Friday, December 22, 2006

PERJANTAI 22.12.06
SYYRIA VALMISTAUTUU sodan varalle Israelin kanssa.
Koska Syyria on täysin tietoinen sen valtavasta alivoimasta verrattuna Israelin nykyaikaiseen sotakoneistoon Libanonin fiaskosta huolimatta, se etsii uusia keinoja, joilla tasapainottaa tilannetta.
Israelin puolella on huomioitu Syyrian rakentavan useita kyliä Israelin vastaiselle raja-alueelle. Osa niistä on asutettuja, osa on tyhjillään. Israelin viranomaiset hämmästelivät Syyrian rakennustöitä, joille ei keksitty mitään järjellistä selitystä. Mutta Libanonin sodan opetusten myötä kylien tarkoitus alkoi selvitä.
Syyria haluaa soveltaa Hizbullahin sotataktiikkaa omalla maaperällään Israel hyökkäyksen varalta.
HIZBULLAH RAKENSI puolustuksensa Libanonin eteläosassa kylien varaan. Se rakensi tukikohtiaan kuten myös komentokeskuksensa aivan kylien viereen tai niiden sisään. Hizbullahin gerillat asuivat kylissä ja kiirehtivät sieltä tarvittaessa asemiinsa. Israelin joukkojen lähestyessä he hajaantuivat takaisin kyliin, joista heitä oli mahdoton löytää ja tuhota. Lisäksi IDF:n tuhot kylissä toivat suuria propagandavoittoja Hizbullahille.
TOINEN HIZBULLAHIN TAKTIIKAN opetus on huomio, että kyliin hajonneet gerillat pystyivät panssarintorjunta- (pt-) ohjuksillaan helposti tuhoamaan kyliin tunkeutuvia panssareita pysytellen itse talojen suojassa. Tämä esti IDF:n käyttämään panssariasettaan tehokkaasti ja pakotti joukot jalkautumaan.
KOLMAS OPETUS oli rakettien ja ohjusten käyttö siviiliasutuksia vastaan, mikä lamautti Israel kotirintaman.
Ilma-asetta ei humanitäärisistä syistä voitu käyttää Libanonin eteläosan kylissä, vaikka Katjusha-raketteja ammuttiin usein kylien sisästä, jopa talojen katoilta tai puutarhasta.
Syyria on harjoitellut kaupunkisodan käyntiä rajakylissä, ja tämän hälyttämänä myös IDF on aloittanut oman koulutusohjelmansa kaupunkisotaa varten. (Lähde JP 22.12.06 Yaakov Katz)
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad puhuu rauhasta ja tarjoaa neuvotteluja, joskin Assad täsmensi Moskovassa tarkoittavansa keskusteluja USA:n, ei Israelin kanssa, mutta samaan aikaan se varustautuu sotaan kaikin tavoin tuoden rajan läheisyyteen it.- ja pt.-ohjuksia sekä eliittijoukkojaan. Assadin äskeisen Moskovan vierailun tarkoitus oli keskustelujen ohella nykyaikaisten aseitten tilaukset.
IRANIN PYSÄYTTÄÄ vain sotilaallinen operaatio. Sotilaspoliittiset tarkkailijat ovat vakuuttuneet, ettei Iranin ydinasehaaveita pystytä enää estämään sanktioitten avulla, kuten Iranin johto itsekin vakuuttaa.
MIDDLE EAST STRATEGIC BALANCE julkaisun viimeinen numero esittelee Jaffee keskuksen strategisten tutkimusten osaston (JCSS) laatiman yhteenvedon torstaina. JCSS:n mielipiteitä ja tutkimuksia pidetään erittäin luotettavina ja niiden antamia viitteitä pyritään seuraamaan suunnitelmia laadittaessa.
JCSS:n yhteenvedossa esitetään, että ainoa keino estää Iranin ydinaseen valmistus on sotilaallinen isku. Yhteenvedon laativat entinen tiedustelu-upseeri Yiftah Shapir ja reservin prikaatikenraali Zvi Shtauber, entinen Lontoon lähettiläs ja Syyrian ja palestiinalaisten kanssa käytyjen neuvottelujen Israelin delegaation jäsen.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO äänestää suunnitelmien mukaan Iranin vastaisista sanktioista perjantaina, mutta sitä ovat Kiina ja Venäjä jarruttaneet vaatien siihen lievennyksiä. Tällä hetkellä on epävarmaa, ovatko turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet + Saksa löytäneet yhteisymmärrystä sanamuodosta.
SHTAUBER TOTEAA JPost:n haastattelijalle, että Israelilla on kyky ainakin osaksi vahingoittaa Iranin ydintutkimuslaitoksia, mikä voisi hidastaa ydinaseen valmistusta, mutta ei pysäyttää sitä kokonaan. Iranin ydintutkimus on hajautettu useille paikkakunnille ja monet niistä syvälle kallion sisään. Israelin ilmavoimien koneet joutuisivat ylipitkällä matkallaan Israelista Iraniin suurelle vaaralle alttiiksi. (JP 22.12. Y. Katz)
PÄÄ PENSAASEEN VAIN, on Olmertin ohjenuorana Gazan alueen politiikassaan. Tulitauon alkamisesta 26.11.06 lähtien yli 45 Kassam-rakettia on ammuttu Gazasta Israeliin eikä tuli osoita loppumisen merkkejä. Viimeiset raketit tulivat aikaisin tänä aamuna, mutta onneksi ilman tuhoa. Eilen kaksi rakettia osui Saderotin kaupunkiin, toinen niistä kaupungin keskukseen aiheuttaen tuhoa mutta ilman ihmisuhreja. Kolmas raketti putosi Ashkelonin lähelle.
IDF:N SOTILAAT SEURAAVAT rakettimiehistöjen asettumista asemiinsa ja laukaisevan rakettinsa, mutta eivät ole saaneet lupaa puuttua asiaan. Tällainen pidättyvyys hipoo jo mielettömyyttä tai itsekidutusta.
Olmert puolustautuu sanoen, että rakettituleen vastaaminen heikentää Abbasin asemaa. Toisaalta Abbasilla on tuhansia koulutettuja ”poliiseja” ja vielä enemmän turvallisuusjoukkoja, joiden luulisi pystyvän estämään rakettitulen, jos halua riittäisi. Abbasilla ei näytä olevan pienintäkään halua siihen. Eräs uutinen kertoi äskettäin, miten Abbasin poliisi oli pidättänyt pari epäiltyä Gazassa. Mutta käytännön mukaan sellaiset vapautetaan parin päivän ylimalkaisen kuulustelun tai selkäsaunan jälkeen ilman todellisia tutkimuksia.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz kuten myös ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegbi ovat alkaneet vaatia suureen ääneen pidättyvyyspolitiikan lopettamista, mutta Olmertille ulkomainen kiitos ja mielistely näyttää olevan tärkeämpi kuin maan omien asukkaitten turvallisuus. Se mikä länsimaissa nähdään viisautena nähdään arabimaissa usein heikkouden osoituksena, jonka mittana ei ole aseitten monilukuisuus tai ylivoima vaan tahdonvoima ja miehuus.
HAMASIN kerrotaan palkkaavan lisäjoukkoja sen ”poliisijoukkoihin”, joiden vahvuudeksi kerrotaan 3000 miestä. Hamasin edustajat kertovat, että joukot ovat osoittautuneet suureksi menestykseksi. Pari päivää sitten ne olivat Hamasin lähteitten mukaan pidättäneet useita henkilöitä, joitten epäillään väärentäneen kymmeniä tuhansia shekeleitä. Joukkojen vahvuutta kasvatetaan 5000:en mieheen nykyisestä 3000:sta.
Tämän lisäksi Hamasilla on tavanomaisia pyssymiehiä, arviolta 6000-8000 miestä.
HAMAS PÄÄTTI perustaa omat ”poliisijoukkonsa” Abbasin päätettyä siirtää turvallisuusjoukot omaan valvontaansa. Abbas ilmoitti silloin pitävänsä Hamasin päätöstä laittomana ja ennusti sen johtavan katu-taisteluihin. Hamas on pidättäytynyt osallistumasta Abbasin järjestämiin eri palestiinalaisryhmien keskeisiin tilaisuuksiin, koska se pelkää Fatahin tarkka-ampujien käyttävän tilaisuutta hyväkseen.
PA:N ULKOMINISTERI Mahmoud Zaharin henkivartija kaapattiin viime yön aikana Gazassa.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyehin Iranin matkalta tuomat 32 miljoonaa USD on tallennettu arabipankkiin, minkä pankki on kiivaasti kieltänyt.
RAHAN SALAKULJETUS aiotaan lopettaa Rafhin terminaalin kautta Egyptistä Gazan alueelle, ovat rajaliikennettä valvova komitea, johon kuuluvat Israel, EU ja Egypti, päättäneet rajavalvojien päällikön kenraali Pietro Pistolesen mukaan. Hän kertoi, että ainakin 60 miljoonaa USD on salakuljetettu rajaterminaalin kautta, mikä aiotaan nyt estää.
RAJATERMINAALIA VALVOVAT Abbasin Force 17 ”presidenttikaartin” sotilaat.
Uusien ohjeitten mukaan yli 80 000 USD suuruiset valuuttamäärät on selvitettävä tullissa.
Hamasin aseelliset joukot ryntäsivät joukolla rajaterminaaliin joulukuun 14. päivänä, kun pääministeri Haniyeh ei päässyt rahoineen rajan yli. Terminaalia vartioivat Abbasin joukot vastasivat tulitukseen, mutta Hamasin joukot pääsivät sisälle tuhoten irtaimistoa ja laitteita.
PISTOLESEN MUKAAN EU:n joukot ovat nykyisen mandaattinsa mukaan terminaalissa 24.05. 07 saakka. Heidän valvontansa koskee vain terminaalia, ei koko raja-aluetta Egyptin ja Gazan välillä.
SÄÄ MUUTTUU sapatin aikana sateiseksi ja kylmäksi lämmeten sunnuntain-maanantain aikana, mutta sateitten ja kovien tuulien ennustetaan alkavan viikon puolivälissä.

