TORSTAI 28.12.06
HIZBULLAH MAKSAA jokaisesta Israeliin ammutusta Kassam-raketista eri terroriryhmille, kertoo Shin Bet.
Rahat salakuljetetaan Gazaan, tai ne maksetaan järjestön edustajille Damaskoksessa. Maksettu summa määräytyy sen mukaan, miten paljon vahinkoa raketti sai aikaan, kuinka monta ihmistä se haavoitti tai surmasi. Islamic Jihadin edustaja Damaskoksessa saa maksut siellä. Rahat tulevat Iranista.
Joskus rahat annetaan etukäteen, usein jälkikäteen hyökkäyksestä esitetyn raportin mukaan.
Shin Betin mukaan Hamas ei osallistu Kassam-iskuihin, mutta ei myöskään tee mitään niiden estämiseksi.
OLMERT ESTÄÄ IDF:n operaatioita, joilla se pystyisi vähentämään raketti-iskuja. Yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz esitti eilen hallitukselle suunnitelman käyttää IDF:n erikoisjoukkoja viiden tien valvomiseksi Gazan alueella, joita pitkin terroriryhmät kulkevat tulitusasemiin. Olmertin mielestä tarvitaan useita kuolleita, ennen kuin hallitus voi antaa luvan IDF:n erikoisryhmille toimia Gazan alueella. Kahden koulupojan hengenvaarallinen haavoittuminen ei ole tarpeeksi paha. Sen sijaan hän suostui siihen, että rajoitettuja täsmäiskuja saadaan tehdä havaittuja Kassam-miehistöjä vastaan, mutta ei etsiä niitä.
ISLAMIC JIHAD uhkaa Ynetin tekemän haastattelun mukaan aloittaa raketti-iskut Israelin strategisia kohteita vastaan sekä myös itsemurhahyökkäykset lähitulevaisuudessa. Jihadin ”aseellisen siiven” Al-Quds prikaatin edustaja Abu Ahmad kertoo haastattelijalle, että Jihad on parannellut rakettejaan. Sillä on Grad-tyypistä versio nimeltä Quds-3 ja Katjushan paranneltu versio nimeltään Quds-4, jonka kantomatka on 14 km. Äskettäin Ashkeloniin ammuttu raketti oli Quds-4, hän kertoi. Ahmadin mukaan Jidad valmistelee uutta rakettityyppiä, jonka kantomatka on 22 km. Hän myös kertoi, että Jihad on hankkinut tarkkoja karttoja hyökkäyskohteista ja että Jihad katsoo oikeudekseen tehdä hyökkäyksiä Israelia vastaan, koska IDF hyökkää sen jäseniä vastaan Länsirannalla.
TERRORIJÄRJESTÖT ovat ”tulitauon” aikana ampuneet lähes 70 Kassam-rakettia Israeliin. Eilen ne ampuivat kahdeksan rakettia, joista yksi haavoitti kahta 14-vuotiasta koulupoikaa, toista hengenvaarallisesti. Hänen leikkausoperaationsa sairaalassa kesti 12 tuntia.
PALESTIINALAISET RYHMÄT ovat varoitelleet, että Israelin hallituksen päätös aloittaa rajoitetut vastaiskut Kassam-miehistöjä vastaan voivat romuttaa tulitauon. Hamas on pyytänyt muita järjestöjä pidättymään Kassam-iskuista, koska ”ne antavat Israelille alibin massiiviseen hyökkäykseen Gazan alueelle”.
KAIROSSA VIERAILULLA OLLUT Mahmoud Abbas kertoi keskusteltuaan Egyptin presidentti Mubarakin kanssa, että hän suosittelee keittiöportaan kautta tapahtuva neuvotteluja; ei salaisia, mutta ilman mediaa.
ABBAS TOTESI Olmertin luvanneen vapauttaa palestiinalaisia vankeja hyvän tahdon eleenä ennen lauantaina alkavaa muslimien uhrijuhlaa (Id al-Adha). Hän kertoi vankien vapauttamisen merkitsevän paljon palestiinalaisille unohtaen kokonaan sen, että he ovat tuomittuja terroristeja, murhamiehiä, murhiin tai niitten suunnitteluun osallistuneita, ja että samaistumalla heihin Abbas ja kumppanit ilmaisevat hyväksymisensä heidän rikoksiinsa.
