Friday, November 17, 2006

PERJANTAI 17.11.06
ASEITA VIRTAA SYYRIASTA vakuuttavat libanonilaiset siviilit Jpostin Jacey Hermanin artikkelin mukaan. Hän pääsi katsomaan läheltä kilometrien pituisen kuorma- ja rekka-autojonon muodostumista Libanonin ja Syyrian raja-aseman eteen 40 km Baalbekista. Autot olivat matkalla Beirutista Damaskokseen, kuormana niissä oli erilaisia materiaaleja rakennustarvikkeista hedelmiin ja vihanneksiin. Raja-asemaa vartioivat Libanonin armeijan (LAF) sotilaat. Artikkelin kirjoittajan taksinkuljettaja tiesi kertoa, etteivät autot liiku päivisin, ne ajavat vain yöllä, koska silloin on helpompaa ajaa ja liikenne on vähäisempää. Taksinkuljettaja kertoi luottamuksellisesti, että autot voidaan lastata Syyriassa aseilla, jotka peitetään viattoman tuntuisilla tavaroilla. Täten ne pääsevät tarkastusasemien läpi. Asemaa vartioivat sotilaat eivät suostu paljastamaan mitään. Eräs heistä salli reportterin ottaa kuvia, mutta vain Syyrian suuntaan.
REPORTTERI PYRKI Baalbekissa haastattelemaan asukkaita, mutta nämä mieluummin osoittivat tien paikallisen Hizbullahin päällikön luo, joka ei sallinut kuvata talonsa julkisivua. Hän vakuutti, että ainakin 90 % kansasta kannattaa Hizbullahia, kuten asukkaatkin olivat esittäneet, ja kiitteli Syyrian antamasta avusta Libanonin sota II:n aikana.
HIZBULLAH NÄYTTÄÄ ottaneen Libanonissa hallituksen aseman ja vastuun. Se maksaa asukkaille, jotka menettivät sodassa talonsa tai liikehuoneistonsa, 10 000 – 12 000 USD, tai tarjoutuu itse korjaamaan vauriot tai rakentamaan uuden menetetyn tilalle. Asukkaiden sielujen ostaminen on täydessä käynnissä.
SDEROTIN LAPSET saavat viikon pituisen loman Eilatin viidessä hotellissa. Pienempien lasten kuljetus aloitettiin torstaina iltapäivänä, isommat lähtevät tänään. Halukkaat pyrittiin rekisteröimään ennen kuljetusta, mutta kiire näyttää aiheuttaneen aikamoisen sekamelskan ihmisten pyrkiessä tunkeutumaan odottaviin busseihin, joukossa etuilevia aikuisia, jotka eivät olleet rekisteröityneet. Asialla on Venäjältä muuttanut miljonääri Arkadi Gaydamak, joka on esiintynyt lehtien palstoilla räväköillä kirjoituksilla ja haastatteluilla, ja jota viranomaiset jahtaavat epäillen häntä rikollisista liiketoimista ja rahanpesusta, luultavasti kateudesta, kuten epäillään. Kaikkiaan tuhatkunta lasta saa viikon loman Eilatin hotelleissa.
SDEROTIN KAUPUNGIN VIRKAILIJAT eivät ole mielissään tästä yksityisestä aloitteesta, he olisivat mieluummin pyrkineet voittamaan lasten pelot paikan päällä. Sosiaalivirkailijat kertovat, että pienemmistä peruskoululaisista kaupungin 4000 koululapsesta tunneille osallistuu 40 %, yläasteilla 60 %. Lastentarhoissa osallistuminen on 90 %, koska niiden rakennuksia on vahvistettu. Kaupunkiin asennettu Red Dawn hälytysjärjestelmä ei aina toimi, ja joka tapauksessa se antaa vain 15 sekuntia aikaa ehtiä sirpalesuojaan, jos koulussa tai sen läheisyydessä on sellainen. Jotkut koululaiset menettävät tajuntansa hälytyssireenin alkaessa soida. Aina kun lasten tasapaino on saatu palautettua, uusi Kassam-raketti särkee kaiken.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretyz, jonka koti sijaitsee Sderotissa, puhkuu vihaa ja kateutta tämän yksityisaloitteen johdosta ja sanoo estävänsä sen. Myös monet kansanedustajat ovat ilmaisseet epäilyksensä, että tämä viikon loma rakettitulesta voi vain pahentaa lasten turvattomuuden tunnetta, koska heidän palattuaan Eilatista rakettien uhka on entisellään.
Aloite tähän lomaviikkoon tuli lasten vanhempien neuvostosta, johon Gaydamak vastasi myöntävästi.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi USA:n kiertueensa aikana, ettei Kassam-rakettien tulta pystytä kokonaan estämään. Tämä on ainakin huonoa politiikkaa jos ei suorastaan antautumismielialan lietsomista israelilaisten keskuuteen. Tämä on juuri sitä, mitä Hizbullah ja Ahmadinejad yhdessä Hamasin edustajien kanssa esittävät, eli Israelin tuhoutuminen on alkanut Libanonin sodasta. Ahmadinejad toteaa, että puolet Israelista oli sodan aikana jo tyhjennetty Katjusha-tulen vuoksi, ja tämä uusiutuu nyt Gazan naapuri-kaupungeissa, joitten asukkaat alkavat suunnitella muuttoa kodeistaan ja liiketiloistaan.
KNESSETISSÄ JA MEDIASSA on vaadittu kovempia toimia, jopa Gazan alueen uudelleen miehittämistä, ainakin suurelta osalta ja Philadelphia-käytävän ottamista IDF:n valvontaan, kiihtyvän ja entistä tarkemmaksi tulevan Kassam-rakettitulen lopettamiseksi. Puolustusministeri Peretz antoi IDF:lle käskyn laatia suunnitelma uusiksi toimiksi Gazan alueella, ja hän antaa katteettomia uhkauksia rajuista vastatoimista. Kansalaiset alkavat olla kyllästyneitä tähän soutamiseen ja huopaamiseen. Yli 70 % kansasta haluaa Peretzin eroa, Olmertin ja hallituksen eroa vaatii selvästi yli puolet kansalaisista.
Kukaan ei usko, että Olmerin hallitus pystyy ja uskaltaa aloittaa uuden suuren sotilasoperaation Gazassa.
PÄÄMINISTERI OLMERT JA ULKOMINISTERI LIVNI vakuuttivat puhuessaan Amerikan juutalaisille, että heidän uskomuksensa mukaan USA on valmis estämään Iranin ydinasehaaveitten toteutumisen, ja että kansainvälinen tuki on luvassa, myös maltillisilta muslimimailta. Livni lisäsi tähän oman näkemyksensä, että Israel on valmis luopumaan Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemista ja löytämään sopivan ratkaisun palestiinalaisten pakolaisten palaamisoikeudesta. Tämä tulisi hänen mukaansa toteuttamaan Olmertin haaveen ”Israelista, jossa elämä on hupaisaa” (a country fun to live in). Tämän vuoksi nämä hallituksen kaksi johtavaa ”strategia” ovat valmiit sopimaan Abbasin neuvotteleman PA:n uuden hallituksen kanssa 10-15 vuoden sopimuksen tilasta, jossa aseelliset konfliktit olisivat kielletyt. (a period of guiet)
Kysymys ei siis ole rauhasta eikä edes tulitauosta, vaan epämääräisestä tilasta, joka mahdollistaisi Palestiinan valtion syntymisen, joskin tilapäisenä siksi, kunnes lopulliset rauhansopimukset on pystytty muotoilemaan ja sopimaan.
Tämä näkökanta enteilee, ettei Hamasilta edellytetä enää kvartetin asettaman kolmen vaatimuksen hyväksymistä. Abbas tulkitsee asian siten, että riittää kun PA:n hallitus siihen suostuu, Hamasin eikä muittenkaan terrorijärjestöjen tarvitse sitä tehdä.
EU:N KANTA tuntuu olevan myöntyväinen tähän kompromissiin. Englannin pääministeri Tony Blair totesi äskettäin, että Israelin ja Palestiinan välinen kiista on avain rauhantilaan Lähi Idässä, ja että tämän ratkaisemiseksi Israelin tulee luopua Juudean ja Samarian alueista sekä Itä Jerusalemista ja aloittaa neuvottelut palestiinalaisten pakolaisten kysymyksen ratkaisemiseksi. Kaikkien katseet ovat taas kerran kohdistuneet Israeliin, jolta odotetaan myöntyvyyttä ja alistumista kansainvälisen painostuksen alla.
IRANIN TILANTEESTA EU:n kanta näyttää olevan samoin kääntymässä voittopuolisesti neuvotteluratkaisun löytämiseksi Iranin ydinasekiistassa, eikä presidentti Bush enää edes vihjannut voiman käyttöön asiassa.
Ainoastaan Israelissa tutkitaan vielä mahdollisuuksia, miten asia parhaiten hoidettaisiin.
JPOSTIN aamun numerossa Yaakov Katz esittelee eri konetyyppejä, joilla IAF voisi lentää Iranin ylle. USA:lla on kaksi konetyyppiä, jotka pystyvät läpäisemään tutkavalvonnan huomaamatta. Yksi on taisteluissa käytetty stealth hävittäjä F-25, toinen on Katzin mukaan maailman edistynein kone F-22, josta käytetään nimeä Raptor. (rapt temmata ylös, hurmioitua, keskittyä) Se pystyy välttämään tutkavalvonnan, mutta yksi kone maksaa 150 miljoonaa USD, eikä sitä myydä ulkomaille ilman erikoislupaa. Tulevaisuuden kone F-35 (JSF) on valmis vuosien kuluttua, sen hinnaksi arvioidaan 45 miljoonaa USD. Sillä on stealth ominaisuus.