Thursday, December 21, 2006

TORSTAI 21.12.06

SODAN TUULIA, juuri ennen kristikunnan rauhanjuhlaa Israelia saartavat monet levottomat uhkakuvat.

IDF:n pohjoisen lohkon korkea upseeri kertoo JPost:n aamun uutisten mukaan, että Hizbullah on lähes saavuttanut sotilaallisen voiman, joka sillä oli ennen Libanonin toista sotaa. Upseerin mukaan Syyria on neljän kuukauden aikana toimittanut Hizbullahille Iranista rekka-autollisia aseita ja uudenaikaisia ohjuksia, usein edes yrittämättä peitellä niitä.

Upseeri myös vakuutti, että uusi yhteenotto Hizbullahin kanssa lähitulevaisuudessa on väistämätön, sillä Hizbullahin tulee todistaa tarpeellisuutensa ja siksi sen täytyy saada taistella.

Israelin armeijan yksiköt harjoittelevat gerilla-taktiikkaa asutuskeskuksissa sekä pohjoisessa että etelässä. Myös merivoimat simuloivat potentiaalisia iskuja merellä.

Upseeri ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Libanonin pääministeri Siniora pystyisi hillitsemään ja valvomaan Hizbullahin sotilaallisia päämääriä YK:n ja Libanonin armeijan joukkojen avulla.

OLMERT TUTKII Israelin turvallisuusjohtajien kanssa, miten suhtautua Abbasin julistamaan toiseen palestiinalaisten keskeiseen ja kuukauden ikäiseen tulitaukoon Israelin kanssa, jotka rikkoutuivat lähes välittömästi sen alkaessa. Keskiviikon aikana Islamic Jihadin terroristit ampuivat 8 Kassam-rakettia Israeliin ja yli 40 rakettia on ammuttu Israeliin kuukauden kestäneen tulitauon alusta lähtien.

Olmert kertoi Israelissa vierailevalle Norjan pääministeri Jens Stoltenbergille, että hän on henkilökohtaisesti estänyt armeijaa vastaamasta jatkuvaan rakettituleen, mutta että ”hänenkin sietokyvyllään on rajansa”. Ulkovaltojen johtajilta, kuten Saksasta, Italiasta, Englannista ja nyt myös Norjasta, tulee kiitteleviä lausuntoja Israelin käännellessä toista poskeaan kaiken aikaa, mutta IDF:n upseerit varoittelevat, että Israelin viholliset näkevät tässä vain heikkoutta, eivät rauhantahtoa, eivätkä näe mitään väärää lyödessään toistuvasti jo monesti lyötyä.

Jotkut IDF:n upseerit katsovat, että rakettituli johtuu palestiinalaisryhmien keskinäisistä taisteluista, mutta sitä on tullet kaiken aikaa, jo paljon ennen nykyistä palestiinalaisten keskinäistä väkivaltaa.

Jihadin johto pyrkii todistelemaan rakettitulen oikeutusta sillä, että IDF jatkaa omia operaatioitaan Juudeassa ja Samariassa, vaikka ne eivät kuulu tulitaukosopimuksen piiriin.

IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti uudenvuoden puheessaan maailman kristityille, että Jeesus on tulossa maailmaan yhdessä shia-muslimien odottaman 12. imaamin, Mahdin, kanssa, ja ”he tulevat poistamaan maailmasta kaiken sorron, tuskan ja ahdistuksen”.

Mahdi katosi 12-vuotiaana v. 941, mutta shiat uskovat hänen palaavan maailmaan, yhdistävän muslimit ja toteuttavan maailmanlaajuisen kalifaatin, jossa rauha ja harmonia vallitsevat.

Ahmadinejad esitti retorisia kysymyksiä: ”Jos Jeesus olisi maailmassa, mitä Hän tekisi nyt? Eikö Hän tuhoaisi niiden kristillisten valtioitten voimia, jotka harjoittavat sortoa? Mitä voimakeskuksia Hän tuhoaisi ja mitä Hän elvyttäisi uuteen loistoon? Jos Hän olisi täällä, ketkä kuulisivat ja seuraisivat Häntä tänään?”

Iranin presidentti kehotti kansalaisiaan valmistautumaan Mahdin paluuseen ja viittasi puheeseensa marraskuun 16. päivänä 2005, jossa hän ilmaisi Allahilta saamansa tehtävän valmistaa mahdin tuloa.

AHMADINEJAD on puheissaan toistuvasti esittänyt, että Israelin valtio, jota hän kutsuu sionistiseksi sortohallitukseksi, tule hävittää ja Jerusalem vapauttaa sen vallasta. Viime viikolla hän isännöi holokaustin kieltävää konferenssia Teheranissa, johon saapui osanottajia 30 maasta, joukossa myös juutalaisia.

USA, ENGLANTI JA SIONISTINEN HALLITUS häviävät maailmasta aivan kuin Egyptin faaraoitten valta hävisi, niitten sortovallan vuoksi, on Ahmadinejadin sanoma maailmalle ja Iranin kansalle. ”Mutta ne valtiot, jotka ovat lähellä Allahia, tulevat säilymään ja kukoistamaan”, hän ennusti.

Hän sanoi puheessaan, että länsivallat haluavat kieltää Iranilta sen oikeuden kehittää ydinvoimaa.

Keskiviikkona Iranin johtaja kertoi, että Iranin tiedemiehet ja teknikot ovat saavuttaneet teknisen lakipisteen ydinvoiman kehittämiseksi ja että Iran on nyt ydinvalta.

Iran ilmoitti äskettäin siirtyvänsä öljykaupoissaan Euroon Dollarin asemesta. Tämä on osa Iranin aiemmin omaksumasta IOB (Iranin öljypörssi) ohjelmasta, jonka tarkoituksena on kaivaa maata dollarin alta.

TONY BLAIR, ensi vuonna eroava Englannin pääministeri, on kiertäessään Lähi Idässä, Turkissa, Egyptissä, Irakissa, Israelissa ja Länsirannalla, toistuvasti kehottanut maltillisia valtioita muodostamaan yhtenäisen liiton Iranin ydinaseuhkan poistamiseksi. Hän totesi, ettei tämä uhka koske vain USA:ta ja sen liittolaisia kuten Euroopan maita, vaan kaikkia, jotka uskovat toisten hyväksymiseen, kunnioittamiseen ja vapauteen.

Irakin sota on maksanut tähän saakka 350 miljardia, ja presidentti Bush vaatii lisää 99.7 miljardia USD.

USA VOI YRITTÄÄ VAIKUTTAA SYYRIAN parlamenttivaaleihin ensi vuoden maalikuussa. USA on kieltänyt sen liittolaismaita, myös Israelia, aloittamaan keskusteluja Syyrian johdon kanssa, ennen kuin se suostuu alistumaan sille asetettuihin vaatimuksiin. Bashar Assadin äskettäiset rauhanneuvottelutarjoukset Israelin johdolle ovat siten tuomittuja, koska Olmertin hallitus hakee kaikki ohjeensa Washingtonista. Syyria valmistautuu kaiken aikaa aseelliseen konfliktiin Israelin kanssa. Osoituksena tästä on Assadin äskettäinen Venäjän matka, josta hän tilasi suuren määrän huippunykyaikaisia aseita, ja joita Putinin hallitus mielihyvin hänelle myy, sillä ne maksetaan kovalla Iranin valuutalla, ei lainaksi, kuten aiemmat tilaukset.

