Friday, March 24, 2006

gavriblockPerjantaina 24.03.06
1. Israelin vaalit

Israelin parlamenttivaalit pidetään ensi viikon tiistaina, 28.03.06. Puolueitten väliset voimasuhteet ovat pysytelleet suhteellisen tasaisina, sikäli kuin mielipidetiedusteluihin on uskomista. Keskimäärin 20 % vastaajista on edelleen epätietoisia, ketä tai mitä puoluetta äänestää.

Kadima johtaa edelleen: 34 edustajaa; Labour 19-20; Likud 15; Israel Beiteinu 10-11; Shas 11; NU+NRP 10; Arabipuolueet 9; UTJ 5-6; Meretz 5 kansanedustajaa Knessetiin.

Israel Beiteinun (Israel kotimme) puheenjohtaja Avigror Lieberman on vakuuttunut siitä, että puolue tulee menestymään paljon paremmin kuin mitä gallupit ennustavat, ehkä jopa ohittamaan Likudin.

Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu ei ole saanut eloa vaalitaisteluunsa. Hänellä on paljon vihamiehiä ja monet vaistomaisesti tuntevat vastenmielisyyttä häntä kohtaan. Netanyahu yrittää vaikuttaa niihin, jotka eivät ole tehnet ratkaisuaan, esittämällä tunnekylläisiä Beginin puheita takavuosilta.

Olmertin puheet alueluovutuksista ovat saaneet jotkut kääntymään Likudin kannattajiksi.

(JP 24.03. G Hoffman)

2. Iranin uhka vaaleille

Israelissa kulkee huhuja, että Iran on aktivoinut Islamic Jihadin ja al-Aksan ryhmittymät Juudeassa ja Samariassa suorittamaan suuren luokan terrori-isku voidakseen sillä häiritä Israelin vaaleja.

Torstaina sotilaat löysivät 30 kilon pommin Gazan turva-aidan viereltä lähellä Kissufimiä. Palestiinalaiset poliisit tuhosivat pommin hallitusti ilman vaurioita.

Turvallisuusvirkailijoitten mukaan Israelissa on yli 50 yleistä ja kymmenkunta tarkempaa varoitusta päivittäin.

Egyptin rajan yli pyrkii jatkuvasti laittomia joskin aseettomia ihmisiä, samoin Gazan alueelta.

Maaliskuun 30. päivänä Israelin arabit viettävät ns. maapäivää, jonka yhteydessä on usein ollut väkivaltaisia mielenosoituksia. IDF suoritti eilen muutamia etsittyjen palestiinalaisten pidätyksiä Länsirannalla.

(JP 24.03. Y Katz.)

3. Vaalien jälkeen

USA on jo kärsimättömänä odotellut voidakseen jatkaa diplomaattista offensiiviaan Israelissa, mikä pysähtyi lähes kokonaan odoteltaessa, kenen kanssa voi keskustella.

Heti vaalien jälkeisenä päivänä Israelin tulevat USA:n kansallisten asioitten apulais-turvallisuusneuvonantaja

Elliott Abarams ja apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa David Welch kolmen päivän pikavierailulle keskustelemaan Israelin ja PA:n virkailijoitten kanssa. Keskusteluissa kosketellaan mm. miten avustaa PA:ta ilman Hamasia ja miten hoitaa rajanylitykset Gazan alueelle.

USAID:n apulaisjohtaja James Kunder saapui maahan keskiviikkona kahden päivän vierailulle tutkiakseen tukimahdollisuuksia nykyisessä tilanteessa.

Kvartetin lähettiläs James Wolfensohn saapunee maahan maanantaina tutkiakseen hänkin, mikä tilanne on nyt. Hän on ollut aktiivisesti mukana liikenteen järjestämiseksi Gazan alueelle. Yleisesti katsotaan, että tavaratoimitusten tulee tapahtua Gazaan Karni-terminaalin kautta. Ulkoministeri Tzipi Livni soitteli Wolfensohnille pyytäen, että Maailmanpankki hoitaisi lintuflunssaepidemian puhkeamista Gazan alueella.