JOS APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Ephraim Sneh´n analyysi Iranin ydinaseen valmistuksen estämiseksi on oikea, eikä maailmalta löydy muita sen estäjiä, Israel näyttää olevan ainoa, joka voisi antautua siihen vaaroista huolimatta. Maltillisina pidetyt arabimaat, kuten Saudi Arabia, Egypti ja jotkut Persialahden maat, ovat Iranin vastaiseen rintamaan asettumisen sijasta aloittaneet toimet oman ydinohjelman toteuttamiseksi.
Espanja, Italia ja Ranska ovat keskenään laatineet Lähi Idän rauhanaloitteen, mutta EU ei ole sitä käsitellyt, eikä myöskään Israelia ole informoitu asiasta. Sen edistyminen ei näytä lupaavalta.
SHIN BET (Israelin turvallisuusjärjestö) pystyi murskaamaan solun, joka suunnitteli käyttävänsä nestepommeja, joitten teho on moninkertainen perinteisiin räjähteisiin verrattuna ja joka ei näy metallin-paljastimissa. Solu oli saanut ohjeet pommivöitten rakentamiseksi PRC:n (kansan vastarintakomitean) edustajilta Gazassa. Miehet toimivat Beit Furikissa lähellä Ramallahia, ja heidän tuli suorittaa itsemurha-iskuja Israelin puolella. Yksi heistä, Ashraf Hanani, saatiin kiinni IDF:n rutiinitarkastuksessa, kun hänellä oli tällainen vyö yllään. Hanani antoi ilmi muitten neljän solun jäsenen nimet, jotka työskentelivät PA:n estävässä turvallisuuspalvelussa. Toinen pommivyö löydettiin PA:n poliisin päämajasta Ramallahissa turvallisuusjoukkojen toimesta ja toimitettiin Israelin armeijalle syyskuussa.
Toisessa yhteydessä sotilaat ampuivat 25-vuotiaan Muhammad Ahmedanin Nablusissa. Hän oli aseistettu ja hänen läheltään löydettiin pommi, joka tuhottiin valvotusti. Hän oli Jihadin jäsen.
QUMRANIN VESSAT. Qumranin alueella muutamia vuosikymmeniä ennen ja sen jälkeen ennen ajanlaskumme alkua elänyt omalaatuinen juutalaisyhteisö, jota kutsutaan essealaiseksi, on kiinnostanut tutkijoita ja kiinnostaa edelleen. Essealaisten pyrkimyksenä oli saavuttaa puhtaus äärimmäisten rituaalien noudattamisen kautta, joihin kuuluivat uppokasteet aamulla ja illalla. Mutta tutkijoitten mukaan juuri tämä on voinut aiheuttaa sen, että he olivat kauttaaltaan sairasta joukkoa. Heillä ei ollut juoksevaa vettä käytössään, vaan se vaihdettiin ehkä kerran viikossa. Eikä tässä kaikki. Heidän yksityiset asiansa hoidettiin kentällä, joka sijaitsi yhteisöstä koilliseen siten, ettei sinne ollut näköyhteyttä asutuksesta. He käyttivät Mooseksen opettamaa tapaa kaivaa lapiolla kuoppa maahan ja peittää se sitten. Tutkijat löysivät paikan ja ottivat sieltä maanäytteitä, ja vertauksen vuoksi myös sen ulkopuolelta. Tutkimuksissa havaittiin, että toilettialueeksi kuvitellulta paikalta löydettiin parasiittien munia, jotka ovat tunnusomaisia normaaleissa toileteissa. Mutta nämä olivat selviytyneet paikalla 2000 vuotta. Kansainvälisen tutkijatiimin jäsenet, joita oli Amerikasta, Ranskasta ja Israelista, toteavat, että Mooseksen vaatima tapa ihmisjätteiden hautaamiseksi maahan sopi hyvin vaelluksen aikana, mutta paikallaan pysyvän yhteisön käytössä se muodostui tappavaksi. Ihmisten jaloissa parasiitteja ja niitten munia levisi rituaalialtaisiin, ja ihmisten upottautuessa niihin he saivat samalla itseensä loisia, jotka tunkeutuivat heidän limakalvoihinsa, silmiinsä ja haavojen kautta verenkiertoon. Tutkijat ovat arvioineet, että Jerikossa, jossa myös harrastettiin rituaalikylpyjä mutta juoksevassa vedessä, mahdollisuus elää yli 40-vuotiaaksi oli 49 %. Mutta Qumranissa tämä mahdollisuus elää yli 40-vuotiaaksi putosi kuuteen prosenttiin. Tutkijat vakuuttavat lisäksi, että yhteisöön valittiin vain yli 20-vuotiaita ja heidän tuli olla terveitä. Tutkijat kuitenkin arvioivat, että sairaudet on voitu nähdä yhteisössä rangaistukseksi siitä, ettei kaikkia rituaaleja noudatettu riittävästi, mikä lisäsi ponnisteluja puhtauden lisäämiseksi rituaalien avulla.
Beduiinit eivät hautaa ulostuksiaan, vaan ne kuivuvat helteessä ja tuuli hajottaa ne.
(Jpost 14.11.06 Judy Siegel: Stringent religious purification practices proved lethal for the Essenes.)

Thursday, November 16, 2006

TORSTAI 16.11.06
KASSAM-RAKETTEJA sataa Gazasta Israelin puolelle kuin osoituksena siitä, miten tehoton IDF:n viimeinen puhdistusoperaatio nimeltään Syksyn Pilvet oli. Tämän operaation epäonnistumisen vahvistuksena olivat tykistön harhalaukaukset Beit Hanoun asuntoalueelle, mikä aiheuttaa jatkuvia harmeja Israelille.
Keskiviikkoaamuna 07.18 aikaan Hamas ja Jihad ampuivat Sderotiin Kassam-raketin, joka räjähti kaupungin kadulla surmaten 57-vuotiaan Fatima Slutskerin ja tuhoten molemmat jalat puolustusministeri Peretzin talon vartijalta, 24-vuotiaalta Maor Peretziltä. Slutsker oli muslimi, joka oli naimisissa juutalaisen kanssa. Hän muutti Israeliin Kaukasus vuorilta kolme vuotta sitten. Hän odotti kadulla miestään ja oli juuri ylittänyt kadun raketin iskiessä.
PAIkALLE TULLEET Zakan edustajat kertoivat tapahtumapaikan muistuttaneen terrorihyökkäystä, ruumiinosia oli lennellyt 50 metrin säteellä, niitä oli puitten oksilla, talojen seinillä ja autojen tuulilaseissa. Slutsker haudattiin eilen, mutta Sderotin kaupunkilaiset eivät uskaltaneet mennä tilaisuuteen, koska paikka on lähinnä Gazan aluetta ja alttiina rakettitulelle. Arabikansanedustajia sinne meni, joille jotkut paikalliset nuoret huutelivat ivahuutoja; eniten paikalla oli median edustajia.
FATIMA SLUTSKER oli kuudes Kassam-raketin surmaama Sderotin kaupungin asukas ja 23. Kassam-rakettien surmaamista kahdelta viime vuodelta.
KESKIVIIKKOILTANA 18.10 palestiinalaiset ampuivat uuden Kassam-salvon Sderotiin. 17-vuotias nuorukainen haavoittui vaikeasti raketin sirpaleista istuessaan puiston penkillä kavereineen.
Neljä muuta Kassam.rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia; kaikkiaan keskiviikkona ammuttiin 13 rakettia.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz kokosi turvallisuusjohtajat hätäkokoukseen pohtimaan, miten vastata terroristien haasteeseen. Hän kertoi median edustajille, että IDF tulee toimimaan kaikkia raketti-iskuihin osallistuneita vastaan, terrorijohtajista rakettimiehistöön saakka. Terrorijärjestöt maksavat tästä kovan hinnan, hän uhkaili. Retoriikka vain on kovin tuttua, sitä toistellaan aina iskujen jälkeen.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuvat Diskin vaatii, että IDF:n tulee suorittaa suuri puhdistusoperaatio koko Gazan alueella. Sen lisäksi IDF:n tulee ottaa Philadelphia-käytävä Egyptin rajalla uudelleen valvontaansa.
Ministeri ja varapääministeri Avigdor Lieberman vaatii terrorijohtajien eliminoimista sekä niiden rakennusten tuhoamista, joista terrorismia harjoitetaan, mutta pyrkien kaikin tavoin välttämään siviiliuhreja.
IDF surmasi viimeisen Gazan operaation aikana 60 terroristia, mutta se ei pystynyt lopettamaan rakettitulta.
KNESSETIN JÄSENET syyttivät Egyptiä ja Israelin hallitusta Kassam-rakettien jatkuvasta tulesta.
Myös viime kesän evakuointia Gazasta ja tiedustelun puutetta sekä epävarmuutta toiminnassa syytettiin siitä, ettei IDF ole pystynyt estämään rakettien laukomista Israeliin.
