TIISTAI 03.10.06
1. ISRAEL
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abul Gheit kertoi medialle maanantaina, että korpraali Gilad Shalitin kaappaajat hylkäsivät Israelin tarjouksen 900 – 1000 palestiinalaisen vapauttamisesta. Shalit kaapattiin kesäkuun 25. päivänä Kerem Shalomin lähellä olevaan IDF:n tukikohtaan tehdyn kommandoiskun yhteydessä, eikä hänen olinpaikastaan tai terveydentilastaan ole mitään tietoa. Punaisen Ristin edustajaa ei ole päästetty näkemään häntä, kuten ei Hizbullahin kaappaamaa kahta haavoittunutta IDF:n sotilastakaan.
JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II oli presidentti Mubarakin vieraana Kairossa maanantaina. He keskittyivät keskusteluissaan tilanteeseen palestiinalaisten alueilla, joka on kehittymässä entistä vaarallisemmaksi ja voi levittäytyä ainakin sekä Jordaniaan että Egyptiin. Jordanian kansasta 65 % on palestiinalaista syntyperää ja Egyptissä Muslimiveljeskunta on vahvistunut entisestään.
MUBARAK ESITTI huolestuneisuutensa ja osanottonsa 12 palestiinalaisen kuolemasta ja yli sadan haavoittumisesta Fatahin ja Hamasin välisissä tulitaisteluissa alkuviikon aikana. Toinen Mubarakin tarjoaman ”iftarin”, Ramadanin paastopäivän jälkeisen illallisen, aikana käsitelty aihe oli USA:n pyrkimys haalia Iranin vastainen maltillisten arabimaitten muodostama ryhmittymä, johon kuuluisivat Saudi Arabia, Oman, Qatar, Yhdistynyt Emiirikunta, Jordania ja Egypti. USA:n toiveena on, että nämä maat pystyisivät painostamaan Hamasia hyväksymään Abbasin yhteishallituksen muodostamisen sekä taivuttamaan Syyrian irtautumaan Iranin tiukentuvasta otteesta.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lentää sitä varten Lähi Itään tänään. Hänellä on ensin neuvottelu noitten maltillisina pidettyjen arabimaitten ulkoministerien kanssa, jonka jälkeen hän keskustelee presidentti Mubarakin kanssa ennen matkaansa Israeliin ja Ramallahiin. Israelista Rice matkustaa Saudi Arabiaan ja ehkä Persianlahden ystävälisiin maihin. Hän suunnittelee kokousta myös EU:n johdon kanssa.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi äskettäin median edustajille, että Madridin kokouksen jälkeen annettiin kaksi vuotta aikaa rauhanneuvotteluille Israelin ja Syyrian välille. Jos neuvotteluja jatketaan siitä, mihin ne silloin keskeytyivät, Assadin mukaan tarvitaan kuusi kuukautta rauhansopimuksen solmimiseksi.
Israelin johto ei ole vielä ottanut kantaa tähän Assadin viimeiseen tarjouksen, mutta pääministeri Ehud Olmert totesi muutama päivä sitten, ettei aika ole sopiva neuvotteluille Syyrian kanssa. Israel odottaa Syyrialta konkreettisia toimia, kuten terrorijärjestöjen toimistojen sulkeminen Damaskoksessa ja terrorijohtajien karkottaminen maasta, sekä Hizbullahin aseistamisen ja sen jäsenten kouluttamisen lopettaminen. Ilman näitä toimia Israelin on vaikea uskoa Syyrian johdon vilpittömyyteen.
Syyria ilmoittaa siirtävänsä joukkojaan Irakin rajalta Libanonin rajalle valvomaan liikennettä Libanoniin, mutta USA on esittänyt huolensa rajan aukenemisesta Irakiin, jonne virtaa aseita ja terroristeja Syyriasta.