Israel toimitti sinne Tamiflu tabletteja riskialttiita työntekijöitä varten. (JP 24.03. H Keinon)

4. Rauhattomuutta Kalkilyassa

Hamas on johtanut Samariassa sijaitsevan Kalkilyan palestiinalaiskaupungin kunnallispolitiikkaa kahdeksan kuukauden ajan. Kaupungin elämää ovat häirinneet jatkuvat taistelut Fatahin ja Hamasin kannattajien kesken. Hamasin edustajat puhuvat salaliitosta heidän valtansa lopettamiseksi.

Alkuviikosta tuntemattomat pyssymiehet tulittivat kaupunginjohtaja Hashem al-Masrin autoa sen ollessa paikoitettuna hänen kotinsa edessä. Kukaan ei loukkaantunut. Aiemmin viikolla al-Masria lyötiin puukartulla päähän hänen lähtiessään moskeijasta. Hamas syyttää näistä Fatahin kannattajia, jotka eivät suostu hyväksymään häviötään kunnallisvaaleissa Hamasille. Koska Fatah voitti parlamenttivaaleissa Hamasin Kalkilyan alueella, Fatahin jäsenet katsovat, että kansa on tyytymätön Hamasin hallintoon 41 000 asukkaan kaupungissa ja haluavat, että Fahat palaa valtaan.

Kaupungin asukkaat pelkäävät, että tilanne siellä ennakoi sitä, mitä PA:n alueilla tulee tapahtumaan, kun Hamas ottaa hallitusvallan. (JP 24.03. Kh A Toameh )

5. Betlehemin TV-studio tuhottiin

Tuntemattomat pyssymiehet hyökkäsivät torstaina Betlehemissä toimivan Shepherds (paimenien) TV-studioon tuhoten laitteita ja huonekaluja. Kukaan ei loukkaantunut. Hyökkäys tapahtui aamuyöstä, eivätkä pyssymiehet kertoneet, miksi he tuhosivat studion.

Studio on joutunut toistuvien uhkausten ja hävitysten alaiseksi. Jasser Arafatin aikana se suljettiin useita kertoja ja PA:n poliisit tunkeutuivat sisään uhkaillen ampuvansa työntekijöitä. Erään hyökkäyksen aikana PA:n poliisit pahoinpitelivät studion työntekijöitä ja johtoa.

TV_studio lähettää ohjelmia, joissa se raportoi PA:n virkailijoitten korruptiosta. Sitä syytetään uskonnollisen jännityksen lietsomisesta palestiinalaisten keskuuteen. (JP 24.03. Kh A Toameh)

6. Israel ja Eurooppa samalla risteyksellä

Saksalainen tiedustelupäällikkö, joka sai aikaan Hizbullah-Tannenbaum sopimuksen, kertoi amerikkalaiselle juutalaisdelegaatiolle, että Israelia ja Eurooppaa uhkaavat samat uhkatekijät enemmän kuin koskaan ennen.

Ernst Uhrlau, Saksan ulkomaantiedustelun presidentti, puhui Amerikan Juutalaiskomitean 100-vuotis tilaisuudessa. Vihreän puolueen kansanedustaja Reinhard Buetikofer totesi, että islamin terrori on uuden-muotoinen totalitarianismi, ja viittasi puheessaan Saksan Israelille myymien sukellusveneitten osoittavan Saksan kiinnostuksen suojata juutalaista maata.

Aiemmin Saksan ulko- ja puolustusministeriön edustajat painottivat Iranin ydinohjelman luoman uhkan tärkeyttä. He katsoivat, ettei mitään optioita ole suljettu pois, mutta odottavat silti diplomatian pystyvän ratkaisemaan ongelman.

Saksalaisen sanomalehden Die Zeit julkaisija Josef Joffe esitti arvionaan, että eurooppalaisten on opittava elämään Iranin pommin kanssa kuten he elivät Venäjän pommin kanssa. (JP 24.03. H L Krieger)

7. Anti-semitismi nousussa Kanadassa

Kanadassa rekisteröitiin vuoden 2005 aikana 829 anti-semiittistä hyökkäystä. Se oli kolme kertaa suurempi kuin vuonna 2001, mutta suurin se oli vuonna 2004, jolloin rekisteröitiin 857 hyökkäystä.

