Friday, June 23, 2006

PERJANTAI 23.06.06
1. PETRAN POTRETIT
Nobel palkittujen kokoontuminen kokous Petran kaupungissa Jordaniassa muotoutui poliittiseksi esittelytilaisuudeksi. Israelista sinne matkustivat pääministeri Ehud Olmert ja Nobel rauhanpalkittu Shimon Peres, joka pyrki tunkemaan itseään esille jokaisessa kuvanottotilaisuudessa. Olmert teki jopa sellaisen oudon eleen, että syleili ja pussaili PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia molemmille poskille. Niin sitä pitää tehdä rauhaa ja sovintoa. Olmert lupasi tavata Abbasin lähitulevaisuudessa, useammin kuin kerran.
Olmert valitti Jordanin kuninkaan Abdullah II:n ja Elie Wieselin johtamassa konferenssissa, että on vaikea löytää edes yhteistä lähtökohtaa neuvotteluille, koska vastapuolena on Hamasin johtama hallitus, joka ei ole suostunut kansainvälisen yhteisön asettamaan kolmeen ehtoon. Hän valitti myös sitä, ettei Abbas, joka vaati neuvottelujen aloittamista heti, ole pääministeri eikä poliittinen voima ja eikä kansan tuki ole hänellä vaan kansainvälisen yhteisön tuomitsemalla Hamasilla. ”En neuvottele terroristien kanssa, minä taistelen niitä vastaan”, totesi Olmert, kiitellen samalla sitä, että Abbas vaati Kassam-tulen lopettamista. Olmert myös sanoi, ettei hän vetäydy jokaisesta tuumasta Juudean ja Samarian aluetta, kuten Abbas vaatii, ja siitä on tarkoitus aloittaa keskustelut.
Nobelilla palkittu professori Robert Auman kyseli Olmertilta, aikooko Olmert toteuttaa realignment suunnitelmansa Abbasin kiivaasta vastustuksesta huolimatta, Olmert totesi, että valinta on tehtävä ”suuremman Israel-haaveen ja jatkuvan verenvuodatuksen” ja osasta haavetta luopumisen välillä. Hän maalaili, että tämä on maa, jonka puolesta juutalainen kansa rukoili, jota he kaipaisivat ja jonka puolesta kuolivat historiansa aikana: Shilo, Beit El, Ofra ja Kedumim. ”Kaikki nämä paikat ovat osa Israelin maata, ovat aina olleet ja tulevat olemaan.” (Mutta myös luovutettavat alueet ovat ja ovat olleet osa Israelin maata.)
Olmert myös vihjaili, että ne Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset, jotka eivät halua muuttaa sieltä hänen suunnitelmansa mukaisesti, voivat jäädä asumaan PA:n hallitsemille alueille, joskin hänen kansliansa kieltää tällaisen mahdollisuuden. Auman totesi, että jos hän asuisi luovutettavalla alueella ja saisi PA:n hallitukselta vakuutuksen turvallisuudesta, hän olisi halukas jäämään pakoilleen, koska ”muuten rauhaa ei tule koskaan.” Juutalaisten tulee saada asua koko Israelin maassa, Auman sanoo.
Olmertin termi ”suurempi Israel” on virheellinen, oikea ilmaisu on ”koko Israel”, josta hän haluaa ”pienemmän Israelin”, koska Olmertin tarkoituksena on luopua osasta Israelille kuuluvaa maata. Jos Israel haluaisi kahmia maata Jordanialta, Libanonilta tai Egyptiltä, voitaisiin puhua pyrkimyksestä ”suurempaan Israeliin”.
2. TALOJA TUHOTTIIN JORDANIAN PYYNNÖSTÄ
Jordanian kuningas Hussein aloitti vuoden ennen 1967 sotaa rakentaa kuninkaallista palatsia Beit Haninan kaupunginosaan Jerusalemissa, korkealle kukkulalle, jonka ehkä Jerusalemissa vierailleet ovat havainneet. Sodan takia rakennustyöt keskeytyivät, mutta rakennuksen betonirunko ehdittiin pystyttää. Jotkut palestiinalaiset olivat rakentaneet palatsin alueelle asumattoman asuinrakennuksen ja joitain muita rakennelmia. Jordanin hallituksen pyynnöstä Jerusalemin kaupunki hajotti laittomat rakennelmat.
Jordanian hallitus ei ole ilmoittanut, mitä suunnitelmia sillä on Husseinin palatsin toteuttamiseksi.
3. ENEMMISTÖ VASTUSTAA OLMERTIN SUUNNITELMAA
Avigdor Liebermanin johtaman Israel Beiteinun (Israel kotimme) tilaaman gallupin mukaan 70 % Israelin kansalaisista vastustaa Omertin suunnitelmia luovuttaa 90 % Juudeasta ja Samariasta palestiinalaisille.
Gazan evakuointia puolustaneista 65-70 % on Olmertin suunnitelmaa vastaan, ja 70 % heistä vastustaisi Gazan alueen luovuttamista, jos siitä äänestettäisiin nyt. Tutkimuksen suoritti amerikkalainen Shvakim Panorama järjestö Arthur Finkelsteinin ohjauksessa. 80 % Venäjältä muuttaneista, jotka äänestivät Kadimaa viime valeissa, äänestäisivät nyt Israel Beiteinua.
He myöskin suosittelevat Liebermania pääministeriksi Olmertin sijaan, jota he pitävät heikkona.
Puolustusministeri Amir Peretziä pidettiin samoin heikkona puolustusminiterinä.
Finkelsteinin mielestä enemmistö kansalaisista tuntee olonsa turvattomaksi, ja ovat siirtäneet kannatuksensa Kadimasta ja Labour-.puolueesta Israel Beiteinulle. (www.ynetnews.com 23.06.06)
4. ETSINTÄ- JA PELASTUSTIIMI TOIMINTAVALMIS
Luodakseen entistä läheisimpiä suhteita Naton kanssa, Israel on ilmoittanut Natolle Brysseliin, että sen etsintä- ja pelastustiimi on toimintavalmis sen kansainvälisiä tarpeita varten, mutta Israel toistaiseksi pidättyy kansainvälisistä rauhanturvaamis-operaatioista. Israel on myös valmis lähettämään kenttäsairaaloita Naton rauhanturvajoukoille eri puolilla maailmaa.
Israel lähetti korkea-arvoisen laivastoupseerin Naton aktiivisen terrorinvastaisen toiminnan yksikköön (Operation Active Endeavor). Nato aloitti operaation 11.09.2001 terrori-iskujen jälkeen ja se on onnistunut saamaan operaatioon useita Välimeren maita Napolissa tarkoituksena jakaa informaatioita epäillystä terrorismista merellä ja alueella liikkuvista epäilyttävistä aluksista.
Sunnuntaina israelilainen monikäyttöinen ohjusvene INS Eilat osallistuu Romanian rannikolla Mustalla Merellä alkaviin harjoituksiin, koodinimellä Cooperation Mako. Tämä on ensimmäinen kerta, että israelilainen laivaston alus osallistuu Naton sotaharjoituksiin. Israel kutsuttiin mukaan osallisuudestaan Naton ”Välimeren Vuoropuhelu” (Mediterranion Dialogue) 10 vuoden ikäiseen forumiin. Israelin liittyminen Natoon ei ole ajankohtainen vielä tässä vaiheessa, mutta Israel haluaa yhteistyötä Iranin uhkan vuoksi.
5. MAGEN DAVID ADOM
Israelin Punaista Ristiä vastaava järjestö Magen David Adom (Davidin punainen kilpi, MDA) sai, 27 vuotta kestäneen jahkailun ja arabien ja heitä myötäilevien vastustuksen vuoksi, lopulta täyden jäsenyyden tässä kansainvälisessä järjestössä. Israel joutui kuitenkin suostumaan kompromissiin sen tunnuksen, punaisen Davidin tähden, käyttämisestä virallisena tunnuksena. Sen tilalle hyväksyttiin kärjellään oleva punainen nelikulmio, jota kutsutaan nimellä ”kristalli” (New Agen symboli). Israelilaiset ambulanssin voivat ulkomailla operoidessaan kiinnittää sen sisälle oman Davidin tähti-tunnuksensa. Samassa ICRC:n kokouksessa hyväksyttiin Palestiinan Punainen Kuunsirppi, joka saa käyttää omaa tunnustaan välineissään.
Punainen Kristalli hyväksyttiin nyt osallistumaan PR:n ja PKS:n mukana operaatioihin sekä vahvistamaan kansainvälistä yhteistoimintaa. Tunnus turvaa sodan uhrien ja humanitääristen työntekijöitten aseman ristiriitatilanteissa PR:n ja PKS:n kanssa. On luultavaa, että jotkut muslimimaat, joille ristitunnus on kauhistus, tulevat myös käyttämään punaista kristallia omissa välineissään.
6. UUTIASOTSIKOITA
- BEIT HANOUN kaupunginjohtajan Mohammad Kafaman mielestä Kassameja ei ole tarkoitettu tappamaan. Kafam on arvoltaan sheikki, filosofian tohtori ja arabiankielen professori, ja hän kuuluu Hamasin poliittiseen siipeen. Hänen 30 000 asukkaan kaupunkiaan vaivaavat väkivalta ja 70 %:n työttömyys, ristiriidat ulottuvat perheiden sisäisiin asioihin, ja poliittiset puolueet ja ryhmittymät sekä sukuklaanit tappavat toisiaan, kertoo Kafama. Hän ihmettelee Sderotin kaupunginjohtajan vaatimusta Beit Hanoun hävittämisestä, jos Kassam-tuli ai lakkaa. ”Tuleeko se selvittämään ongelmat? Ja onko sen oikeudenmukaista?” Kafama esitti omat näkemyksensä JPostin haastattelussa keskiviikkona. Hän vähättelee Kassamien tehoa, joita hän pitää alkeellisina ja tehottomina. Hän on valmis suostumaan 1949 aselepolinjoihin, mutta toisaalta vaatii kaiken. Israel voitaisiin tunnustaa aste asteelta, hän lupailee.
- ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ kehottaa ulkomaan lähetystöjä toimimaan agressiivisemmin antaessaan informaatiota asemapaikoissaan IDF:n toimista palestiinalaisalueilla. Ulkoministeriö on laatinut selkeitä ohjeita tai esimerkkejä, miten informaatio olisi muotoiltava, sekä selvittämään konfliktin taustoja, koska tietämättömyys ja väärä tai puutteellinen informaatio on Israelin imagon pahin vihollinen maailmalla.
- Israelin laivaston alus tulitti salakuljettajien aluksia Gazan rannikolla. Aseitten, ammusten ja räjähteitten salakuljetus Siinailta Gazan alueelle on lisääntynyt Egyptin tehostaessa raja-valvontaa ja tarkastusten tullessa entistä tarkemmiksi Rafahin raja-asemalla.
Aikaisin torstaiaamuna tulitettiin yhtä alusta, jossa yksi mies haavoittui, mutta toinen pääsi pakoon sivullisten vahingoittumisen pelossa. Aselasti pudotettiin mereen.
Länsirannalla sotilaat pidättivät 9 etsittyä palestiinalaista torstaiaamuna.
Kaksi Tanzim-aktivistia pidätettiin Nablusissa ja kaksi Betlehemissä sekä Ramallahin alueella.
Myöhään torstaina palestiinalaiset tulittivat IDF:n erikoisjoukkoja Ramallahissa. Sotilaat vastasivat tuleen haavoittaen yhtä. Palestiinalaisten mukaan tulituksessa kuoli yksi.
- Kadiman kansanedustajat keskustelivat eilen kiivaasti Jerusalem World Pride 2006
järjestäjien suunnitelmista viedä nuorisoryhmät vierailulle Knessetiin. Jotkut vastustavat
kiivaasti homojen ja lesbojen tuomista Knessetiin, toiset syyttävät vastustajia elämisestä
pimeällä keskiajalla (eivät kai tiedä, että sellainen elämäntyyli on ikivanha, ei edistystä).
Muslimi- ja kristilliset johtajat ovat myös pyrkineet saamaan toisia pahentavan, toisia
ilahduttavan kokoontumisen kiellettyä. Joku sheikki totesi, että jos he yrittävät lähestyä
Temppelivuorta, he tulevat estämään sen omilla ruumiillaan. Muslimit syyttävät juutalaisia ja
kristittyjä, että he ovat tuoneet länsimaista mukanaan tämän muslimeja iljettävän tavan.

