Tiistai 31.10.06

Tiistai 31.10.06

Eilen Israelin valtionvarainministeri Avraham Hirchson esitteli ensi vuoden budjetin knessetille. sen kokonaissumma on 295 miljardia NIS. Budjetti jakautuu seuraavasti: velkojen hoitoon 29,9 %, sosiaaliturva- ja muut maksut 26.7 %. puolustusmenot 18 %, muut ei-puolustusmenot 17.0% ja investoinnit 5%.
Valtion tulot jakautuvat seuraavasti: epäsuora verotus 419%, suora verotus 38,1%, muut tulot 14,5% ja lahjat ulkomailta 5,5%. Alijäämäksi arvioidaan (laskelmat perustuvat 2% kasvu odotukseen) 2,9% bruttokansantuotteesta eli 18.7 miljardia 645 miljardista (bruttokansantuote on valtion sisällä työllä ja pääomalla tuotettu lisä vuoden aikana). Valtion koko velkataakka on 89,2 % bruttokansantuotteesta. Nykyinen hallituksen mantra on ollut, että se on sosiaalisesti valveutunut ja aikoo edistää vähäosaisten asiaa. Tässä budjetissa on lisätty 3,8 miljardia NIS sosiaalimenoihin, mutta koko kakusta se on aika vähän. Kun ottaa huomioon myös verohelpotukset ja viimekesäisen arvonlisäveron alentamisen yhdellä prosentilla, niin tulee mieleen, että tässä ensisijaisesti autetaan itseä ja kavereita – knessetinjäsenten palkka on noin 32 000 NIS kuukaudessa. Turha sota Libanonissa tuli maksamaan arviolta 12 miljardia NIS, josta 3,4 miljardia menee ensi vuoden budjetista.

Lehdissä täällä Israelissa oli tietoja, että Egypti on laittanut 5000 poliisia (turvallisuuspalveluiden miestä) Gaazan rajalle. Alussa se kiellettiin, mutta nyt tihkuu tietoja, että niin todella on tapahtunut 3 päivää sitten. Ilmeisesti syy näiden joukkojen lähettämiseen on amerikkalaisten tekemä tutkimuksen Gaazan salakuljetuksista. Tämän tutkimuksen jälkeen amerikkalaiset halusivat liittää sotilaitaan egyptiläisiin rajavartioihin, mutta Egypti ei halunnut, vaan sen sijaan lähetti lisää joukkoja ja auttoi vähän salakuljetuksen jarruttamista. Israelin armeija aikoo laajentaa ennaltaehkäiseviä toimiaan Gaazassa – vaikkakin nykyään Kassam-raketteja tulee vain pari päivässä ja muutenkin on aika hiljaista, niin pinnan alla on täysi touhu päällä. Israelin pääministeri kehui, että Israelin armeija on tappanut 300 terroristia viimeisen kolmen kuukauden aikana. Israelin eteläisen sotilasläänin komentaja varoittaa, että Hamas on perustamassa oikean divisioonan, jolla tulee olemaan ohjuksia sekä tankkeja että siviilikohteita vastaan.

Knesset hyväksyi eilen Israel Beitenu-puolueen liittymisen hallitukseen. Uusi ministeri Avigdor Lieberman aikoo matkustaa USA:han jo joulukuussa. hänen tittelinsä strategisen suunnittelun ministeri on uusi, eikä ole vielä tiedossa, mitä se pitää sisällään. Voi olla, että työmäärä riippuu paljolti uudesta miniterissä itsestään. Työväenpuolueen urheiluministeri Ofir Pines ilmoitti eilen eroavansa vastalauseena Israel Beitenu:n liittymiselle hallitukseen ja olevansa käytettävissä puolueensa puheenjohtajavaalissa ensi vuonna.

Nasaretilainen kristitty arabi Hossam Haiek on saanut Euroopan yhteisön apurahan kooltaan 1,75 miljoonaa euroa syövän nuuskimis-vehkeen kehittelyyn. Hän työskentelee Haifassa Technionissa (teknillisessä korkeakoulussa). hänen työryhmänsä ensimmäinen tavoite on saada vehje nuuskimaan keuhkosyöpä. Tulevaisuudessa heidän tarkoituksessa on kehittää nanometri (mikroskooppisia) sensoreita, jotka tunnistaisivat eri tyyppiset syövät ja kasvaimet potilaan hengitysilmasta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019