TIISTAI 05.12.06
USA EI HYÖKKÄÄ IRANIIN estääkseen sitä saamasta ydinpommia, sanovat puolustusviranomaiset.
Iranin uskotaan saavan pomminsa käyttökuntoon vuosikymmenen loppupuolella saman analyysin mukaan. Israelissa uskotaan, että diplomaattiset toimet Iranin pysäyttämiseksi tulevat myös epäonnistumaan.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti huhtikuussa, että Iran oli onnistunut voittamaan esteet uraanin rikastamiseksi. Israelissa uskotaankin, että Iran saavuttaa ydinitsenäisyyden muutamassa kuukaudessa. Iranilla uskotaan olevan 164 sentrifugia, joilla se pystyy rikastamaan uraania 3.5 %:n asteeseen, mutta 90 %:n rikastusasteen saavuttamiseksi se tarvitsisi tuhansien sentrifugien yhtämittaisen työskentelyn kuukausien ajan. Ahmadinejad ilmoitti Iranin rakentavan 60 000 sentrifugia lisää. Ne pystyisivät tuottamaan tarpeeksi rikastettua uraania 1000 megawatin voimalaitosta varten, jota Venäjä rakentaa Bushehriin.
YK antoi Iranille aikaa elokuun loppuun lopettaa uraanin rikastaminen ja on siitä lähtien pyrkinyt löytämään yhteistä julkilausumaa turvallisuusneuvostolle pakotteiden asettamisesta Iranille. Venäjä ja Kiina ovat vastustaneet pakotteita omista itsekkäistä tavoitteistaan lähtien, eikä yhteisymmärrystä ole löydetty.
ISRAEL MENETTÄÄ SUUREN YSTÄVÄN, ovat tunnelmat Israelin diplomaattipiireissä USA:n YK-lähettilään John Boltonin joutuessa eroamaan toimestaan tammikuussa, jolloin USA:n kongressi aloittaa uuden kautensa. Bush nimitti Boltonin toimeensa viime vuonna kongressin ollessa lomalla, koska se ei halunnut virallistaa Boltonin nimitystä.
Bolton oli suorapuheinen ja esitti pelkäämättä kriittisen mielipiteensä YK:n vihamielisessä ympäristössä. Hänet tunnettiin Israelin ystävänä, joka puolusti sen oikeuksia, usein ainoana YK:n istunnoissa.
Israelin diplomaattipiirit kuitenkin uskovat ja toivovat, ettei USA:n myönteinen asenne Israelia kohtaan muutu uuden lähettilään myötä.
ISRAEL TULEE JÄÄMÄÄN YKSIN, on Israelin ulkoministeriön epävirallinen kanta siinä tapauksessa, että USA toteuttaa Baker/Hamiltonin tutkimusraportin suositukset ja aloittaa neuvottelut Syyrian ja Iranin kanssa Lähi Idän ja ennen kaikkea Irakin ongelmien ratkaisemiseksi. Raporttia ei ole virallisesti julkistettu, mutta tietoja sen sisällöstä on päässyt julkisuuteen. Israelin ulkoministeriö ei ole vielä reagoinut asiaan mitenkään, se vain odottaa, mitä tulee tapahtumaan. Olmert uskoo, perustuen viimeisen USA:n matkansa aikana käymiinsä keskusteluihin Bushin kanssa, ettei USA:n politiikka Israeliin nähden tule muuttumaan. Tämä voi olla syynä Olmertin varovaisuuteen ja pidättyvyyteen suhteessa Gazan tilanteeseen ja jatkuviin Kassam-raketti-iskuihin, joista 16. raketti tulitauon alkamisen jälkeen ammuttiin tänä aamuna.