Thursday, June 22, 2006

TORSTAI 22.06.06
1. IAF:N OHJUSISKU EPÄONNISTUI
Israelin ainoa tapa - avointen kenttien tulittamisen ohella tykistöllä - vastata jatkuviin Kassam-iskuihin ovat olleet Israelin ilmavoimien koneitten suorittamat ohjusiskut tarkasti valittuihin kohteisiin luotettavien tiedustelutietojen perusteella. Palestiinalaiset terroristit, Kassam-raketti miehistöt, ovat todenneet tämän ja siirtäneet laukaisutelineensä kaupunkien kansoitetuille alueille. He tietävät etteivät he ole sielläkään turvassa ilmasta käsin tehtäviä hyökkäyksiä vastaan, mutta he tietävät myös israelilaisten haluttomuuden osua ohjuksillaan siviilikohteisiin, mikä noissa olosuhteissa seuraa väistämättä. Lisäksi siviiliuhrit leviävät kulovalkean tavoin ympäri maailman suurina otsikkoina ja raflaavan tuomitsevina kirjoituksina.
Viimeisten päivien palestiinalaisen siviiliuhrien kasvavat luvut ovat todistamassa välttämättömyydestä muutoksiin operaatioita suoritettaessa. IDF suunnittelee uutta ohjusta näitä operaatioita varten.
EILEN KESKIVIIKKONA IAF:n kone laukaisi ohjuksensa Khan Yunisissa autoon, joka luotettavien tietojen mukaan kuljetti PRC:n (kansan vastarintakomitean) Kassam-rakettimiehistöä laukaisupaikalle. Yksi ohjus osui 30 metrin päähän autosta, toinen ohjus harhautui suunnastaan ja osui viereiseen taloon surmaten siellä odottavan äidin Fatma Abdel Khaderin, 35 ja hänen veljensä Zakaria Ahmedin, 45, jotka olivat vierailulla Saudi Arabiasta. Lisäksi 13 muuta ihmistä haavoittui.
Autossa olleet terroristit pakenivat avoimelle kentälle ilman vakavia vammoja.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz tapasi IDF:n yleisesikuntapäällikön Dan Halutzin, joka informoi Peretziä ohjusiskusta ja käskystä suorittaa tarkka tutkimus ohjusiskun epäonnistumisesta. Peretz kehotti lopettamaan iskut tilanteissa, joissa siviilien joutuminen vaaraan on ilmeinen. Ilmavoimien päällikkö kenraalimajuri Eliezer Shkedy kertoi IAF:n jatkavan iskujaan, mutta tarkempien ohjeitten alaisena, koska se on ainoa tapa, mitä IDF:lla on käytössään. Tämä siksi, ettei poliittinen johto ole valmis tunnustamaan Gazan evakuoinnin epäonnistumista siirtämällä sota Israelin maalta vihollisen alueelle ja aloittamaan maaoperaatiot Gazan alueella. Pääministeri Ariel Sharonin luotettu ystävä ja tukija, kolumnisti Uri Dan, joka aikoinaan tuki Sharonin Gazan suunnitelmaa, suosittelee nyt esimerkein puhdistusoperaatioiden suorittamista ja sodan viemistä Gazan alueelle, mikä on ainoa tapa saada yhä verisemmät ja tarkemmat Kassam-iskut loppumaan.
Olmert tunnusti tiistaina, ettei hänellä ole tapaa, mikä toisi ratkaisun asiaan.
Olmertilta puuttuu poliittinen rohkeus.
2. NOBEL-PALKITUT PETRASSA
Maailman Nobel-palkitut kokoontuivat eilen Petran kaupunkiin Jordaniassa vaihtaakseen kuulumisia ja jutellakseen ajankohtaisista asioista. Mukana oli myös Nobelilla palkittu Elie Wiesel, sekä Mahmoud Abbas ja tänään myös Ehud Olmert, jotka lienevät kärkkymässä tulevia rauhanpalkintoja.
Elie Wiesel esitti omassa puheessaan, että itsemurhahyökkäykset ovat rikoksia inhimillisyyttä vastaan.
MAHMOUD ABBAS vastasi tähän luennoimalla islamin opeista, joitten mukaan itsemurhan suorittanut menee helvettiin, vaikka siihen ei liittyisikään toisten surmaamista itsemurhansa ohessa. Miksikähän Abbas ei opeta islamin saarnamiehiä, jotka lupaavat taivaat ja 72 neitsyttä jokaiselle itsemurhaterroristille?
Abbas vihjaisi, että Hamas on joustamassa vankien dokumentin hyväksymisen suuntaan. Hänen tietääkseen nykyiset taistelut Gazassa eivät olleet Fatahin ja Hamasin välisiä, vaan PA:n turvallisuusjoukkojen ja Hamasin perustaman 3000 miehen vahvuisen laittoman joukko-osaston välillä, joka täytyy hajottaa ja sen miehet sijoittaa PA:n turvallisuusjoukkoihin, Abbas selvitteli. Hän kritisoi länsimaita siitä, etteivät ne anna Hamasin hallitukselle aikaa muutoksiin. Hän otti esimerkin PLO:sta, jota sitäkin pidettiin terrorijärjestönä, kunnes sopimukset Yitzhak Rabinin kanssa muuttivat tilanteen. Abbas ei maininnut sitä, että PLO:n peruskirjaan kuuluu edelleen Israelin tuhoaminen sotilaallisesti, historiallisesti ja uskonnollisesti.
Abbas kutsui turva-aitaa ”epäinhimilliseksi ja sivistymättömäksi muuriksi, joka on rakennettu meidän maallemme.” Hän väitti PA:n turvallisuusjoukkojen estäneen lukuisia itsemurhaiskuja ja joutuneen joskus tulituksen kohteeksi, sekä takavaroineen aseita ja ammuksia. Hän vähätteli IDF:n joukkojen ilmoittamia lukuja tapauksista, joissa ne olivat estäneet itsemurhaiskuja.
Abbas sanoi, ettei hän voi hyväksyä Olmertin realignment-suunnitelmia. Hän vaatii Palestiinan valtion perustamista ”vuoden 1967 rajoille”, millä hän tarkoittanee 1949 aselepolinjoja, rajoja ei ollut olemassa.
Olmert ja Abbas tapaavat tänään Petrassa, missä Peresin mukaan ei keskustella käytännön asioista.
Shimon Peres ja Abdullah II keskustelivat 20 minuutin ajan eilen. He päättivät rakentaa yhteisen lentokentän Agabaan. Peresin toinen idea on veden johtaminen Punaiselta Mereltä Suolamereen.
3. JUUTALAISTEN KARKOTTAMINEN ALKAA
Puolustusministeri Asmir Peretz on päättänyt aloittaa ns. ”laittomien parakkiasutusten” tuhoamisen ja niissä asuvien juutalaisten karkottamisen samaan tapaan, mitä tapahtui viisi kuukautta sitten Amonassa, jossa lähes 250 siviiliä, sotilasta ja poliisia haavoittui kansaa kuohuttavissa olosuhteissa.
Turvallisuusjoukot ovat ilmoittaneet laativansa suunnitelmia neljän parakkikylän tuhoamisesta lähiviikkoina, joista ensimmäinen lienee Maon Farmin lähellä sijaitseva. He väittävät, että tästä parakkikylästä on tehty useita hyökkäyksiä palestiinalaisia vastaan, myrkytetty heidän karjaansa ja tuhottu viljelyksiä ja oliivipuita.
Maon Farmin asukkaat kyselevät, miksi koko yhteisöä pidetään syyllisenä, jos jotkut sen asukkaista ovatkin syyllisiä? Onhan Tel Avivissa ja Jerusalemissakin rikollisia, eikä noita kaupunkeja ole tarkoitus tuhota muutamien rikollisten vuoksi. He lisäksi pelkäävät olevansa seuraavana tuhottavien listassa, sillä Maon Farmi ei ole rakenteilla olevan turva-aidan sisällä.
Hallituksella on päätös 24 etummaisen parakkikylän tuhoamisesta USA:n painostuksesta, mutta Sasson raportissa mainitut 105 ”laitonta” parakkikylää eivät ole vielä välittömässä vaarassa.
Kommentoijat huomioivat, että Peretz tarvitsee näyttöä päättäväisyydestään ja lujuudestaan toimia näkemystensä mukaan. Peretz on saanut kärkevää kritiikkiä epäonnistuneitten täsmäiskujen vuoksi omiltaan, kuten myös toteutumattomista sosiaalisista uudistuksista, joita hän lupasi ajaa hallituksessa. Peretziä nimitellään lasten ja naisten murhaajaksi myös Labourin taholta.
4. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJAT vaativat verovähennyksiä Sderotin asukkaille. Sderotin kaupungin johtaja vaatii hallitusta lopettamaan Kassam-iskut tai eroamaan, jos se ei pysty hoitamaan tehtäviään. Asukkaat aikovat aloittaa marssinsa kohti Jerusalemia ja pystyttää mielenosoitusteltan Olmertin asunnon eteen.
- ARABIKANSANEDUSTAJAT ovat raivoissaan Peretzille Gazan siviiliuhrien vuoksi. Taleb A-Sanaa kertoi suunnittelevansa matkustaa Gazaan tavatakseen pm. Ismail Haniyehin ja vaatiakseen tätä lopettamaan Kassam-iskut, mutta Peretz oli sanonut, ettei kansanedustajan ole turvallista matkustaa Gazaan. ”Miten niin ei ole turvallista?, puuskahti A-Sanaa, ”siellä kuolee lapsia kaiken aikaa”. Kansanedustaja Jamal Zahalka syytti, että Peretz rakentaa poliittista uraansa palestiinalaisten lasten ruumiille. Muhammed Barakei kutsui Peretziä lasten murhaajaksi. Ahmed Tibi sanoi, että lasten murhaamisesta Gazassa on tullut normi.
- RAFAHIN TERMINAALI suljettiin terroriuhkan vuoksi. Rafahin terminaali Gazan ja Egyptin välillä avattiin marraskuun 25. päivänä 2005 ja suljettiin nyt ensimmäistä kertaa terroriuhkan vuoksi. Turvallisuusjoukoilla on kaikkiaan 90 terrorivaroitusta.
- SOTILAS YRITETTIIN KAAPATA. IDF:n sotilas odotti keskiviikkona peukalokyytiä lähellä Elyakim harjoitusleiriä. Valkoinen Subaru pysähtyi hänen kohdalleen ja kuljettaja pyysi häntä sisään. Hänen kieltäydyttyään autosta tuli toinen mies, joka alkoi tuuppia häntä autoon. Sotilas sai vastustettua yritystä ja viritti aseensa ampumakuntoon. Miehet pakenivat paikalta ilman laukaustakaan. Shin Bet ja poliisi tutkii tapausta.
- HAMASIN KANNATTAJAA AMMUTTIIN Betlehemissä. Mies on palestiinalainen liikemies, joka yrittää perustaa Hamasin turvallisuusjoukkoja Betlehemiin. Neljä naamioitua pyssymiestä kaappasi Ahmed Habibin, 35, Betlehemissä, sitoivat siteen hänen silmilleen ja veivät hänet läheiseen Bet Sahourin kaupunkiin. He syyttivät häntä Hamasin turvallisuusjoukon perustamisesta ja ampuivat neljä laukausta molempiin jalkoihin selittäen, että se oli viesti Haniyehille. Habib ei pystynyt tunnistamaan kaappaajia, mutta oletti heidän kuuluvan Fatahin joukkoihin tai johonkin PA:n turvallisuus palvelun osastoon.
- MAANANTAI-ILTANA Hamasin syytösten mukaan PA:n estävän turvallisuusjoukkojen jäsenet ampuivat Hamasin kansanedustajan kotia kohti lähellä Hebronia Dhariyehin kaupungissa, jossa Muhammad al-Tal asuu. Toisen Hamasin kansanedustajan, Samira Halaykahin, asuntoa tulitettiin aiemmin viikolla Hebronissa. Viiden muun Hamasin kansanedustajan kotia on tulitettu kahden viimeisen kuukauden aikana, luultavimmin Fatahin pyssymiesten toimesta.