Kanadan B´Nai Brith varapresidentti Frank Dimant toteaa, etteivät viimeisten vuosien aikana koetut dramaattiset tapaukset ole kohonneen anti-semitismin takana, mutta se osoittaa sen tosiasian, että anti-semitismi on osa kanadalaista elämää, ja se kohdistuu kaikenikäisiin yksilöihin työpaikoillaan, kouluissa, palvontakeskuksissa, kaduilla ja jopa omassa kodissa. Suurin huolenaihe on vihan kasvaminen internetissä, joka on nopea ja tehokas väline rasismin tuomiseksi kanadalaisten koteihin ja nuorten ihmisten rekrytoimiseksi vihan ja äärimmäisyys-ideologioitten kannattajiksi.

Vuoden 2005 hyökkäyksistä 531 oli tavanomaista häirintää, 273 vandalismia ja 25 väkivaltaa. Häirinnän osuus lisääntyi edellisvuodesta, mutta väkivalta pieneni.

Yleisin vandalismin muoto ja hakaristin ja muitten natsisymbolien raapustaminen, joita raportoitiin 160.

Kouluissa raportoitiin 48 antisemiittistä tapausta.

Suuri osa hyökkäyksistä tapahtui Ontarion ja Quebecin provinsseihin, joissa suurin osa juutalaisista asuu. Ontariossa raportoitiin 544 tapausta, ja laajemman Toronton alueella 133 tapausta. Laajemman Montrealin alueella raportoitiin 127 tapausta. (JP 24.03. E Brownstein)Koska web-sivu on edelleen jumiutettu, olen liittänyt raportin blog-sivulle osoitteella:

www.israblockupdate.blogspot.com ja siellä Gavriblock.

Pyytäisin palautetta, miten blogin avaaminen onnistuu.

Kastel 24.03.06

Gavriel
gavriblock
gavriblockTorstaina 23.03.06
1. Lintufunssa leviää

H5N1 virus, joka aiheuttaa pelätyn lintuflunssan (avion flu) on alustavien tutkimusten mukaan levinnyt sekä Jordanjoen laaksoon että Gazaan. Gazan Rafahissa sijaitsevassa kanatarhassa löydettiin 200 kuollutta kanaa aikaisin keskiviikkona, kertoo maatalousministeriön edustaja Dafna Yarisca. Lopulliset tulokset tutkimuksista saadaan 48 tunnin kuluessa, mutta alustavissa kokeissa H5 proteiini osoittautui positiiviseksi.

Israelilaiset viranomaiset tapasivat eilen palestiinalaisia virkailijoita, ja ojensivat heille 100 suojahaalaria ja varusteita henkilöille, jotka toimivat kanatarhoissa. He myös pyysivät palestiinalaisia toimimaan ikään kuin tutkimus olisi osoittautunut positiiviseksi. Heillä on määrättyjä epäilyksiä siitä, että asiaan suhtaudutaan tarpeellisella vakavuudella Gazan alueella. Israelin puolella kaikki kibbutseissa ja moshaveissa olevat kanatarhat ovat jatkuvan tarkkailun alaisena. Tämä koskee myös Jordanjoen laakson aluetta, jossa kuolleita lintuja löydettiin Bekaod moshavin alueelta. Suurimmat kanatarhat Jordanin laaksossa ovat juutalaisten omistamia, mutta lintuflunssan leviäminen alueelle koskettaa myös siellä toimivia palestiinalaisfarmareita sekä Jordaniaa, joka on varotoimena sulkenut rajansa Israelin puolelle. Siellä Saffin kaupungin läheltä löydettiin kuolleita lintuja ja sinne on perustettu hätäkeskus seuraamaan tilannetta.

Bracha Rager, Ben Gurionin yliopiston mikrobiologian ja immunologian professori, kertoo, että lintuflunssavirus on arvaamaton eikä sen käyttäytymistä tunneta tarpeeksi. Lisäksi hän valittaa, että tutkijoiden mielenkiinto kohdistuu tällaisiin sairauksiin riippuen siitä, ketä se vahingoittaa. Hän mainitsee West Nile viruksen, joka tappoi satoja ellei tuhansia Intian valtameren ja Madagaskarin alueella ilman, että se herätti suurta huomiota lännessä. H5N1 virus uhkaa myös länttä, minkä vuoksi siihen suhtaudutaan vakavasti. (JP 23.03. R Eglash, O Halpern)