ABBASIN MIELESTÄ hänellä on kansan valitsemana ”presidenttinä” oikeus erottaa saman kansan valitsema hallitus, koska se ei ole pystynyt ratkaisemaan kansainvälisen yhteisön sille asettamia sanktioita. Hän kuitenkin sanoo pitävänsä auki mahdollisuuden yhteishallituksen muodostamiseksi.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abu Gheit piti Olmertin lupaamien vankien vapauttamista ennen muslimien juhlan alkamista erittäin tärkeänä, koska ”se vahvistaa Abbasin asemaa”. Hän kuitenkin tähdensi, että vangit tulee vapauttaa Abbasille eikä Hamasille, mitä se sitten käytännössä tarkoittaneekin.
Gheit kertoi, että jokaisen tulee selvittää tullessaan Egyptiin tuomansa varat, mutta lain mukaan niiden määrää ei ole määritelty. Siten matkustajat voivat tuoda suuriakin summia rahaa Egyptiin, kuten Hamasin edustajat ovat tehneet, täysin laillisesti. EU:n valvojat Rafahissa arvioivat, että Hamas on tuonut Egyptistä Rafahin kautta 60 miljoonaa USD huhtikuusta lähtien.
Gheit antoi ymmärtää, että Gilad Shalitin vapauttaminen on lähellä, mitä se on ollut monta kuukautta.
ISRAELIN kovin näkymätön opposition johtaja Binyamin Netanyahu keskusteli myös Gheitin kanssa. He päätyivät samaan toteamukseen, että Lähi Itään tarvitaan maltillisten valtioitten liittoutuma. He keskustelivat myös Iranin ongelmasta, mikä koskettaa kipeästi myös Egyptiä, koska shia-muslimien voimistuminen ja Iranin vaikutuksen lisääntyminen alueella hajottaa Egyptin haurasta poliittista ilmapiiriä.
EGYPTIN JA JORDANIAN OPPOSITIORYHMÄT ovat aloittaneet kampanjan Israelin ja arabimaitten välisen kaupan kasvamista vastaan. Tammikuun alusta syyskuuhun kauppa on kasvanut 19 %. Israelin vienti Egyptiin kasvoi 36 % ja vienti Jordaniaan 12.5 % verrattuna samaan aikaan viime vuonna. TALOUSASIANTUNTIJAT Jordaniassa arvioivat, että todelliset luvut ovat paljon suuremmat kuin viralliset. Jordanian tilastoviraston mukaan Israelin ja Jordanian välinen kauppa oli vuonna 2006 kymmenen kuukauden aikana 210 –300 miljoonaa USD. Israelin vienti Jordaniaan oli 155 miljoonaa USD, suurin rauhansopimuksen solmimisesta 1994 lähtien. Vienti arabimaihin oli kaikkiaan 206 miljoonaa USD.
Jordanialainen taloustieteilijä Ibrahim Alloush syytti al-Jazeeran haastattelussa Jordaniaa Israelin auttamisessa kiertää arabimaitten boikotti välittämällä israelilaisia tuotteita arabimaihin, varsinkin Persianlahden maihin, pakkaamalla ne uudelleen Turkissa ja Kyproksessa.
EGYPTIN OPPOSITIO syyttää viranomaisia tuotteiden alkuperämaan dokumenttien väärentämisestä. Egyptin teollisuus- ja ulkomaankaupan ministeri Rashid Mohammad Rashid joutui vastaamaan syytöksiin Egyptin parlamentissa. Hän vakuutti, että Israel on 58. sijalla tuontimaista Egyptiin ja kielsi huhut, että israelilaisia investoijia toimisi Egyptissä. Kauppa Israelin kanssa oli vuonna 2006 vain 11.4 miljoonaa USD.
Israel käy pientä kauppaa Marokon (8.4 miljoonaa), Tunisian (1.5 miljoonaa) ja Irakin kanssa, pääasiassa toimituksina USA:n armeijalle Irakissa. (JP 28.12.06 Yaakov Ben-Zwi)
USA JA EU ovat esittänet vastalauseensa Israelin puolustusministeriön päätöksestä sallia rakentamisen aloittaminen Jordanjoen laaksoon suunnitellussa uudessa juutalaiskylässä Maskiot. Rakentaminen alkoi todellisuudessa jo kuukausia sitten, mutta se sai virallisen luvan vasta nyt.