Wednesday, June 21, 2006

KESKIVIIKKO 21.06.06

1. IAF:N OHJUSISKU EPÄONNISTUI

IAF:n kone ampui tiistai-iltana Jabaliyan pakolaisleirissä kaksi ohjusta kohti autoa, jossa tiedustelun mukaan oli Israelin etsimä terroristi Amad Abu Hamed, joka oli laukaissut Kassam-raketteja Israeliin aamupäivällä.

IAF:n mukaan tie, jota auto ajoi, oli lähes tyhjä vielä toisenkin ohjuksen laukaisemisen jälkeen.

Täsmäiskussa kuoli 6-vuotias Muhammad Roja, hänen 5-vuotias sisarensa Nida ja 16-vuotias tyttö. Lisäksi 13 ihmistä haavoittui, heidän mukanaan Hamed ja hänen apulaisensa sekä viisi lasta. IDF aloitti tutkimukset iskun osittaisesta epäonnistumisesta. Räjähdyksen voimakkuudesta päätellen autossa oli Kassam-raketti.

Hamed palveli aiemmin PA:n poliisissa ja oli al-Aksan johtajia. Hän oli suunnittelemassa terrori-iskuja Karni-terminaalia vastaan. Hänen tiedetään osallistuneen aseitten salakuljetuksiin Siinailta ja suunnitelleen terroristien soluttamista Egyptin rajan yli Israelin puolelle. Hän toimi al-Aksan yhteysmiehenä Hizbullahin kanssa. Aiemmin tiistaina Mahmoud Abbas vaati kaikkia terrorijärjestöjä lopettamaan Kassam-iskut ja uhkasi, että kieltoa rikkonut ryhmä on vastuussa Israelin suorittamasta vasta-iskusta.

Hän kutsui tiistai-illan IAF:n ohjusiskua törkeäksi rikokseksi.

Al-Aksa ilmoitti rajussa uhkauksessaan aloittavansa täyden sodan Sderotia ja juutalaisia setlementtejä vastaan Kassam-raketein sekä Israelin kaupunkeja vastaan itsemurhaiskuilla.

Kerem Shalomin, Rafahin ja Susan terminaalit Gazan eteläosassa suljettiin eilen terrori-iskun pelossa.

2. AIKA SOLMIA RAUHA

EU:n ulkoasioitten komissaari Benito Ferrero-Waldner kävi luennoimassa Israelin johdolle, mitä tulee tehdä ja mikä on viisasta, satakoon Kassameja vaikka taivaan täydeltä.

Benito ylisti Mahmoud Abbasia kutsuen häntä rauhan mieheksi, joka on hyväksynyt ”tiekartan” ja on päättänyt järjestää kansanäänestyksen vankien dokumentista. Hän ei ilmeisestikään ole selvillä Abbasin terroritaustasta eikä siitä yhteisymmärryksestä, mikä on syntymässä Hamasin ja Fatahin välillä Israelin tuhoamiseksi, mitä vankien dokumentin hyväksyminen merkitsee. Benito tosin myönteli, ettei dokumentin hyväksyminen vielä täytä EU:n Hamasille asettamaa kolmea ehtoa Israelin tunnustamisesta, väkivallasta luopumisesta ja tehtyjen sopimusten noudattamisesta, mutta se on ”askel oikeaan suuntaan”.

Beniton Israelin matkan varsinaisena aiheena oli tapa, millä EU:n miljoonat saataisiin nopeasti PA:lle, mutta arvoisa komissaari, joka tavatessaan Abbasin pussailee tätä molemmille poskille, ei malttanut pysytellä poissa politiikasta. Hän kutsui Olmertin realignment-suunnitelmaa rohkeaksi ja aivan ilmeisesti etsii keinoja, millä saada EU tukemaan sitä aiemmista kielteisistä lausunnoistaan huolimatta. ”On aika solmia rauha.”