HALLITUKSEN ainoa vastaus terrori-iskuihin on ollut päätös luokkahuoneitten kattojen vahvistamisesta. Tämä lähtee siitä toteamuksesta, ettei rakettien ampumista pystytä estämään. Päätöstä on kuitenkin toteutettu kovin puutteellisesti, koululaiset Sderotissa ovatkin jääneet pois tunneilta uusien iskujen pelossa.
YK:N IHMISOIKEUKSIEN NEUVOSTO Genevessä on keskittynyt IDF:n onnettomiin harhalaukauksiin Beit Hanoussa. Tämä 47-jäseninen YK:n järjestö on vahvasti muslimimaitten painostuksen alainen.
Islamilaisen Konferenssi-organisaation jäseniin liittyneet Kiinan, Venäjän ja Kuuban edustajat tuomitsivat IDF:n toimet Beit Hanoussa, jossa 19 siviiliä sai surmansa ja lukuisia haavoittui, ja vaativat, että YK lähettää tutkijaryhmän paikan päälle ”tutkimaan kauheuksia, joita sen ihmisille aiheutettiin”. Sekä Israelin että USA:n edustajat ovat tuominneet neuvoston tavan käsitellä asiaa jättämällä kokonaan sivuun palestiinalaisten jatkuvat Kassam-rakettien iskut Israelilaisiin siviilikohteisiin, minkä johdosta IDF tulitti rakettien laukaisupaikkoja. YK:n komissaari Louise Arbour aikoo matkustaa paikan päälle marraskuussa.
KASSAM-RAKETTIEN TULI on aiheuttanut Saderotin kaupungin ja sen lähialueen teollisuudelle 40 miljoonan USD tappiot viimeisen kolmen vuoden aikana, kertovat teollisuustuottajain yhteisön edustajat. Yli 100 työntekijää on muuttanut muualle ja 14 % liikeyrityksistä harkitsee siirtoa muualle. Järjestön presidentti Shraga Brosh vaatii talousministeri Abtaham Hirchsinia jatkamaan tammikuussa pienentyvän arnonan (kiinteistöveron) 50 %.n alennusta vielä ainakin kahden vuoden ajaksi. Liikeyritysten edustajat valittavat myös sitä, etteivät heidän asiakkaansa uskalla tulla paikalle hyökkäysten pelossa.
KVARTETIN EDUSTAJAT, David Welch USA:sta, Alvaro De Sato EU:sta, Sergei Iacovlev Venäjältä ja Marc Otte EU:sta, kokoontuivat Venäjän suurlähetystössä Kairossa eilen analysoidakseen nykyistä tilannetta ja harkitakseen seuraavaa siirtoa PA:n pyrkiessä muodostamaan yhteishallitusta Hamasin ja Fatahin kesken. Vaikka virallisesti kvartetin asettamia vaatimuksia PA:n hallitukselle ei ole muutettu, on nähtävissä oireita, että ainakin EU on pehmentämässä kantaansa niiden suhteen. Israel ja USA ovat ilmoittaneet, etteivät ne tule suostumaan vähempään.
PA:N PUHEENJOHTAJA MAHMOUD ABBAS vaati eilen televisioidussa mutta aiemmin taltioidussa puheessa Israelia tarttumaan tilaisuuteen rauhan solmimiseksi palestiinalaisten kanssa. Hän vaati Israelia luopumaan Juudean, Samarian ja Gazan vuonna 1967 ”miehittämistä” alueista ja Jerusalemista, jota hän luonnehti Palestiinan pääkaupungiksi, sekä suostumaan oikeutettuun ratkaisuun pakolaisten ongelmassa. Pääministeri Olmert suostunee tapaamaan Abbasin, mutta tämän vaateet eivät ole reaalisia.
SOMALILAISIA TAISTELIJOITA osallistui Israelin vastaisiin taisteluihin Libanonin sota II:n aikana, ilmenee YK:n ase- ja talousasiantuntijoitten laatimassa 86-sivuisessa raportissa. Somalia lähetti 720 kokeneinta miestään taistelemaan Hizbullahin rinnalla Israelia vastaan. Heille maksettiin 2000 USD ja kaatuneitten omaisille 30 000 USD. Vastapalvelukseksi Hizbullah tarjosi koulutusapua somali-taistelijoille ja lähetti asiantuntijoita Somaliaan. Libanonin hallitus välitti apua järjestölle Iranista ja Syyriasta. Tämän katsotaan ilmentävän taistelua, millä USA:n kilpailijat Afrikassa, Iran, Syyria sekä Saudi Arabia ja Egypti taistelevat vaikutusvallasta Itä Afrikan maissa. Raportissa mainitaan kolme Iranin toimittamaa ase-, ammus-, lääkeapu- ja lääkärilähetystä islamilaisille taistelijoille. Heinäkuun lähetys käsitti runsaasti maamiinoja, 1000 konetuliasetta, M-79 raketin laukaisualustaa ja olalta laukaistavia maasta ilmaan ammuttavia it-ohjuksia.
SYYRIA KOULUTTI 200 somalitaistelijaa gerillaiskuihin; Libya antoi uudenaikaista sotilaskoulutusta 100 somalille sekä tarjosi miljoona USD tulevia koulutusjaksoja varten. Sekä Syyria että Iran ovat kieltäneet aseavun ja koulutuksen somaleille.
RAPORTISSA KERROTAAN, että suurien asemäärien virtaaminen Somaliaan ja sotilaskoulutuksen myötä vastoin YK:n rajoituksia Somaliaan on muotoutunut militanttien yhteisö nimeltään Islamic Courts Union, joka vastaa varjohallitusta. Raportissa varoitetaan, että Somaliassa voi alkaa samantapainen terroritoiminta kuin Irakissa, joka perustuu itsemurhapommituksiin, teloituksiin ja muihin terroritoimiin. Islamic Coutrs Union on raportin mukaan mahtavin voima Somaliassa. Raportti varoittaa, että Somalian levottomuudet voivat sytyttää uuden sodan Eritreassa ja Etiopiassa, joka tukee Somalian heikkoa hallitusta.
PALESTIINALAISET AMPUIVAT KAKSI Kassam-rakettia Israelin puolelle torstaina aamupäivällä. Toinen hajotti kanakopin, toinen ei aiheuttanut vahinkoa.
Torstain rakettien uhreista kolme on vielä sairaalahoidossa.
IDF löysi Nablusissa (Sikemissä) kaksi pommivyötä. Heinäkuussa kiinnisaadulla itsemurhaterroristilla oli yllään nestepommi, jolla hän yritti ohittaa metallinpaljastimen.
IDF pidätti eilen 19 terrorismista epäiltyä.

Wednesday, November 15, 2006

KESKIVIIKKO 15.11.06
IDF JOUTUNEE tunkeutumaan Gazan alueelle vielä kerran, ennusti Shin Betin johtaja Yuval Diskin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kokouksessa eilen. Diskin kehotti Israelin armeijaa varautumaan laajaan operaatioon, jos Fatahin vahvistaminen epäonnistuu. Hän kertoi, etteivät Gazan liikennevalot vain vilkuta valojen vaihtumista, vaan ovat jumiutuneet kaiken aikaa punaiselle. ”Israelilla ei ole yhtään hyvää vaihtoehtoa, kaikki ovat huonoja, joista Israelin tulee valita vähiten huono”, hän luonnehti.
DISKIN TOTESI, että PA:n pääministeriehdokas Muhammad Shabir on yksi, jota kannattaa tukea, sillä vaikka hän on ideologisesti lähellä Hamasia, hän ei ole sen jäsen eikä osallistunut terrorismiin. Yhteishallituksen kokoaminen Hamasin ja Fatahin välille on edelleen vaikeuksissa, eikä sitä auta Hamasin joittenkin virkailijoitten vakuutukset, ettei tämäkään hallitus suostu kvartetin kolmeen vaatimukseen.
DISKIN KERTOI, että PRC (Kansan vastarintakomitea) on vaarallisempi kuin Hamas, sillä sen jäsenet ovat radikaaleja ja Hamasin suosio on laskenut, koska se ei ole pystynyt täyttämään lupauksiaan. Hänen mukaansa Egyptistä virtaa ehtymättömästi aseita ja räjähteitä Gazaan. Evakuoinnin jälkeen sinne on salakuljetettu yli 33 tonnia sotilaskäyttöön tarkoitettuja räjähteitä, suuri määrä aseita ja 50 – 70 miljoonaa USD rahaa. Salakuljetus on lisäksi pahenemassa, sillä lokakuussa yksistään räjähteitä salakuljetettiin 14 tonnia. Eilen PA:n virkailija Mushir al-Masri yritti tuoda Rafahin kautta 2 miljoonaa USD Gazaan, mutta raja suljettiin ennen kuin hän sai luvan mennä Gazan puolelle.
KOMITEAN JÄSENET Yuval Steinitz ja Limor Livnat (Likud) vaativat, että IDF aloittaa tositoimet Gazan tilanteen takia. Steinitz vaati, että IDF ottaa Philadelphia-käytävän uudelleen valvontaansa. Hän totesi, että Egypti aseistaa Hamasia samaan tapaan kuin Syyria aseistaa Hizbullahia. Livnat syytti Olmertia tilanteesta Gazan alueella.