2. INTIAN JUUTALAISIA
Intiassa Mizoramin ja Manipurin osavaltioissa uskotaan asuvan kaikkiaan 7000 juutalaisen Menashe-heimon jälkeläistä, jotka Assyria karkotti asuinsijoiltaan 27 sukupolvea sitten, ja jotka joutuivat etsimään itselleen uusia asuinpaikkoja. Perimätiedon mukaan he samosivat itään ensin Kiinaan, josta he joutuivat siirtymään Intian pohjoisosaan lähelle Myanmaria. Vaikka useimmat heistä kääntyivät kristinuskoon 20. vuosisadan alkaessa, he ovat säilyttäneet useita juutalaisia tapoja, kuten sapatin vietto ja rituaalisen puhtauden vaatimia tapoja (kashrut). He ympärileikkasivat poikalapset 8 päivän ikäisinä ja pitivät huolta perheen puhtaussäännöistä. Nyt 218 yhteisön Intiassa juutalaisen uskon vaatiman kääntymisen suorittanutta jäsentä on saanut luvan muuttaa Israeliin ryhmänä.
Aiemmin Intian juutalaiset tulivat Israeliin yksityishenkilöinä turistien tapaan ja suorittivat kääntymisen täällä. Tämä johtui siitä, ettei Intian hallitus katsonut suopeasti suurien kansanjoukkojen muuttoon maasta.
Intiasta muuttaneita juutalaisia on Israelissa tuhatkunta. Heitä asui Gazan alueella, josta he joutuivat muuttamaan pois; valtaosa asuu Juudean ja Samarian alueilla. Heidän muuttoaan avustaa miljoonalla USD Kristittyjen ja juutalaisten kansainvälinen ystävyysjärjestö, joka on kerännyt kymmeniä miljoonia USD Israelin kristityiltä tukijoilta.
ISRAELISSA keskustellaan hallituksen päätöksestä rajoittaa Etiopian juutalaisten muuttoa maahan. Heitäkin on vielä useita tuhansia kurjissa oloissa Addis Abeban lähelle pystytetyissä kokoamisleireissä. Hallitus esittää, että näiden ns. Falash Mura-juutalaisten vuotuista muuttajien määrää pudotettaisiin kolmesta sadasta sataan viiteen kymmeneen, mikä on aiheuttanut syvää paheksuntaa USA:n juutalaisten keskuudessa, jotka ovat koonneet satoja miljoonia heidän muuttoaan varten.
3. PALESTIINA
PALESTIINASSA Fatahin ja Hamasin väliset erimielisyydet ja valtataistelut ovat kehittyneet rajuiksi väkivaltaisuuksiksi, joissa tähän aamuun mennessä ainakin 12 palestiinalaista on saanut surmansa ja toista sataa haavoittunut. Luvut vaihtelevat eri uutislähteissä. Hamasin edustajat syyttävät Abbasia, että hän yrittää kaapata vallan Hamasin johtamalta hallitukselta. Mellakat alkoivat sillä, että sadat PA:n poliisit, jotka kuuluvat pääosin Abbasin johtamaan Fatahiin, tulvivat sunnuntaina Gazan kaduille vaatien palkkojensa maksamista, joita heille oli maksettu viimeksi helmikuussa. Hamasin johtajat epäilevät, että Abbas määräsi heidät kaduille Hamasin painostamiseksi. Pääministeri Ismail Haniyeh määräsi omat koulutetut ”nopean toiminnan joukkonsa”, joita on muutamia tuhansia, kaduille pitämään järjestystä. Tästä taistelut alkoivat. Niitä käytiin ensin vain Gazan alueella, mutta levisivät sieltä Jerikoon, Nablusiin ja Ramallahiin, jossa Fatahin kannattajat sytyttivät tuleen Hamasin omistamia instituutioita ja pääministerin Ramallahin kanslian. Vastauksena tähän Haniyeh sulki kaikki hallituksen virastot. Sisällissodan uhka on lähempänä kuin koskaan.
USA haluaa vahvistaa Abbasin asemaa radikaalien kustannuksella, ja tässä hän tarvitsee arabimaitten tukea. Toiseksi USA haluaa vahvistaa Libanonin maltillista pääministeri Sinioran johtamaa hallitusta.