3. FALASH MURAN ALIYALLA EI KIIRETTÄ

Israelin sisäministeri Roni Bar-On kertoi tiistaina, ettei Etiopiassa vielä odottelevien tuhansien Falash Mura juutalaisten siirtämisellä Israeliin ole kiirettä, se ”ei ole kiireellisyysjärjestyksessä ensimmäisenä.” Eikä se ole rahasta kiinni, hän vakuutti. Hän esitti teesinsä hallituksen ministerikomitean kokouksen jälkeen, jonka tehtävänä on hoitaa asiaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei heidän kuukausikiintiönsä nouse kaksinkertaiseksi , ennen 300 – uusi 600, edellisen hallituksen aiemmin tekemästä päätöksestä huolimatta.

Sekä Etiopian juutalaisten maahanmuuton aktivistit että USA:n varoja keräävät juutalaiset ovat ilmaisseet suuttumuksensa ja tuomitsevat päätöksen rasistisena.

Maahanmuuttajien sulauttamisministeri Zeev Boim sanoi olonsa olevan ”epämukavan” päätöksen johdosta, ja talousministeri Avraham Hirchson oli huolissaan sulautusoperaation aiheuttamista kustannuksista.

Bar-On laskeskeli, että Etiopiassa kurjissa olosuhteissa odottavan 10 300 juutalaisen siirtäminen ja sulauttaminen yhteiskuntaan maksaa 3.5-4 miljardia USD, ja he tulisivat olemaan vuosikaudet juuttuneina vastaanottokeskuksiin eivätkä siten ehkä koskaan pääse juurtumaan Israelin yhteiskuntaan.

Clevelandin juutalaisfederaation presidentti Steve Hoffman pitää Bar-Onin laskelmia neljästä miljardista liioiteltuina ja ihmettelee viivytystä maahanmuuttajien kiintiössä, koska raha siihen on jo olemassa. Hän sanoo katkerana, että hallituksen viivyttelyn syynä on se, että Falash Murat ovat Afrikasta.

4. PA:N LÄÄKÄRIT OPEROIVAT TARPEETTOMASTI

Yksi vaikeasti Gazan hiekkarannalla haavoittunut nainen tuotiin Gazan Shifan sairaalasta Tel Avivin Souraskyn lääkärikeskukseen tajuttomassa tilassa. Nainen, 21-vuotias Ralia Niham, oli saanut sirpaleesta haavoja alavatsaansa ja alaraajoihinsa. Hänen tajuntaansa palasi tiistaina, mutta hänen tilansa on vakava.

Soroukan lääkärit ihmettelivät, että naisella oli kirurgisia leikkaushaavoja kaikkialla ruumiissaan, joita he pitivät tarpeettomina, koska useimmin sirpaleet jätetään ruumiiseen, osa loppuiäksi. Vain yksi sirpale oli jätetty, koska se oli paikassa, jonne kirurgit eivät yltäneet. Tapaus herättää kysymyksiä, miksi näin tehtiin, oliko operaatioitten tehtävänä ehkä poistaa sirpaleet, joista voitaisiin todeta niitten alkuperä? Lääkärit eivät kuitenkaan suoraan syyttäneet Shifan sairaalan lääkäreitä, he sanoivat saaneensa potilasraportit eivätkä halua spekuloida asiaa sen pitemmälle.

5. PA SOTII YHTEISTOIMINTAMIEHIÄ VASTAAN

Palestiinan turvallisuusjärjestön jäseniä on kehotettu tiivistämään toimiaan yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyjen palestiinalaisten paljastamiseksi ja saattamiseksi oikeuteen. Kiirettä lisää IDF:n tehostunut etsimiensä terroristien eliminoiminen useimmiten IAF:n koneesta ammutulla ohjatulla ohjuksella.

PA:n vankiloissa on jo satakunta epäiltyä ja kuusi heistä odottaa kuolemantuomionsa toteuttamista hirttäen tai ampumalla.

Palestiinan lakiasäätävän neuvoston (PLC) asettama komitea pohti asiaa suljettujen ovien takana, ja siellä vallitsi hämmästyttävä yksimielisyys usein verisesti kilpailevien ryhmien välillä. Komiteaa johtaa Muhammad Dahlan, jota itseäänkin syytetään yhteistyöstä Israelin ja USA:n kanssa. Hän syytti kilpailijoitaan hänen mustamaalaamisestaan. Komitea, jonka tehtävänä on valvoa kaikkia turvallisuusjärjestöjä, päätti tiivistää yhteistoimintamiesten paljastamista.

Viimeisen kahden kuukauden aikana al-Aksan pyssymiehet ovat murhanneet ainakin seitsemän yhteistoiminnasta epäiltyä palestiinalaista ilman tutkimuksia ja oikeudenpäätöstä. Uhrit teloitetaan usein kaupungin keskeisellä aukiolla. Kaksi teloitetuista oli naisia, 20- ja 50-vuotiaita Nablusista.

Kolme vuonna 2002 Defensive Shield operaation aikana IDF:n pidättämää ja useisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin tuomittua terroristia, Bilal Barghouti, Salim Hijeh ja Ahmed Abu Taha, ovat PA:n vankiasiain ministeri Wasfi Kabahalle lähettämässään kirjeessä vaatineet tutkimusta tilanteesta, jossa IDF pidätti heidät PA:n estävän turvallisuusjärjestön päämajassa Beituniyassa lähellä Ramallahia. He syyttävät, että IDF:n isku päämajaan tehtiin yhteistyössä PA:n turvallisuusjohtajien kanssa.

6. SDEROTIN ONGELMAT

Sderotin kaupunki suljettiin eilen aamulla, mutta kovan helteen vuoksi kaupunkiin johtavien teitten sulkemiseen käytetyt bussit ja traktorit oli vedettävä sivuun, että asukkaat pääsisivät vilvoittelemaan.

Asukkaat ovat myös kyselleet, onko paras tapa osoittaa tyytymättömyyttään hallitusta vastaan sulkea oma kaupunki, eikö parempi tapa olisi sulkea Tel Aviv ja Jerusalem?

Palestiinalaiset terroristit ovat tyytyväisinä huomioineet Sderotin asukkaitten surun ja itkun, jota he pitävät merkkinä heidän kestävyytensä rakoilemisesta Kassam-iskujen tulen alla.

7. IDF ESTI ITSEMURHASUUNNITELMAN

IDF:n erikoisjoukot surmasivat aamuvarhaisella Fatah Tanzimin yhden johtajan, 20-vuotiaan Daud Katumin, Sikemissä (Nablusissa). Hän suunnitteli uutta terrori-iskua Israelin puolella 03.00 saakka tänä aamuna, jolloin hänen onnensa petti hänet.

Umm al-Fahmissa kahvilabaarissa ammuttiin viime yönä. Kahvila kärsi vaurioita, ei ihmisvahinkoja.

8. ISRAELIN LIPPU GHANAN JOUKKUEESSA

Israelilla ei ole omaa joukkuetta maailmankupin otteluissa Saksassa, mutta Israelin lippu oli näyttävästi esillä Ghanan joukkueen telottua tsekkien joukkueen 2-0.

Tel Avivin Hapoel joukkueessa pelaava Ghanasta kotoisin oleva John Pantsil halusi tehdä faninsa onnellisiksi heiluttamalla mukaan viemäänsä pientä Israelin lippua kentällä juhliessaan joukkueensa voittoa.

Tapaus herätti pientä ihmettelyä sekä vieraissa että Ghanan joukkueen parissa ja arabit osoittivat vastenmielisyytensä tapauksen johdosta, mutta ainakin toistaiseksi tilanne on rauhoittunut.