ARABILIITTO PÄÄTTI Kairon kokouksessaan purkaa palestiinalaisten saarron ja antoi luvan arabipankeille välittää rahaa Palestiinaan. Liiton pääsihteeri Amr Moussa totesi, että arabimaat saavat nyt siirtää varoja PA:lle ilman rajoituksia. Arabidiplomaatti vahvisti, että alkuvuoden aikana PA on saanut arabimailta 100 miljoonaa USD, mutta ei kertonut mitä kautta, ja toiset 100 – 150 miljoonaa USD on valmis siirrettäväksi.
PA:N UUDESSA HALLITUKSESSA Hamas saanee 10 ministeriötä, Fatah kuusi ministeriötä, ja loput 10 ministeriötä menevät muille hallituskumppaneille, PFLP ja Kansanpuolue (kommunistinen puolue). Hamas joutunee luopumaan ulko- ja talousministeriöistä.
ISRAEL VAHVISTAA EGYPTIN RAJAANSA perustamalle sinne kaksi uutta sotilastulikohtaa, Karmit ja Hivai, joihin voidaan sijoittaa pataljoonan verran sotilaita. Rajalle sijoitettu divisioona 80 käyttää aikansa partioiden rajalla, jonka kautta pääsyä Israeliin yrittävät sekä salakuljettajat, terroristit että työtä hakevat ulkomaalaiset. Vuoden 2006 alusta lähtien sotilaat ovat pidättäneet yli 300 rajan yli yrittänyttä. 230 km:n pituisella Israelin ja Egyptin välisellä rajalla ei ole aitaa, joskin Israelin hallitus on tehnyt sen rakentamista koskevan päätöksen.
ISRAELIN POLIISI on pyrkinyt estämään ihmisten salakuljetuksen Egyptistä Israeliin, mutta nämä toimet ovat vain nostaneet salakuljetusten hintaa ja motivoineet lisää salakuljetusta. Israelin tulee vuosittain 3000 – 5000 naista, pääasiassa Itä Euroopasta, - Ukrainasta, Moldovasta, Uzbekistanista, Valkovenäjältä ja Venäjältä. Israelissa he joutuvat pääasiassa bordelleihin.
VÄLITYSPALKKIO yhdestä naisesta oli aiemmin 3000 – 5000 USD, nyt hinta on 7000 – 10 000 USD yhdestä naisesta. Heidät myydään pakkotyöhön bordelleihin, jossa he joutuvat ”työskentelemään” 20 tuntia päivässä viikosta viikkoon ilman palkkiota, mukamas siksi, että he maksavat sillä välityspalkkion. Heidät pakotetaan kuitenkin jatkamaan työtään senkin jälkeen, ja heitä uhataan väkivallalla, jos he pyrkivät pakenemaan tai ilmoittautumaan poliisille. Koska he ovat tulleet maahan laittomasti, heitä uhkaa karkotus, jos poliisi saa heidät kiinni. Poliisi on tehnyt ratsioita satoihin bordelleihin eri puolilla maata, mutta niitä tulee koko ajan lisää. Sisäministeri Rony Bar-On myönsi kiinni joutuneille naisille vuoden työluvan, jos he suostuvat todistamaan ”työnantajiaan” vastaan oikeudessa. Bordellien pitäjiä on usein vaikea saada tuomituiksi todisteiden puutteessa, mistä joutuvat kärsimään kiinni saadut naiset, jotka hyväuskoisuuttaan luulivat saavansa Israelissa normaalin hyväpalkkaisen työn.
HIZBULLAH on palaamassa Libanonin etelärajalle YK:n sotilaitten nenän edessä. He asuvat rajan läheisissä kylissä ja liikkuvat siviilivaatteissa rajan tuntumassa vakoillen IDF:n toimia Israelin rajan takana. Litanijoen eteläpuolella on arviolta 8000 YK:n rauhanturvaajaa ja 15 000 Libanonin armeijan joukkoja (LAF), mutta he eivät ole puuttuneet Hizbullahin toimiin millään tavoin. Sen sijaan YK on huolestunut IAF:n koneitten ylilennoista Libanonissa, joita he pitävät vaarallisina. YK:lla on yhteystoimisto Safedissa, josta käsin he pyrkivät koordinoimaan toimintojaan IDF:n kanssa ja vaihtamaan informaatiota sen kanssa.
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah sanoo pyrkivänsä Libanonin nykyisen hallituksen kaatamiseen ja uuden muodostamiseen, jossa se haluaa 8 ministerinpaikkaa nykyisen kahden sijaan. Syyrian kannattajat ja Hizbullah aloittivat hallituksen kaatamiseen tähtäävät toimensa hallituksen tehdessä päätöksen tribunaalin asettamisesta käsittelemään entisen pääministeri Rafik Haririn murhaa.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoo Iranin olevan halukas keskusteluihin USA:n kanssa jos se muuttaa politiikkaansa. Tilanne on muuttunut oudosti muutamassa kuukaudessa. Aiemmin Iran pyrki keskusteluihin USA:n kanssa, nyt USA pyytää keskusteluyhteyttä sen kanssa. Samoin Englannin pääministeri Tony Blair pyytää Iranin ja Syyrian apua Lähi Idän tasapainon palauttamiseksi. Sekä USA:n että Englannin huolena on lähinnä Irakin tilanne, joka on muuttumassa huonosta kriittiseksi.
Ahmadinejad ilmoitti, että Iran viettää helmikuun 10 ensimmäistä päivää juhliakseen shaahin hallituksen kaatumista ja samalla maan ydinsuunnitelman toteutumisesta. Hän kertoo Iranin valmistavan ensin 40 000 centrifugia ja lisäävän niitä sitten 60 000. Iranin kalenterivuosi päättyy maaliskuun 20. päivänä, johon mennessä Iran on Ahmadinejadin mukaan saanut ydinvallan aseman.
IAEA:n tarkkailijat ovat löytäneet merkkejä plutoniumista Iranin ydinjätettä käsittelevästä laitoksesta ja pyytänyt Iranin selitystä tähän.
USA PYRKII ESTÄMÄÄN Irania saamasta pyytämäänsä YK:n apua radioisotooppien valmistamiseksi Arakin tutkimusreaktorissa syöpätutkimuksia ja -hoitoja varten. IAEA:n asiantuntijain mukaan se ei voi laillisesti kieltäytyä avustamasta Irania Arakissa, joka on yksi Iranin 12 ydintutkimusprojekteista.
PALESTIINALAINEN ÄITI tuomittiin 15 vuoden vankeusrangaistukseen kahden tyttärensä ”kunniamurhan” auttamisesta. Huhtikuussa 2005 yksi hänen tyttäristään, joka silloin oli yhdeksättä kuukautta raskaana, herätti hänen miehensä epäilyt, että hänen vaimonsa oli tullut raskaaksi miehen sedästä. Tapausta pidetään arabikulttuurissa yhdestä kaikkein raskaimmista perheen kunnianloukkauksista. Tytön isä kehotti poikaansa surmaamaan vanhempiensa kotiin Jerusalemiin tulleen tyttären perheen kunnian palauttamiseksi. Perheen isä varoitti poikaansa vahingoittamasta kahta muuta sisartaan, vaikka he tiesivät asiasta. Poika päätti kuitenkin murhata kaikki kolme. Hän juotti myrkkyä kahdelle heistä, mutta kolmas kieltäytyi ja vastusteli, jolloin tytön äiti piteli tyttärensä käsistä kiinni veljen kuristaessa sisartaan ja pakottaessa myrkyn hänen suuhunsa. Tämä tytär kuitenkin saatiin pelastettua joskin pahoja vammoja kärsineenä.
YKSI KADONNUT ISRAELIN SUKUKUNTA löydetty, vakuuttaa intialainen historioitsija tri Navras Jaat Aafreedi. Hän tutkii Tel Avivin yliopistossa muutamien Intian muslimiheimojen mahdollista geneettistä yhteyttä juutalaisiin heimoihin. Hän kertoo tutkimuksistaan E-kirjassa, jossa hän sanoo tutkimiensa 650 Afridi Pathan klaanin jäsenen Malihabadissa Intiassa omaavan luultavasti samaa geneettistä materiaalia, joka havaitaan 40 % juutalaisissa maailmanlaajuisesti. Tässä Pahtan-heimossa on 1500 jäsentä. Toisen Intiassa asuvan Pathan-heimon 800 jäsentä ei ole tutkittu. Aafreedin mukaan geneettinen yhtäläisyys viittaa siihen, että he ovat Epfraim-heimon jälkeläisiä. Hän sanoo saaneensa henkilökohtaisen kiinnostuksensa asiaan sedältään, joka oli kertonut heimon sukulaisuudesta israelilaisiin. Aafreedi kertoo, että phataanit asuivat Intiassa vihamielisen muslimiväestön keskellä ja vähitellen menettivät omat traditionsa.
INTIASSA ON MUITAKIN väestöryhmiä, joitten uskotaan olevan muinaisten kadonneitten Israelin heimojen jälkeläisiä. Historioitsijat uskovat, että muhamettilainen Shintung (Bnei Menashe) Intian koillisosassa ja ei-muhamettilainen Guntur-heimo kuuluvat myös tähän juutalaiseen geneettiseen perimään.