USA ja EU pitävät uuden kylän rakentamista, joka alkuvaiheessa käsittää talojen rakentamisen 50:lle Gush Katifin alueelta karkotetulle perheelle, sekä ”tiekartan” että kansainvälisen lain rikkomisena. Niitten mukaan se myös estää rauhansuunnitelmia. USA:n mielestä Maskiotin rakentaminen kuuluisi lopullisten neuvottelujen asioihin, eikä sitä pitäisi toteuttaa tässä vaiheessa. Vetoaminen kansainväliseen lakiin on kätevä, koska kukaan ei kunnolla ole pystynyt kunnolla selvittämään, miten se todella sopii alueille, jotka ovat osa Kansainliiton alkuperäistä juutalaisten kansallista kotisuunnitelmaa, mutta jotka viereinen arabimaa Trans-Jordania miehitti 1948. Israel vapautti alueet sitä vastaan aloitetuissa puolustussodissa 1967 ja 1973.
UUSIA SIIRTOLAISIA muutti maahan 21 000 vuonna 2006. Siirtolaisuus länsimaista on kasvanut edellisvuodesta. Pohjois-Amerikasta muutti 3 074 (3052 edellisvuonna) Ranskasta muutti 2 900 (3005), Englannista 720, Venäjältä 7 300 (vähennystä 23 %), Etelä-Amerikasta 1 450, Etiopiasta 3 600 ja Intiasta Bnei Menashe heimon jäseniä 220.
Nuoria osallistui erilaisiin lyhyen ja pitkän ajan opinto-ohjelmiin Israelissa 49 000 vuonna 2006.
ARKADI GAYDAMAK. Venäjältä Israeliin muuttanut monimiljonääri, joka silloin tällöin kohauttelee uutisia ja kulmakarvojakin, on taas uutisaiheena. Gaydamak, jota syytetään hämäristä liiketoimista Afrikan maissa, on lahjoittanut miljooniaan hyväntekeväisyyteen Israelissa. Hän järjesti telttakyliä Golanilta ja Galileasta Hizbullahin Katjushoja pakeneville ihmisille ja järjesti viikonloppuloman Sderotin lapsille Eilatissa, jotka olivat kauhuissaan Kassam-raketeista. Hän nosti enemmistön Betar Jerusalem urheilujärjestöstä.
Nyt hän on ostamassa osake-enemmistöä Israel Maankehittämisjärjestöstä (Haksharat Hauishuv, ILDC), joka omistaa Israelin toiseksi suurimman päivälehden Ma´ariv´in. Kauppaneuvottelut ovat kesken.
GAYDAMAK, joka tuskin osaa hepreaa, toteaa, ettei hän huhuista huolimatta aio perustaa omaa puoluetta, mutta hän sanoo tukevansa Likudia ja sen puheenjohtajaa Binyamin Netanyahua. Hän on myös vihjaillut, että hän voisi pyrkiä Jerusalemin pormestariksi. Anselm Pfeffer toteaa JP:n artikkelissaan, ettei Gaydamak tarvitse uusia yhtiöitä, niitä hänellä on tarpeeksi ennestään, mutta hän haluaa rakentaa ja parantaa omaa imagoaan maan hyväntekijänä. Poliittinen vaikutusvalta ei olisi pahitteeksi siinäkään.
USA:N JA ISRAELIN VÄLIT ovat ajautumassa aallonpohjaan kahdesta syystä, toteaa Lähi Idän Uutislinja (MENL). Ensimmäinen syy on Israelin huono menestys Libanonin sodassa ellei peräti tappio, ja toinen on USA:n tarve saada Saudi Arabia ymmärtämään, ettei USA suosi Israelin arabimaitten kustannuksella.
Uutisen mukaan USA on kolmen kuukauden ajan viivyttänyt Israelin kipeästi tarvitsemia ilmasta maahan ohjuksia ja muita uudenaikaisia aseita, sekä kieltänyt antamasta Israelille tietoja ohjustentorjunta järjestelmästä Skyguard, jota Israel halusi suojaksi lyhyen- ja keskimatkan ohjuksia vastaan.
Israel puolestaan kieltäytyi avustamasta USA:ta torjuntalaitteiston kehittämisessä. (www.israelnationalnews.com)
LUMISATEET ovat katkaisseet tieyhteyksiä Golanilla ja Galileassa sekä pimentäneet useita kaupunkeja, mm. Yatir ja Arad etelässä, koska sähkölaitoksen virranjakelu ei riitä kasvaneelle kulutukselle. Lukuisia kolareita ja onnettomuuksia on sattunut eri puolilla maata. Jerusalemissa talojen katot ja kukkuloitten rinteet ovat osittain valkoisia lumesta. Tällä hetkellä aurinko paistaa ja lämmintä on 5 C-astetta. Lumiasteet voivat uusiutua huomenna ja sapattina.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021