Syyrian sotavalmisteluista Israelia vastaan on ristiriitaisia tietoja, mutta epätoivoinen johtaja voi turvautua vaikka näin epävarmaan oljenkorteen valtansa säilyttämiseksi.

AL-QAIDAN KAKKOSMIES Ayman Zawahiri toteaa uusimmassa julkaisemassaan videoviestissä, että Mahmoud Abbasin julistamat ennenaikaiset vaalit ovat petolliset ja tulisivat johtamaan tappioon. Hänen mukaansa ainoa oikea tapa on jihad, pyhä sota. vaikka Zawahiri jätti viestissään mainitsematta, keitä vastaan pyhää sotaa tulee käydä, ei liene epäselvyyttä, keitä hän sillä tarkoitti. Al-Qaidan logolla signeerattu viesti oli 15. viesti tänä vuonna. Hän piti päässään valkeaa turbaania osoitukseksi, ettei hänellä ole oikeutta Muhammedin jälkeläisten mustaan turbaaniin, ja hänen takanaan oli automaattikivääri. Zawahiri kutsui Abbasia USA:n mieheksi ja sanoi, että jos hänet valitaan presidentiksi, se tarkoittaa jihadin loppua. Häneltä riitti moitteita niille Hamasin ryhmille, jotka ovat tehneet kompromisseja Israelin kanssa, kuten suostumalla tulitaukoon, mikä tulisi lopulta johtamaan Israelin tunnustamiseen.

Mahmoud Abbas on todennut al-Qaidan soluttautuvan Gazan alueelle, mutta siitä ei ole pitäviä todisteita. Sen sijaan on luotettavampia todisteita siitä, että sillä on soluja Siinailla.

IRAN VAATII että YK:n turvallisuusneuvosto ottaa Israelin väitetyt ja salaiset ydinaseet käsiteltävikseen. Sen tekemässä aloitteessa vaaditaan, että YK käyttää peruskirjansa pykälää no 7, joka oikeuttaa sen asettamaan lukuisia diplomaattisia ja taloudellisia sanktioita.

SISÄMINISTERI Ronnie Bar-On poisti Israelin pysyvän oleskeluluvan ja Israelin henkilökortin neljältä PLC:n kansanedustajalta, jotka asuvat Itä Jerusalemissa. Heidän vaatimuksensa asumisoikeuden palauttamiseksi käsitellään oikeudessa maanantina. Heiltä vaadittiin sitoutumista Israelin lakeihin ja eroamista PA:n hallituksesta, mistä he kieltäytyivät. He ovat Hamasin jäseniä. Asumisoikeuden poistamisen jälkeen heidät voidaan karkottaa Jerusalemista. Kolme heistä pidätettiin Gilad Shalitin kaappaamisen jälkeen 25.kesäkuuta 2006, neljäs oli silloin ulkomailla ja hänet pidätettiin myöhemmin.

KUOLEMAN KAUPUNKI. Latinalainen patriarkka Michel Sabbah, 73, kutsui joulunalustervehdyksessään Betlehemiä ”väkivallan ja kuoleman kaupungiksi”. Betlehem oli tarkoitettu rauhan kaupungiksi, mutta valitettavasti sen on nyt sen vastakohta, hän valitti. Katolisen kirkon palestiinalainen patriarkka Sabbah syytti Israelin asettamia turvallisuusesteitä (turva-aitaa) kaupungin ympärillä, jotka ”kuristavat kaupunkia ja suuresti estävät palestiinalaisten liikkumisen vapautta ulos kaupungista”. Hän valitti, että taas tänä vuonna joulu tuo kaupunkiin ”kuoleman ilmapiirin ja muurin tuoman turhautumisen sekä tarkastuspisteet teillä ja sydämessä.”

Sabbah on toiminut katolisen kirkon patriarkkana 20 vuotta Jerusalemissa, ja uskollisesti syyttää Israelia.

Ennen väkivallan alkamista 2000 Betlehemiin tuli yli 90 000 pyhiinvaeltajaa, viime jouluna vain 2500.

Sabbah myös esitti kirpeää kritiikkiä niitä evankelisia johtajia vastaan, jotka ovat Israelin uskollisia kannattajia todeten, että tällainen mieliala johtaa Harmageddoniin. Hän kehottaa rakastamaan myös palestiinalaisia, eikä vain israelilaisia.siunattua joulurauhaa ja HANUKAN LOPPUAIKAA kaikille Israel-raporttien lukijoille ja Israelin ystäville.

kastel 21.12.06

Gavriel

Wednesday, December 20, 2006

KESKIVIIKKO 20.12.06

UUSI TULITAUKO Fatahin ja Hamasin välillä Gazan alueella tuli voimaan eilen illalla 23.00 edellisen sunnuntaina sovitun tilalle, joka rikkoontui lähes välittömästi, eikä tällä uudellakaan ole toiveita pitkästä iästä.

Keskiviikkoaamuna taistelut ovat vaatineet kahden Fatahin jäsenen hengen.

Elämä Gazan kaupungeissa on vaarallista. Aseistetut joukot, useat niistä naamioituneina, kulkevat pitkin katuja ammuskellen kaikkea epäilemäänsä, eivätkä sivulliset voi välttää joutumista taistelujen jalkoihin.

Koululaiset eivät uskalla mennä kouluihinsa, koska kaduilla liikkuminen on liian vaarallista. Muutamat harvat kaduilla liikkuvat sivulliset etsivät suojaa talojen nurkista ja syvennyksistä kiiruhtaen suojasta toiseen juoksuaskelin. Ainakin kaksi palestiinalaista sai surmansa keskiviikkoaamun taisteluissa.

MONET PAIKALLISET ASUKKAAT ovat vaatineet taistelujen lopettamista, ennen kuin Gazasta muodostuu uusi Irak, jossa veriset tulitukset automaattiasein ja pommihyökkäykset toistuvat päivittäin.

Taisteluja käytiin tiistaina jopa Gazan Shifa-sairaalan sisällä. Hamas oli sijoittanut pyssymiehiään sairaalaan, jotka estivät haavoittunutta Fatahin jäsentä kuljettavaa ambulanssia pääsemästä sairaalaan väittäen, että se kuljetti aseellisia Fatahin poliiseja. Yleisen tiedustelun mukaan mies oli katkaissut jalkansa pudotessaan tikkailta. Hamasin miehet kaappasivat haavoittuneen miehen ja hänen seuralaisensa sairaalaan. He soittivat yleisen tiedustelun päämajaan ja pyysivät heitä hakemaan kaapatut pois. Hamasin pyssymiehet avasivat kuitenkin tulen Fatahin miestä hakemaan lähetettyjä miehiä vastaan haavoittaen heistä kolmea ja ottivat yhden heistä vangiksi. Hänen ja erään toisen Fatahin miehen luodinreikiä täynnä olevat ruumiit löydettiin myöhemmin sairaalasta.

Hamasin esittämän version mukaan surmatut miehet kuuluivat Fatahin joukkoihin, jotka neljän aikaan aamuyöstä hyökkäsivät sairaalaan, minkä yhteydessä myös yksi Hamasin pyssymies sai surmansa. Taisteluja käytiin myös PA:n sisäministeriö edustalla Jalaa-kadulla Gazassa.

JABALIYAN PAKOLAISLEIRISSÄ sadat Hamasin pyssymiehet piirittivät yleisen turvallisuusjärjestön päämajan aiheuttaen kiivaan tulitaistelun.

PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh vakuutti televisioidussa puheessaan etsivänsä rauhaa ja yhteishallitusta Fatahin kanssa poliittisesta erimielisyydestä huolimatta. Hän syytti Abbasia yrityksistä kaapata valta Fatahille USA:n avustuksella. Haniyeh sanoi Hamasin suostuvan 20 vuoden tulitaukoon Israelin kanssa ehdolla, että se suostuu Palestiinan valtion perustamiseen tilapäisillä rajoilla 1949 tulitaukolinjoja noudattaen.

Haniyeh ei pitänyt laittomana tuoda miljoonia Gazaan, koska ne on tarkoitettu niitä tarvitseville ihmisille.

Hän ilmoitti pitävänsä Abbasin määräämiä ennenaikaisia vaaleja laittomina.

ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert käväisi tiistaina vierailulla kuningas Abdullah II:n luona Ammanissa.

Tapaaminen oli tarkoitettu salaiseksi eikä siitä ilmoitettu etukäteen, mutta tieto siitä pääsi vuotamaan julkisuuteen. Miehet juttelivat parin tunnin ajan, mutta yhteistä julkilausumaa ei annettu.

Tiedot keskusteluista ovat siten niukkoja, mutta heidän tiedetään keskustelleen puhelimessa lähes päivittäin.

Abdullah on erittäin huolestunut levottomuuksista Gazassa, joitten hän pelkää voivan levitä Juudean ja Samarian kautta myös Jordaniaan ja sekoittavan sen hauraan tasapainon.

Toinen huolenaihe Abdullahilla on Syyriassa, jonka kanssa Jordanialla on jännittyneet ja epäluuloiset välit. Abdullah pelkää Syyrian johdon pyrkivän kaatamaan hänen hallituksensa Hizbullahin ja Hamasin avulla.

SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad oli kaksipäiväisellä virallisella vierailulla Venäjällä. Debkafilen esittämien tietojen mukaan keskustelujen tärkein aihe oli puolen miljardin USD asetoimitukset Venäjältä, jotka Iran rahoittaisi. Assad kielsi al-Arabiya Dubaissa sijaitsevan TV-kanavan tiedon, että hän olisi lähettänyt salaisen kirjeen Olmertille, jossa hän olisi luvannut aloittaa rauhanneuvottelut Israelin kanssa ilman ehtoja, minimoida Hamasin valta ulkomailla ja estää aseitten toimitukset Syyrian kautta Hizbullahille. Uutisen mukaan hän olisi luvannut suostua kansainvälisen tribunaalin tutkimiseen Haririn murhaa ehdolla, ettei se kuulustelisi tai tuomitsisi Syyrian korkeita virkamiehiä; Syyria pyrkisi varmistamaan Irakin vastaisen rajansa.

Sekä Olmert että Assad ovat kieltäneet tällaisen kirjeen olemassaolon.

IDF SURMASI tiistain aikana kolme palestiinalaista Juudean ja Samarian alueilla, yksi surmatuista oli 10-vuotias tyttö. Kaksi muuta surmattua olivat tunnettuja terroristeja, jotka pyrkivät väistämään pidätystä.

TULKARMISSA valeasuinen poliisi ampui al-Aksa marttyyrien Prikaatin paikallisjohtajan Muhammad Nimasin, koska hän huomattuaan joutuvansa pidätetyksi uhkasi poliiseja pistoolilla. Toinen etsitty pidätettiin.

Myöhemmin tiistaina IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun etsimiensä terroristien kanssa Nablusissa. Tulituksen aikana al-Aksan jäsen Rami Anab sai surmansa ja kaksi muuta haavoittui. Heidän autostaan löydettiin pommi, joka tuhottiin valvotuissa olosuhteissa.

Anab oli suunnitellut itsemurhaiskuja israelilaisiin kaupunkeihin kahden toverinsa kanssa, jotka saivat surmansa äskettäin IDF:n pyrkiessä pidättämään heidät. Kaksi muuta haavoittunutta, Tallal Mustafa Abu Lil ja Imad Abu Maslem, kuuluivat Fatahin Tanzim-järjestöön, he saivat ohjeensa Hizbullahilta itsemurhaiskujen suunnittelemiseksi Israelissa. Abu Lil rekrytoi useita mies- ja naispuolisia itsemurhaterroristeja iskuihin Israelissa.

14-VUOTIAS PALESTIINALANEN TYTTÖ sai surmansa IDF:n sotilaitten luodeista lähellä turvallisuusaitaa Tulkarmin alueella. Tyttö kuoli haavoihinsa Petah Tikvan sairaalassa. IDF tutkii tapausta, jossa toinen tyttö haavoittui. IDF:n sotilaitten mukaan he uskoivat tyttöjen olevan itsemurhaterroristeja.

Sotilaat löysivät pommin Jeninistä lounaaseen. Pommi oli tarkoitettu käytettäväksi IDF:n autoa vastaan. Se oli rakennettu peltikanisteriin ja siinä oli 30 kg räjähteitä.

IDF:n sotilas haavoittui lievästi tienvarsipommin räjähdyksessä Gazan alueen keskiosassa lähellä turva-aitaa.

SHIN BET antoi tiistaina julkisuuteen yhteisoperaatiossa Israelin poliisin kanssa paljastamansa Hamasin terrorisolun, joka suunnitteli kaappaavansa sotilaan tai israelilaisen siirtolaisen. Solu sai ohjeensa Hamasin johdolta Gazan alueella.

VENÄJÄN PYRKIMYSTÄ päästä vaikuttamaan Lähi Idän tilanteisiin tarkastelee JP:n kolumnisti Ksenia Svetlova otsikolla the Russian Card. Hän toteaa, että Bashar Assadin ensimmäinen vierailu Venäjälle 2004 oli puhtaasti taloudellinen, Putin antoi anteeksi Syyrian Venäjän velasta 73 % ja allekirjoitti tärkeän maitten välisen ohjussopimuksen. Svetlova toteaa, että tämä vierailu keskittyy tutkimaan mahdollisuuksia Lähi Idän tasapainon saavuttamiseksi. Syyrian näkemyksen mukaan Venäjä on Syyrian ehkä ainoa vaikutuskanava vakuuttaakseen kansainväliselle yhteisölle pyrkimystensä aitoudesta. Sverlovan mielestä Assad on pystynyt vakuuttamaan Venäjän johdon sen vilpittömyydestä aloittaa neuvottelut Israelin kanssa. Hän myös kertoo, että Venäjä pyytää Syyrian tukea aloitteelleen kutsua kansainvälinen rauhankonferenssi Moskovaan, jossa käsiteltäisiin Palestiinan, Libanonin ja ehkä myös Iranin tilanteita.

VENÄJÄ TOTEAA tyydytyksellä Baker/Hamiltonin Irak-raportin ja katsoo ajan olevan kypsän diplomaattiselle aloitteelleen Lähi Idässä. Italialaisen La Republica lehden mukaan Assad vihjaili tukevansa Venäjän aloitetta.

Venäjä uskoo USA:n ja EU:n vastustuksesta huolimatta, että sellainen konferenssi voisi pystyä käsittelemään vaikeita asioita, joissa USA ja EU ovat epäonnistuneet ja nostaisi Venäjän merkittäväksi tekijäksi Lähi Idässä. Putin ei näe mitään ongelmaa siinä, että se myy aseita Lähi Idän maille ja neuvottelee samaan aikaan rauhasta, kuten USA:kin on tehnyt kaiken aikaa. Svetlova näkee ainoan vaikeuden olevan siinä, miten vakuuttaa USA ja Ranska Syyrian vilpittömyydestä, jota ne kutsuvat ”murhien maaksi”.

( Lähde: JPost 20.12.06, Ksenia Svetlova: The Russian Card)

ISRAELIN TURISMI putosi marraskuussa 29 % siitä, mitä se oli keskimäärin vuonna 2005 kuukaudessa. Vuonna 2000 Israeliin tuli 2.7 miljoonaa turistia, jota pidetään saavuttamisen arvoisena tavoitteena.

Tämän vuoden 11 kuukauden aikana Israelin saapui 1, 695 miljoonaa turistia, edellisvuonna samaan aikaan 1,753 miljoonaa. Samaan aikaan marraskuussa 215 000 israelilaista matkusti ulkomaille.

Alkuvuoden turismin kasvu tyrehtyi Libanonin sota II:n seurauksena. Hallituksen viisivuotissuunnitelmassa suositellaan tutkimaan hotellien ja palvelujen hintojen laskemista, mitä turismiteollisuuden parissa kummastellaan, sillä sen kokemusten mukaan ihmiset etsivät kokemuksia sekä vastaanottavaa ja ystävällistä ilmapiiriä enemmän kuin halpoja hintoja.