Afganistanissa asuvat Afgan-Afridit ovat tradition mukaan juutalaisen Menashe-heimon jälkeläisiä. Maailmassa lasketaan olevan 40-50 miljoonaa Pathan-heimon jäsentä, pääasiassa Afganistanissa ja Pakistanissa. (Jpost 15.11.06 Matt Zalen)

Tuesday, November 14, 2006

TIISTAI 14.11.06
AMERIKAN TUOMISET. Jos pääministeri Olmertin Amerikan vierailulta odotettiin uusia raflaavia päätöksiä ja lupauksia, nämä odotukset osoittautuivat ennenaikaisiksi. Olmert ei saanut kassiinsa yhtään enempää tuomisia kuin edelliseltäkään USA:n matkaltaan, ei ainakaan diplomatian alueella.
Bush ja Olmert keskustelivat ensin 50 minuutin ajan ja sen jälkeen osallistuivat Bushin tarjoamaan tunnin kestävään lounaaseen, johon kumpikin osapuoli toi mukanaan luotetuimman henkilökuntansa.
Bush teki selväksi, että sotilaallinen ratkaisu Iranin kriisiin ei ole ainakaan välittömässä ohjelmassa, vaan nyt edetään vuoropuhelun ja sanktioiden merkeissä, jos keskustelut eivät onnistu. Bush näyttää olevan valmis suoriin neuvotteluihin Iranin kanssa eikä suostunut tukemaan Olmertin vihjailuja sotilaallisista painostuskeinoista. Bushin arkuuden ymmärtää, kun pitää mielessä, että USA:n välivaalit voittanut demokraattinen puolue haluaa USA:n vetävän joukkonsa Irakista 4 – 6 kuukauden sisällä, mikä tulee aiheuttamaan arvaamattoman sotilaallisen tyhjiön sillä suunnalla.
Lisäksi näyttää, ettei Irakin Malikin johtama nykyinen hallitus ole välttämättä USA:n politiikan harras tukija.
BUSH JA OLMERT olivat kuitenkin täysin yhtä mieltä siitä Bushin näkemyksestä, että ydinaseella varustettu Iran tulisi olemaan erittäin hajottava ja uhkaava tekijä USA:n ”voimakkaalle liittolaiselle” Lähi Idän alueella. Mutta tämän estämiseksi Bush odottaa maailman valtioitten, ennen kaikkea Venäjän ja Kiinan, tukea.
SYYRIAN KANSSA käytäviä keskusteluja Bush haluaa aloittaa sitten, kun Syyria on itse osoittanut olevansa siihen valmis ja kypsynyt. Hän odottaa Syyrian irtautuvan Iranin suorasta ohjauksesta, lopettavan terrorijärjestö Hizbullahin tukemisen ja aseistamisen, lopettavan sekaantumisensa Libanonin sisäisiin asioihin sekä sulkevan Damaskoksessa olevat terrorijärjestöjen toimistot.
PALESTIINAN tilanteesta Bush oli kovin lyhytsanainen. Toiveena on, että Palestiinan uusi hallitus pystyisi täyttämään kvartetin asettamat vaatimukset. Olmert ei osannut ottaa kantaa PA:n hallituksen puheenjohtaja-ehdokkaasta, joka on Gazan Islamic yliopiston presidentti Muhammad Shabir (Shbair). Olmert ilmaisi halunsa tapaamisesta Mahmoud Abbasin kanssa, minkä onnistumiseksi hän sanoi ponnistelevansa kaikin voimin. Abbas on tiettävästi nyt Ammanissa, jossa hän tavannee Egyptin ja Israelin turvallisuusjohtoa. He keskustelevat vankien vaihdosta, jossa korpraali Gilad Shalitin vapauttaminen on avainasemassa.
OLMERT yritti jopa liehitellä Bushia kiittelemällä hänen tukeaan IDF:n Gazan operaation aikana sekä Irakin miehittämistä, minkä hän sanoi suuresti auttaneen Israelin strategista asemaa. Olmert myös varoitteli liian aikaisesta vetäytymisestä Irakista. Uutistoimistojen mukaan Bush oli silminnähden vaivautunut Olmertin liehittelystä aikana, jolloin koko Irakin operaatio on vahvassa vastatuulessa USA:ssa.
IDF PAHEMMASSA KRIISISSÄ kuin Jom Kippur sodan jälkeen, väittää kenraalimajuri Eyal Ben-Reuven. Hän esitti teemansa sen jälkeen, kun Galilean osaston päällikkö prikaatikenraali Gal Hirsch katsoi parhaaksi erota IDF:n palveluksesta joutuessaan Liabonin sotaa tutkineen Almog Doronin komitean arvostelemaksi.
Ben-Reuven katsoo, ettei divisioonan komentajain erottaminen ole ratkaisu kriisiin, vaan syitä on etsittävä IDF:n korkeimmasta johdosta. Entinen pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Avigdot Ben-Gal puolestaan osoitti sormellaan suoraan IDF:n yleisesikuntapäällikköä Dan Halutzia, jota hän luonnehti itsekeskeiseksi ja huonoksi johtajaksi, ja vaati hänen välitöntä eroaan nykyisestä asemastaan. Hänen mielestään Halutz ei ole oikea henkilö uudistamaan Israelin puolustusvoimia.
Halutz itse ei halua erota paikaltaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Pererz ei ehkä ole tarpeeksi vahva puuttumaan IDF:n sisällä käyvään asemasotaan, mutta hänen oma asemansa on vaakalaudalla viimeistään ensi vuoden alkupuolella, kun Labour-puolue äänestää puheenjohtajastaan. Ehdolla uudeksi puolustusministeriksi on Ami Ayalon, joka kritisoi kärkevästi Libanonin sodan johtamista ja sen tuloksia. Hänellä ei olisi esteitä uudistaa IDF:n korkeinta johtoa, mihin Peretz ei uskalla tai pysty.
ESPANJAN, IRLANNIN JA RUOTSIN ulkoministerit olivat keskeisessä asemassa EU:n julkistamassa ulkoministerien laatimassa raportissa, jossa kritisoidaan rajusti Israelia Beit Hanoun tragediasta marraskuun 8. päivänä IDF:n ”tuomittavan sotilasoperaation aikana, joka aiheutti kasvavia siviiliuhrien määriä, mukana naisia ja lapsia”. Raportti vaatii Israelia lopettamaan operaatiot, jotka uhkaavat Palestiinan siviilejä sen maaperällä. Raportti tuomitsee voimakkaasti rakettien ampumisen Israelin maaperälle ja vaatii Palestiinan johtoa lopettamaan sellaiset toimet.
Tietotoimisto AP:n mukaan Saksa, Englanti ja Chekin tasavalta vastustivat Israelin julkista tuomitsemista. Raportissa tervehdittiin tyydytyksellä palestiinalaisten pyrkimyksiä yhteishallituksen muodostamiseksi, joka voisi liittyä kansainväliseen yhteisöön rauhanprosessin edistämiseksi.
HALLITUS JAHTAA JUUTALAISIA, syyttää ke. Uri Ariel (NU+NRP). Hän esitti väitteensä maanantaina Knessetin lakivaliokunnan erityisistunnossa. Vastaajana oli valtionsyyttäjänviraston erikoisasiain tilapäinen hoitaja Shai Nitzan. Arielin mukaan hallitus antaa runsaasti molemmin puolin vihreää linjaa asuville juutalaisille asukkaille liikkumista rajoittavia määräyksiä epäiltyinä väkivallan suunnittelusta palestiinalaisia vastaan. Nitzan selvitti, että 20 rajoitusmääräystä on annettu, joista 16 on voimassa kahdesta kuukaudesta vuoteen. Hänen mukaansa 710 palestiinalaista pidetään hallinnollisessa vankeudessa, juutalaisia ei yhtään.
Muutamia juutalaisia on kielletty asumasta territorioissa, kaksi ”setleriä” on kotiarestissa, loput on siirretty kodeistaan Arielin ja Maale Adumimin alueille, jossa he voivat liikkua määrätyillä alueilla. Asukkaille ei anneta tarkkoja tietoja, miksi heille on annettu rajoitusmääräykset, koska ”ne perustuvat tiedustelutietoihin, joiden alkuperää ei haluta paljastaa”. Hän väitti kaiken tapahtuvan lain puitteissa, eikä monikaan ole valittanut päätöksistä.
NAOMI OFAN Nitzanin siirtokunnasta kertoi valiokunnalle, ”ettei kannata valittaa, koska maassa ei ole oikeutta. Tuomarit pelkäävät Shin Betiä” (salaista palvelua). Juudean, Samarian ja Gazan alueen juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Benzy Lieberman esitti vastalauseen Nitzanin tavasta verrata palestiinalaisten ja juutalaisten asettamista hallinnolliseen vankeuteen, koska palestiinalaisia syytetään osallisuudesta terrorismiin, juutalaisia epäillään väkivallan suunnitteluista. Niitten välillä on ero, hän sanoi.
ANTISEMITISMI LÄNSI-EUROOPASSA on selvästi noussut Libanonin sodan jälkeen, ilmenee Euroopan juutalaiskongressin teettämässä 53-sivuisessa tutkimuksessa, joka esiteltiin sunnuntaina Juutalaisen Kongressin kokouksessa Pariisissa. Tilanne on pysynyt samana tai neutraalina Itä Euroopan maissa.
Poikkeuksena säännöstä raportissa mainitaan Tanska. Raportissa mainitaan erityistapauksia, jotka ovat haasteena eurooppalaisille, kuten äärimuslimien yhteistoiminta vasemmistolaisten puolueitten kanssa, poliitikoitten ja median käyttämä tapa verrata Israelin johtajia natseihin, sekä Turkin juutalaisten ensimmäiset valitukset antisemitismistä sen jälkeen, kun islamilainen puolue sai vallan Turkissa 2002.
