MAANANTAI 20.11.06

MAAJOUKKOJA GAZAAN, on IDF:n vastaus palestiinalaisten siviilien aloittamaan tapaan terroristien suojelemiseksi kokoontua tuhottavaksi tarkoitetun talon ympärille ja katolle, kuten tapahtui Beit Lahiyassa. Juutalainen moraalikäsitys ei salli ampua ohjuksia taloon, jossa on lukuisasti ulkopuolisia. Eräät rabbit ovat tosin antaneet juutalaiseen lakiin perustuvan tulkinnan, että sotatilanteissa se on sallittua, ja heidän käsityksensä mukaan Israel on sodassa Gazan palestiinalaisten kanssa.

Lauantai-iltana sadat palestiinalaiset, joukossa naisia ja lapsia ympäröivät PRC:n Kassam-rakettien rakentajan ja asiantuntijan Muhammed Baroudin talon Beit Lahiyassa IDF:n annettua varoituksen ohjusiskusta puoli tuntia ennen iskua. Tämän johdosta IAF peruutti aiotun ohjushyökkäyksensä.

IDF:n upseerit ovat todenneet, ettei varoituksista ennen ohjusiskua luovuta, mutta aikamääriä muutetaan.

Toisaalta IDF ei myöskään aio luovuttaa, vaan jos lentoiskuja ei voida käyttää, armeija tulee turvautumaan maahyökkäyksiin, joka vahingoittaa palestiinalaisia siviilejä paljon enemmän.

PALESTIINALAISET kertovat, että siviilikilpi-taktiikka otettiin käyttöön viikon vaihteessa IAF:n tuhottua Ala Akallanin talon. Akallan johtaa Hamasin ”toimintajoukkoja” Shatin pakolaisleirissä lähellä Gazan kaupunkia.

Heinäkuusta 2006 lähtien IDF on Hamasin edustajan mukaan tuhonnut 58 palestiinalaistaloa ja yli 240 ihmistä on menettänyt kotinsa. Kolmen viimeisen päivän aikana IDF on tuhonnut 8 taloa, kaksi verstasta, kirjaston ja hyväntekeväisyystoimiston, jota johtaa IDF:n teloittaman Abdel Aziz Rantisin leski.

Kotinsa tällä tavalla menettäneistä on tullut uudenlaisia pakolaisia, joilla ei ole paikkaa, minne mennä. UNRWA on pystyttänyt telttoja heille, mutta asukkaat eivät uskalla ottaa heitä asuntoihinsa IDF:n iskujen pelossa. Paine tuntuu myös Hamasin johtamassa hallituksessa, joka ei pysty asuttamaan heitä.

Sekä muslimisaarnaajat että terrorijohtajat Gazassa ovat kehottaneet asukkaita pysyttelemään taloissaan ja kutsumaan naapureita talonsa ympärille saatuaan IDF:n varoituksen ohjusiskusta. PA:n hallituksen edustaja Khaled Abu Hilal ylistää asukkaitten omaksumaa tapaa, jonka kautta hän katsoo palestiinalaisten saavuttaneen voiton IDF:n ylivoimasta.

ISRAELIN HALLITUS käsitteli eilisessä istunnossaan Gazan tilannetta. Ministerit ilmaisivat epätoivonsa tosiasialle, ettei Israelilla ole tapaa, millä lopettaa Kassam-raketti-iskut. Shin Betin johtaja Yuval Diskin kuvasi Mahmoud Abbasin ”kenraaliksi ilman joukkoa”, jolta on turha odottaa ratkaisua raketti-iskujen lopettamiseksi.

Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter aiheutti suuren kohun hallituksessa todettuaan, että IDF pystyy ratkaisemaan Kassam-ongelman, jos se saa avoimen valtakirjan poliittiselta taholta. Aiempi puolustus-ministeri Shaul Mofaz kehotti Dichteriä sanomaan avoimesti, jos hän haluaa Gazan miehittämistä.