Tuesday, June 20, 2006

TIISTAI 20.06.06.
1. SDEROTIN KAUPUNKI SULKEUTUI
Sderotin kaupunki toteutti aiemmin antamansa uhkauksen ja aloitti protestinsa sulkemalla kaikki sisään ja ulos johtavat tiet. Koulut on suljettu ja lapset päästetty kesälomalle puolitoista viikkoa ennen määräaikaa.
Mielenosoitusta siirrettiin 24 tuntia presidentti Katsavin, Shimon Peresin ja Amir Peretzin vierailun vuoksi kaupungissa eilen maanantaina. Vain ambulanssit sekä elintarvikkeita ja muita välttämättömyystavaroita kuljettavat autot päästetään tiesulkujen läpi. Kaupungin sähköt suljetaan illalla.
Myöskään Peretz ei pääse työpaikalleen, jos hän oli yön Sderotissa.
Sderotin kaupungista mielenosoitukset laajennetaan Tel Aviviin ja Jerusalemiin kansan herättämiseksi.
Katsavin pyynnöstä yhdeksän päivää nälkälakossa olleet lopettivat lakkonsa, viisi heistä oli jo joutunut sairaalahoitoon voimien loppuessa kovassa helteessä.
Katsav totesi vierailunsa yhteydessä, että evakuoinnin seurauksena kiihtynyt Kassam-tulitus Gazasta ei anna muuta mahdollisuutta kuin sotilaallinen operaatio. Kaksi Kassamia ammuttiin Katsavin vierailun aikana.
Peretz on kahden vaiheilla, hän ei osaa päättää, mikä olisi parasta, mutta ilmeisesti diplomatialle annetaan vielä mahdollisuus. Ongelmana vain on, kenen kanssa neuvotella, Abbasilla ei ole juuri mitään arvovaltaa edes oman järjestönsä Fatahin parissa, eikä Hamasin kanssa haluta keskustella mistään, vaikka sillä olisikin vaikutusmahdollisuuksia.
Shimon Peres, jota aina vaan kuljetetaan mukana, syytti Sderotin asukkaita pelkureiksi, joitten tulisi ottaa oppia Kiryat Smonan asukkaista Libanonin rajalla, jotka kestivät vuodesta toiseen toistuvien Katjusha-rakettien tulessa. Peresin ideologian mukaan ei ole mitään pahaa siinä, että juutalaisten kärsimykset jatkuvat loputtomiin. Peres sai mielipiteistään kärkevää arvostelua monelta taholta.
2. GAZAN HIEKKARANNAN POMMIRÄJÄHDYS
Ihmisoikeuksien tarkkailujärjestön (HRW) sotilasekspertti Marc Garlasco tapasi maanantaina Gazan hiekkarannalla tapahtuneen seitsemän ihmistä surmanneen räjähdyksen IDF:n asettaman tutkimuskomitean johtajan kenraalimajuri Meir Klifin. Kokousta luonnehdittiin asialliseksi ja miellyttäväksi. Sen tuloksena Garlasco kiitti IDF:n suorittamaa tutkimusta päteväksi ja sanoi tulleensa vakuuttuneeksi, ettei räjähdys johtunut IDF:n samaan aikaan suorittamasta tulituksesta. Hän kuitenkin lisäsi, että on useita selvittämättömiä ongelmia, joihin ei ole löydetty vastausta. Yksi mahdollisuus on, että räjähdyksen aiheutti IDF:n aiemmin ampuma, hiekkarannalle jäänyt räjähtämätön ammus. IDF tutkii toista haavoittuneesta otettua sirpaletta.
Garlasco oli aidosti ilahtunut IDF:n tutkimuksiin paneutumisesta vastakohtana terroristien ampumiin raketteihin, jotka tarkoituksellisesti ammutaan siviilikohteisiin. Merkittävin mielipide-ero on IDF:n ampumien ammusten ja räjähdyksen tarkat aikamäärät, joista palestiinalaisilla sairaalalähteillä on poikkeavat ajat.
TV-kuvissa näytetty palestiinalainen tyttö oli räjähdyshetkellä vedessä. Kuitenkin hänet näytettiin kuvissa täysin pukeutuneena eikä hänessä näkynyt sirpalehaavoja. Kuvat oli tarkoituksellisesti otettu jälkeenpäin.
3. ABBASIN KIVÄÄRIT
Pääministeri Olmertin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille antamat yli tuhat M-16 kivääriä ovat heti joutuneet kovaan käyttöön. Jerusalemin lähellä muutama päivä sitten sattunut Israelin arabin ampumistapaus lienee ollut ensimmäinen käyttökohde. Toinen käyttökohde oli tiettävästi israelilaisen koulubussi tulittaminen lähellä Ofran juutalaiskylää Jerusalemista pohjoiseen. Tulitus tuli palestiinalaisen Kafr Sinjilin kylän suunnasta. Kolme koulutyttöä sai vammoja tulituksen aiheuttamista sirpaleista.
Kiväärit ovat amerikkalaista valmistetta, ja niistä viilattiin pois USA:n valmistusmerkinnät Jordaniassa ennen niiden lastaamista neljään rekka-autoon. Ne vietiin IDF:n sotilassaattueen vartioimana Allenby-sillan kautta Jerikoon ja sieltä Taiben kylään Samariassa, jossa Fatahin virkamiehet ottivat ne haltuunsa.
Abbas kieltää saaneensa kiväärejä. Fatahin aseellisten ryhmien johtajat ovat vakuuttaneet, ettei aseita käytetä ”palestiinalaisia veljiä” (Hamasia) vaan ”israelilaisia miehittäjiä” vastaan.
4. ELIITTIKLUBI
Olmert kutsui kokoon todellisen israelilaisen eliittiklubin, johon ei pääse jäseneksi opiskelemalla eikä hakemalla. Kysymyksessä on entisten, vielä elävien israelilaisten pääministerien klubi, joka piti eilen ensimmäisen istuntonsa. Mukaan tulivat Binyamin Netanyahu, Ehud Barak ja Shimon Peres.
Keskustelujen aiheina lienevät olleen ainakin Iranin ydinasetoiveet, vaikka osanottajat tähdensivät, ettei keskusteluista hiiskuta sanaakaan kellekään. Olmertin päämääränä on pahojen kielten mukaan kuitenkin saada laajemmat hartiat mahdollisten tositoimien varalta, kuin mihin hänen omat luisevat jäsenensä ulottuvat. Sekä Barak että varsinkin Nertanyahu ovat varteenotettavia kilpailijoita, jos mahdollinen isku Iranin laitoksiin menee pieleen, tai juutalaisten karkottaminen Juudeasta ja Samariasta päättyy nolosti. Ja Gazan Kassamien hoitaminenkin on jotenkin saatava asialliselle pohjalle.
Olmertin halu saada kokeneitten pelurien neuvoja ja kuunnella heidän mielipiteitään on paikallaan, koska hänen ministerinsä häntä itseään myöten ovat pelkkiä aloittelijoita monissa tapauksissa.
Olmert aikoo torstaina matkustaa Petraan Jordanian puolelle, jossa Nobel-palkitut pitävät kokoustaan. Mukana ovat tietenkin Shimon Peres sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka tavannee Olmertin jollain väliajalla vaihtaakseen hyvän huomenen toivotukset. Ehkä Olmert haluaa myös tiedustella Abbasilta, tuliko kiväärilähetys onnellisesti perille ja ovatko ne sitä, mitä luvattiin.
5. KIINAN JA PA:N YHTEYDET
www.debka.com kertoi aamun sivullaan, että Kiinalla on ollut läheiset neuvonantajasuhteet palestiinalaisten johtajien kanssa jo Jasser Arafatin ajoista saakka. Artikkeli lainaa Washington Postin kirjeenvaihtajien Bill Gertzin ja Rowan Scanboroughin kesäkuun 9. päivänä Pariisin tiedustelulähteistä sieppaamaa uutista.
Uutisen mukaan Kiinan valtion turvallisuuspalvelun (MSS) virkailija Gong Xiaosheng työskenteli läheisesti Jasser Arafatin kanssa ja hän oli yksi niistä, jotka hakivat turvaa Ramallahin Mukatan hallintokorttelin kahdesta huoneesta, joihin Arafat pakeni IDF:n pidättämisen pelossa 2002.
Arafatin kuoleman jälkeen Gong solmi suhteet Hamasin kanssa, jonka hän ennakoi pääsevän valtaan Palestiinassa. Hänellä on läheiset suhteet pääministeri Ismail Haniyehin, ulkoministeri Mahmoud Zaharin ja Hamasin sotilassiiven Izza din al-Qassamin johtajan Muhammed Jaabarin kanssa. Gong järjesti myös ulkoministeri Zaharin vierailun Kiinaan jokin aika sitten.
IRAN JA SYYRIA solmivat sotilaallisen yhteistyösopimuksen Teheranissa 15. kesäkuuta. Iranin puolustusministeri kenraali Mustafa Najjar allekirjoitti sopimuksen Syyrian puolustusministeri kenraali Hassan Turkmanin kanssa. Se antanee Iranin vallankumouskaartille (IRG) mahdollisuuden ryhmittää joukkojaan aivan Israelin rajan tuntumaan Golanin ylängön lähellä. Syyrian edustaja kieltää Iranin tukikohtien rakentamisen Syyriaan, mutta ei keillä sen joukkojen sijoittamista Syyrian alueelle. Najjar totesi medialle, että Syyrian ja Iranin turvallisuuskysymykset ovat yhteneväiset.
6. ISLAM KANAVAN ANTI-SIONISMI
Islamin Kanava (Islam Channel) sponsoroi Lontoossa torstaina keskustelua aiheesta ” Miksi anti-sionismi ei ole anti-semitismiä”, jonka todellinen aihe kuuluisi olla: ”Zionismi: Syöpä kansainvälisten asiain keskuksessa.” Keskustelua juonsi Alan Hart, entinen ITT:n ja BBC:n kirjeenvaihtaja, jonka kirjoittama kirja Zionismi, juutalaisten todellinen vihollinen”, ilmestyi äskettäin. Hän sanoi: ”Anti-semitismi on kortti, jota sionistit ovat käyttäneet vaientaakseen keskustelua asioista.” Hart väitti median yleisesti vaikenevan asiasta ja kiitteli Islam Channelin rohkeutta sponsoroida tilaisuutta ja laajentaa näin keskustelua.
Hart pitää sionistisena myyttinä sitä, että arabit halusivat työntää juutalaiset mereen, kuten myös sitä, että Israel olisi halunnut 1967 sotaa. Silloinen pääministeri Levi Eshkol ja puolustusministeri Yitzhak Rabin eivät halunneet sotaa, mutta haukat pakottivat heidät siihen saattaakseen Eshkolin näyttämään heikolta.
Keskustelupaneelissa istui kolme anti-sionistia: Ilan Pappe Haifan yliopistosta istui siellä Natorei kartan juutalaisten ja palestiinalaisen oppineen Ghada Karmin kanssa. Arabi- ja islamintutkimuksen instituutin tutkija Karmi ihmetteli, miksi surkeat ja monimutkaiset juutalaiset heitettiin arabien sekaan? Halusivatko eurooppalaiset puhdistua omista synneistään ja syyllisyydestään lähettämällä Palestiinaan juutalaisia, jotka olivat arabeille vieraita ja outoja? Hänen mielestään Israel on ollut täydellinen perikato koko arabimaailmalle, eikä mitään positiivista tai edistyksellistä ole siitä tullut.
Viimeinen puhuja oli holokaustista selvinnyt Hajo Meir, jonka mielestä Zionismi on nationalismin ja kolonialismin lapsi, jonka tarkoituksena oli parantaa maailma anti-semitismistä, mutta siitä on tullut anti-semitismin pääasiallinen aiheuttaja.

