PERJANTAI 15.12.06
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh sai tulisen vastaanoton keskeytettyään kuukauden pituiseksi suunnitellun matkansa kiihtyvien levottomuuksien vuoksi Gazassa. Israelin tiedustelu oli saanut selville, että Haniyeh oli saanut Iranista kotiviemiseksi 35 miljoonaa USD, jotka hän aikoi kuljettaa läpi EU:n valvoman Rafahin raja-aseman tullitarkastuksen, ja viivytti hänen pääsyään Gazan puolelle tuntikausia. Lopulta Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman sai neuvoteltua kompromissin, jonka mukaan Haniyeh jätti miljoonalaukkunsa Egyptiin ja sai luvan ylittää rajan. Hamasin pyssymiehet kuitenkin hyökkäsivät raja-asemalle ajaen ”presidenttikaartin” Force 17 sotilaat ja EU:n tarkkailijat pakosalle. Syntyneen tulitaistelun aikana ainakin 27 ihmistä haavoittui, niiden mukana Haniyehin 27-vuotias poika, ja Haniyehin henkivartija sai surmansa. Pyssymiehet ampuivat raja-aseman läheisyydessä suuren aukon rajamuuriin.
ISRAELIN VIRKAILIJOITA ei ole Rafafin raja-asemalla, mutta Israelin puolella rajaa Kerem Shalomin asemalta he voivat sulkea Rafahin monitorit estäen siten EU:n valvojia suorittamasta valvontaansa. Israel ei ole aiemmin puuttunut rahojen kuljettamiseen Rafahin terminaalin kautta, vaikka se on ollut tietoinen siitä. Puolustusministeri Amir Peretz sopi Haniyehin pääsyn viivyttämisestä Olmertin ja turvallisuusviranomaisten kanssa ennen päätöstään.
Haniyehin kerrotaan olleen hurjistunut saamastaan vastaanotosta, ja vannonut, että Hamas tulee vastaamaan Fatahin joukkojen tulitukseen, josta hän syytti Mahmoud Abbasia.
KOLME HAMASIN KANNATTAJAA haavoittui vakavasti torstaina Balatan pakolaisleirissä Fatahin yleisen tiedustelun joukkojen avatessa tulen Hamasin järjestämää mielenosoitusta kohti.
Kansan vastarintakomitean (PRC) miehet kaappasivat eilen PA:n yleisen tiedustelupalvelun korkean virkailijan Muhammad Abu Siamin. PRC kaappasi hänet siksi, että PA:n poliisi oli aiemmin pidättänyt PRC:n jäsenen Hisham Mukhaimarin, jonka epäillään osallistuneen PA:n tiedustelu-upseerin kolmen koulupojan murhaan. Neljä sivullista haavoittui Mukhaimarin kaappauksen yhteydessä syntyneessä tulitaistelussa.
RAMALLAHISSA tuntemattomat pyssymiehet tulittivat eilen vankiasioitten ministerin Wasti Kabahan autoa, mutta kukaan ei haavoittunut.
PA:N VIRKAILIJA RAMALLAHISSA kritisoi Israelin päätöstä viivyttää Haniyehin matkaa Gazaan, koska se hänen mukaansa nostatti väkivaltaa ennestään ja pelaa Hamasin käsiin. Toisaalta se tuli aikana, jolloin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas valmistautuu lauantaiksi suunniteltuun puheeseensa, jossa hänen odotetaan ilmoittavan päätöksestään erottaa Haniyehin hallitus ja julistaa uudet vaalit.
EGYPTI HALUAA LISÄÄ SOTILAITA Gazan vastaiselle rajalle, jota nyt valvoo 750 rajapoliisia tai puolisotilaallista virkailijaa. Israelin mielestä rajalla on tarpeeksi miehiä, mutta he eivät tee tehtäviään. He eivät tee tarkastuksia asuntoihin tai taloihin eivätkä toimi oma-aloitteisesti, kuten heidän odotetaan tekevän.
Toisaalta Israelin virkailijat ovat kriittisiä USA:n turvallisuuskoordinoijan kenraaliluutnantti Keith Daytonin toimiin Force 17 miesten kouluttajana ja aseistajana. Dayton on asunut yli vuoden Israelissa, mutta hän ei ole Israelin mielestä toiminut tarpeeksi tehokkaasti. Dayton puolustautuu todeten, että hän kouluttaa Abbasille uskollisia joukkoja vastapainoksi Hamasin kasvaville puolisotilaallisille joukoille, arviolta 8000 miestä. Vaikka Daytonin tehtävänä ei olekaan valvoa järjestystä Gazan alueella, hänen tulisi valvoa, etteivät hänen kouluttamansa miehet käytä aseitaan IDF:n sotilaita vastaan, IDF:n virkailija toteaa.
ISRAELIN POLIISIN terrorinvastaisen Yamam osaston ryhmä tunkeutui el-Ayin pakolaisleiriin Nablusin lähellä torstaina iltapäivällä. He joutuivat tulitaisteluun siellä surmaten Muhammad Ramahan, Islamic Jihadin Jerusalem prikaatin aluejohtajan Nablusissa. Ramaha kuului aiemmin al-Aksan joukkoihin, mutta siirtyi sitten Jihadin leipiin. Hän oli tulitauon alkamisesta lähtien suunnitellut itsemurhaiskuja Israeliin Petah Tikvassa.
