TORSTAI 07.12.06

ISRAEL UHRATAAN USA:n kansallisten intressien alttarille, voisi lyhyesti luonnehtia Baker/Hamiltonin Irakin tutkimuskomitean raporttia. USA:n uusi puolustusministeri Robert Gates näyttää omalta osaltaan olevan vahvasti samaa mieltä, vaikka presidentti Bushin kanslia onkin ilmoittanut, että se tutkii raportin huolellisesti ja tekee omat johtopäätöksensä, eikä välttämättä tutkimuksen suositusten mukaisesti.

Tutkimus suosittaa Madridin tapaisen konferenssin kutsumista koolle, suoria neuvotteluja Syyrian ja Iranin kanssa, sekä Golanin ylängön luovuttamista Syyrialle. Se katsoo, että USA:n tulee saada Syyria rakentavasti mukaan neuvotteluihin ja antautua uudella innolla ja tarmolla kaikenkattavan Israelin ja arabien välisen rauhan saavuttamiseksi kaikilla rintamilla: Libanonissa, Syyriassa ja Bushin lupaaman kahden valtion toteuttamisessa. Se edellyttää suoria neuvotteluja Israelin, Libanonin, Syyrian ja Israelin tunnustavan palestiinalaisryhmän kesken. Tutkimuksessa selvennetään, että Syyrian asenteen muuttamiseksi sen suhteissa Libanoniin ja terrorijärjestöjen tukemisessa, Israelin tulee luopua Golanin ylängöstä. Israelin tulee saada USA:n täydelliset turvatakuut, joihin kuuluvat kansainväliset joukot rajalla, mukana myös USA:n joukkoja, jos molemmat osapuolet sitä vaativat.

ISRAELIN KORKEIN JOHTO on toistaiseksi välttänyt kommentoimasta raporttia lisäten, että se on USA:n sisäinen asia. Ulkoministeriö on kuitenkin asettanut työryhmän tutkimaan sen sisältöä. Ulkoministeri Livni matkustaa Yhdysvaltoihin viikonvaihteen ajaksi, jonka yhteydessä hän tapaa USA:n ulkoministeri Ricen.

TUTKIMUKSESSA TÄHDENNETÄÄN, ettei mikään USA:n hallitus, Demokraattien tai Republikaanien muodostama, koskaan tule hylkäämään Israelia. Välittöminä toimina siinä suositellaan Gazan tulitauon vahvistamista ja esittää tukevansa PA:n yhteishallituksen muodostamista.

Tutkimuksen mukaan USA:n suora osallistuminen Israelin ja palestiinalaisten välisiin asioihin on tarpeellinen, koska, jos neuvottelut osapuolten kesken raukeavat, vaarana on taistelujen uusiutuminen.

Rauhankeskustelujen tulee perustua rauha maata vastaan periaatteelle, tutkimus toteaa.

TUTKIMUS SUOMII pahoin Bushin Irakin tilanteen hoitoa ja vihjaa, että Bushin hallitus välttää todellisen tilanteen kertomista kansalle. Tutkimuksen mukaan Irakin hallitus on vaarassa hajota, mikä voi johtaa sisällissotaan sekä naapurivaltioitten suoraan puuttumiseen taisteluihin. Tutkimus esittää kaikkiaan 79 suositusta Irakin tilanteen hoitamiseksi.

IRANIN YDINTUTKIMUS on joutunut teknisiin vaikeuksiin uraanin rikastamisessa. Iran kertoi aiemmin saavansa ensimmäisen uraanierän rikastettua ensi vuoden maaliskuuhun mennessä. Nyt se siirtynee länsimaisten tietojen mukaan ensi vuoden loppupuolelle. Asiantuntijoitten mukaan Iran tarvitsee 3000 sentrifugia uraanin rikastamiseksi, mutta Mahmoud Ahmadinejad lupasi Iranin rakentavan 60 000 sentrifugia, joilla se pystyisi hänen mukaansa tuottamaan tarpeeksi rikastettua uraania 1000 megawatin voimalaitokseen sähkön tuottamiseksi. Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki kertoi keskiviikkona, etteivät sanktiot pysty estämään Irania toteuttamasta ydinsuunnitelmaansa. Hän kuitenkin vakuutti, että ydinaseet ovat poissa muodista eikä Iran pyri saamaan niitä.

ISRAELILAISET TARKKAILIJAT, ovat ilmaisseet syvän huolensa, mihin suuntaan USA:n politiikka lähtee muotoutumaan tästä lähtien. Useimmat ovat vaatineet Israelin hallituksen pysymistä lujana eikä antautua Irakin sekavan tilanteen selvittämisen maksumieheksi.

ISRAELILAISET POLIITIKOT ovat myös ehtineet jo kommentoida Irak-tutkimusta.

Vasemmistolaiset poliitikot, kuten Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin, ilmaisivat tyytyväisyytensä raportista ja toivovat rauhanneuvotteluja Syyrian kanssa ilman ennakkoehtoja. Kadiman edustaja kertoi, että Israelin USA-suhteet ovat palautuneet Jom Kippurin aikaan, eli takaisin diplomatiaan.

Likudin Yuval Steinitz kuvaili tutkimusta hälyttäväksi. Hänen mielestään USA:n tulee estää Irania saamasta ydinasetta, koska se uhkaa Israelia, koko Lähi Itää sekä lisäksi Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Hänen mielestään lännen tulee pystyä estämään natsi Saksan tapaisen tuhoisan voiman nouseminen Lähi Idässä.