Monday, June 19, 2006

MAANANTAI 19.06.06

1. SDEROT ILMIKAPINASSA

Sderotin kaupungin kärsivällisyys alkaa loppua. Kaupunginjohtaja Eli Moyal heräsi kovaan rysähdykseen aikaisin sunnuntaiaamuna. Koko talo tärisi, ikkunat helisivät ja sähköt katkesivat talossa. Silloin Moyal katsoi saaneensa tarpeekseen. Hän päätti aloittaa kaupungissa ilmikapinan. Sderotin asukkaat tulisivat sulkemaan Tel Aviviin ja Jerusalemiin johtavat pääväylät; he polttaisivat autonrenkaita; Sderotin kaupunki aloittaisi täydellisen lakon, busseilla ja traktoreilla suljettaisiin kaupunkiin johtavat tiet, kukaan ei menisi ulos eikä pääsisi sisään, koulut suljettaisiin eivätkä lapset menisi kouluihinsa. Vain vaivoin puolustusministeri Amir Peretz ja presidentti Moshe Katsav saivat Moyalin luopumaan kapinahankkeestaan.

Kassam-raketti iski lähelle Moyalin taloa 05.10 sunnuntaiaamuna sytyttäen sähköpylvään tuleen ja pimentäen kaupungin. Raketinsirpale särki Bannerin talon olohuoneen edellisen raketin särkemän ja uusitun ikkunalasin iskeytyen keittiön seinään, lähelle edellisen raketin sirpaleen jättämää koloa 12 päivää aiemmin.

On selvää, sanovat asukkaat, että tämä vaikuttaa erittäin haitallisesti lapsiin. He keskustelevat siitä, onko pitää pientä lasta sylissä eikä lastenvaunuissa, koska siten ehtii muutamaa sekuntia aiemmin suoja

huoneeseen Red Dawn hälytyslaitteen varoittaessa lähestyvästä Kassam-raketista, alle 30 sekunnissa.

Moyal on katkera siitä, ettei kukaan hallituksesta ottanut yhteyttä viimeisen raketti-iskun jälkeen, ei Peretz eikä pääministeri Olmert tai edes hänen kansliansa. ”Päinvastoin Olmert kuherteli Euroopan johtajien kanssa syytäen heille ansiotonta ylistystä ja luvaten taivaat ja maat saadakseen ihailua ja tukea itselleen ja suunnitelmilleen kymmenien tuhansien juutalaisten karkottamiseksi kodeistaan Juudeassa ja Samariassa.

Tämä on haamukaupunki,” sanoo Moyal lehtimiehille, ”mutta hallitus ei halua tunnustaa sitä, se on häpeissään. Hallitus valittiin löytämään ratkaisu ongelmiin, mutta se kertoo meille, ettei siihen ole mitään ratkaisua, ikään kuin haluten sanoa meille, että on parempi lähteä kaupungista, koska kuolemalla siellä ei ole mitään merkitystä.” Puolustusministeri Peretz ei ottanut Sderotin asiaa esille hallituksen sunnuntain istunnossa. Hän puhui IDF:n viimeisistä ohjusiskuista ja Gazan hiekkarannikon murhenäytelmästä ja siitä, ettei Hamas itse ole osallistunut viimeisiin raketti-iskuihin; Islamic Jihad on aktiivinen, ei Hamas.

Peretz myös lupasi tuhota pysyvien setlementtien ulkopuolelle rakennetut neljä ”laitonta” parakkikylää Juudeassa ja Samariassa lähiviikkojen aikana.

2. ASUKKAITTEN VAIHTO

Uhkarohkeat poliitikot ovat silloin tällöin uskaltaneet oman poliittisen tulevaisuutensa vaarantaen esittää asukasvaihtoja palestiinalaisten kanssa. Asiasta lienee keskusteltu savuisissa takahuoneissa, mutta ääneen hyvin harva puhuu asiasta julkisesti. Sen verran siitä on ollut polemiikkia, lähinnä Avigdor Liebermanin (Israel Beiteinu) suulla, että arabikansanedustajat ovat saaneet aiheen syyttää esittäjiä rasismista.

Floersheimer ohjelmatutkimuksen Instituutin maanantaina alkavan symposiumin aiheena on ”Injustice and Folly” (epäoikeudenmukaisuus ja mielettömyys tai hulluus) ”Ehdotuksista luovuttaa arabia-asuinalueita palestiinalaisille.” Lieberman aloitti keskustelut aiheesta jo vuonna 2004 ja kirjoitti aiheesta kirjan. Tarkkailijat uskovat, että hänen ja hänen puolueensa suosio viimeisissä vaaleissa suurelta osin johtui juuri tästä, ja sen jälkeen arvostettujen asiantuntijoitten ja akateemikkojen halukkuus esittää huomioitaan ja mielipiteitään asiasta on aiheuttanut ihmisissä sekä toiveita että pelkoja. Professori Amiram Gonen Floersheimer instituutista on varovainen myöntämään suosivansa asukasvaihtoa, mutta hän tukee keskustelua asiasta.

Useimmat symposiumin puhujat, joiden joukossa on arabikansanedustajia, ovat vaihtoa vastaan, mutta symposiumin järjestäjät ovat halunneet mukaan myös vaihdon puolustajia. Tarkkailijat uskovat, että halukkuutta on enemmän oikeiston piirissä, vaikka tutkimuksia asiassa ei ole tehty, mutta myös vasemmiston uskotaan lämpenevän asialle, jos todetaan, että sen kautta voidaan edistää Palestiinan valtion syntymistä. He kuitenkin esittävät, että samantapaista vaihtoa tulisi järjestää myös Jerusalemin itäosien arabialueilla. Vasemmistonkin mielestä Wadi Ara ja Pienen Kolmion alue, jossa asuu runsaasti arabeja, voisi tulla kysymykseen mietittäessä alueita, joita voitaisiin vaihtaa suurten setlementtien säilyttämistä vastaan Juudeassa ja Samariassa.

3. ETELÄ AFRIKAN KRISTITYT ISRAELIN PUOLESTA

Maanantaina alkaa Etelä Afrikassa Kapkaupungissa ensimmäinen ”Jerusalem Summit Africa” kokous. Israelista siihen osallistuu joitain ”vanhoillisia” ajattelijoita sekä Knessetin ”Christian Allies Caucus” johtaja. Heidän tarkoituksensa on saada yhteys Israelin tukijoihin Afrikassa aikana, jona islamin fundamentalismi rynnistää Afrikan alueilla ja Israel-vastaisuus on nousussa. Konferenssin isäntinä toimivat Jerusalemin Kristillisen Suurlähetystön ja Siltoja Rauhaan paikallisosastot. He uskovat saavansa paikalle 1000 osanottajaa, mukana 300 pappia. Symposiumin esimerkkinä on vuosittain Jerusalemissa kokoontuva ”konservatiivisten” ajattelijoitten Jerusalem Summit, joka piti ensimmäisen kokouksensa 2003.

Järjestäjät uskovat Israelin ja Etelä Afrikan olevan samantapaisessa tilanteessa taistelussaan radikaalin islamin nousua vastaan. Etelä Afrikan tasavalta on tärkeä siksi, että sen päätöksiä ja suosituksia seurataan muissa Afrikan valtioissa samaan tapaan kuin USA:ta Amerikan mantereella. Heidän mielestään Etelä Afrikan Israelin vastaisuus ei perustu uskontoon eikä rotuun, vaan on perua Neuvostoliiton ajoilta, jonka vaikutus oli vahva Etelä Afrikassa. Järjestäjät ovat olleet hämmästyneitä afrikkalaisten kristittyjen johtajien tietämättömyydestä tilanteesta Israelissa ja palestiinalaisten alueilla.

Tämä kokoontuminen tapahtuu viisi vuotta ”Durbanin maailman konferenssi rasismia vastaan” jälkeen, jota YK tuki ja joka kääntyi Israelin vastaiseksi mielenosoitukseksi (baccanal).

Järjestäjät pyrkivät informoimaan Etelä Afrikan asukkaita, etteivät Afrikan mustien ja palestiinalaisten tarinat ole ollenkaan yhteneväisiä. Israelia vastaan heitetyt syytökset rasismista, kolonialismista ja apartheidista ovat suuri harha ja törkeä valhe, jotka olivat tyypillisiä natsi-ajan propagandalle. Järjestäjät olivat myös yllättyneitä, että paikalliset papit, vaikka heidän tietämyksensä tilanteesta onkin puutteellinen tai virheellinen, kuitenkin tukevat Israelia teologisista syistä.