Myöhään keskiviikkoiltana IDF:n sotilaat pysäyttivät palestiinalaisen auton, josta he löysivät valmiin 8-kilon pommin. He pidättivät autoa ajaneen 4-miehisen ryhmän, joka oli saanut ohjeensa Ramahalta.
Aiemmin keskiviikkona sotilaat ampuivat palestiinalaisen miehen, joka muitten joukossa kivitti sotilaita betonitiilillä Kufr al-Dikin kylässä lähellä Nablusia.
ISRAELIN TIEDUSTELUJOUKOT ovat saaneet tietoja itsemurhaiskuista Israelin puolelle ja tehostaneet toimintaansa. Nablusin alueesta on kehittynyt terrorismin keskuspaikka Samariassa. IDF myöntää, että sen toimet voivat häiritä haurasta tulitaukoa palestiinalaisten kanssa, mutta katsovat israelilaisten turvallisuuden puolustamisen tärkeimmäksi velvollisuudekseen.
EI UUTTA SYYRIAN RINTAMALTA, vakuuttaa kolumnisti Anselm Pfeffer JP:n tämän aamuisessa artikkelissaan. Hänet lähetettiin paikalle ilmeisesti toteamaan omin silmin ristiriitaisia tietoa Syyrian mahdollisesta valmistautumisesta hyökkäystä varten ja IDF:n vastauksesta siihen. Pfeffer toteaa, että tilanne Hermonin kukkuloilla on lähes idyllisen rauhallinen, aseet ja tykit,. jos niitä on alueella, on piilotettu jonnekin, ja Hermonilta voi tarkkailla Syyrian aluetta Damaskokseen ja kauas sen taakse. Libanonin sodan aikana Syyria toi rajalle panssarintorjunta-aseita ja joitakin erikoisjoukkojaan, mutta ilmeisesti kaikki on palautumassa normaaliksi, ellei Syyrialla ole kavalia salaisia aikomuksia rauhallisen pinnan alla. Golanin alueella asuu druuseja, joista osa on ottanut Israelin tarjoaman maan kansalaisuuden, osa kieltäytyy, koska on epäselvää, kuka aluetta valvoo muutaman vuoden kuluttua, eikä heillä ole harhakuvitelmia Syyrian hallituksen ystävällisyydestä maansa hylänneitä kohtaan.
PRESIDENTTI BUSH esitti omassa arviossaan äskettäin kovaa kritiikkiä Syyrian ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, tai mieluummin sen puutteesta. Toisaalta on epäselvää, miten USA:n johto tulee suhtautumaan Baker/Halmiltonin tutkimukseen, joka selväsanaisesti kehottaa Israelia luopumaan Golanin ylängöstä. Yleinen mielipide Israelissa on Golanin luovuttamista vastaan.
SYYRIA SYYTTI äskettäin Israelin siirtävän Yarmukjoen vedet omaan käyttöönsä huomioidessaan 800 000 kuutiometrin vesivaraston rakennustyöt lähellä rajaa. Israelissa todetaan, että veden vähyys haittaa alueen asukkaita kuivana aikana vuotta, jonka vuoksi vesivaraaja on välttämätön, mutta se ei ota vettä Yarmukjoesta. Veden käyttöä säätelevä Mei Golan yhtiö on rakentanut sarjan vesivarastoja alueelle.
ISRAEL LIITTI Golanin ylängön osaksi maataan Menachem Beginin ollessa pääministerinä 25 vuotta sitten, minkä johdosta presidentti Reagan keskeytti tilapäisesti strategisen sopimuksen Israelin kanssa ja lopetti aseitten myymisen sinne, mutta pian tilanne sopeutui uuteen todellisuuteen. Golanilla asuu druuseja n.
17 000, israelilaisia sinne on muuttanut parikymmentä tuhatta. Keskeisin puheenaihe siellä on koulutytön Tair Radan murha Nofei Golanin yläkoulun toiletissa Katzrinissa, jota selvitetään kuumeisesti. Kaupunki sijaitsee muinaisen kaupungin paikalla, jonka roomalaiset tuhosivat matkallaan hävittämään Jerusalemin ja toisen Temppelin v. 70. Osa juutalaissotilaista heittäytyi kalliolta kuolemaan mieluummin kuin antautui roomalaisille. Katzrinin asukkaat ovat vannoneet, ettei ”toista Masadaa” tule Katzrinin kohdalla.
EU-VALTIOITTEN PÄÄMIEHET ovat keskustelleet Brysselissä ensimmäisessä huippukokouksessaan sen jälkeen, kun IDF:n korpraali Gilad Shalit sekä reserviläissotilaat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev joutuivat terroristien kaappaamiksi. Kokoukseen osallistuu kaikkien 25 EU-maan sekä Romanian ja Bulgarian johtajat.
Johtajien uskotaan vaativan julkilausumassaan sotilaita vapautettaviksi välittömästi, ja muutenkin käsittelevän EU-n kantaa viimeisiin tapahtumiin Lähi Idässä. Israelin ja palestiinalaisten välinen epävirallinen tulitauko todettaneen tyydytyksellä, mikä voi johtaa rauhanneuvottelujen alkamiseen uudelleen, vaikka väkivalta Gazan alueella kasvaakin päivittäin, ja terroristit ovat ampuneet ainakin 27 Kassam-rakettia Israeliin tulitauon alkamisesta lähtien. Israel on pidättänyt omaa tultaan siitä alkaen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021