2. Olmert kaavailee hallituskumppaneitaan

Vt. pääministeri Ehud Olmert paljasti eilen keskiviikkona JPostin toimittajalle, ettei hän huoli hallitukseensa puolueita, jotka eivät selkeästi ilmoita suostuvansa hänen suunnitelmaansa Juudean ja Samarian alueella, mistä hän käytti nimitystä ”kokoava suunnitelma” (convergence, kokoava, supistava). Tällä suunnitelmalla hän tarkoittaa sitä, että erilliset juutalaiset kylät ja asutuskeskukset Juudeassa ja Samariassa tuhotaan ja asukkaat kootaan suurempiin keskuksiin, jotka liitetään Israeliin, tai heidät siirretään Negeviin rakennettaviin uusiin kyliin ja kaupunkeihin. JPostin toimittaja laskeskelee, ettei tämä jätä monia potentiaalisia hallituskumppaneita. Kysymykseen tulisivat vain Labour, Meretz ja arabipuolueet, hän toteaa, sillä Kadima ei saa tarvittavaa enemmistöä Knessetissa eli yli 60 edustajaa ilman hallituskumppaneita.

Israel Beiteinu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman, joka tosissaan tähtää hallitukseen mutta ei hyväksy yksipuolisia alueluovutuksia, vähättelee Olmertin lausuntoa todeten, että tämä sopii hänelle ennen vaaleja, mutta pari päivää sen jälkeen ääni on muuttunut kellossa. Tämä on myös UTF:n näkemys, jota pidetään toisena potentiaalisena Kadiman hallituskumppanina. Lieberman pitää Kadiman esittämää suunnitelmaa huonona ja suosittelee omaa suunnitelmaansa. NU-NRP ryhmittymän edustaja Benny Elon uskoo, päinvastaisista lausunnoista huolimatta Shas on valmis menemään Kadiman johtamaan hallitukseen, jos heidän suunnittelemansa oikeistohallitus ei toteudu. (JP 23.03. G Hoffman)

3. Jerikon vankiladraama

Jerikon vankilassa pidetyt vangit osoittivat mieltään kolmisen viikkoa ennen IDF:n iskua vankilaan.

Amerikkalaiset ja englantilaiset tarkkailijat seurasivat tilannetta vankilan katolta, josta näki pihalle, missä vangit, myös ministeri Zeevin murhaajat, nujakoivat vanginvartijoitten kanssa. Vankilaan oli myös tehty rynnäkköyrityksiä ulkopuolelta. Lisäksi tiedustelutietojen mukaan oli olemassa vaara, että alkomaiset tarkkailijat kaapattaisiin panttivangeiksi. Tämä sai aseettomat tarkkailijat pelkäämään turvallisuutensa puolesta. USA:n ja Englannin pääkonsulit lähettivät yhteisen kirjeen Mahmoud Abbasille maaliskuun 8.. päivänä – kuusi päivää ennen IDF:n iskua vankilaan – varoittaen, että 14 hengen tarkkailijaryhmä vedetään pois, ellei tarkkailijoitten turvallisuustilanne parane. Englantilainen lähde lisää, että mielenosoituksia oli ollut useampia, eivätkä ne kohdistuneet tarkkailijoihin, vaan olivat ilmaus yleisestä rauhattomuudesta ja turhautumisesta. Ehkä Hamasin vaalivoitto kiirehti muutoksen saamista. (JP 23.03. H Keinon)

4. Toinen itsemurhakandidaatti pidätettiin

Aikaisin keskiviikkona IDF:n erikoisjoukot pidättivät Ramallahissa palestiinalaisen ja kaksi hänen kumppaniaan, jotka olivat aikeissa tehdä itsemurhaisku Israelissa häiritäkseen maaliskuun 28. päivän Knessetin vaaleja. Miehet kuuluivat Fatahin Tanzim-ryhmään. Turvallisuusjoukoilla on yli 70 yleistä varoitusta ja lisäksi 13 täsmällistä varoitusta, joissa on määritelty aika ja paikka.

Islamic Jihadin johtama terroriaalto jatkuu Juudean ja Samarian alueilla. Puolustusministeri Shaul Mofaz kertoi tiistaina, että Iran on äskettäin salakuljettanut alueen Islamic Jihadille 1.8 miljoonaa USD.