Yksi kokouksen tarkoitus on saada Etelä Afrikan juutalaisten ja kristittyjen väliset suhteet lämpenemään, mikä voisi sieltä levitä laajemmallekin maailmassa.

4. PUOLUSTUSVALIOKUNTA POHJOISRAJALLA

Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunta kierteli Libanonin ja Israelin vastaisella rajalle sunnuntaina saadakseen tuntuman todelliseen tilanteeseen siellä. Kuuden tunnin kiertueen aikana, johon sisältyi tutustuminen alueen tukikohtiin ja kaupunkeihin, paikalliset sotilasjohtajat antoivat omat arvionsa.

Knessetin edustaja sanoi matkan jälkeen, että kiertomatka sai osanottajat erittäin huolestuneiksi tilanteesta.

Viimeisten kuukausien aikana Hizbullah on lisännyt aktiivisuuttaan ja hyökkäyksiään Israelin vastaan, ja tiedustelutietojen mukaan Iran on lisännyt painostustaan Hizbullahia kohtaan saadakseen sen entistä hyökkäävämmäksi. Osanottajille kerrottiin, että Hizbullah toimi yksin, vaan se on osa ”pahan jousta”, johon kuuluvat Hizbullah, Islamic Jihad ja Hamas, joita Iran tukee Syyrian kautta.

Vaikka Libanonin raja on ollut viime aikoina suhteellisen rauhallinen, Hizbullah on tehnyt useita yrityksiä sotilaitten kaappaamiseksi Israelista.

5. OLMERT VALMISTELEE EVAKUOINTIA

Valmistelevana toimenpiteenä Sharonin puolueena tunnettu Kadima ottaa haltuunsa Maailman juutalaisjärjestön (WJO) setlementtiosaston. Sen nykyinen johtaja Avraham Duvdevani syrjäytetään ja hänen tilalleen tulee entinen Juutalaisen Kansallisrahaston Likudin toinen puheenjohtaja ja Olmertin pitkäaikainen tuttu ja luotettu ystävä Shlomo Gravetz. Olmertin kaappaus tulee ajankohtana, jolloin hallitus valmistautuu parin tusinan parakkikylän (outposts) tyhjentämiseen Juudeassa ja Samariassa. Se tulee myös sopivasti ennen 35. Sionistikongressin alkamista maanantaina iskulauseella: ”Koska unelma on edelleen tärkeä.” Kadiman johto WZO:n setlementtiosastossa tultaneen vahvistamaan torstain kokouksessa.

WZO:n setlementtiosasto on vastuussa rakentamisesta vihreän linjan takana hallituksen hyväksynnällä.

Se saa 25 miljoonan USD vuosibudjetin hallitukselta. Setlementtiosasto perustettiin kuuden päivän sodan jälkeen ”diplomaattisista syistä”, eli Israelin hallitus halusi tällä vetäytyä organisaation suojaan mahdollisten kansainvälisten syytösten varalta.

WZO:n 35. vuosikokoukseen tulee n. 2000 osanottajaa edustaen juutalaisyhteisöjä 33 maassa. Se käsittelee asioita kuten aliya (juutalaisten maahanmuutto), Israelin ja diasporan (hajaannuksessa asuvien) välisten yhteyksien vahvistaminen, taistelu anti-semitismiä vastaan, Galilean ja Negevin kehittäminen sekä sosiaalisten ja taloudellisten kuoppien tasoittaminen Israelissa.

6. IDF ESTI TERRORI-ISKUN

Sotilaat pysäyttivät maanantaina tiesululla Gush Etzionin alueella kaksi palestiinalaista, joilla oli Kalashnikov automaattikivääri ja 10 patruunakoteloa. Heidän tarkoituksensa oli löytää sopiva kohde Israelin alueella aloittaakseen tulituksen.

Aiemmin päivällä sotilaat pidättivät kaksi Fatahin terrorismista epäiltyä Nablusin lähellä sijaitsevassa kylässä.

Heillä oli käyttövalmis 15-kilon pommi, jonka he aikoivat räjäyttää jossain Länsirannan päätien varrella, joita IDF:n sotilaat käyttävät.Ongelmia edelleen internetin kanssa, mikä aiheuttaa viivytyksiä toimituksissa.
SUNNUNTAI 18.06.06

1. ABBASIN KIVÄÄRIT

Olmert kertoi Euroopan matkallaan antaneensa Abbasin Force 17 henkivartiokaartille 375 kivääriä ammuksineen. JPostin 18.06. Kh A Toamehin artikkelin mukaan ”kiväärejä oli 1000 ja ammuksia suuri määrä”. Kiväärit toimitettiin Jordaniasta IDF:n sotilassaattueen suojaamana. Mutta Olmertin avoin rehentely – tai ehkä sillä oli tarkoitus mielistellä Euroopan johtajia – osoittautui tyhmäksi, kuten saattoi arvatakin. Abbas ja hänen esikuntansa ovat ehdottomasti kieltäneet saaneensa mitään kiväärejä. Abbas vannoi Nablusissa torstaina, ettei hän tiedä aseista mitään ja että koko tarina on israelilaisten sepittämä valhe.

Hamasin virkailijat vakuuttivat lauantaina, että Abbasille uskolliset Gazassa ja Länsirannalla olivat saaneet kolme rekkalastillista aseita ja ammuksia, yhteensä 3000 kivääriä ja kolme miljoonaa ammusta.

Lisäksi Hamas on vaatinut PLC:n asettamaan tutkimuskomitean selvittämään, kuka aseet tilasi ja maksoi sekä millaisia aseita toimituksiin sisältyi ja mihin niitä on tarkoitus käyttää. Hamasin edustajat haluavat myös selvitettäväksi, miten suuresti ”amerikkalais-sionistiset salaliittolaiset” ovat sekaantuneet palestiinalaisten sisäisiin asioihin saadakseen hajaannusta aikaan palestiinalaisryhmien välillä. He syyttivät myös joitain nimeltä mainitsemattomia arabikansoja pyrkimyksistä saada aikaan sisällissota Palestiinan alueilla.

Samaan aikaan pääministeri Ismael Haniyeh kertoo, että Hamasin ja Fatahin välinen sopimus vihollisuuksien lopettamiseksi on lähellä, ehkä vain muutaman päivän sisällä. Mikäli sopimus saadaan syntymään, Abbas peruuttaa kansanäänestyksen järjestämisen.

2. GAZAN HIEKKARANNAN RÄJÄHDYS

IDF pidättyy ehdottomasti suorittamaansa selvitykseen, ettei Gazan hiekkarannalla seitsemän ihmistä surmannut räjähdys ollut IDF:n tykkien tai tykkiveneiden ammusten aiheuttama. IDF tukeutuu selvityksessä esitettyihin tietoihin tykkitulen ajoituksesta sekä yhdestä haavoittuneesta kaivamiinsa sirpaleisiin, jotka eivät olleet IDF:n käyttämistä ammuksista. IDF myös torjuu tarpeettomana erillisen tutkimuksen suorittamista tapauksesta. Palestiinalaisten kiire poistaa räjähdyspaikalta kaikki todisteet tuntuu myös kovin epäilyttävältä.

IDF:n asemaa heikentää se, että se pysyi räjähdyksestä hiljaa 12 tunnin ajan, minkä aikana maailman media oli ehtinyt tiedottaa, että ”IDF pommitti hiekkarantaa tykistöllään, vaikka se oli runsaasti kansoitettu”, kuten jotkut eurooppalaiset lehdet asian kertoivat.

Perjantaina IAF:n palestiinalaiseen autoon ohjattu ohjus surmasi kaksi etsittyä Kassam rakettimiehistön jäsentä, lisäksi kolmas henkilö haavoitti tässä Gazan kaupungissa tehdyssä iskussa. Miehet kuuluivat Islamic Jihadiin. IDF:n mukaan miehet olivat ampuneet Kassameja viime viikolla Sderotin kaupunkiin, pyrkien osumaan puolustusministeri Amir Peretzin Sderotin taloon.

Perjantain aikana viisi muuta Kassamia ammuttiin Negevin länsiosaan, yksi tehtaan työntekijä haavoittui Sderotissa Kassamin osuttua tehtaan betoniseen elementtikattoon, josta osa romahti alas.

3. PA:N RAHOITUSONGELMA

Länsivallat ovat oudon ongelman kimpussa: PA:n jotkut virkailijat eivät ole saaneet palkkojaan helmikuusta lähtien ja PA:n terveysjärjestelmän sanotaan olevan romahduksen partaalla, minkä tosin Israelin viranomaiset kieltävät vedoten siihen, ettei sen tarjoama 50 miljoonan NIS lääketoimitus kelvannut, koska se olisi maksettu Israelin keräämistä vero- ja tulli sekä muista maksuista. Lisäksi rahaa näyttää riittävän aseisiin ja ammuksiin, kuten edellä on kerrottu, ja Kassameja ja kranaatteja valmistetaan jatkuvasti sadoittain tai tuhansittain joka kuukausi. Joku nekin maksaa, tuskinpa niitä valmistetaan talkooperiaatteella.

Jutun ironia on siinä, että länsivalloilla on varat valmiina – EU:n vuosittainen apu PA:lle on yli 500 miljoonaa Euroa, USA:n apu vähän pienempi - ja kyltymätön halu ja tarve saada toimitettua ne mahdollisimman pian.

EU myönsi muutama päivä sitten 100 miljoonaa Euroa ”hätäaputoimituksina”.