- SAKSAN JUUTALAISYHTEISÖ sai tuntea ehkä selvimmän antisemitismin Libanonin sodan aikana siitä huolimatta, että liittokansleri Angela Merkel on selvästi myönteinen Israelille. Juutalaisjärjestö sai 300 kirjettä, joissa syytettiin sekä järjestöä että Saksan juutalaisia sokeudesta tukiessaan Israelia ja käyttäessään valtion varoja ”fasistisen valtion tukemiseen Lähi Idässä.”
- ITÄVALLASSA rekisteröitiin 83 antisemiittistä tapausta huhtikuusta 2006 lähtien, samaan aikaan edellisenä vuonna 50. Itävallan juutalaisia natseiksi nimitteleviä kirjeitä tuli ennätysmäärä sodan aikana. Itävallan kaksi oikeistopuoluetta käyttivät hyväkseen antisemitismiä, molemmat ovat edustettuina Itävallan parlamentissa.
- RANSKASSA antisemiittisiä tapauksia sattui 61, lisäystä 79 % edellisestä vuodesta samaan aikaan. Libanonia tukevia plakaatteja laadittiin kaikkialla Ranskassa. Niissä luki: ”Kuolema juutalaisille – kuolema Israelille”, ja Davidin tähdet oli väännetty hakaristin muotoon. Juutalaisjärjestön edustaja haluaa kuitenkin ymmärtää, että antisemiittiset ilmaisut Ranskassa kohdistuivat enemmän valtion järjestelmää vastaan, kuten lokakuun mielenosoitukset 2005 Pariisin esikaupungeissa osoittivat. Niissä hänen mukaansa musliminuoret protestoivat syrjintää, huonoja asunto-olosuhteita ja työttömyyttä vastaan.
- ENGLANNISSA juutalaisjohtajat olivat ilmoittaneet jo syyskuussa antisemitismin kaksinkertaistuneen Libanonin sodan aikana, minkä parlamentin komitean havainnot vahvistavat.
- KREIKASSA antisemiittinen retoriikka on normi politiikassa ja mediassa, eikä Libanonin sota tehnyt poikkeusta. Kreikan presidentti Karolos Papoulias julisti Kreikan sotilasjuntan 1974 kaatumisen virallisessa muistotilaisuudessa: ”Kreikan kansa on shokissa Libanonia vastaan käytävän julistamattoman sodan vuoksi, koska toisen maailmansodan jälkeen maailma uskoi kollektiivisen rangaistuksen poistuneen iäksi.”
- HOLLANNIN parlamentin puhemies ja sosialistisen puolueen johtaja Jan Marijnissen vertasi islamilaista terrorismia Lähi Idässä tanskalaisten vastarintaan natsimiehitystä vastaan toisessa maailmansodassa. Monissa muissa Euroopan maissa seurattiin samaa suuntausta.
- NORJAN ANTISEMITISMI tuli päivänvaloon Oslon synagogan joutuessa vandalismin kohteeksi toistamiseen ja islamin ääriainesten sytyttäessä sen tuleen syyskuussa. Elokuussa kirjailija Jostein Gaarder kyseenalaisti Israelin valtion olemassaolon Aftenpostenin julkaisemassa artikkelissa.
- SVEITSISSÄ JA RUOTSISSA vasemmistolaiset valtapuolueet tukivat Hizbullahia ylistäviä mielenosoituksia.
- TURKIN JUUTALAISET ovat huolissaan juutalaisvastaisuudesta, mitä ei aiemmin ilmennyt.
JUUTALAISJÄRJESTÖT maailmalla ovat entistä enemmän alkaneet huomioida, että se käy mediasotaa, jossa sen on otettava tietoinen asenne Euroopan kansojen yleisen mielipiteen saavuttamiseksi. Tämä on sitäkin ajankohtaisempaa, koska arabien TV-kanava Al-Jazeera aloitti englanninkieliset lähetykset, joilla se pyrkii saavuttamaan nimenomaan eurooppalaisia katsojia. Ei riitä enää vanha uskomus: ”Kaikkien asenne Euroopassa on antisemiittinen, joten mitä se meitä kiinnostaa, mitä he ajattelevat.”
IRAN on alkanut kosia al-Qaidan maailman jihadia yhdistääkseen voimiaan. Se haluaa oman edustajansa al-Qaidan johtoryhmään ja alkaa kouluttaa seuraavan sukupolven al-Qaidan johtajia.
HAMAS ilmoittaa, että Israelin tulee vapauttaa Hamasin terroristit ennen yhteishallitusta. Sen edustajat vannovat, että vaikka se menisikin Fatahin kanssa hallitukseen, se ei luovu Israelin tuhoamisesta.
HAMAS myöntää ampuneensa Kassam-raketin, joka vahingoitti pahoin asuntoja ja teollisuuslaitosta ja sai joukon työntekijöitä shokkiin Negevin länsiosassa sijaitsevassa kibbutsissa.

Monday, November 13, 2006

MAANANTAI 13.11.06
OLMERT AMERIKASSA. Ehud Olmertilla oli tapaaminen eilen USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen kanssa, tarkoituksena valmistella tänään tapahtuvaa 80 minuutin pituiseksi suunniteltua keskustelua presidentti George Bushin kanssa Valkoisessa Talossa. Bush saa tänään James Bakerin ja Lee Hamiltonin laatiman raportin Irakin tilanteen ratkaisuista ja suunnitelmista, minkä uskotaan sävyttävän Bushin ja Olmertin välisiä keskusteluja. Olmert on siten ensimmäinen ulkomainen korkean tason johtaja, joka saa vinkkejä siitä, mihin suuntaan USA:n Lähi Idän politiikka tulee ohjautumaan. Tarkkailijat olettavat, että muutos voi olla dramaattinen, että häviäjiä tässä tulevat olemaan Israel ja Jordania. Jordania joutunee etsimään tukea eteläisistä liittolaisista Egyptistä ja Saudi Arabiasta; Israelilla sen sijaan ei ole, kenen puoleen kääntyä. Apulaispuolustusministeri Ephtaim Sneh´n äskettäiset lausunnot Israelin turvallisuuden ja puolustuskyvyn lisäämisestä voivat olla ennakointia siitä, mitä tulee tapahtumaan.
BUSH EI HALUA kuulla Olmertin kertovan, että se tulee vaikka yksin estämään Irania saamasta ydinasetta. USA:n Israelin lähettilään Richard Jonesin lausunto, jossa hän mitätöi Israelin mahdollisuudet onnistua yksin estää Iranin ydinasehaaveita, tukevat tätä olettamusta. Tämän mukaan USA alkaa olla valmis suoriin neuvotteluihin Iranin kuten myös Syyrian kanssa. Bush tapaa Venäjän presidentti Putinin Moskovan lentokentällä matkallaan Kauko Itään puolen tunnin keskusteluissa, joissa asiaa pohditaan. Iranin ydinasiain pääneuvottelija Ali Larijani oli äskettäin pari päivää Moskovassa etsimässä ratkaisua Iranin tarvitseman uraanin rikastamiseksi Venäjällä. Näitten keskustelujen tuloksista ei ole tietoa.
ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blairin toive saada Syyria ja Iran työskentelemään yhdessä länsivaltojen kanssa Lähi Idän tilanteen rauhoittamiseksi, osoittaa myös uuttaa suuntausta Lähi Idän politiikassa.
Se, mitä pahat kielet ovat jo ehtineet kuiskutella, eli että Iranista tulee ydinvalta ja paikallinen supervalta ja että Israelin tulee olla valmistautunut elämään sen tosiasian kanssa, alkaa olla tosiasia, jota ei voi enää estää. Iranin mielipidettä tullaan silloin kuuntelemaan kaikissa aluetta koskevissa asioissa.
Näin paikalliset kommentoijat – eivät toki kaikki - näkevät asiat ennen Olmertin ja Bushin keskusteluja.
LIBANONIN TILANNE voi aiheuttaa vielä pahoja kapuloita alueen politiikan rattaisiin. Libanonin hallitus on käytännössä halvaantunut seitsemän ministerin erottua tai ollessa eroamassa siitä. Hizbullah uhkaa viedä vaatimuksensa suuremmasta poliittisesta vaikutusvallasta maan politiikassa ja hallinnossa kaduille, mikä ennakoi maan ajautumisesta pahaan kriisiin tai jopa sisällissotaan, mikä toisi syyrialaiset joukot ja niiden mukana Iranin vallankumouskaartin sotilaat takaisin Libanoniin. Seurauksena olisi uusi hallitus, jota johtaisivat syyrialaismieliset, kenraali Aoun johtamat kristityt ja Hizbullah. Tarkkailijat uskovat, että Libanonin ja Israelin välinen raja pysyy toistaiseksi rauhallisena huomion ollessa suuntautunut Beirutiin. Hizbullahin tiedetään tuoneen 5000 uutta rakettia aivan Israelin rajan tuntumaan ja kaivaneen sinne uusia bunkkereita.
UNIFIL:n joukkoja on Libanonissa n. 9 500 ja niitä kasvatetaan edelleen hiljalleen. Viimeiseksi Indonesian sotilaitten etujoukko rantautui Libanoniin. Israelin lentokoneet ovat jatkaneet Libanonin ilmatilan tarkkailua, mikä on aiheuttanut vaarallisia tilanteita UNIFIL:n joukkojen kanssa.