Keskiviikkona IDF:n sotilaat ampuivat Islamic Jihadin aktivistin Akhbar Jaban pakolaisleirissä lähellä Jerikoa.

Nahal haredi joukkojen sotilaat piirittivät pakolaisleirissä kolme rakennusta, joissa he tiesivät etsittyjen terroristien piileskelevän. Kaksi muuta palestiinalaista pidätettiin.

Hebronin kukkuloitten alueella sotilaat haavoittivat palestiinalaista, joka kivitti heitä.

Israelilainen naisautoilija haavoittui palestiinalaisten heittämistä kivistä Kalkilyan lähellä.

IDF on tiivistänyt Nablusin piiritystä, vaikka tammikuussa uskottiin, että kaupungin piiritys voitaisiin lopettaa.

Kerem Shalomin terminaali avattiin liikenteelle eilen, kuten myös Karni-terminaali hätätoimituksille, vaikka terrorivaroitukset ovat voimassa. Egyptistä viedään 7000 tonnia elintarvikkeita, pääasiassa vehnää, ruista ja sokeria, Kerem Shalomin kautta Gazaan. (JP 23.03. Y Katz)

5. PLO hylkäsi Hamasin ohjelman

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei halunnut ottaa suoraa vastuuta Hamasin hänelle toimittamasta ministerilistasta ja hallitusohjelmasta, vaan alisti ne PLO:n (Palestiinan vapautusorganisaatio) toimeenpanevan komitean päätettäviksi. Tämän komitean päätökset eivät ole sitovia, mutta Abbas on halunnut pitää niitä ohjeena omalle päätökselleen, koska hänen mukaansa PLO edustaa Palestiinan kansaa kokonaisuudessaan. Hamasin edustajat katsovat, että koska Hamas ei ole PLO:n jäsen, sen päätöksillä ei ole mitään valtaa heihin. Abbas haluaisi jättää asian jatkokäsittelyn tiistaina alkavan arabiliiton kokouksen jälkeen eli viikon päähän. Hän ehkä haluaisi keskustella asiasta muitten arabijohtajien kanssa.

Hamasin pääministeriehdokas Ismail Haniyeh ilmoitti kuitenkin keskiviikkona, ettei hän voi odottaa kauempaa. Hän sanoo esittelevänsä hallituksensa PLC:lle luottamuslauseäänestystä varten lauantaina tai maanantaina, vaikka Abbas ei olisikaan mukana. Tarkkailijat näkevät tässä kriisin ainekset valmiina.

Abbas puolestaan katsoo, ettei asiassa ole mitään kriisin tunnelmaa. Hän sanoo voivansa elää Hamasin hallituksen ja sen ohjelmankin kanssa, koska hän uskoo, että Hamas tulee käytännön pakosta muuttamaan ohjelmaansa ja toimintatapojaan saatuaan hallitusvastuun.

Haniyeh sanoo jättävänsä huomiotta PLO:n päätökset. Häntä tukee tri Ahmed al-Khaldi, jonka tulkinnan ja hänen laatimansa PA:n perussäännön mukaan pääministerin ei tarvitse hakea PLO:n toimeenpanevan komitean hyväksymistä hallitukselleen. (JP 23.03. Kh A Toameh)

6. Öljymäen hautausmaa

Öljymäen (Mount of Olives) hautausmaa aiotaan lopultakin kunnostaa arvoaan vastaavaan kuntoon. Projektiin on luvattu rahaa 100 miljoonaa NIS, ja se tehdään Jerusalemin kaupungin ja pääministerin kanslian yhteistyönä. Muinaisella hautausmaalla kunnostetaan kymmeniä tuhansia hautoja ja hautakiviä sekä paikalle asennetaan 24 tunnin turvallisuuslaitteet. Hautausmaalle järjestetään yksi keskeinen sisäänkäynti valvonnan helpottamiseksi. Kunnostustyöt alkanevat lähipäivinä.

Hautausmaa on kärsinyt useita vandalismeja, joista pahimmat tapahtuivat Jordanian miehitettyä Itä Jerusalemin 1948 Israelin itsenäisyyssodan aikana. Palestiinalaiset käyttivät hautakiviä lattia- ja seinäkivinä taloissaan, ja tuhoaminen on jatkunut viimeisen viiden vuoden palestiinalaisten väkivalta-aallon aikana. Viranomaiset syyttävät holtittomasti hoidosta varojen puutetta.

