TORSTAI 30.11.06
SHALIT VAPAUTUU PIAN, on Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin vakiorepliikki, jota hän on toistellut ties kuinka kauan. Hän keskusteli eilen useitten Israelin johtajien kanssa, mukana Olmert, Peretz, Be-Eliezer ja jopa Mossadin johtaja, mutta uutiset kertovat tylysti: ei mitään läpimurtoa keskusteluissa.
Eli tilanne jatkuu ennallaan. Terroristit salakuljettavat aseita Siinailta Gazaan ”rutiininomaisesti”, kuten eräs PA:n virkailija ilmaisi, ei siis mitään massatuontia. Jos virkailijat ovat tietoisia salakuljetuksesta ja sen määristä, mikseivät he tee mitään sen lopettamiseksi? Ehkä siksi, että Abbasin johtama Fatah saa osan salakuljetetuista aseista. Terroristit ampuvat jonkun Kassam-raketin Israelin puolelle, ehkä viitsimättä edes tähdätä mihinkään, koska raketit ovat putoilleet avoimille kentille. Ampuvat vain lämpimikseen.
HAMASIN vaatimukset ovat kasvaneet viimeisten viikkojen myötä. Nyt Shalitin vapauttamiseksi vaaditaan moninkertaista elinkautista istuvaa, entistä Fatah Tanzimin Länsirannan johtajaa, Merwan Barghoutia osaksi vaihtokauppaa. Mutta ei huolta, Olmert lupasi vapauttaa myös tällaisia terroristeja, joilla on verta käsissään.
Uutiset kertovat, että ministerien enemmistö puoltaa Barghoutin vapauttamista.
HAMAS VAATII, että ensimmäiseksi vapautetaan 400 alle 18-ikäistä sekä naisvangit, ja Shlit luovutetaan egyptiläisille. Toisessa vaiheessa vapautetaan 500 vankia ja Shalit luovutetaan Israeliin. Kolmannessa vaiheessa Israel vapauttaa 500 vankia. Hamas vaatii lisäksi, että kaikki ennen 1993 vangitut palestiinalaiset ja yli 20 vuotta vankiloissa istuneet vapautetaan.
USA:N ULKOMINISTERI Rice on tarttunut Olmertin lupauksiin, ja kiireisestä aikataulustaan huolimatta aikoo tavata tänään sekä Olmertin että Abbasin voidakseen lukea ”äidilliset ohjeet” näille pahankurisille nulikoille.
Bushin hallitus on ilmoittanut, että se tulee keskittymään Irakin tilanteeseen ja sen vaikutuksiin koko Lähi Idän kuvioissa, eikä Israelin ja palestiinalaisten pienet ympyrät saa häiritä isojen poikien leikkiä.
BAKERIN JA HAMILTONIN johtaman USA:n kahden johtavan puoleen yhteisen tutkimuskomitean suosituksista tihkuu pieniä otteita julkisuuteen. Se oli tarkoitus esitellä USA:n lainlaatijoille keskiviikkona, mutta aikaerosta johtuen sen aiheet ehtivät näille leveysasteille vasta tänään. Tärkein ja keskeisin suositus siinä on se, että USA:n tulee vetää joukkonsa pois Irakista. Ongelmana on se, mitä Irakissa tulee tapahtumaan sen jälkeen. Irakin shia-muslimeilla on kana kynimättä sunni-veljiensä kanssa. Saudit pelkäävät sisällissotaa ja ovat valmistautumassa puuttumaan asiaan sunnien puolesta, jos tilanne niin vaatii. Sunnit ovat Irakissa vähemmistönä. Saudit aikovat toteuttaa uhkauksensa paikallisen sodan pelosta huolimatta. Saudien aiheellisena pelkona on väkivallan leviäminen Saudi Arabiaan.
SUNNIEN Moqrada al-Sadrin viisi ministeriä ovat eronneet Malikin hallituksesta vastalauseeksi sille, että Maliki lupautui tapaamaan presidentti Bushin Ammanissa tänään, mitä he pitävät provokaationa. Myös 30 heidän kansaedustajistaan on ilmoittanut boikotoivansa parlamentin istuntoja vastalauseeksi. Tämä heikentää ennestään Malikin johtamaa hallitusta, jota on kaiken aikaa moitittu voimattomaksi.
UUSI MIES Bushin neuvonantajien joukossa on CIA:n entinen johtaja Raymond Close, nyt jo eläkkeellä. Hän puuhaa eläkepäivillään ajankuluksi liikeasioissa Saudi Arabiassa. Close on myös työntänyt oman lusikkansa Lähi Idän soppaan, ja esittelee omia suosituksiaan.
CLOSE esittää Baker/Hamiltonin suositusten mukaisesti, että arabien uskonkiihkon hillitsemiseksi Israel on saatava aisoihin, koska hänenkin ymmärryksensä mukaan se on avaimena arabien yhteistyölle.
