MAANANTAI 08.01.07
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT lähtee tänään viralliselle vierailulle Kiinaan.
Keskusteltavista asioista keskeisimpiä on tietenkin Iranin ydinaseohjelma, josta Israelissa ja Kiinalla erilaiset näkemykset. Myös Kiina on Iranin ydinasetta vastaan, ja se lopulta suostui YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä Iranin vastaisiin sanktioihin, mutta se haluaa samalla ylläpitää kauppasuhteita Iranin kanssa. Kiina tarvitsee Iranin öljyä kiihtyvällä vauhdilla kasvavaa teollisuuttaan varten. Viime perjantaina Kiina vaati Irania suostumaan turvallisuusneuvoston vaatimuksiin, mutta Iran hylkäsi Kiinan vetoomuksen.
TOINEN TÄRKEÄ KESKUSTELUNAIHE Kiinan kanssa on maitten väliset kauppasuhteet, jotka ovat kasvaneet kovaa vauhtia, viime vuonna 27 %. Tässä Israel tasapainoilee suurten intressien välissä. Israelin täytyy kaikessa huomioida USA:n intressit, ettei niitä tallata esim. myymällä Kiinalle teknisiä laitteita, joita USA voi katsoa voitavan käyttää mahdollisessa aseellisessa konfliktissa Taiwania ja sen liittolaista USA:ta vastaan. Toisaalta Israelin täytyy hyväksyä tosiasia, ettei Kiina voi täysin omaksua Israelin diplomaattista asennetta, ettei se sillä loukkaisi Kiinalle öljyä toimittavia arabiasiakkaitaan.
KIINA AIHEUTTI pahaa mieltä Israelissa kutsumalla Hamasin johtaman PA:n hallituksen pääministeri Ismail Haniyehin vierailulle Kiinaan. Myös Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili Kiinassa viime vuonna.
Kiinan mielenkiinnon kasvua Lähi Itään osoittaa myös sen rauhanturvajoukkojen määrän kasvu Libanonissa, jossa heitä on 1000 miestä. Yksi kiinalainen rauhanturvaaja sai surmansa heinäkuun 25. päivänä 2006 IAF:n ilmaiskussa Libanonin eteläosassa.
Kiina on Iranin tärkeimpiä aseittenmyyjiä, ja IDF:n ohjusalukseen Libanonin rannikolla 14.07.06 tuhoisasti osunut tutkaohjus Silkworm C-802 oli kiinalaisvalmisteinen, joskin sen viimeistely tehtiin Iranissa.
VIERAILUN PAINOPISTE on oletettavasti kuitenkin maitten välisissä taloudellisissa, kulttuurillisissa ja maataloutta käsittelevissä kysymyksissä. Kiinassa arvostetaan juutalaisten ikivanhaa kulttuuria, joka on myös Kiinan erikoisuus. Olmert vierailee Israelin Kiinaan rakentamalla mallifarmilla, jossa hyödynnetään Israelin kehittämiä menetelmiä tuotannon kasvattamiseksi, esim. maidontuotannossa.
OLMERTILLA on lisäksi henkilökohtaisia siteitä Kiinaan, josta hän isänsä mukana muutti Israeliin. Hänen vanhempansa asuivat Harbinissa tuhansien toisten Venäjän sortoa pakenevien juutalaisten kanssa. Hänen isänsä puhui ja opetti kiinaa siellä ja hänen isoisänsä haudattiin sinne.
LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajakilpaan alkaa olla tunkua, kun entinen puolustus- ja pääministeri Ehud Barak ilmoitti eilen tulevansa kisaan mukaan. Barak tunnustaa kirjeessään puolueen pääsihteerille Eitan Cabelille tehneensä virkeitä pääministerinä ja uskoi, että puheenjohtajakilpailun pääkohde on Olmertin hallituksen puolustusministerin paikka. Barak kehuu oppineensa virheistään, joista yksi pahimpia oli hänen yksinvaltainen johtamistapansa. Muista ehdokkaista Danny Yatom ja Ophir Pines Paz eivät ole kiinnostuneet puolustusminierin paikasta, mikä nostaa Ehud Barakin ja entisen laivaston amiraalin ja Shin Betin johtajan Amy Ayalonin kilpailijoitten kärkisijoille. Amir Peretzin asema kilpailussa on arvoitus.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz vaatii, että häntä tulee informoida IDF:n Juudean ja Samarian operaatioista etukäteen, ettei hänen tarvitsisi lukea niistä lehdistä tai kuulla TV-uutisista, kuten ilmeisesti kävi Olmertin Sharm el-Sheikin huippukokouksen aikana. Peretz on huolellinen tarkastellessaan Ramallahin operaatiota, josta hän ei kritisoi joukkojen suoritusta, vaan tapaa, millä niitä suunnitellaan ja toteutetaan ja miten niistä informoidaan diplomaattista koneistoa.
ISRAEL KIELTÄÄ lontoolaisen the Sunday Times:n kirjoituksen, jonka mukaan se suunnittelisi ilmaiskuja Iranin ydinlaitteita vastaan. Siihen liittyvä artikkelin esittämä arvio Israelin mahdollisesti käyttämistä taktisista ydinaseista sai Iranin ulkoministeriön puhemiehen Muhammad Ali Husseinin toteamaan, että suurin epävakautta aiheuttava tekijä ei ole Iranin ydinsuunnitelma vaan Israelin ydinaseet. Kuukausi sitten Ehud Olmert lipsautti Saksan matkansa aikana vihjeen, että Israel on yksi ydinvalloista. Olmertin kanslia kuten myös Iranin uhkaa hoitava ministeri Avigdor Lieberman kieltäytyvät kommentoimasta Sunday Times:n uutista, mutta ulkoministeriön edustaja Marc Regev kieltää huhut ja sanoo Israelin keskittyvän toisten valtioitten mukana diplomaattisiin ratkaisuihin. Myös sotilaalliset strategistit, kuten Ephraim Kam Tel Avivin yliopistosta pitää mahdottomana sitä, että kukaan Israelin luotettava taho julkistaisi sitä, eikä ainakaan Sunday Timesille. Artikkelin takana voi olla tahallinen tarkoitus painostaa länsivaltoja Iranin suhteen.
USA:N PRESIDENTTI Bush on tappiouhan edessä Irakissa aloittanut uuden varustautumis- ja voiman-osoituskampanjan Persianlahdella. Hän on järjestellyt joukkojen johtoa siirtämällä entisiä toisiin tehtäviin ja nimittämällä tilalle uusia kovanlinjan komentajia. Hän on keskittänyt Persianlahdelle lentotukialuksia, kuten Dwight Eisenhover, ja lukemattomia muita aluksia, joissa on yhteensä 20 000 miestä, merisotilaita, lentäjiä, maahanlaskujoukkoja, helikoptereita, nopeita ilmatyyny-aluksia, pari sukellusvenettä ja maahanlasku-proomuja. Ne pystyvät nopeasti miinoittamaan merialueita ja toisaalta raivaamaan niitä tarvittaessa.
Nämä joukot voivat olla pelotteina sekä Irakin vastarintajoukoille että Iranillekin sen ydinaseuhkan varalta. USA pelaa kovaa peliä Lähi Idässä, missä myös panokset ovat suuret.
REHOVOTIN KAUPUNGISSA kaksi poliisia huomasivat autovarkaat itse työssä ja menivät väliin. He kohtasivat kuitenkin arvaamattoman vastustajan. Poliisit ajoivat takaa auton varastaneita, mistä kehittyi aseellinen yhteenotto. Raportin mukaan toinen varkaista, Abu Issa, tempasi ruuvimeisselin ja iski sillä poliisia päähän. Paikalle rynnänneet salapoliisit avasivat tulen varkaita vastaan haavoittaen toisen sairaalakuntoon, mutta Abu Issa pääsi karkuun. Haavoittunut poliisi on kriittisessä tilassa sairaalassa. Poliisi aloitti karkuun päässeen Abu Issan etsinnät välittömästi käyttäen myös helikopteria apunaan. Aamun uutisten mukaan poliisi on pidättänyt yhden epäillyn. Molemmat varkaat olivat poliisin rikoksista epäiltyjen listalla.