OLMERT KOKEILEE ISRAELILAISTEN ELÄMÄLLÄ, syyttävät jotkut israelilaiset poliitikot Olmertin tapaa kieltää IDF:n kaikki vastatoimet palestiinalaisten väkivaltaa vastaan Gazassa ja nyt myös Juudeassa ja Samariassa välittämättä turvallisuusjärjestöjen varoituksista. Olmert perustaa kieltonsa uskolle, että lopulta palestiinalaiset itse huomaavat tulitauon edut ja lopettavat vihollisuudet. Täten haukkana pidetty entinen Likudin kansanedustaja ja nyt Kadiman puheenjohtaja ja pääministeri Ehud Olmert on vaihtanut paikkaa puolustusministeri ja Labourin puheenjohtaja Amir Peretzin kanssa, joka mainostaa itseään rauhan miehenä.
Jotkut diplomaattipiirit katsovat, että väkivalta ja aseitten virtaaminen Gazan ja Länsirannan alueilla saadaan loppumaan vain saamalla Syyria ja Iran mukaan sopimuksiin, koska ne sekä rahoittavat aseitten salakuljetukset että tukevat taloudellisesti ja koulutusavun kautta terrorijärjestöjä Gazassa ja Länsirannalla.
USA:N KIIREISIN JA TÄRKEIN asia in kuitenkin, miten päästä Irakista kunniallisesti ja ilman, että se näyttäisi paolta. USA:n viranomaiset haluaisivat sopimusta Iranin kanssa, jossa se lupaa hillitä USA:n ja Englannin joukkoja vastaan taistelevia joukkoja. Sen vastapainoksi USA tarjoaisi Iranille vapautta jatkaa ydin-suunnitelmiensa toteuttamista ilman pakotteita. Jotkut tarkkailijat ovat ehdottaneet, että USA voisi vetää joukkonsa joihinkin varmoihin tukikohtiin ja Kurdistaniin ilman sopimustakin Iranin kanssa, ja jättää Irakissa taistelevat osapuolet selvittämään keskinäiset ongelmansa.
USA:N ULKOMINISTERI RICE suunnittelee matkustamista Israeliin lähipäivien tai viikkojen aikana tukeakseen heiveröistä tulitaukoa Israelin ja palestiinalaisten välillä Gazan alueella. Jos aiemmista Ricen asioihin puuttumisesta on opittavaa, se tarkoittaisi Israelin pakottamista johonkin, jota ei ole tutkittu ja hyväksytty turvallisuusviranomaisten toimesta, kuten kävi Rafahin sopimuksen kanssa. Rice pakotti Israelin myöntymään siihen, joskaan sitä ei ole allekirjoitettu, ja se on osoittautunut täysin kelvottomaksi käytännössä. Tämä sopimus pakotti IDF:n vetämään joukkonsa pois Philadelphia-käytävästä Gazan ja Egyptin rajalla, minkä johdosta salakuljettajat ovat kaivaneet satojen tunnelien verkoston rajan ali ilman, että Egyptin rajavirkailijat puuttuvat asiaan mitenkään. Tunnelien kautta salakuljettajat tuovat Gazaan tonneittain räjähteitä sekä suunnattomia määriä aseita, joukossa arviolta 40-60 rakettia, joitten kantomatka on yli 20 km.
Turvallisuusvirkailijat ovat varoitelleet viikosta viikkoon, että Gazasta on kehittymässä toinen Etelä Libanon, joka on hampaisiin asti aseistettu ja jossa Hamas ja muut terrorijärjestöt valmistelevat sotaa Israelin vastaan.
Jos Olmertin suunnitelmat tulitauon ulottamisesta Juudean ja Samarian alueille toteutuu, IDF joutuu vetämään joukkonsa pois sieltä, purkamaan tiesulkunsa ja sallimaan vapaan kulun alueilla.
Seuraavana vaatimuksena tulee olemaan palestiinalaisten vapaa pääsy Gazasta Länsirannalle, ja palestiinalaisten työntekijöitten salliminen työnhakuun Israelin alueella. Niiden mukana tulevat terroristit.
PALESTIINALAISTEN SISÄINEN VÄKIVALTA osoittaa 50 %:n nousua viimevuodesta.