Juutalaisen tradition mukaan ylösnousemus alkaa Öljymäen hautausmaalta.

Öljymäen 150 000 haudan joukossa ovat profeettojen Sakariaan, joka saarnasi siellä, Haggain ja Malakian haudat. Sinne haudattiin myös Menachem Begin ja Shai Agnon. (JP 23.03. E Lefkovits)Koska joku edelleen jumiuttaa web-sivuani, pyydän välittämään tätä raporttia E-mailin kautta sitä haluaville.

Joku ei ilmeisesti pidä raporteistani.

Kastel 23.03.06

Gabriel
gavriblockKeskiviikkona 22.03.06
1. Takaa-ajo Jerusalem-Tel Aviv valtatiellä

Jerusalemin poliisi oli tiistaina hälytystilassa saatuaan vihjeen mahdollisesta pommi-iskusta pääkaupungissa. Tiesulkuja asetettiin ja ohiajavia autoja tarkkailtiin. Tiistaina iltapäivällä poliisi kiinnitti huomionsa pakettiautoon, jonka ikkunat olivat sävytetyt siten, ettei niistä nähnyt sisälle. Autonkuljettaja ei välittänyt poliisin pysähtymiskäskystä vaan jatkoi matkaansa Tel Avivin valtatielle. Poliisi aloitti takaa-ajon ja valtatielle asetettiin tiesulkuja. Pakettiauton kuljettaja ajoi kuitenkin kovaa vauhtia niitten läpi jatkaen Tel Avivin suuntaan. Poliisi kutsui avuksi helikopterin, josta seurattiin auton kulkua. Lopulta pakettiauto joutui pysähtymään Sha´alvimin kibbutsin lähellä Latrunin vieressä. Poliisit piirittivät auton käsiaseet ojossa ja käskivät kuljettajan ulos. Autosta purkautui kaikkiaan 10 arabia. Poliisi tutki auton sisällön ja löysi sieltä kassin, jossa oli 5-7 kilon pommi ja metallinkappaleita. Arabit käskettiin riisuutumaan alusasuilleen tutkimusten jatkuessa mahdollisten lisäpommien ja aseitten löytämiseksi.

Autonkuljettaja oli Itä Jerusalemin asukas, joka oli aloittanut mini-bussiliikkeen laittomasti Israeliin pyrkivien palestiinalaisten kuljettamiseksi Israelin puolelle, osa heistä työhön, mutta joukossa terroristeja. Itsemurhapommittaja-ehdokas oli 20-vuotias Islamic Jihadin jäsen Yamounin kylästä Samariassa.

Mies ei sytyttänyt pommiaan autossa ehkä siksi, että hän halusi säästää muut 9 palestiinalaista.

Viime vuonna Jerusalemin poliisi teki tyhjäksi kuusi pommiuhkausta. Kaksi mini-bussi yritystä lopetettiin, jotka olivat kuljettaneet laittomasti Israeliin pyrkiviä palestiinalaisia. Haderan ja Netaniyan itsemurhapommittajat tuotiin Jerusalemista kohteisiinsa tällaista bussilinjaa käyttäen. Islamic Jihad teki kaikki kuusi itsemurhaiskua Israelissa epävirallisen tulitauon alkamisesta viime vuoden alkupuolella.

Tiistaina esitettiin syytteet kahta Nablusista kotoisin olevaa palestiinalaista vastaan heidän kuulumisestaan al-Qaidan kansainväliseen terroriryhmään ja terroristien rekrytoinnista. (JP 22.03. E Lefkovits)

2. EU lähettiläs: apu jatkuu PA:lle

PA:n puheenjohtaja, josta media erehdyttävästi käyttää titteliä ”presidentti”, Mahmoud Abbas, aktiivisena terrorikautenaan tunnettu nimellä Abu Mazen, tapasi eilen Mukatan hallintokeskuksessaan Ramallahissa EU:n erikoislähettilään Marc Otten. Keskustelujen jälkeen, joita sanottiin positiivisiksi ja rakentaviksi, antamassaan lausunnossa Otte kertoi, että siellä laadittiin suunnitelmia tulevaisuutta varten. Otte vakuutti Abbasille, että EU jatkaa PA:n tukemista ja tulee pysymään sen uskollisena kumppanina. Hän kertoi, että EU on lähettänyt PA:lle hätäapua 120 miljoonaa välittömiä menoja varten. EU tutkii Hamasin laatimaa hallitusohjelmaa ottamatta siihen vielä kantaa.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat oli esittänyt pyynnön Marc Ottelle, että EU vaatisi Israelia vapauttamaan PFLP:n johtajan Ahmed Saadatin, jonka IDF pidätti Jerikon vankilaan tehdyn iskun aikana.