Tuesday, December 19, 2006

TIISTAI 19.12.06
GAZAN TILANNE on entistäkin sekavampi. Maanantain aikana yksi palestiinalainen ammuttiin Jabaliyan pakolaisleirissä ja 4 muuta haavoittui. Kaikkiaan 15-20 ihmistä haavoittui eilen Gazan alueella ja ainakin 8 kaapattiin. Useimmat kaappaukset tehtiin omien kaapattujen vapauttamiseksi. Hamasin kaappaamien joukossa oli Safyen Abu Zaidah, PA:n entinen vankienasiain ministeri, mitä al-Aksan johto piti kaikkien punaisten rajojen ylityksenä. Hänet vapautettiin muutaman tunnin kuluttua.
TIISTAIN VASTAISEN YÖN aikana käydyissä taisteluissa yksi palestiinalainen ammuttiin kuoliaaksi ja 11 haavoittui. Yksi Hamasin ja 3 Fatahin jäsentä kaapattiin.
Edellä esitetyt luvut kuolleista, haavoittuneista ja kaapatuista vaihtelevat eri uutislähteissä.
Jotkut puhuvat avoimesti sisällissodasta Gazan alueella, mutta palestiinalaiset uskovat edelleen yhteishallituksen mahdollisuuteen. Hamas on hylännyt Abbasin päätöksen ennenaikaisista vaaleista.
ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blair, jota JP:n kolumnisti Anselm Pfeffer kutsui tihrusilmäiseksi, kävi tapaamassa eilen Mahmoud Abbasia Ramallahissa ja lupasi rahallista tukea hänen presidentti-kaartilleen, mikä aiheutti syytöksiä Englannissa, että Blair sekaantuu palestiinalaisten sisällissotaan. Blair ilmaisi tukensa Abbasin kuuluttamille aikaistetuille vaaleille, mikä voidaan Abbasin vastustajien leirissä nähdä Abbasin alistumisena länsivaltojen vaatimuksiin. Näyttää, ettei Blair osaa tehdä mitään, mikä ei tavalla tai toisella kääntyisi häntä vastaan. Häntä kohteliaasti kuunnellaan, mutta pidetään jo arvovaltansa menettäneenä.
Eilen Tony Blair tapasi pääministeri Olmertin ja sytytti hänen kanssaan suuren Hanukka kynttelikön neljännen kynttilän. Pääministerit keskustelivat rauhanaloitteista Israelin ja PA:n välillä. Blair rohkaisi Olmertia tapaamaan Abbasin, mitä Olmert suunnittelee. Esteenä on ollut Abbasin vaatimus palestiinalaisten vankien vapauttaminen hyvän tahdon eleenä ennen tapaamista, mutta Olmertin mukaan sen tulee tapahtua samaan aikaan kuin Gilad Shalid vapautetaan Hamasin kosteasta kellarikomerosta.
Olmert on toistuvasti lupaillut vapauttaa suuren määrän vankeja kuten hän on luvannut antaa pois useita territorioita (Juudean ja Samarian maa-alueita), mutta Marwan Barghoutin vapauttaminen ei Olmertin mukaan ole ajankohtainen. Miten pääministeri voi vapauttaa useaan elinkautiseen oikeuden päätöksellä tuomitun rikollisen ja murhaajan, ylittää tavallisen ihmisen ymmärryksen. Israelissa vain presidentillä on oikeus armahtaa tuomittuja vankeja erityisistä syistä.
MAHMOUD ABBAS suunnittelee matkustamista Gazaan tänään, jossa hän voi tavata PA:n pääministeri Ismail Haniyehin. Hamasin jäsenet ovat ilmaisseet halunsa tilanteen rauhoittamiseksi
MOSSADIN JOHTAJA VAROITTAA. Mossadin johtaja Meir Dagan varoittaa Israelin johtoa kuuntelemasta Syyrian seireeni-lauluja, joilla se pyrkii sumuttamaan Israelin turvallisuusviranomaisia valmistellen samaan aikaan sotaa. Dagan kertoi havainnoistaan eilen Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnalle.
BASHAR ASSADIN ITSELUOTTAMUS kasvoi Libanonin sota II:n johdosta, jota hän pitää suurena tappiona Israelille, ja on valmis ottamaan suurempia riskejä kuin ennen, Dagan analysoi. Myös Israelin hallituksen heikkous ja pääministeri Olmertin ristiriitaiset lupaukset on havaittu Syyriassa, mikä osaltaan vaikuttaa Assadin suunnitelmiin. Dagan kertoi valiokunnalle, että Syyrian armeija perustaa pt-ohjuksin varustettuja osastoja Libanonin sodasta saatujen opetusten kannustamana. Myös it-ohjuskalustoa ja muuta ohjuskalustoa lisätään Israelin mahdollisten ilmaiskujen varalta.
DAGAN VAROITTI, että harkitsemattomat ylilennot Syyrian ilmatilassa voivat laukaista Syyrian hyökkäyksen.
Hän myös viittasi Syyrian ulkoministeri Walid Moallemin äskeiseen lupaukseen neuvottelujen aloittamiseksi ilman ehtoja lisäten, että Syyrian toiset korkeat viranomaiset kiivaasti vastustavat neuvotteluja ilman lupauksia Golanin ylängön palauttamisesta. Syyrian tarkoituksena on helpottaa USA:n kovaa painostusta Syyriaa kohtaan, ja neuvottelujen aloittaminen Israelin kanssa sopii hyvin USA:n ”puukottamiseksi selkään” vastoin USA:n johdon tahtoa ja suostumusta.
IRANIN TILANTEESTA Dagan kertoi, että Iran sanoo asentavansa 3000 sentrifugia maalikuuhun mennessä. Hän kuitenkin arvioi, että ne ovat valmiina ensi vuoden loppupuolella, ja jos Iran saa jatkaa suunnitelmiensa toteuttamista ilman häiriöitä, sillä on 25 kg rikastettua uraania v.2008 ja sen ydinase on valmis 2009-2010.
IRAKIN TILANTEEN räjähtäminen silmille voi olla seurauksena USA:n joukkojen vetäytyessä maasta ennen kuin sen omat joukot ovat saaneet maan hallintaansa. Tämä voisi aiheuttaa epäjärjestystä koko Lähi Idän alueella Saudi Arabian mahdollisesti osallistuessa Irakin sunnien puolustamiseen. Hän piti oireellisena
al-Qaidan kiinnostuksen alkaessa siirtyä Irakista Israeliin, koska Irak nähdään jo vapautumassa USA:n otteesta. USA:n hätäinen irrottautuminen Irakista tekee siitä Iranin kaltaisen fundamentalistisen valtion.
LIBANONISSA Hizbullah on palautumassa maan eteläosiin ja tekee kaikkensa voidakseen mitätöidä YK:n päätöslauselman 1701. Se varustautuu esteettä ja on asentanut osan ohjuksiaan Litanijoen pohjoispuolelle.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad on tänään vierailulla Venäjällä, jossa keskustellaan Lähi Idän tilanteesta ja maitten välisistä suhteista. Libanonin pääministeri Fouad Siniora vieraili Moskovassa viime viikolla, joka kertoi halustaan muodostaa avoimet ja luotettavat suhteet Syyrian kanssa.
Putinin ja Assadin keskusteluissa lienevät mukana myös Israelin ja palestiinalaisten väliset suhteet sekä Irakin tilanne, joka koskee suoraan Syyriaa.
Iranin johto on ilmaissut kiinnostuksensa Golanin ylängön palauttamiseksi Syyrialle.
HANUKKAKYNTTILÄ SYTYTETTIIN HOMESHISSA maanantaina. Sadat ihmiset, joita lehdistö kutsuu oikeistolaisiksi, pääsi ujuttautumaan Homeshin tuhottuun kaupunkiin Samarian pohjoisosassa, vaikka sekä armeija että poliisi pyrkivät estämään heidän pääsynsä tiesuluin ja tukkimalla sinne johtavat tiet. Osa ihmisistä jätti autonsa neljän kilometrin päähän jatkaen taivaltaan jalan, osa valitsi toisen reitin seuraten muinaisia lähes umpeen kasvaneita teitä ja vuohipolkuja lähes 20 km:n matkan. Homesh tuhottiin kolmen muun Samarian pohjoisosassa sijaitsevan juutalaissiirtokunnan kanssa elokuussa 2005 ja asukkaat karkotettiin kodeistaan vihreän linjan taakse Israelin puolelle. Armeija julisti alueen suljetuksi sotilasalueeksi.
Karkotetut juutalaiset toivovat voivansa palata siirtokuntiin ja rakentaa ne uudelleen.
KNESSET VASTUSTAA opetusministeri Juli Tamirin (Labour) henkilökohtaista päätöstä liittää ns. vihreä linja (1949 tulitaukolinja) maantiedon koulukirjoihin. Maanantaina Tamirin esityksestä keskusteltiin kiivaasti Knessetissä, jossa kansanedustajat NU/NRP, Kadima, Likud ja muut oikeistopuolueet vastustivat Tamirin esitystä, jota he pitävät poliittisena eikä opetuksellisena. Opetusvaliokunnan puheenjohtaja Michael Melchior (Labour) ei päästänyt esitystä äänestykseen väittäen, ettei Tamir ollut saanut tilaisuutta valmistautua siihen.
Melciorin päätös herätti pahaa verta, joittenkin uhatessa lopettaa osallistumisensa valiokunnan kokouksiin, joita he pitävät kasvavassa määrin vasemmiston aatteiden esittämisenä. Israelin hallituksen päätös vuoden 1967 sodan jälkeen hylkää aiemman tulitaukosopimuksen linjan ja pitäytyy 1967 tulitaukosopimukseen ja brittimandaatin määrittelemiin rajoihin, käsittäen alueen Jordanjoesta Välimereen.
IDF AMPUI palestiinalaisen al-Aksa prikaatin jäsenen ja haavoitti kahta muuta Nablusissa. IDF:n mukaan Rami Einav yritti päästä karkuun pidätyksen yhteydessä. Einav ja toiset kaksi palestiinalaista olivat osallistuneet itsemurhaterroristien lähettämiseen Israeliin ja tehneet itse hyökkäyksiä israelilaisia vastaan.
IDF joutui tulitaisteluun myös Tulkarmin lähellä pidättäessään etsimiään terroristeja. Kaikkiaan 9 palestiinalaista pidätettiin viime yön aikana Juudeassa ja Samariassa.
KINNERET KÄRSII kuivuudesta. Järven pinta on 3.3 m optimikorkeuden alapuolella. Sateita luvataan perjantaiksi ja niiden uskotaan jatkuvan maanantaihin. Viime vuonna tähän aikaan vedenpinta oli 40 cm ylempänä kuin nyt, ja se nousi sateitten ansiosta 1.9 metriin optimikorkeudesta. Vain muutamina vuosina järven pinta on noussut niin korkealle, että vettä on jouduttu juoksuttamaan sulkuporttien läpi.
Jokainen senttimetri järven vettä vastaa 17 miljoonaa kuutiometriä vettä, karkeasti 3.5 kertaa Israelin kansallinen veden kulutus.
SISÄMINISTERIÖ käski purkaa joittenkin yksityisten rakentamat verkkoaidat Kinneretin rannoilla, jotka ovat estäneet uimareita pääsemään veteen. Suunnitelmien mukaan Israel rakentaa kävelytien rantaa pitkin koko järven ympäri, toimenpide, jota on kauan odotettu.
SISÄMINISTERI Ronnie Bar-On kehottaa hallitusta aloittamaan Golanin ylängön kehittämisen lähellä Syyrian rajaa, kuten Syyria tekee omalla puolellaan. Bar-On muistuttaa, että Golan kuuluu Israelin valtioon ja että sen kehittäminen on osa Israelin strategista varustautumista.