Ongelman ydin on siinä, ettei EU tiedä, miten toimittaa varat siten, ettei sitä voitaisi syyttää terrorismin rahoittamisesta, jos varat joutuisivat Hamasin johtaman PA:n hallituksen käsiin; Hamas kun on varsin laajasti tunnustettu terrorijärjestöksi, jonka kanssa ei saa olla mitään yhteyksiä.

Hamasin virkailijat syyttävät länsivaltoja ”valikoivasta avusta”, jolla päätetään, ketkä saavat avustusta ja ketkä eivät. EU:n virkailijat kutsuvat hätäapuaan ”sosiaaliseksi avustukseksi”, ei palkaksi virkailijoille.

Toinen osa avustuksesta menee EU:n komission hätäapurahaston kautta välttämättömyystarvikkeitten kuten polttoaineen rahoittamiseksi. Kolmas kanava toimittaa avustuksia suoraan apua tarvitseville yksityisille, mutta mikä instanssi selvittää, kuka on avun tarpeessa ja oikeutettu siihen?

Miten menetellään, jos hätää kärsivä yksityinen on Hamasin jäsen?

EU:n laatima suunnitelma on vielä hyväksyttävä ns. kvartetin toimesta, eikä USA ole vakuuttunut sen toimivuudesta. Monet arabipankit eivät uskalla välittä varoja USA:n boikotin pelossa.

4. PRESBYTEERIKIRKON ISRAEL-BOIKOTTI

USA:n Presbyteerikirkko (PCUSA), jolla on 2.3 miljoonaa jäsentä, aloitti keskustelut aiemmin tekemästään päätöksestä boikotoida niitä yrityksiä, joilla on liikeyhteyksiä Israelin kanssa. Kirkko teki vuonna 2004 päätöksen, jonka mukaan Presbyteerikirkko vetää varansa pois yrityksistä, jotka saavat voittoa liiketoimistaan Israelin kanssa. Kirkon edustajat aloittivat jo keskustelut viiden kasainvälisen yrityksen kanssa, esimerkkinä Caterpillar, jonka puskutraktoreita väitetään käytettävän palestiinalaisten talojen tuhoamiseksi. Niitä käytettiin täysin todistettavasti ainakin juutalaisyhteisöjen talojen ja rakennelmien tuhoamiseksi Gazan alueella ja Samarian pohjoisosassa, mutta tätä Presbyteerikirkko ei pitänyt pahana.

USA:n juutalaisjärjestöt ovat aloittaneet kampanjan voidakseen vaikuttaa kirkon päätöksentekijöihin tämän anti-semiittisenä ja anti-sionistisena pidetyn vääryyden poistamiseksi.

5. ABBAS LUPASI JATKAA TULITAUKOA

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, jota jotkut kutsuvat mairittelevalla tittelillä presidentti, vakuutti lauantaina jatkavansa 16 kuukautta voimassa ollutta tulitaukoa. Samalla hän vakuutti, ettei Hamas ollut rikkonut sitä, ”viime viikon Kassam-iskut olivat vain kostoksi IDF:n seitsemän palestiinalaisen massamurhaamasta”, kuten Abbas asian esitti. Abbas kertoi jatkavansa tulitaukoa, jotta ”ihmiset voivat elää rauhassa”. Ehkä kukaan ei ole kertonut Abbasille, että hänen johtamansa Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaati on suorittanut näitä ”tilapäisiä kostotoimia” koko tämän 16 kuukauden ajan, kuten myös Islamic Jihad ja Palestiinan vastarintakomitea (PRC), jossa on jäseniä kaikista muista terrorijärjestöistä, myös Abbasin johtamasta Fatahista. Hamas on todellakin ainoa, joka ei itse ole näyttävästi osallistunut terroritoimiin, mutta se toimittaa pisimmälle kehitettyjä Kassam-raketteja toisille järjestöille.

Abbas kiitteli myös Egyptin myötämielisyyttä neuvotteluihin Hamasin ja Fatahin välillä, sekä omisti erityiskiitoksen Egyptin toimittamalle hätäavulle. Kesäkuun 4. päivän 2006 jälkeen, jolloin Olmert tapasi presidentti Mubarakin Sharm e-Sheikissä, yli 50 rekka-autollista lääkkeitä ja ruokaa on viety Egyptistä Rafahin terminaalin kautta Gazan alueelle.

6. JERIKOSSA VILJELTIIN MAATA 11 000 VUOTTA SITTEN

Bar-Ilan yliopiston tukijat ovat löytäneet varastokätkön, jossa oli 120 000 luonnonkauran ja 260 000 ohran siementä Gilgalin arkeologisesta paikasta lähellä Jerikoa. Niiden iäksi arvioidaan 11 000 vuotta. Löytö antaa tukea olettamukselle, että maata viljeltiin neoliittisellä kaudella. Löytöä tutkineet tohtorit Ehud Weiss ja Anat Hartmann yliopiston Israelin maan tutkimusosastolta ja professori Mordechai Kislev tieteiden osastolta, laativat asiasta artikkelin, joka ilmestyi kesäkuun 16. päivän Science aikakausilehdessä, ja tohtorien Weiss ja Hartmann toinen artikkelinsa ilmestyi samassa lehdessä pari viikkoa myöhemmin. He ovat kirjoittaneet myös artikkelin viikunan viljelemisestä 10 000 vuotta sitten Jordanjoen laaksossa.

Löydöt muuttavat käsityksiä siirtymisestä paimentolaiskulttuurin ruuankeräilyasteelta maanviljelyksen aloittamiseen. Uusien löytöjen mukaan maan viljeleminen ei alkanut yhtenä linjana, vaan se alkoi useina samanaikaisina yrityksinä eri yhteisöjen toimesta. Muinaiset asukkaat aloittivat viljellä maata manipuloiden löytämiään luonnonkasveja. Usein yhteisöt olivat kaukana toisistaan, mikä todistaa useista samanaikaisista yrityksistä. Muutamat yritykset onnistuivat, toiset oli hylättävä. Löydettyjen siementen määrä samassa paikassa todistaa, että ne oli varastoitu ja toisaalta sitä, että niitä viljeltiin, koska niitä ei luonnossa ole suuria määriä edes sateisina aikoina Jordanjoen laaksossa.

Jotkut Jordanjoen laaksossa viljellyistä kasveista levisivät ympäristöön, joskus kauas alkuperäisiltä kasvupaikoiltaan Eurooppaan ja muualle, usein tuhansien vuosien kuluessa. Jotkut viljalajit kulkeutuivat siementen mukana rikkaruohoina, kuten ruis, joka levisi Turkista Eurooppaan. Lentil, suomeksi virvilä tai linssi, otettiin viljelyyn tutkijoitten mukaan neoliittisen kauden alussa Syyriassa Jefr el-Ahmarin alueella, josta se levisi nopeasti Jordanjoen pohjoisosiin Netiv Hagdudin alueelle. Suuri linssivarasto, 1.4 miljoonaa siementä, löydettiin Yifta´elin alueelta lähellä Nasaretia, 600 km:n päässä alkuperäisestä viljelypaikastaan Syyriassa. Samantapaista viljelyn kehitystä on havaittu Amerikan mantereella. (JP 18.06.06. Judy Siegel)

7. VANKIEN SUUNNITELMA

Abbas perustaa kansanäänestyksensä ns. vankien suunnitelman hyväksymiseen tai hylkäämiseen. Maailmalle on annettu tunto, että tämän dokumentin hyväksyminen ratkaisisi Israelin ja palestiinalaisten väliset ongelmat, joista Hamasin valitseminen PA:n johtoon on viimeisin ja Israelin kannalta vaarallisin.

On esitetty arvailuja, että Abbas on itse tämän suunnitelman takana, jos ei sen aloitteentekijänä, kuitenkin sen vankkumattomana tukijana. Mutta mitä uutta se sitten toisi?

- Tosiasia, että suunnitelma laadittiin tai ainakin sitä markkinoidaan Israelin vankiloissa murhistaan ja muista terroriteoistaan vuosiksi, elinkaudeksi tai useaksi elinkautiseksi tuomittujen terroristijohtajien toimesta tai heidän nimissään, antaa sille Abbasin käsityksen mukaan lähes pyhyyden sädekehän. Abbas uskoo tämän avulla saavuttavansa kansan suosion ja länsimaitten jakamattoman tuen.

- Dokumentin tarkoituksena on hämätä Palestiinan kansan länsimaisia tukijoita, jotka ovat todistettavasti lyhytmuistisia, eivätkä ole ollenkaan selvillä, mitä siinä luvataan ja vaaditaan.

- Dokumentissa ei tunnusteta Israelin valtiota, siinä vain todetaan sen olemassaolo de facto.

- Dokumentti vaatii Israelia vetäytymään vuoden 1949 aselepolinjoille, myös Jerusalemissa.

- Palestiinan valtio perustetaan vapautuville alueille, pääkaupunkinaan Jerusalem.

- Dokumentissa vaaditaan aseellisen vastarinnan jatkamista Gazassa, Juudeassa ja Samariassa.

- Siinä vaaditaan Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten vapauttamista millä keinolla tahansa.

- Dokumentissa vaaditaan palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta alkuperäisille asuinalueilleen, jos he sitä haluavat, tai kunnollista korvausta niille, jotka eivät halua muuttaa.

Hyväksyessään tämän dokumentin kansanäänestyksen perustaksi Abbas asettautui terroristien joukkoon.