ESIKOISPOJAN LUNASTAMINEN (pidyan haben, poikalapsen lunastaminen) on saanut yllättävän suurta kiinnostusta ei-uskonnollisten pariskuntien parissa. Lunastamisrituaali suoritetaan juutalaisen Lain mukaan 31. päivänä esikoispojan luonnollisesta syntymästä. Sitä ei suoriteta Cesarean leikkauksen tai abortin kautta syntyneelle. Pappis- ja Levin-sukuun kuuluvien vanhempien esikoista ei tarvitse lunastaa eikä myöskään esikoista, jonka äiti kuuluu jompaankumpaan sukuun.
Lunastaminen suoritetaan viiden hopeashekelin arvosta, n. 400-500 NIS, joita voidaan ostaa siihen erikoistuneista kaupoista. Lunastamisen suorittaa tunnettu kohen, pappissukuun kuuluva. Rituaalin päätteeksi nautitaan runsas yhteinen ateria. Israelissa lunastamista hoitaa uskonnollisten rabbien järjestö Tzohar, jonka puoleen voi kääntyä esim. lapsen taustan tutkimiseksi. Muutaman viimeisen vuoden aikana Tzohar on suorittanut yli 10 000 esikoispojan lunastamisrituaalia. (IV Ms.3:45-51; IV Ms.18:15-18)
BEERSHEBAN TUTKIJAT ovat tunnistaneet viallisen geenin, joka aiheuttaa Negevin beduiiniheimojen lapsissa kuolemaan johtavan sairauden.
Lapset näyttävät täysin normaaleilta, mutta heidän neurologinen järjestelmänsä alkaa näivettyä kunnes he saavuttavat täydellisen toimintakyvyttömyyden ja kuolevat 7-10 vuoden ikäisinä. Ilmiötä ovat tutkineet Negevin Ben Gurionin yliopiston ja Beersheban Sorokan yliopiston tutkijat.
Sairaus on nimeltään infaltine neuroaxonal dystrophy (NAD). Sairauden saaneiden aivokuvauksissa on todettu hajaantunut cerebellar atrophy ja epänormaali raudan kasaantuminen herkissä aivonosissa. Sairautta esiintyy monissa osissa maailmaa yhteiskunnissa, joissa lähisukulaisten väliset avioliitot ovat yleisiä, kuten tapahtuu beduiiniyhteisöissä. Tutkimusten tuloksia voidaan soveltaa moniin muihin sairausilmiöihin, myös vanhenemisilmiöön sekä Alzheimerin ja Parkinsonin sairauksiin.
(JPost 08.01.07 Judy Siegel)
VÄKIVALTAISUUDET ovat jatkuneet Gazan alueella Fatahin eilen järjestön perustamisen 42. päivän kunniaksi pitämien massamielenosoitusten jälkeen. Molemmat osapuolet, Fatahin ja Hamasin kannattajat ovat vannoneet iskuja toistensa johtajia vastaan. Muhammad Dahlan, jonka Abbas nimitti Gazan turvallisuusjoukkojen komentajaksi, nimitteli Hamasin kannattajia murhaajiksi. Hamas puolestaan asetti Abbasin syylliseksi jäsentensä murhaan. Kuusi terrorijärjestöä ovat varoittaneet Abbasia, että hänen tulee jättää Hamas rauhaan, tai muuten-. Perulainen toimittaja vapautettiin kuuden päivän jälkeen.
KASSAM-RAKETTAJA ammutaan myös, tänä aamuna yksi Negeviin. Se ei aiheuttanut vahinkoa.
Alueen juutalaisasukkaat ovat osoittaneet mieltään hallituksen politiikkaa vastaan, jota he pitävät häpeällisenä, koska se ei ole tosissaan tarttunut rakettien aiheuttamaan ongelmaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019