Monday, December 18, 2006

MAANANTAI 18.12.06

PALESTIINALAISTEN KESKEINEN VÄKIVALTA uhkaa israelilaisten tarkkailijoitten mukaan Israelia ja voi levitä myös arabimaihin. Tänä aamuna ilmoitettiin, että palestiinalaiset ryhmät, mukana myös Jihad, DFLP ja PFLP Fatahin ja Hamasin lisäksi, sopivat eilen tulen lopettamisesta, aseellisten joukkojen poistamisesta kaduilta ja Fatahin Force 17 joukkojen palaamisesta asemiin, joissa ne olivat neljä päivää sitten.

Force 17, entinen Arafatin presidentin henkivartiokaarti, toimii nyt Abbasin suojana, sen vahvuus on 3500 miestä. USA kouluttaa sen lisäjoukkoja Gazassa ja Jerikossa siten, että niitten vahvuus nousee 6000:en mieheen. USA toimitti sille heinäkuussa 1000 kivääriä ja miljoona ammusta, muutama päivä sitten USA toimitti sille 250 automaattikivääriä ja 5000 ammusta. Monet Force 17 miehistä kuuluvat myös al-Aksan prikaatiin, joka avoimesti hyökkäilee israelilaisia vastaan ja joka on tehnyt useimmat terrori-iskut.

Abbas nimitti heinäkuussa Force 17 komentajaksi Muhammad Damran, joka oli silloin al-Aksan johtavia päälliköitä. Israel pidätti hänet pian sen jälkeen.

Juuri ennen palestiinalaisryhmien keskeistä tulitaukoa sunnuntai-iltana Fatahin korkean virkailijan Adnan Rahamin täynnä luodinreikiä oleva ruumis heitettiin sairaalan eteen Gazan pohjoisosassa. Rahami, 42-vuotias Fatahin turvallisuusjoukkojen upseeri, kaapattiin muutama tunti aiemmin Sajayan kaupunginosassa Gazassa kahden henkivartijan kanssa, jotka vapautettiin myöhemmin vahingoittumattomina.

Ainakin kolme kranaattia ammuttiin Abbasin Gazan päämajaan, yksi kranaatti osui viereiseen taloon haavoittaen kahta sivullista. Abbas itse oli silloin Ramallahissa. Kranaatti-iskua edelsi kiivas tulitaistelu Hamasin joukkojen ja Force 17 miesten välillä. Sivullinen 19-vuotias nainen sai luodin rintaansa ja kuoli, lisäksi viisi Force 17 miestä haavoittui. Fatah syytti Hamasia, että se yritti vallata Abbasin päämajan.

Hamasin johtaman PA:n hallituksen ulkoministeri Mahmoud Zaharin autosaattue joutui väijytykseen Gazan kaupungissa. Fatahin pyssymiehet tulittivat autosaattuetta talojen katoilta haavoittaen yhtä miestä.

Force 17 miehet miehittivät PA:n hallituksen liikenne- ja maatalousministeriöt. Ne pysyvät suljettuina.

MAHMOUD ABBAS soitti eilen USA:n ulkoministeri Ricelle kertoen tämän hetkisestä tilanteesta. Abbas lupasi hajottaa Hamasin johtama PA:n hallitus mahdollisimman pian ja asettavansa toimenpidehallituksen sen sijaan. Abbas tapasi PA:n keskusvaalilautakunnan jäseniä eilen keskustellen vaalien ajankohdasta.

JORDANIA on erittäin huolestunut tilanteesta siellä asuvien palestiinalaisten alkaessa osoittaa levottomuutta. Heidän lukumääräkseen arvioidaan 3.5 miljoonaa; palestiinalaisia on 65 % maan väkiluvusta.

Libanonissa asuu lähes puoli miljoonaa palestiinalaispakolaista, mutta he tukevat Fatahia ja Abbasia, kuten myös Syyriassa asuvat pakolaiset.

SUNNUNTAIN AIKANA kuoli kolme palestiinalaista Gazan alueella ja ainakin 15 ihmistä haavoittui. Taistelut ovat jatkuneet keskeisestä tulitauosta huolimatta, Fatahin ja Hamasin silmäillessä epäluuloisina toisiaan.

ISRAELIN HALLITUS on yrittänyt selvittää, miten suhtautua Syyrian tarjoukseen keskustelujen aloittamisesta, mitkä Syyrian johto on sokeroinut lupauksella olla asettamatta ennakkoehtoja.

Olmertin kantaan vaikuttaa keskeisesti USA:n vaatimus syrjiä Syyriaa ja vaatimus, ettei sen kanssa saa aloittaa keskusteluja ennen sille asetettujen ehtojen toteutumista. Monet ministerit ja kansanedustajat eivät usko Syyrian vakuutteluja, että Golanin palauttaminen saisi sen luopumaan Hizbullahin ja Hamasin tukemisesta sekä amerikkalaisia vastaan taistelevien gerillojen varustamisesta Irakissa.

Israelin asema on vaikea, koska Bushin oma hallitus on kovan paineen alaisena ja siltä vaaditaan sen harjoittaman Lähi Idän politiikan arvioimista uudelta pohjalta. Baker/Hamiltonin Irak-raportin suositukset eivät välttämättä saa Bushin hallituksen hyväksymistä, mutta tärkeät senaattorit ovat alkaneet yhä äänekkäämmin kysellä Bushin politiikan mielekkyyttä. Irakin sotaa ei ole vielä hävitty, mutta USA:n ja Englannin joukot ovat siellä kovassa puristuksessa uhrien kasvaessa, eivätkä Irakin hallituksen omat joukot ole vielä taistelukuntoisia ottamaan täyttä vastuuta. Pääministeri Nouri al-Maliki onkin kutsunut entisiä Saddam Husseinin armeijan upseereita takaisin aseisiin.

ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blair on virallisella vierailulla, jota luonnehditaan kohteliaisuusvierailuksi ennen hänen astumistaan syrjään pääministerin palliltaan.