Tämän vuoden alusta 332 ihmistä on saanut surmansa PA:n hallintoalueilla 11 kuukauden aikana, ilmenee Palestiinan kansalaisoikeuksien itsenäisen komission raportissa. Gazan alueilla uhreja oli 236.
Vuonna 2005 kuoli 176 palestiinalaista sisäisten riitojen ja rikosten uhreina, vuonna 2004 uhreja oli 93.
Tämän vuoden uhreista 41 murhaa oli poliittisia ja 88 klaanien keskeisistä kiistoista johtuvia. Loput uhrit olivat joko henkilökohtaisista kiistoista, murroista tai aseitten väärinkäytöstä johtuvia. Keskimäärin 26 palestiinalaista kuoli kuukaudessa, edellisvuonna 15.
Naisiin kohdistuvia kunniamurhia tehtiin tänä vuonna 27, edellisvuonna 26.
Alaikäisiä kuoli väkivallan seurauksena 33, edellisvuonna 28.
30 VUOTIAS NAINEN Kafr Kasimin kylästä kuoli Petah Tikvan Beilinsonin lääkintäkeskuksessa ns. perheen kunnian vuoksi hänen rintaansa ammutusta pistoolinlaukauksesta maanantai-iltana. Rosh Ha´ayin poliisi pidätti 70-vuotiaan miehen kuulusteluja varten. Häneltä löydettiin pistooli, jolla murha luultavasti suoritettiin.
IDF AMPUI PALESTIINALAISEN SIVIILIN Tulkarmissa eräässä ravintolassa syntyneessä tulitaistelussa, ja haavoitti kahta muuta siviiliä. He pidättivät etsimänsä pyssymiehen ja alaikäisen. IDF pidätti kaikkiaan 17 etsittyä palestiinalaista Juudean ja Samarian alueilla, vaikka se onkin vähentänyt operaatioitaan siellä, koska palestiinalaiset terrorijärjestöt, Islamic Jihad, al-Aksa ja nyt myös Hamas, ovat käyttäneet IDF:n operaatioita Juudeassa ja Samariassa tekosyynä aloittaa Kassam-rakettien iskut uudelleen Gazasta Israeliin.
EL AL ON KIROTTU, on haredi-järjestöjen tuomio sille, että El Alin lentoyhtiö pyrkii lennättämään koneitaan myös sapattina. Haredien mielestä äskettäin New Yorkiin matkalla olleen koneen laskeutumistelineitten joutuminen epäkuntoon oli Jumalan kosto yhtiön sapatin rikkomisesta. Puoleksi leikillään he vakuuttavat, ettei Jumala katsele hyvällä El Alin rikkomuksia: ”Jos pidät sapatin, sapatti pitää sinut”, on tunnuslause.
Hardi-yhteisö ottaa varoitukset tosissaan: Sadat matkansa tilanneet haredi-matkustajat ovat peruuttaneet tilauksensa ja käyttävät muita lentoyhtiöitä.
KAUPPA- JA TEOLLISUUSMINISTERI Eli Yishai matkusti eilen pääosin 50 liikemiehistä koostuneen seurueen kanssa viralliselle vierailulle Intiaan. Hän keskustelee nelipäiväisen matkansa aikana intialaisten kanssa kaupan lisäämisestä Israelin ja Intian välillä. Vuonna 1992 kaupan arvo oli 200 USD, vuonna 2005 se oli 2.4 miljardia USD. Intialla on perinteisesti hyvät suhteet arabimaihin ja se tukee palestiinalaisten vaatimuksia. Diplomaattisuhteet maitten välillä solmittiin 1992.
Tärkeimpiä Israelin Intian kaupassa ovat olleet Intian armeijan tilaukset, arvoltaan nyt 900 miljoonaa USD. Israel on Venäjän jälkeen toiseksi suurin aseviejä Intiaan.
KIITOS TEILLE, jotka tuette toimintaamme rukouksin ja taloudellisesti. Korvatkoon Israelin Pyhä uhrinne lupauksensa mukaan moninkertaisesti.
KASTEL 05.12.06 Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019