IDF:n päällikkö Dan Halutz totesi, että jos heillä olisi suunnitelma, joka lopettaisi Kassam-iskut, he eivät odottaisi lupaa poliitikoilta. IDF näyttää menettäneen perinteisen initiaatiokykynsä.

Varapääministeri Shimon Peres heitti oman kyynisen arvionsa: ”Tähän mennessä tuhansia raketteja on ammuttu ja vain 15 ihmistä on menettänyt henkensä. Hallituksen ministereinä emme ole kaupungin torien rauhattomuuksien herättäjiä. Tehtävämme on antaa toiminnallisia ehdotuksia.” Peres suosittelee talojen kattojen vahvistamista Sderotissa ja toisaalta Kassam-iskujen lopettamista, mutta ilman maaoperaatioita.

HALLITUS haluaa odottaa, miten Abbasin yritykset yhteishallituksen kokoamiseksi edistyvät.

Olmert kritisoi tapaa, millä YK tuomitsi Israelin tykistön harhalaukauksista Beit Haniyassa mainitsematta ollenkaan lausunnossaan Kassam-rakettien ampumista Israeliin, jonka johdosta tykistökeskitys ammuttiin rakettien laukaisupaikkoihin. Suomen YK-edustaja taitaa kulkea kehitys- ja muslimimaitten talutushihnassa laput silmillä ilman omaa harkintaa ja moraalia.

PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz haluaa Red Dawn hälytysjärjestelmän Ashkelonin kaupunkiin. Tämä sähköinen, automaattinen järjestelmä antaa varoituksen lähestyvästä raketista 15-30 sekuntia ennen räjähdystä, mutta se ei kerro raketin iskupaikkaa. Tämän johdosta jokainen hälytys lamauttaisi koko kaupungin alueen, varoittavat asiantuntijat. Toisaalta se vahvistaisi yleisen toteamuksen, ettei Israelilla ole tapaa, millä lopettaa Kassam-rakettien tuli Gazasta Israeliin.

PÄÄMINISTERI Olmert kritisoi monimiljonääri Arkadi Gaydamakin rahoittamaa Eilatin operaatiota, jolla tuhatkunta Sderotin lasta siirrettiin muutamaksi päiväksi Eilatiin hotellimajoitukseen.

”Historiamme aikana tässä maassa, jopa paljon vaikeimpina aikoina, emme ole koskaan ole lähteneet kodeistamme. Ratkaisu voi olla hyvä muutaman päivän, mutta sillä voi olla tuhoisia seurauksia pitkällä tähtäyksellä. Emme halua ottaa ihmisiä pois heidän kodeistaan,” julisti Ehud Olmert. Tällaista lausuntoa lukiessa jää ihmettelemään, onko Olmertin järjenjuoksussa jotain vikaa vai kuvitteleeko hän, että kansalaisilla on niin lyhyt muisti, että he ovat jo unohtaneet tosiasiat: Olmert oli ratkaisevassa asemassa tukiessaan ja ehkä jopa rohkaistessaan Sharonia evakuoimaan Gazan ja Samarian pohjoisosan juutalaiset sekä tuhoamaan Amonan juutalaisyhteisön. Libanonin sota II:n aikana lähes miljoona juutalaista asukasta joutui pakenemaan kodeistaan Hizbullahin rakettitulen alla siksi, ettei IDF valitsemansa väärän taktiikan vuoksi, jonka Olmert hyväksyi, tehnyt juuri mitään rakettien tuhoamiseksi Libanonin eteläosassa.

ISRAELIN KESKUS NUORISON JOHTAJUUDESTA teki mielipidetutkimuksen Gaydamakista. Sen mukaan 14-30-vuotiaitten mielestä Gaydamak on Israelin toiseksi suosituin ei-poliittinen henkilö Israelissa. Hän on lahjoittanut varojaan erikoisesti urheilun hyväksi, ja Libanonin sota II:n aikana hän kustansi telttakyliä sotaa paenneille. Nyt hän avustaa Sderotin lapsia pääsemään edes hetkeksi pakoon sodan kauhuja, joita hallituksen ministerit vähättelevät. Gaydamak tekee tarpeettomasti itselleen vihamiehiä hyökkäilemällä, vaikka kuinka oikeutetustikin, Israelin poliittista johtoa vastaan.