Close katsoo, että Israelin tulee luopua Golanin ylängöstä, koska tämä on välttämätöntä Syyrian saamiseksi mukaan Iranin lisäksi Lähi Idän alueen rauhoittamiseksi. Hän suosittelee alueen maiden johtajien välistä huippukokousta, johon USA:n lisäksi myös Israelin tulisi osallistua. Mutta jotta se onnistuisi, Israelin tulee lupautua huomattaviin myönnytyksiin. Hän esittää, että USA painostaa Israelia Golanin luovuttamiseksi. Sen sijaan hän ei suosittele Syyrian vaikutuksen lisäämistä Libanonissa, mitä Syyria kiihkeästi haluaa.
LIBANONIN sisäinen tilanne on siirtymässä kriisitilaan joko jo Bushin Lähi Idän vierailun aikana tai heti sen jälkeen, uutislähteet kertovat tänään. Hizbullah-johtaja Hassan Nasrallah, Libanonin parlamentin puheenjohtaja Nabih Berri ja kristitty johtaja Michel Aoun ovat sopineet mielenosoitusten aloittamiseksi, joilla pyritään painostamaan maan hallitusta. Taustalla on hallituksen Syyrian vastaiset toimet, kuten kansainvälisen tribunaalin hyväksyminen tutkimaan Rafik Haririn ja ehkä myös Pierre Gemayelin murhia. Tarkkailijat pelkäävät, että mielenosoitukset voivat muuttua väkivaltaisiksi, ja ne voivat uhata maan hallitusta.
Mikäli näin tapahtuu, Syyria voi lähettää joukkojaan Libanoniin.
ISRAELIN PANSSARIVAUNUT, maailmankuulut Merkavat, jotka saivat pahasti selkäänsä taistellessaan Hizbullahin terroristeja vastaan Libanonin sota II:n aikana, saavat suojakseen jo vuosia valmiina olleen suojakilven nimeltään Trophy. Libanonin sodassa 40 panssarivaunua kärsi pahoja vaurioita venäläis-valmisteisten panssarintorjunta-ohjusten iskuista. Trophy oli jo silloin käyttövalmis, mutta kustannussyistä sitä ei oltu asennettu vaunuihin. Rafael Armament yhtiön kehittelemä Trophy muodostaa vaunun ympärille suoja-alueen, jossa sen laitteisto paikantaa lähestyvän uhkan ja laukaisee sitä vastaan lentäviä kappaleita, jotka laukaisevat lähestyvän ohjuksen. Vuoden 2007 lopussa kaikissa tankeissa on tämä suojaus.
Israelin sotilaallinen teollisuus (IMI) on kehitellyt omaa versiotaan nimellä Iron Fist (rautanyrkki). Sen uskotaan valmistuvan ensi vuoden loppupuolella. Se koostuu tutkasta ja kiinteästä optisesta järjestelmästä. Se pystyy tunnistamaan lähestyvän uhkan, esim. ohjuksen, ja ampuu sekunnin murto-osassa oman vastaohjuksensa, joka tuhoaa uhkaavan ohjuksen.
TUHANNET JUUTALAISET Euroopasta kokoontuivat mielenosoitukseen Brysselissä painostaakseen EU:n parlamentaarikkoja työskentelemään jo 4.5 kuukautta Hamasin ja Hizbullahin kaappaamien kolmen israelilaisen sotilaan vapauttamiseksi. Mielenosoittajiin liittyi myös sotilaitten omaisia.
Punaisen ristin edustaja Dorothea Krimirsas myönsi, ettei järjestö ole saanut lupaa vierailla heidän luonaan eikä tiedä mitään heidän kunnostaan. Hamas-johtaja Khaled Mashaal kertoi äskettäin, että sen hallussaan pitämä Gilad Shalit voi hyvin ja lähetti terveisensä omaisilleen.
Hizbullahin kaappaamista kahdesta sotilaasta, Eldad Regev ja Ehud Goldwasser, ei ole mitään tietoja, minkä myös Punainen Risti tunnustaa, vaikka se sanoo pitävänsä yhteyttä Hizbullahin kanssa.
YLEISLAKKO PÄÄTTYI tänä aamuna työtuomioistuimen päätöksellä. Lennot Ben Gurionin lentokentältä ovat alkaneet, mutta aikataulut heittävät vielä pahasti.
DESMOND TUTU, Etelä Afrikan anglikaanien arkkipiispa, sai YK:n nimityksen Beit Hanoun siviileihin kohdistunutta tykistön harhalaukauksen aiheuttamaa 19 ihmisen kuolemaa tutkivan komitean johtoon.
Desmond Tutun nimitys on aiheuttanut Israelissa sekavia tunteita, sillä Tutu on useissa yhteyksissä esittänyt Israelia aiheettomasti tuomitsevia lausuntoja. Hän vertaa sionismia rasismiin. Vuonna 2002 huhtikuussa Guardian-lehdessä julkaisemassaan artikkelissa ”Apartheid Pyhässä Maassa” hän kiittää juutalaisten tukea mustille afrikkalaisille apartheidin kaatamisessa, mutta tuomitsee Israelin politiikan, joka ”ilmenee sotilaallisten iskujen väkivaltana miehitetyssä maassa ja epäinhimillisyytenä, joka ei salli ambulanssien päästä haavoittuneitten luo”. Toisessa yhteisartikkelissa hän vertaa Israelin miehitystä entiseen apartheid-hallitukseen ja suosittelee taloudellisia pakotteita Israelille Etelä Afrikan tapaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019