TIISTAI 21.11.06
HALLITUKSEN SISÄLLÄ on ristivetoa, joka näyttää johtavan miniasteripaikkojen muutoksiin.
Viimeinen riita syntyi puolustusministeri Amir Peretzin soitettua Mahmoud Abbasille sopimatta siitä ensin Olmertin kanssa. Kun Olmert sai tietää asiasta, hän soitti Peretzille, mikä kehittyi huutokilpailuksi heidän välillään. Olmert syytti Peretziä. että tämä vaikeuttaa hänen diplomatiaansa Abbasin kanssa. Peretz sanoo pyytäneensä Abbasia lopettamaan Kassam-rakettien tulen Gazasta, josta Abbas oli luvannut ottaa yhteyttä kaikkiin terroriryhmiin ja vaatia heitä lopettamaan rakettien ampumisen. Peretz kuitenkin kertoi, ettei hän luvannut mitään Abbasin vaatimukseen, että Israel lopettaa kohdistetut iskut ja sotilaalliset toimet Gazassa.
Joittenkin uutisten mukaan Olmert erottaa Peretzin ja antaa hänelle sosiaaliministeriön vahvistettuna osalla Negevin ja Galilean kehityssuunnitelmien johtamisesta, mikä kuuluu nyt Shimon Peresin mandaattiin.
Labourin Peretziä tukevat ministerit ovat tiettävästi nostamassa kapinaa Olmertin suunnitelmia vastaan erottaa heidän puheenjohtajansa. Uudeksi puolustusministeriksi kaavaillaan entistä pääministeriä Ehud Barakia, ja hänen apulaisekseen laivaston entistä päällikköä Ami Ayalonia.
AMIR PERETZ kehuu, että hän on hyväksynyt kaikki armeijan hänelle esittämät suunnitelmat, ja että hän on käynnistänyt suunnitelmat järjestelmän kiireelliseksi kehittämiseksi, jolla pystytään eliminoimaan Kassam-raketit. Nimeämätön armeijan edustaja on kiistänyt Peretzin itsekehun perättömänä.
IDF:N ERIKOISJOUKOT vahvistettuina 30 panssarilla tekivät viime yön aikana iskun Gazan kaupungin Zeituan kaupunginosaan. He ottivat muutamia vankeja, ja joutuessaan tulitaisteluun palestiinalaisten kanssa surmasivat Hamasin Izz al-Din al-Qassam Prikaatin jäsenen Ayman Hasnanin, 70-vuotias nainen sai myös surmansa tulitaistelussa. Useita ihmisiä haavoittui. IDF:n sotilaat olivat naamioituneet arabiasuihin tunkeutuessaan tänne Hamasin tukikohtana pidettyyn kaupunginosaan. Joukot vetäytyivät pois aamulla.
IDF:N TOINEN OSASTO toimii Beit Lahiyan alueella Gazassa.
Palestiinalaisten lähteitten mukaan IDF on surmannut yli 320 palestiinalaista Gazan alueella, puolet heistä siviilejä, aloitettuaan operaationsa Gilad Shalitin kaappauksen jälkeen.
VAATIMUKSET SUUREN OPERAATION aloittamiseksi Gazassa ovat kiihtyneet sekä siviilien että armeijan ja joittenkin ministerien toimesta, jotka turhautuneina ovat katselleet IDF:n lähes kosmeettisia operaatioita Gazan alueella. ”Ne ovat vain lisänneet Kassam-rakettien tulta”. Sekä pääministeri Olmert että IDF:n päällikkö Halutz ovat suuren luokan operaatiota vastaan ja suosittavat nopeita erikoisiskuja sen sijaan.
IDF:n ongelmana on se, että sillä on aseet ja miesvoima Kassam-ongelman ratkaisemiseksi, mutta se tuomitaan sekä paikallisesti että kansainvälisesti teki se mitä tahansa tai oli tekemättä mitään. Ainoa todella toimiva suunnitelma olisi koko Gazan alueen miehittäminen uudelleen, tai ainakin sen pohjoisen ja keskeisen osan sekä Philadelphia-käytävän ottaminen IDF:n valvontaan. Tämä sillä edellytyksellä, ettei pitävää diplomaattista sopimusta saada aikaan, joka lopettaisi kaiken sotilaallisen toiminnan alueella.