Blair tapasi aamupäivällä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin. Iltapäivän ohjelmassa ovat tapaamiset pääministeri Ehud Olmertin sekä ulkoministeri Tzipi Livin ja puolustusministeri Amir Peretzin kanssa.

ISRAELIN TAIVAS on taas ollut kuin pronssia, ei sateita eikä vettä kuivuviin varastoihin. Maanviljelijät ovat alkaneet pelätä, että tämä vuosi on kuivuusvuosi, mikä on saanut rabbitkin heräämään.

Torstaina päärabbit Yona Metzger ja Shlomo Amar julkaisivat lausunnon, jossa he kehottavat sekä ashkenaszi että serphardi-juutalaisia pyytämään Jumalaa, että Hän aukaisisi taivaat. Torstaina Eda haredi-ryhmä järjesti rukoustilaisuuden Zichron Moshe synagogassa Mea Shearimin sydämessä. He lukivat ääneen Psalmin 90 viimeisen jakeen: ”Tulkoon osaksemme Herran, meidän Jumalamme laupeus (pleasantness, mielisuosio).” Lisäksi he toistivat Ps.91 rabbi Haim Josef David Azulain (1724-1806) ja rabbi Haim Halbershtam Sanzin (1793-1876) kehotuksen mukaan 91 kertaa. Useimmat rabbit eivät esittäneet arvailuja, mikä aiheutti kuivuuden, mutta Beit Shemesin rabbi David Biton, joka johtaa ”Pyhän ja Uskon Vartijoita” (Mishmeret Hakodesh Veha´emuna) syytti Eda haredi-järjestöä kuivuuden aiheuttajaksi, koska se ei tuominnut kesällä järjestettyä homo-paraatia.

ISRAELIN TALOUDEN KASVU on kasvattanut rikkaitten ja köyhien välistä kuilua, ilmenee sunnuntaina julkistetussa Advan (tasa-arvon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden keskus) raportissa.

Eniten tienaavat ansaitsevat 48 kertaa enemmän kuin alimman palkkaluokan työntekijät (3279 NIS) ja 32 kertaa enemmän kuin keskimääräistä palkkaa nauttivat kuukaudessa. Hallituksen ja Israelin pankin lupauksista huolimatta ero köyhän ja rikkaan välillä kasvaa. Vuonna 1996 minimipalkkaa nauttivia oli 26.5 %, vuonna 2004 heitä oli 34.1 % työntekijöistä. Advan tutkimuksessa ilmenee, että 55 % 17-vuotiaista ei pystynyt suorittamaan ylioppilastutkintoa. Niistä useimmat tulevat arabiyhteisöistä tai niistä, jotka asuvat kehittyneitten alueitten ulkopuolella. Vain 30 % yläasteen suorittaneista aloitti ylemmän asteen opiskelun kahdeksan vuoden sisällä tutkinnon suorittamisesta.

USA:N PRESIDENTTI George Bush lähetti Hanukka-tervehdyksensä maan juutalaisyhteisöille kutsuen sitä vapauden lomaksi. ”Sen jälkeen kun sortokuningas valloitti Jerusalemin ja juutalaiset menettivät oikeuden palvoa vapaina, Juudas Makkabealainen ja hänen seuraajansa aloittivat rohkeasti taistelut Jerusalemin vapauttamiseksi vieraasta vallasta. Joka vuosi Menoran loiste on muistuttamassa oikeamielisen ja rakastavan Jumalan siunauksista ja vuosisatojen aikana uskon ja vapauden hyväksi tehdyistä uhrauksista,” presidentti Bush lausui perjantain tervehdyksessään.

SISÄÄNPÄÄSYKOE TERRORIJÄRJESTÖÖN: murhaa israelilainen. Palestiinalainen Jussef Kassem Abu Hanani, 28, halusi päästä jäseneksi Jordaniassa toimivaan Hizbullaan kuuluvaan järjestöön. Pääsyvaatimukseksi annettiin tehtävä murhata israelilainen. Hanani sopi ystävänsä kanssa asiasta. He saivat molemmat pitkät veitset Sachinista Israelin pohjoisosassa. He ajoivat taksilla Haifaan, jossa kuljettaja jätti Hananin Independent kadulle, missä oli prostituoituja. Löydettyään israelilaisen prostituoidun, Dina Guettan, Hanani vei hänet sivukadulle, jossa hän löi naista rintaan veitsellään. Koska nainen alkoi kirkua, Hanani peitti hänen suunsa ja jatkoi iskujaan veitsellään, kunnes nainen vaikeni. Ystävysten alkuperäinen suunnitelma oli hyökätä IDF:n sotilaan kimppuun yhdessä ja puukottaa hänet, mutta siitä luovuttiin.

Hanani on tuomittavana Haifan siviilioikeudessa, jonne hänet siirrettiin sotilastuomioistuimesta.

TULITAUOSTA HUOLIMATTA Kassam-raketteja ammutaan Israeliin. Tänään puolenpäivän jälkeen ammuttu raketti Negevin länsiosaan oli 30. Kassam tulitauon alkamisesta. Tulitus on myös jatkunut Gazan alueella. PA:n ulkoministeriö lähellä tulitettiin ja Gazan keskustassa teini-ikäinen tyttö sai luodista osuman niskaansa.