PA:n uusi lakia säätävä neuvosto PLC asetti tiistaina komitean, jota johtaa vara-puhemies Hassan Khraisheh, tutkimaan Jerikon vankilan valtausta. Sen tulee raportoida havainnoistaan 10 päivän sisällä.

PLC antoi julkilausuman, jossa kielletään PA:n poliisia pidättämästä ihmisiä poliittisista syistä sekä toimimasta yhteistyössä Israelin turvallisuusvirkailijoitten kanssa.

Gazan alueella pyssymiehet pysäyttivät Khan Yunisin poliisipäällikön Rizek Abu Shahnan auton ja käskivät hänet apulaisineen ulos autosta. Pyssymiehet pieksivät Shahnan kiväärinperillään sairaalakuntoon, jossa hänen tilaansa kutsutaan vakavaksi. Mikään ryhmä ei ole ilmoittanut olevansa teon takana, joka seurasi maanantain tulituksia eri puolilla Gazan aluetta, ja joissa 12 ihmistä haavoittui.(JP 22.03. Kh A Toameh)

3. Mofaz esittelee Israelin rajoja

Puolustusministeri Shaul Mofaz jatkaa omalta osaltaan Israelin rajojen piirtelemistä Olmertin ja Netanyahun esitellessä omia versioitaan. Mofazin mukaan Israel aloittaa maan lopullisten rajojen muotoilemista maastoon seuraavan kahden vuoden sisällä; tämä edellyttäen, että Kadima jatkaa hallitusvastuussa maaliskuun 28. päivän vaalien jälkeen. Israel tulee pitämään Länsirannalla juutalaiskylät Ofarim ja Beit Aryeh, jotka nyt ovat rakenteilla olevan turva-aidan väärällä puolella. Lisäksi Mofazin mukaan Israel pitää itsellään seuraavat kaupungit ja alueet: Maaleh Adumim, Jordanjoen laakso, Ariel, Kedumim-Karnei Shomron, Gush Etzion, Reihan-Shaked sekä Ofarim-Beit Aryeh. Mofaz kutsuu näitä keskeisiksi alueiksi, ja jos tarvetta esiintyy, turvallisuusaita siirretään niitten ympärille. Vetäytyminen tulisi olemaan täydellinen, sekä siviilit että sotilaat vedetään pois samalla kertaa, vakuuttaa Mofaz, joskin tukikohtien säilyttäminen siellä on tulevaisuuden päätösten varassa. Hän haluaisi neuvotteluratkaisua PA:n kanssa, mutta jos keskustelukumppania ei löydy, Israel toimii oma-aloitteisesti. IDF pidättää itsellään oikeuden operoida alueilla evakuoinnin jälkeenkin. Mofaz pitää ongelmallisena toimia yhteistyössä Abbasin kanssa Hamasin hallituksen saadessa hallitusvaltikkansa, koska se edellyttäisi kahden auktoriteetin syntymistä PA:n alueille.

”Hamas on terrorijärjestö, eikä sen kanssa neuvotella.” (JP 22.03. Y Katz)

4. Lintuflunssaa Israelissa

Kuusi kibbutsia on vahvistettu saaneen lintuflunssa viruksen H5N1, joiden kalkkunat ja kanat on lopetettu ja haudattu. Uusia tapauksia ei tällä hetkellä ole tiedossa, mutta jotkut kibbutsit, kuten Neveh Ilan lähellä suomalaiskibbutsia Jad Hashmonaa, on teurastanut varotoimena kaiken siipikarjansa. Lähes miljoona kanaa ja kalkkunaa on surmattu ja tuhottu. Poliisi on asettanut tiesulkuja infektion saaneitten alueitten lähelle estääkseen salakuljettajia viemästä siipikarjaa niistä markkinoille.