HAMASIN JOHTAJAT ovat julkisesti onnitelleet itseään, että Israel alkaa olla valmis tyhjentämään Gazan rajan lähistöllä olevat ”kolonialistiset” kaupungit ja kylät, kuten he niitä nimittävät. He kertovat suunnittelevansa kiireellä rakettiensa tarkkuuden ja kantomatkan lisäämistä, jotta seuraavaksi tyhjennetään Ashkelon ja sen jälkeen n. 20 km:n päässä rajasta sijaitseva Ashdod.
PEACE NOW, (rauha nyt) vasemmistolainen painostusjärjestö, on ilmoittanut ”tutkimustensa” vahvistaneen, että suurin osa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä on rakennettu palestiinalaisten maalle, ja ne ovat sen tähden laittomia. Järjestön ”tutkimusten” mukaan valtio pakkolunasti tuhansia dunameja palestiinalaisten maata ja luovutti niitä juutalaisten maahanmuuttajien käyttöön.
Juudea, Samarian ja Gazan alueen juutalaisyhteisöjen neuvoston edustaja Amily Amrusi huitaisee Peace Now järjestön ”tutkimukset” sivuun perusteettomina valheina, joilla ei ole mitään katetta. Valtio on luovuttanut siirtolaisten käyttöön vain valtion maata eikä ole vahvistanut rakentamista palestiinalaisten omistamalle maalle, hän kertoo.
35 MAAN EDUSTAJIA kokoontui maanantaina yllättäen Viinissä vaatiakseen, ettei IAEA suostuisi Iranin pyyntöön saada IAEA:n asiantuntija-apua sen kahdeksalle ydintutkimuslaitokselle. Iranin pyyntö koski Arakin ydinlaitoksen reaktiota, jossa Iran haluaisi tuottaa plutoniumia lääketieteellisiin tarkoituksiin.
IAEA on suostumassa Iranin pyyntöön sillä toteamuksella, ettei se vaarantaisi ydinaseen leviämiskieltoa.
Ranskan edustaja Anna Maria Cetto on ottanut johtavan osan aloitteelle Iranin pyynnön hylkäämiseksi, koska hän tulkitsee, että kaikki Iranin kahdeksan ydintutkimusprojektia ovat ristiriidassa YK:n turvallisuusneuvoston julkilausumien kanssa. USA on tarkoituksellisesti antanut Ranskalle johtavan aseman, koska USA tutkii mahdollisuuksia aloittaa suorat neuvottelut Iranin kanssa Lähi Idän alueen rauhoittamiseksi, missä Irakin tilanne on USA:lle kiireisin. Iranin pyyntöä Arakin reaktorissa plutoniumin tuottamiseksi vastustetaan siksi, että kun laitos on valmis ensi vuosikymmenellä, sitä voidaan käyttää plutoniumin tuottamiseksi ydinaseisiin. Siksi 35 maan edustajat vastustavat avun antamisesta Iranin ydinohjelman edistämiseksi. Avun kieltäminen tuskin hidastaisi Arakin ydinlaitoksen valmistumista aikataulun mukaan.
IRAN ON KOKEILLUT ydinpommin laukaisumekanismia, kertovat Iranissa toimivat Israelin salaiset agentit USA:n Valkoiselle Talolle antamassaan raportissa. Asiasta kertoi The New Yorker lehden reportteri Seymor M Hersh maanantaiaamuna julkaisemassaan artikkelissa. Artikkelin mukaan Valkoinen Talo sai raportin, mutta ei ole toimittanut sitä CIA:n käyttöön. Raportissa kerrotaan, että USA:n ja Israelin agentit ovat kuuden kuukauden ajan toimineet Iranissa yhdessä kurdien puolueen kanssa nimeltä Party for Free Life in Kurdistan. Raportin mukaan Israel antaa kurdiryhmälle varusteita ja koulutusapua. Ryhmä tekee ajoittain yllätysiskuja rajan yli Iranin puolelle. Sekä USA että Israel ovat virallisesti kieltäneet osallisuutensa artikkelissa ilmoitettuun toimintaan. USA:n tiedustelun edustaja kertoi Hershille, että raportin ongelmana on sen epämääräisyys, se ei kerro, mikä israelilainen ryhmä on kysymyksessä, eikä myöskään kerrottujen kokeilujen paikkaa ja laatua. USA:n Valkoisen Talon, CIA:n ja Pentagonin välillä on erimielisyyttä siitä, miten pitkällä Iran on ydinohjelmansa toteutuksessa. USA:n yleisimmän kannan mukaan Iran ei ole vielä teknisesti lähellä ydinaseen valmistusta, mutta Israelissa tämä kiistetään.
