuli Knessetiin Labourin listalta kesäkuun 28. päivänä 2004, kun Burg erosi Knessetistä. Hän toimi Knessetin sisä- ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajana. Israelin arabipuolueet aikovat äänestää nimitystä vastaan Knessetissä, koska ”se tapahtui poliittisin perustein ja estää taistelua rasismia vastaan.”
Majadlen vaimo Huda uskoo miehensä pystyvän rakentamaan siltoja juutalaisten kanssa. Majadle on kotoisin Baka al-Gharbiyan kylästä lähellä Hadeiraa. Hän toimi paikallisena johtajana ja neuvoston jäsenenä. Häntä pidetään karismaattisena ja rehellisenä miehenä.
KNESSET JOUTUU pian käsittelemään ns. Peres-lakia, jolla on tarkoitus antaa Shimon Peresille mahdollisuus voittaa lopultakin Knessetin enemmistö ja saada nimitys presidentin virkaan. Nykyisen presidentin virkakausi päättyy heinäkuussa, mutta hän voi joutua eroamaan virastaan ennen sitä.
Peres-lain mukaan äänestys Knessetissä presidentin valitsemiseksi tulee tapahtua avoimesti eikä salaisella lippuäänestyksellä. Peres uskoo etteivät monet uskalla äänestää häntä vastaan, jos äänestys tapahtuu avoimesti. Lain läpimenoa epäillään.
GAZA ON HAAMUKYLÄ sanovat paikalliset ihmiset. Kaduilla ei uskalla liikkua muut kuin aseistetut joukkueet, jotka ammuskelevat kaikkia, jotka vaikuttavat vastapuolen miehiltä.
Maanantaiyöhön mennessä ainakin 30 palestiinalaista on saanut surmansa torstaista lähtien. Useita on haavoittunut ja panttivankeja on otettu molemmin puolin. Väkivalta on levinnyt myös Samariaan, jossa Nablusissa Fatahin pyssymiehet kidnappasivat useita Hamasin johtoportaaseen kuuluvia paikallisia johtajia.
Sekä Egypti että Saudi Arabia ovat huolestuneet väkivaltaisuuksista ja siitä, että Iran ja Syyria lisäävät vaikutusvaltaansa Gazassa ja Länsirannalla. Saudi-Arabian kuningas Abdullah kutsui molempien osapuolten johtajat Mekkaan keskustelemaan erimielisyyksistään, ja ne ovat suostuneet kutsuun.
TERRORI-ISKUSSA EILATISSA tänä aamuna kuoli kaksi ihmistä ja kolme haavoittui, joista yksi kuoli matkalla sairaalaan nostaen kuolleitten luvun kolmeen. Itsemurhaisku tehtiin Eilatin kauppakeskuksessa lähellä leipomoa maanantaiaamuna. Kukaan ei ole ottanut vastuuta teosta, mutta poliisi on aloittanut selvitykset, ketkä toivat itsemurhaterroristin paikalle.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021