EGYPTIN JA GAZAN välinen raja on edelleen yhtä vedenpitävä kuin rikkinäinen seula, eli se on täynnä aukkoja ja rajan ali kaivettuja tunneleita, IDF:n arvion mukaan jopa satoja. Egypti ei ole kiinnostunut estämään aseitten ja räjähteitten salakuljetusta Gazaan. Miksipä olisikaan, niitä uskotaan käytettävän pääasiassa israelilaisia vastaan, mikä on eduksi Egyptille, oli maitten välillä rauhansopimus tai ei.
HAMAS on rakentamassa Gazan alueelle omaa puolivakinaista armeijaa, jota varustetaan nykyaikaisin it.- ja pst.-ohjuksin sekä raketein. Niiden lukumäärästä on eriäviä arvioita, erään arvion mukaan niitä on n. 8 000 hyvin koulutettua miestä. Koulutusta on tapahtunut sekä Gazassa että Siinailla al-Qaidan ohjauksessa, että Syyriassa ja Iranissa. Joukkojen rahoitus tulee ulkomailta kaiken muun taloudellisen avun ulkopuolella.
ARABILIIGAN MAITTEN ulkoministerit ovat keskustelleet Kairossa USA:n vetollaan estämän Israelia tuomitsevan turvallisuusneuvoston päätöksen aiheuttamasta tilanteesta. Monet arabimaat ovat olleet raivoissaan USA:n vetosta ja ilmaisivat tuntonsa Kairossa, jossa ulkoministerit sopivat Hamasin vastaisen boikotin purkamisesta. Arabiliigan pääsihteeri Amr Moussa sanoi boikotin purkamispäätöksen olevan viesti USA:lle ja niille, jotka ottavat vihamielisen asenteen arabimaita kohtaan. Qatar ilmoitti välittömästi antavansa 30 miljoonaa USD palestiinalaisille ja toimivansa ulkomaisten instituutioitten avustusten avaamiseksi uudelleen palestiinalaisille ryhmille. PA:n hallituksen pääsihteeri Muhammad Awad kertoi, että ainakin 52 miljoonaa USD on valmis siirrettäväksi PA:n tileille Kairon päätöksen jälkeen.
NELJÄ PALESTIINALAISTA JÄRJESTÖÄ ovat ilmoittanet aloittavansa hyökkäykset USA:n laitoksia ja kansalaisia vastaan ”kaikkialla, missä niitä tavataan”. Mukana ovat ainakin PRC (kansan vastarintakomiteat), Fatahin al-Aksa, Abu Rish Prikaatit (toinen Fatahin alainen ryhmä) sekä ennen tuntematon Tawhidin Prikaatit. Nämä ryhmät katsovat, että kaikki USA:n alaiset laitokset ja yksityiset ovat nyt laillisia hyökkäyskohteita, koska ”amerikkalais-sionistiset viholliset ymmärtävät vain veren ja väkivallan kieltä, ja tämä on meidän ainoa mahdollisuutemme”.
Monet Gazassa toimivat pienryhmät ovat ilmaisseet samanlaisia uhkauksia.
HAMASIN EDUSTAJA Ghazi Hamad piti USA:n vetoa ”häpeällisenä ja kuin avoimena valtakirjana Israelille jatkaa palestiinalaisten massamurhaamista.”
Hamasin lähteet ovat ilmaisseet, että sen pääministeriehdokas on 1946 syntynyt akateemikko Muhammad Shabir. Hän ei ole Hamasin jäsen, mutta on sitä lähellä. Hän opiskeli farmasiaa Egyptissä ennen siirtymistään West Virginiaan, jossa hän opiskeli lääketiedettä. Shabir muutti Gazaan 1970-luvulla ja toimi siellä Islamic yliopistossa, jonka presidentiksi hänet valittiin 1993 ja jota tointa hän piti elokuuhun saakka. Hänen isänsä sheikki Eid oli perustamassa muslimiveljeskuntaa Gazaan 1950- ja 1960-luvuilla.
Viimeisten uutisten mukaan Mahmoud Abbas on hyväksynyt Hamasin pääministeriehdokkaan.
PA:N ULKOMINISTERI Mahmoud Zahar kertoo kannattavansa arabiliigan esittämää rauhankonferenssia.
Arabiulkoministerit esittivät rauhankokousta, johon ottaisivat osaa arabien edustajat, Israel ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet. Kokouksen perusteina olisivat YK:n päätöslauselmat sekä rauha maata vastaan periaate, eli ennen vuoden 1967 sotaa edeltänyt tukitaukolinja.
EU:N ULKOMINISTERIT ovat ilmaisseet kannattavansa Abbasin suunnitelmaa PA:n uudesta hallituksesta. He ilmaisivat myös toivonsa, että Hamas ja Fatah pystyisivät luopumaan vastakkainasetelmistaan, mitkä ovat johtamassa palestiinalaiset jatkuvien sisäisten väkivaltaisuuksien alaisiksi. Beit Hanoun tragedia, jossa 19 palestiinalaista siviiliä sai surmansa, on antanut vauhtia palestiinalaiskysymyksen ratkaisemiseksi.
Zahar on toistuvasti ilmaissut, ettei Hamas missään olosuhteissa tule tunnustamaan Israelia eikä hyväksy sen olemassaoloa Lähi Idässä.
PALESTIINALAISETAMPUIVAT eilen kolme Kassam-rakettia Israeliin. Raketit eivät aiheuttaneet vahinkoja. Sotilaat surmasivat Kassam-raketin laukaisseen palestiinalaisen Beit Lahiyan lähellä. Palestiinalaiset väittivät, että tämä mies, 16-vuotias nuorukainen, oli eksynyt aasinrattaineen alueelle, kun hänet surmattiin.
Israel poisti korkean hälytystilan, joka oli ollut voimassa viikonvaihteen ajan, kuten myös Juudean ja Samarian eristämisen siviililiikenteeltä. Turvallisuusjoukot kertovat, että heillä on edelleen 80 terrorivaroitusta ja pari kymmentä erityistä, jonka johdosta turvallisuusjoukot ovat vieläkin hälytystilassa.
ISRAELIN HALLITUS peruutti päätöksensä pienentää Etiopiasta ns. Falash Mura juutalaisten muuttamista Israeliin 150 henkilöä kuukaudessa. Päätös aiheutti suuren huudon USA:n juutalaisjärjestöjen taholta, jotka olivat keränneet 100 miljoonaa USD Etiopiasta muuttavien juutalaisten sopeuttamiseksi Israeliin. Hallituksen uuden päätöksen mukaan heitä siirretään Israeliin 300 henkilöä kuukaudessa, mutta heitä on edelleen Etiopiassa kurjiin oloihin leiriytyneinä 13 000 – 18 000 ihmistä. Falash Mura juutalaisia pidetään juutalaisina, jotka pakotettiin omaksumaan kristinusko. Heidät hyväksytään maahan maahanmuutto- eikä paluuoikeuden perusteella. Täten he joutuvat käymään läpi kääntymisprosessin ennen kuin heidät hyväksytään juutalaisina täysin kansalaisoikeuksin.
PÄÄMINISTERI OLMERTIN tytär Dana on avoimesti lesbo ja hän murehtii sitä, ettei Olmertin hallitus ottanut lujempaa kantaa homoparaatin pitämiseksi Jerusalemissa. Hän vakuuttaa, että vaikka homojen ja lesbojen julkinen esiintyminen Jerusalemin pääkaduilla kiellettiin ja siirrettiin ”yksityistiloihin” Heprealaisen yliopiston urheilukentälle, se oli kuitenkin voitto vaikkakin karvas. Nämä ”erilaiset ihmiset” eivät enää kainostele eivätkä häpeile erilaista seksuaalista suuntautumistaan, he päinvastoin haluavat julistaa edustamaansa ideologiaa julkisesti ja avoimesti kuin esimerkkinä ja seurattavana elämänmuotona toisillekin, ennen kaikkea nuorille.

Sunday, November 12, 2006

SUNNUNTAI 12.11.06
MR. OLMERT MENEE AMERIKKAAN. Pääministeri Olmert aloitti matkansa Yhdysvaltoihin keskustellakseen USA:n johdon kanssa ajankohtaisista kysymyksistä, joista Israelin ja palestiinalaisten välinen kiista on päällimmäisenä, mutta yhtä kiireisinä ovat Iranin, Syyrian nyt myös Libanonin tilanteet.
USA esti vetollaan lauantaina YK:n turvallisuusneuvoston Beit Hanoun tragediaa koskevan Qatarin laatiman päätöslauselman, koska se USA:n edustajan John Boltonin mielestä oli laadittu Israelia tuomitsevaksi ja poliittisesti motivoiduksi. ”Esitys ei esitä tasapuolisesti äskettäisiä tapahtumia Gazassa eikä se edistä Israelin ja Palestiinan välistä rauhaa, johon pyrimme ja jonka hyväksi työskentelemme aktiivisesti”, Bolton kertoi turvallisuusneuvostolle. USA käytti veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa toistamiseen vuoden aikana Israelin toimista Gazan alueella. Edellinen oli viime kesäkuussa IDF:n tunkeuduttua Gazan alueelle PRC:n kommando-joukkojen IDF:n tukikohtaa vastaan Gazan rajalla tekemän iskun jälkeen.