Viranomaiset rauhoittelevat yleisöä välttämään paniikkia, mutta keittämään huolella kalkkunat, kanat ja kananmunat ennen syömistä. Kaikki kaupoista ostetut tuotteet ovat turvallisia.

Myöskään Israeliin matkaa suunnittelevilla ei ole mitään pelättävää; Israel on yksi maailman pisimmälle kehittyneistä maista terveyden hoidon alueella, vakuuttaa terveysministeri Zeev Boim.

Asukkaita rokotetaan, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi. Viranomaisten mukaan ei ole mahdotonta, että virus voisi tarttua ihmisiin myös Israelissa. (JP 22.03. R Eglash, Y Grayeff)

5. Uusi järjestö Israelin tueksi

Muutamat kristilliset ja juutalaiset tahot USA:ssa ovat perustaneet uuden järjestön nimeltä United Front for the Land of Israel (yhteinen rintama Israelin maan suojelemiseksi). Sen johtajana toimii Susan Roth, joka toimii monissa muissakin Israelin hyväksi toimivissa järjestöissä. Hän on Eshel Chayil Foundation hyväntekeväisyysjärjestön puheenjohtaja.

Järjestön puuhamiehet ovat katsoneet välttämättömäksi perustaa tällaisen painostusryhmän Olmertin vaaliteemanaan julkistaman suunnitelman hälyttäminä, jonka mukaan Olmertin tuleva hallitus on valmis luopumaan suurimmasta osasta Juudean ja Samarian alueita sekä myös Olmertin aiempien lausuntojen mukaan Jerusalemin arabikaupunginosista periaatteella: Arabien asuttamat alueet luovutetaan ja juutalaisten asuttamat alueet pidetään. Tämän mukaan Temppelivuoren alue ja Vanhakaupunki juutalaiskorttelia lukuun ottamatta luovutetaan PA:n valvontaan. Länsimuurin alueen kohtalo on Olmertin suunnitelmissa ratkaisematta, palestiinalaiset väittävät sen kuuluvan al-Aksa-moskeijaan.

Järjestön yhtenä päämääränä on saada USA:n hallitus muuttamaan tukensa perusteita PA:lle, koska ne ovat perustuneet virheellisiin ja vääristeltyihin väestöennusteisiin.

Järjestö toimii katto-organisaationa monille muille järjestöille, kuten Amerikkalaiset turvallisemman Israelin puolesta; Jewish Action Alliance; Women in Green; Justice for the Jews; Friends of Yesha; Jewish political Educational Foundation sekä useita yliopistoissa toimivia ryhmiä. (www.worldnetdaily.om 22.03.)

6. Israelin vaalit

Puolueiden puheenjohtajat alkavat näyttää varsin nuhraantuneilta ahkeran vaalitaiston jälkeen, mutta kansa vaikutta edelleen kovin välinpitämättömältä.

JP:n suorittaman gallupin mukaan Kadiman suosio laskee edelleen Jerikon iskun nostaessa sitä hetkeksi.

Viimeiset luvut: Kadima 34-35; Labour 20-21; Likud 14; Shas 10-11; NU+NRP 9-10; Israel Beiteinu 9-10; arabipuolueet 8-9; UTJ 5-6; Meretz/Jahad 4-5 kansanedustajaa 120 jäsenen Knessetissä no 17.

Israelin ulkoministeri Tzipi Livnin mukaan kahden valtion periaate Jordanjoen ja Välimeren välissä on menettämässä kannatustaan Euroopassa. Tämä saa Livnin aktivoitumaan pyrkimyksessä vakuuttaa maailmalle, että Israelin säilyminen juutalaisena valtiona edellyttää, että palestiinalaiset elävät omassa valtiossaan. Tämä perustuu niihin liioiteltuihin ja vääristeltyihin väestöennusteisiin, jonka mukaan palestiinalaiset ohittavat vuoteen 2020 mennessä juutalaisten määrän Jordanjoen länsipuolella.

Juutalaisia asuu Israelissa n. 5.3 miljoonaa, palestiinalaisia n. 2.4 miljoonaa, eikä n. 3.5, kuten tavallisesti väitetään. Israelin kansalaisina palestiinalaisia on n. 20 % maan väestöstä. (JP 22.03. G Hoffman)