HIZBULLAHIN KAAPPAAMAT SOTILAAT olivat pahoin haavoittuneita hyökkäyksessä. Toinen heistä vuoti verta enemmän kuin toinen, todetaan IDF:n viranomaisten antamissa tiedoissa.

Koska Hizbullah ei ole antanut pienintäkään vihjettä heidän tilastaan eikä kansainvälinen Punainen Risti ole saanut lupaa tavata heitä, on yhä todennäköisempää, että he ovat menehtyneet haavoihinsa. Hizbullahin intressissä on kuitenkin antaa Israelin arvailla, koska se antaa sille mahdollisuuden käydä kauppaa heistä ikään kuin he olisivat elossa. Hizbullahin ihmiselämän kunnioituksen puuttuminen tuskin on antanut aihetta huolehtia kaapattujen sotilaitten vammojen hoidosta.

ENTINEN POHJOISTEN JOUKKOJEN KOMENTAJA kenraalimajuri Amiram Levine kertoo eilen julkistetussa raportissaan, joka häntä pyydettiin kokoamaan, että vastuu Libanonin sota II:n huonosta sotilaallisesta menestyksestä lepää tukevasti IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutzin harteilla. Levinen mukaan Halutz puuttui tarpeettomasti ja toistuvasti rintaman taktisiin päätöksiin eikä keskittynyt strategiseen suunnitteluun esikunnassaan. Levinen mukaan Halutz ei komentanut maajoukkoja Libanoniin sodan alkuvaiheessa, mutta syytti myös pohjoisen lohkon komentajaa Udi Adamia siitä, ettei tämä pontevammin vaatinut maaoperaatioita. Taistelut olivat hajanaisia eivätkä keskittyneitä. Tässä rintamajoukkojen johto epäonnistui, Levine kommentoi. Levine kritisoi monia muitakin kenraaleita, jotka eivät puuttuneet Halutzin päätöksiin.

EU:N APU PALESTIINALAISILLE nousi Hamasin johtamasta hallituksesta huolimatta 27 % viime vuoden aikana, eli 865 miljoonaan USD. Rahoja on viety palestiinalaisille tilapäisen järjestelyn avulla, joka kiertää Hamasin hallituksen viranomaiset. EU on antanut varoja tälle tilapäiselle järjestelmälle 266 miljoonaa USD. Sitä hoitaa Maailmanpankki, ja se on toiminut heinäkuusta lähtien. Eräs EU:n tukema kohde on Palestiinan sosiaaliviraston aiemmin avustamat lesket, orvot ja vammaiset, joille annettiin kullekin 248 USD.

EU on suurin palestiinalaisten avustaja. Sen avustus on km. 595 miljoonaa USD vuodessa. Suurin osa varoista jaetaan YK:n avustusohjelmien ja yksityisten järjestöjen kautta, 83 miljoonaa jaettiin Maailmanpankin kautta. Hamasin virkailijoitten mukaan arabimaat ovat nostaneet avustustensa määrää. Noin 400 miljoonaa USD saatiin arabimaista, ja 90 % niistä tuli arabihallituksilta.

YK VAATII ennätyksellisen 453 miljoonaa USD avustuksia palestiinalaisille, jotta sen 165 000 julkisen alan työntekijöitten palkat pystyttäisiin maksamaan.

HAMASIN VIRKAILIJA kertoo, että järjestö pystyi salakuljettamaan 66 miljoonaa USD Rafahin raja-aseman kautta Egyptistä Gazaan kahdeksan kuukauden aikana. Varat annettiin PA:n talousministeriölle.

Mahmoud Abbas on uhkaillut erottaa Hamasin johtaman hallituksen ja julistaa uudet vaalit tai kansallisen referendumin uuden hallituksen muodostamiseksi. Hän on kuitenkin perunut uhkauksensa ja odottaa edelleen Hamasin taipuvan yhteishallituksen muodostamiseen.

RABBIININEN KONGRESSI RAUHAN HYVÄKSI, johon kuuluu 1200 rabbiinista johtajaa, esittää julkilausumassaan, että pääministeri Ehud Olmert tuhoaa juutalaisuuden. He aloittivat kampanjan Olmertin hallituksen kaatamiseksi. Julkilausuman allekirjoittivat muiden mukana entiset ylirabbit Mordechai Eliyahu ja Abraham Shapira sekä Marokosta Israeliin muuttaneitten juutalaisten päärabbi Meir Mazuz.

IDF PIDÄTTI keskiviikon vastaisen yön aikana 15 epäiltyä palestiinalaista.

Kaksi palestiinalaista haavoittui sotilaitten ampumista luodeista Gazan alueen pohjoisosassa. IDF:n mukaan he olivat vahingoittaneet raja-aitaa. Keskiviikkona terroristit ampuivat 17. Kassam-raketin Gazasta Israeliin.

Palestiinalaiset ovat kivittäneet israelilaisia autoilijoita ja bussia Hebronin ja Betlehemin alueilla.

HAMASIN VIRKAILIJAT ovat tavanneet EU:n virkailijoita sekä USA:n kongressin edustajia.

GAZAN JA LÄNSIRANNAN TERRORIJOHTAJAT ovat ilmaisseet suuren tyytyväisyytensä Baker/Hamiltonin Irakia koskevan raportin johdosta. ”Allah ja hänen enkelinsä saivat tämän aikaan; he taistelivat kapinallisten apuna Irakissa. Islamin ja jihadin aikakausi on alkanut”, he ilmaisevat ilonsa onnellisina. He katsovat länsimaisen suurvallan kukistumisen olevan meneillään ja islamin mahdin aloittaneen nousunsa.

(www.worldnetdaily.com)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019