OLMERT ESITTELEE presidentti Bushille suunnitelmansa, jolla hän pyrkii vahvistamaan Israelin juutalaista enemmistöä tulevaisuudessa, mihin kuuluu miehenkestävä sähköistetty panssariaita erottamaan kansoja toisistaan, juutalaiset omaan valtioonsa ja palestiinalaiset omaansa, joko valtiona tai itsehallintoalueina. Tämä suunnitelma korvaisi kvartetin laatiman ”tiekartan”, jota ”olosuhteista johtuen” ei ole voitu toteuttaa.
EDELLISEN USA:N MATKANSA aikana Olmert esitteli Bushille yksipuolisen vetäytymissuunnitelmansa, ns. realignment-suunnitelman, joka miellytti Bushia. Nyt Hamasin noustua valtaan PA:n alueilla ja väkivaltaisuuden kasvun myötä PA:n alueilla kukaan ei puolusta maan luovutuksia palestiinalaisille ilman sopimuksia. Uusi suunnitelma edellyttää kuitenkin, että Mahmoud Abbas onnistuu yrityksissään yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin kanssa ja sen hallitusohjelman modifioimiseksi Israelia ja länsivaltoja tyydyttäväksi. Bush haluaa Abbasin aseman vahvistamista. Tämän vuoksi USA:n turvallisuuskoordinoijan länsirannalla ja Gazassa kenraaliluutnantti Keith Daytonin suunnitelma Abbasin vahvistamiseksi on vedetty esiin. Sen mukaisesti Israel avaa rajaterminaalit Gazaan, sallii tavaroiden ja työntekijöitten vapaan kulun Gazaan ja länsirannalle sekä vapauttaa keräämänsä tulli- ym. maksut PA:n käyttöön. USA on huolissaan syntyneestä suvantotilanteesta Israelin ja PA:n välisissä neuvotteluissa.
TOINEN HÄLYTTÄVÄ ja Israelia koskeva asia on Libanonin hallituskriisi, joka voi pahentuessaan ajaa maan sisällissotaan ja aiheuttaa Hizbullahin mahdollisen nousun maan johtoon. Viisi Hizbullahin ja Amalin ministeriä esitti eronpyyntönsä Sinioran hallituksesta, joka kieltäytyi hyväksymästä eroa. Kaksi muuta ministeriä on uhannut erota edellisten lisäksi. Hallitus kaatuu, jos yhdeksän ministeriä eroaa siitä.
IAF on mielenosoituksellisesti tehnyt ylilentoja Libanonin alueella. Niistä yksi tehtiin äskettäin ranskalaisten YK-joukkojen yli tavalla, joka herätti YK-joukkojen johtajan Pellegrinin esittämään kärkevän vastalauseen Israelille lentojen lopettamiseksi. Ranskalaiset joukot olivat vähällä laukaista it-ohjuksia hyökkäys-muodostelmaan asettuneita IAF:n koneita vastaan pelätessään joutuneensa ilmahyökkäyksen kohteeksi.
IRANIN YK-LÄHETTILÄS Muhammad Javad Zarif esitti Iranin vastalauseen YK:n pääsihteerille ja turvallisuusneuvostolle Israelin apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh´n lausunnoista Jpostille perjantaina antaman haastattelun yhteydessä, joita Iran pitää maata uhkaavina. Iranin valituksessa kerrottiin Sneh´n ja muitten Israelin viranomaisten tehneen ”useita Irania uhkaavia laittomia lausuntoja, joita Iran pitää järjettöminä ja osoituksena sionistisen hallituksen rikollisesta politiikasta ja terrorisoivista tarkoituksista.”
Olmert on pyrkinyt irrottautumaan Sneh´n lausunnosta, mutta hän on itse eri yhteyksissä todennut, että ”Iranin on aika alkaa pelätä”, ellei se suostu IAEA:n uraanin rikastamista koskeviin vaatimuksiin.
ABBAS ILMOITTAA taas kerran olevansa aivan lähellä yhteishallituksen muodostamista Hamasin ja Fatahin kesken. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on ilmoittanut eroavansa, jos sillä voidaan saada hallitussopu aikaan. Hallituksen johtoon on jo valittu uusi Hamasin valitsema ehdokas, mutta nimeä ei vielä ilmoiteta. Hallituksen ministerit on tarkoitus valita puolueitten ulkopuolelta, jotta se paremmin täyttäisi kvartetin edellyttämät ehdot.
PALESTIINALAISET VIETTIVÄT Jasser Arafatin kuoleman toista vuosijuhlaa eilen kaikkialla Juudean ja Samarian sekä Gazan alueilla. Pääjuhla pidettiin Ramallahin Mukatan hallintokeskuksen edessä, jonne Arafat haudattiin, palestiinalaisten mukaan tilapäisesti, koska ”ruumis on tarkoitus siirtää Jerusalemiin”.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas piti tilaisuudessa puheen, jossa hän vakuutti noudattavansa pilkulleen Arafatin viitoittamaa tietä. Abbas väitti puheessaan edelleen, että Israel myrkytti Arafatin. Hän vakuutti, ettei hän siirry tuumakaan Arafatin viitoittamalta polulta ja periaatteista, ettei ole turvallisuutta eikä rauhaa miehityksen ja setlementtien alaisena, eivätkä palestiinalaiset luovu tuumastakaan maataan, ei myöskään Jerusalemista. Abbas vaati Israelia vetäytymään ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille.
Abbas väitti palestiinalaisten valinneen rauhan tien, mutta Israel tekee kaikkensa häiritäkseen sitä.
PALESTIINAN VIRALLISEN, Abbasin valvoman TV:n saarnat tihkuvat verta ja kuolemaa. Sheikki Imad Hamato ylisti saarnassaan itsemurhaterroristeja, marttyyreja, joina heitä pidetään. ”Oi jospa Allah sallisi meidän tulevan takaisin (kuolemasta), joutuaksemme uudelleen Apachien hyökkäyksen kohteiksi, siten että pommit repisivät meidät kappaleiksi, pää irrotettuna ruumiista”, saarnasi sheikki Hamato, ja kehotti palestiinalaisia etsimään väkivaltaista kuolemaa, siten, että ”marttyyrikuoleman saanut ruumis on päätön ja jalaton, kokonaan palanut, sisälmykset valuneet ulos ruumiista, ilman sormia”. Palestiinalaiset saarnaajat kehottavat kuulijoitaan antautumaan itsemurhaterroristeiksi, koska Koraanin mukaan se jouduttaa muslimimessiaan, mahdin, tuloa, ja koska se ei ole väkivaltaa vaan jihadia Allahin hyväksi, kuten al-Aksan ”sotilaallisen siiven” johtaja Ala Sanakreh selittää. Tämä on kirjoitettu myös Hamasin peruskirjaan. (www.worldnetdaily.com 12.11.06)
ISRAELIN POLIISI jatkaa hälytystilaa maanantaihin saakka, vaikka tilanne on pysynyt suhteellisen rauhallisena homomarssin peruuttamisen ja yliopiston urheilukentälle siirtämisen vuoksi. Poliisi sulki liikenteen Juudean ja Samarian sekä Gazan alueille viikonvaihteen ajaksi. Poliisi salli Temppelivuorelle vain yli 45-vuotiaat Israelin henkilökorteilla varustetut palestiinalaismiehet sekä Israelin id-korteilla varustetut palestiinalaisnaiset ilman ikärajoitusta. Palestiinalaiset järjestivät mielenosoituskulkueita Itä Jerusalemista temppelivuorelle Beit Hanoun tragedian vuoksi. Lauantaina nuoret kokosivat ja polttivat autonrenkaita Isawiyan kaupunginosan sisääntulon eteen, jotka poliisi sammutti, sekä hajotti suuremman nuorisojoukon Salah a-Din kadulla, joka hajaantui poliisin käskystä rauhallisesti.
Hebronissa poliisi joutui käyttämään perjantaina kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja kiviä, pulloja ja jopa pommeja heitteleviä palestiinalaisia nuorisojoukkoja vastaan.
HEBRONIN POHJOISPUOLELLA, lähellä Gush Etzionin blokkia, tuntemattomat miehet tulittivat israelilaisia autoilijoita. Yksi auto kärsi vaurioita, mutta henkilövahinkoja ei sattunut.
KASSAM-RAKETTI putosi tänään lähelle Netiv Ha-Asara kibbutsin kasvihuoneita, se ei aiheuttanut vahinkoa.
IDF:n sotilaat ampuivat Gazan pohjoisosassa palestiinalaisen miehen hänen valmistautuessaan ampumaan Kassam-rakettia Israeliin.
PRIKAATIN KENRAALI Gal Hirsch erosi Galilean joukkojen komentajan tehtävistä, koska kenraalimajuri Doron Almogin tutkimuksissa häntä syytettiin siitä, ettei hän pystynyt estämään Hizbullahin kommandoiskua, jossa kaksi israelilaista sotilasta, Eldad Regev ja Ehud Goldwasswer joutuivat Hizbullahin vangeiksi, ja 8 muuta sotilasta kuoli kaappauksen yhteydessä viime heinäkuussa.
IDF:n päällikkö kenraaliluutnantti Dan Halutz kehotti häntä perumaan eroanomuksensa.
Reserviläisjärjestöt ovat uhanneet, että seuraavaksi erotettavien listalla ovat Ehud Olmert ja Amir Peretz.