USA:N JA EU:N ollessa valmiit neuvotteluihin Iranin ja Syyrian kanssa, Israelin johtajisto on alkanut aavistella joutuvansa maksumiehen osaan. Sunday Times kertoi Syyrian johtavan Baath-puolueen virkailijan Ayman Abdul Nourin todenneen, että Syyrian vaatimuksissa on ensimmäisenä se, että USA ja EU käyttävät vaikutusvaltaansa taivuttaakseen Israelin luopumaan Golanin ylängöstä. Tätä huomiota tulee New York Timesissa ollut uutinen, jonka mukaan USA:n johtavien puolueitten yhteisen Irakin sotaa tutkivan paneelin toisena puheenjohtajana toimiva James Baker on useita kertoja tavannut Syyrian virkailijoita tiedustellen heidän mielipidettään, miten Syyria voisi toimia yhteistyössä USA:n ja EU:n kanssa. Baker tiedusteli asiaa Syyrian ulkoministeri Walid Moallemilta, jonka kerrotaan vastanneen, että Golan on avain yhteistyöhön.

Jerusalemin viranomaiset vähättelevät näitä lausuntoja, ja otaksuvat, että Syyrian varsinainen huoli koskee Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhaa tutkineen komitean suosituksia kansainvälisen tribunaalin asettamiseksi tutkimaan ja tuomitsemaan murhaan syyllistyneet. Uutislähteitten mukaan Syyrian johto on kauhuissaan tästä mahdollisuudesta. Syyrian johto haluaa, että oikeustoimista luovutaan.

MUUTAMA TUNTI peruutetun ohjusiskun jälkeen Beit Haniyaan IAF ampui ohjuksia autoon sunnuntaina illalla Gazan kaupungissa. Autossa olleet ja muutamat ulkopuoliset, kaikkiaan yhdeksän ihmistä, haavoittui iskussa. Kaksi heistä oli Hamasin Kassam-rakettien rakentamisen johtajia. Yksi haavoittuneista, Rabah Haji 75, kuoli myöhemmin haavoihinsa.

Maanantaiaamuna palestiinalaiset ampuivat viisi rakettia Sderotin kaupunkia kohti, ja kaksi muuta Negevin länsiosaan. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Eilen sunnuntaina iltapäivällä raketti haavoitti 13-vuotiasta poikaa Sderotin kaupungissa.

PUOLUSTUSMINISTERIÖN pääsihteeri kenraalimajuri Gabi Ashkenazi esittää käyttökelpoisen järjestelmän, jolla ammutut raketit pystytään tuhoamaan, suunnittelun ja rakentamisen kiihdyttämistä lisäämällä sen rahoitusta eikä vahvistamalla 8000 talon kattoja. Hän argumentoi, ettei ole oikein jäädä odottelemaan, koska palestiinalaiset ovat saaneet parannettua rakettiensa kantomatkaa ja osumatarkkuutta.

INTIAN JUUTALAISTEN, BNEI MENASHE, ensimmäinen 51 juutalaisen ryhmä saapuu Israeliin huomenna tiistaina. Heidän lisäkseen 167 odottaa matkaansa muutaman päivän sisällä. Heitä asutetaan Ylä-Nasaretin alueelle, joitakin Karmieliin. Intiassa Mizoramin ja Manipurin osavaltioissa asuu vielä 7000 kadonneeseen Menashen heimoon kuuluvaa, jotka odottavat vuoroaan päästä Israeliin, jossa heitä jo asuu 1000 jäsentä.

He ovat säilyttäneet Intiassa joitakin juutalaisia tapoja kahden vuosituhannen ajan, mutta he joutuvat käymään läpi kääntymiskurssin ja kasteen ennen hyväksymistä täysivaltaisiksi juutalaisiksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019