PRESIDENTTI BUSH sanoo ymmärtävänsä, jos Israel hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan, mutta antaa ymmärtää, ettei USA tule ottamaan siihen osaa.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad puolestaan näyttää seuraavan tarkasti Israelin sisäpoliittista tilannetta. ”Sionistinen hallitus on heikko. Olemme pystyneet vastustamaan vahvempia kuin se on”, hän totesi äskettäin. Hän myös kertoi Iranin haluavan 100 000 sentrifugia, ja ennusti Iranin saavuttavan lähitavoitteensa ensi vuonna, joka alkaa 20.maaliskuuta 2007. Hänen mielestään lännen tulee tehdä myönnytyksiä Iranille eikä toisinpäin. Ahmadinejad kutsui kansoja seuraamaan ”suuren kansan” esimerkkiä sen kehityksessä ja esittäessä islamia ”kauneimpana, täydellisenä ja edistyksellisenä uskontona kaikkialla”.
HAMASIN JA FATAHIN neuvottelut yhteishallituksesta ovat katkenneet, ilmoitti Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Amr maanantaina. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pitivät viimeisen neuvottelunsa maanantaina. Abbasin kerrotaan rynnänneen ulos neuvotteluista kyllästyneenä Haniyehin kiemuroihin ja valheisiin. Abbas uhkaa turvautuvansa nyt radikaaleihin toimiin, joita hän on luvannut kuukaudesta toiseen. Ilmeisesti ensimmäinen askel on Haniyehin hallituksen erottaminen ja uusien vaalien järjestäminen. Abbas myös vaati eri ryhmiä aloittamaan yksipuolisen tulitauon, ettei Israel voisi vedota tekevänsä omia operaatioitaan niiden takia. Abbas lensi vierailulle Saudi Arabiaan saadakseen sen tukea toimilleen. Entinen PA:n pääministeri Ahmed Qurei on vierailulla Syyriassa, jossa hän yritti taivuttaa Khaled Mashaalin suostumaan yhteishallitukseen, ja hänellä oli Abbasin kirje osoitettuna Syyrian presidentti Bashar Assadille.
Hamasin vaatimuslistalla on halu saada päättää ulkomaan lähettiläistä sekä piirikuvernööreistä, joista Fatah on saanut päättää tähän saakka. Hamas haluaa pitää sisä- ja talousministeriöt.
NELJÄ KASSAM-RAKETTIA iski Sderotin kaupunkiin tiistaiaamuna samaan aikaan, kun YK:n ihmisoikeuksien komissaari Louise Arbour oli vierailulla kaupungissa. Yksi Kassam iski teollisuuslaitoksen varastoon, jossa säilytetään palavia aineita ja jonka lähellä on ammoniakki-säiliöitä. 40-vuotia työntekijämies sai vaarallisen haavan päähänsä, toinen työntekijä lievemmin ja neljä hoidettiin shokin vuoksi.
Louise Arbour meni iskun saaneeseen teollisuuslaitokseen kaupunginjohtaja Eli Moyanin kanssa tarkoituksenaan nähdä omin silmin vahinkoja ja kuunnella työntekijöitten reaktioita. Työntekijät vahingoittivat hänen autoaan ja estivät häntä puhumasta syyttäen YK:ta yksipuolisuudesta. Poliisi saattoi YK:n komissaarin Louise Arbourin turvaan työntekijöitten raivolta.
Toinen Kassam-raketti osui asuintaloon tehden pahaa jälkeä, kaksi muuta aukeille paikoille.
MAANANTAINA Kassam-raketti osui asuintaloon tuhoten sen lähellä Eshkol kibbutsin ruokailuhallia, jonne asukkaat olivat kokoontumassa. Maanantaina palestiinalaiset ampuivat kaikkiaan 12 Kassam-rakettia.
IRAN TIUKENTAA saartorengastaan Israelin ympärille. PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar tapasi äskettäin Iranin pääneuvottelijan Ali Larijanin. Zahar kertoi, että Iran on avustanut PA:n hallitusta 120 miljoonalla USD ja on luvannut jatkaa avustuksiaan. Iran toimii avoimesti Hizbullahin tukena Libanonissa antaen sille aseita, talous- ja koulutusapua. Hizbullah on levittänyt vaikutustaan Juudeaan ja Samariaan. Iranin tuella Syyria rakentaa Hizbullahin tapaista terrorijärjestöä, joka tulee toimimaan Golanin ylängöllä.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad kutsui Irakin ja Syyrian presidentit Iraniin neuvottelemaan alueen rauhoittamisesta. Iranin tarkoituksena lienee kaapata aloite USA:lta alueen kehittämisestä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019