Sunday, December 17, 2006

SUNNUNTAI 17.12.06
PA:N MINISTERIT MARTTYYREJA (shahideja), sanoo pääministeri Ismail Haniyeh murhayrityksen jälkeen hänen henkeään vastaan palatessaan ulkomaanmatkaltaan. Tämä on kieltä, johon palestiinalaiset ovat tottuneet ja jota he ymmärtävät. Hän lisäsi vielä, että Mahmoud Abbas on aloittanut taistelun Allahia vastaan, mikä tekee hänestä lainsuojattoman ja hänen vahingoittamisensa oikeutetuksi.
Mahmoud Abbas piti eilen 90 minuuttia kestäneen puheensa, jota mielenkiinnolla odotettiin. Suurin osa puheesta oli tarkoitettu selvittelemään, miksi on ajauduttu tilanteeseen, jossa palestiinalaiset nyt ovat ja jota Abbas kutsui surkeaksi. Suurimmat syntipukit löytyivät Hamasin ja Israelin puolelta, Fatahin ja omassa leirissä kaikki ovat puhtaita. Pitkän jaarittelun ja elehdinnän jälkeen Abbas pääsi asiaan todeten, että hän määrää uudet PLC:n ja ”presidentin” vaalit, mutta jätti ajankohdan auki, ei hajottanut entistä PLC:tä (lakiasäätävä neuvosto) eikä erottanut Haniyehin hallitusta, kuten monet odottivat ja toivoivat.
FATAHIN KANNATTAJAT Länsirannalla lähtivät kaduille puheen jälkeen laukoen aseitaan ilmaan.
HAMASIN KANNATTAJAT syyttivät Abbasia laittomuudesta pyrkiessään erottamaan laillisesti valitun hallituksen ja määräämällä uudet vaalit. Tämä heidän mukaansa sulki loputkin mahdollisuudet yhteis-hallituksen muodostamiseksi.
LEVOTTOMUUDET Fatahin ja Hamasin välillä puhkesivat aseellisiksi taisteluiksi, joissa 34 ihmistä haavoittui. Pahimmat taistelut käytiin Ramallahissa perjantaina, jossa Fatahin poliisit tulittivat Hamasin rauhallista mielenosoitusta. Perjantaina 16 ihmistä haavoittui ja 1 kuoli Ramallahissa, 4 haavoittui Gazassa.
HAMAS SYYTTÄÄ Mohammed Dahlania pääministeri Haniyehia vastaan tehdystä murhayrityksestä, minkä Abbas puheessaan jyrkästi kielsi. Abbas kuvaili Haniyehin paluuta Egyptistä, miten hän antoi kolmelle turvallisuusjohtajalle tehtäväksi turvata Haniyehin kotiinpaluu, jossa oli tarkoitus tervehtiä häntä kukkasin, kuten hän sanoi, mutta jonka Hamasin pyssymiehet rikkoivat hyökätessään Rafahin terminaaliin tulittaen ihmisiä sekä rikkoen huonekaluja ja laitteita terminaalissa. Hamas vaatii puolueettoman tutkimuskomitean asettamista selvittämään, ketkä olivat murhayrityksen takana.
NAAMIOIDUT PYSSYMIEHET hyökkäsivät myöhään eilen illalla Abbasin Force 17 ”presidenttikaartin” harjoitusleiriin lähellä Gazan kaupunkia surmaten sitä vartioivan miehen ja haavoittaen useita muita. He sytyttivät useita telttoja tuleen ja tuhosivat leiriin sähköä tuottavan generaattorikeskuksen.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat ovat varovaisia kommenteissaan, todeten kuitenkin, että Abbas on maltillinen ja että Israel tukee häntä, mutta on epävarma, miten suuri kannatus Abbasilla on. Israel toivoo, että kvartetin asettamat kolme vaatimusta pidetään kriteereinä arvioitaessa PA:n luotettavuutta. Abbas totesi puheessaan, ettei hän missään vaiheessa vaatinut näitä Hamasilta yhteishallitusta muodostaessaan, mikä asettaa suuren kysymysmerkin, mitä sellainen hallitus olisi muuttanut suhteessa Israeliin ja olisivatko EU ja muut länsivallat voineet hyväksyä sen lailliseksi avaamaan lännen tuen ja rahavirrat.
EI KIINNOSTA, on Israelin hallituksen vastaus Syyrian presidentti Bashar Assadin tarjoukseen aloittaa kahdenkeskiset neuvottelut, joissa Golanin ylängön kohtalo ei ole avainasemassa tai ennakkoehtona. Israelin hallituksen asenteena on, että Damaskoksen tulee ensin osoittaa tarkoituksensa vilpittömyys sulkemalla terrorijärjestöjen toimistot Damaskoksessa ja lopettamalla Hizbullahin aseistaminen sekä lopettamalla sekaantuminen Libanonin sisäisiin asioihin. Assad väittää, ettei Syyria aseista Hizbullahia eikä sekaannu Libanonin sisäisiin asioihin. Assadin kanta Olmertille on: ”Ota riski ja selvitä, puhummeko totta vai valhetta.” Hänen viestinsä Euroopan johtajille on: ” Aloittakaa suorat neuvottelut Syyrian ja Iranin kanssa, jos haluatte saavuttaa kestäviä ratkaisuja Irakin kriisiin ja muihin Lähi Idän ongelmiin.”
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem vahvisti Assadin sanat lisäten, että Syyria etsii vain USA:n vakuutusta Syyrian sisäisen tasapainon säilyttämiseksi. Hän myös paljasti Syyrian ja Qatarin toimineen salaisesti Fatahin ja Hamasin välisen kriisin selvittämiseksi. Hän vakuutti Syyrian avustavan YK:ta Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhan selvittelyssä.
USEAT ISRAELIN KANSANEDUSTAJAT ovat vaatineet, että hallitus tarttuisi Syyrian tarjoamaan mahdollisuuteen aloittaa suorat keskustelut, koska aluetta vahingoittava terrorismi ja sodan uhka eivät poistu ilman avoimia keskusteluja ja keskinäisiä sopimuksia.
KAPINA BUSHIN HALLITUSTA VASTAAN, voisi luonnehtia kongressin jäsenten matkoja Syyriaan vastoin USA:n hallituksen tahtoa. Arlen Specter, republikaaniedustaja Pennsylvaniasta jo 26 vuoden ajan, aikoo matkustaa Syyriaan ja Israeliin nähdäkseen omin silmin, miten maa makaa näillä kulmilla. Hän seuraa Bill Nelsonin, demokraatti Floridasta, esimerkkiä, joka teki vastaavan matkan äskettäin. Specter toteaa, ettei hänen tarkoituksensa ole ohittaa USA:n hallitusta, hän jättää neuvottelut ja sopimukset sille, mutta hän haluaa todeta itse, miksi Bushin hallituksen politiikkaa Lähi Idässä ei toimi. Muita edustajia tulee seuraamaan: demokraatit John Kerry Massachusettsista ja Christopher Dodd Connecticutista suunnittelevat samoin matkaa Syyriaan lähitulevaisuudessa.
ISRAEL JA TURKKI tutkivat mahdollisuuksia rakentaa energiaputkilinja Turkista Ashdodin kautta Eilatiin. Putki tulee olemaan jatkoa 550 km:n putkilinjalle Venäjältä ja Kaspianmeren alueen raakaöljyn kuljettamiseksi Mustaltamereltä Välimerelle. Eilatista öljy voitaisiin laivata kuljetettavaksi Aasian maihin. Öljyputken yhteyteen rakennetaan putket kaasun, veden ja sähkön välittämiseksi. Operaation kustannusarvio on 4 miljardia USD. Sen kannattavuuden tutkiminen maksaa 40 miljoonaa USD.
YK REKISTERÖI Israelissa vielä rakenteilla olevan turvallisuusaidan asukkaille aiheuttamista haitoista. Sitä tulee seuraamaan YK:n perustama toimisto YK:n päätöksen mukaisesti äänin 162-7, seitsemän pidättyessä. Vastaan äänestivät Israel, USA, Australia, Micronesia, Marshallsaaret, Nauru ja Palau. Päätös perustuu kansainvälisen oikeuden päätökseen heinäkuussa 2004, joka tuomitsi turva-aidan laittomana.
Israel on asettanut erityisen mekanismin korkeimman oikeuden valvonnan alaisena suorittamaan korvaukset haitoista, jotka oikeus on vahvistanut. Tähän mennessä on kirjattu 140 valitusta, joista 96 on selvitetty ja korvauksia on maksettu 7 miljoonaa NIS.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ toteaa YK:n asettamasta toimistosta, ettei se vain rekisteröi haittoja vaan aiheuttaa niitä, ja ettei koko aitaa tarvittaisi, jos palestiinalaiset lopettavat väkivaltansa Israelia vastaan. Aidan paikkaa on tarkistettu monin paikoin, osaksi jo rakennetulta osin, jotta asukkaitten valituksia huomioitaisiin. Aidan kokonaispituus on n. 680 km, ja se noudattelee pääosin ns. vihreää linjaa.
Todellinen este Israelin ja palestiinalaisten välillä ei ole turva-aita vaan palestiinalaisten harjoittama terrorismi, toteaa Israelin YK-edustaja Dan Gillerman.
NATAN SHARANSKY, 58 entinen Neuvostoliiton toisinajattelija ja Siperian vanki, vastaanotti presidentti Bushin myöntämän USA:n presidentin vapaudenmitalin, yhdessä yhdeksän muun kanssa. Sharansky luopui politiikasta kuukausi sitten. Hän sai USA:n kongressin kultaisen kunniamitalin 1986, jolloin hänet vapautettiin NL:n vankilasta ja hän pääsi muuttamaan Israeliin. Kolme muuta ulkomaista henkilöä ovat saaneet molemmat kunniamitalit: Äiti Theresa, Nelson Mandela ja paavi John Paul II.
Sharanskyn kirja The Case for Democracy; The Power of Freedom to Overcome Tyranny and Terror sai presidentti Bushin täyden hyväksymisen ja on vaikuttanut hänen politiikkansa muotoutumiseen.
SIIRTOLAISTEN MUUTTO USA:sta ja Kanadasta (aliya) on kasvanut suuresti. Marraskuun loppuun mennessä 2006 USA:sta ja Kanadasta muutti ennätykselliset 2819 juutalaista. Aliya myös Englannista on kasvamassa, vaikka yleisesti maahanmuutto on pienentynyt 10 % 11 kuukauden aikana 2006. Maahanmuutto Englannista on kasvanut 25 %, USA:sta 11 %.
ISRAELIN TULEVA HÄVITTÄJÄKONE, jota kutsutaan koodilla F-35, teki onnistuneen koelentonsa äskettäin. Sen tunnin pituiseksi suunniteltu lento kuitenkin lyhennettiin 35 minuuttiin pienten häiriöitten vuoksi. Tämä uuden sukupolven hävittäjä, jolla on stealth-kapasiteetti ja jonka kappalehinta lienee 40-50 miljoonaa USD, valmistuu luovutuskuntoon joskus 2014 paikkeilla. Koneen valmistusoperaatioon osallistuvat USA:n ohella Israel, Englanti, Alankomaat, Australia, Italia ja Norja, joista osa allekirjoittaa sopimuksen vuoden lopussa.
KASSAM-RAKETTITULI Gazasta jatkuu. Perjantain ja lauantain aikana terroristit ampuivat neljä rakettia Israeliin, osa niistä Sderotia kohti, osa putosi Nir Am-kibbutsin alueelle, joka pimeni tunneiksi, neljä ihmistä hoidettiin saamansa shokin vuoksi. .
Abbas viittasi eilisessä puheessaan raketteihin, jotka tuhosivat rauhan aloitteet, ja että Gilad Shalitin kaappaaminen surmasi 500 palestiinalaista ja haavoitti 4000.