4. UUTISOTSIKOITA
HIZBULLAH uhkaa uusilla iskuilla, jos IDF ei vedä joukkojaan Ghajarin kylästä, joka on puoliksi Libanonin ja puoliksi Israelin alueella. Olmert ei halua poistaa joukkoja sieltä, ennen kuin on saatu sopimus aikaan, kenelle se luovutetaan. Israelin mukaan kylä ja Shebaan Farmi kuuluvat Syyrialle, Hizbullah väittää niiden kuuluvan Libanonille ja uhkaa väkivallalla, jos IDF ei poistu kylästä ja Sheban Farmilta.
AL-AKSAN MARTTYYRIEN Prikaatin edustajat uhkasivat al-Aksassa, että he tulevat teloittamaan Hamasin johtajistoa, joka vastustaa yhteishallituksen muodostamista. Teloitettavien listalla ovat ainakin Khaled Mashaal, PA:n sisäministeri Saeed Seyam sekä ulkoministeri Youssef al-Zakar. Hamasin edustaja Mushir al-Mazri puolestaan sanoo, että uhkaukset ovat öljyn valuttamista tuleen.
ISRAELIN ILMAVOIMAT IAF tuhosi maanantaina metalliverstaan Gazan eteläosassa. IDF:n tiedustelun mukaan valmistettiin aseita. Kaksi palestiinalaista haavoittui iskussa.
JOM KIPPURIN aikana jouduttiin 1783 ihmistä kiidättämään sairaalaan. Suuren Sovintopäivän aattona liikenteen tuli pysähtyä heti puolen päivän jälkeen, mikä näkyikin välittömänä liikenteen hiljenemisenä ja lähes täydellisenä pysähtymisenä kello 17.00 jälkeen. Aattopäivänä sattui 22 liikenneonnettomuutta. Osa ihmisistä pyörtyi kesken paaston tai aikoi tuntea hengenahdistusta tai huimausta; 98 naista alkoi synnyttää kesken kaiken; suurin osa loukkaantuneista oli lapsia, jotka seikkailivat autottomilla kaduilla ja teillä pyörillään ja rullalaudoillaan. Joissakin kaupunginosissa ambulansseja kivitettiin. Poliisi oli hälytysvalmiudessa, mutta 17 varmasta terrorivaroituksesta huolimatta yhtään hyökkäystä ei tehty, paitsi Samarian alueilla, joissa sotilaita tulitettiin ja kivitettiin ja heitettiin jokunen pommi, mutta ilman henkilövahinkoja. Myös muutamia pidätyksiä tehtiin Juudean ja Samarian alueilla.
Jom Kippurin paasto vaikeutuu vuosi vuodelta. Olisi kai aika siirtyä erioikeutta nauttivien joukkoon.
SUNNUNTAINA Israelin arabi Baka al-Gharbiyasta meni vihreän linjan itäpuolelle Nazlat Isan luona, joka kuuluu PA:n hallintoalueeseen, mutta IDF valvoo sen turvallisuutta. Hänet kaapattiin ja pahoinpideltiin, mutta PA:n punainen kuunsirppi palautti hänet Israelin puolelle. Häntä oli puukotettu useaan kertaan, eikä hän suostunut kertomaan poliisille mitään. Kysymys oli luultavasti rikollisten keskeisistä riidoista.
PEACE NOW järjestön pääsihteeri Yariv Oppenheimer väittää, että Olmertin hallitus on kaikkein epäonnistunein, sillä sen aikana setlementtejä on laajennettu, vain yksi epävirallinen asutusyhteisö on poistettu ja jäljellä on 101. Tämä Rauha Nyt järjestö on yksi niitä ”yleishyödyllisiä” yhteisöjä, jotka esittävät jatkuvasti raflaavia syytöksiä nimenomaan juutalaisten asutuskeskuksia vastaan Juudeassa ja Samariassa, ei koskaan palestiinalaisten laittomuuksista, ja media antaa sille palstatilaa lähes rajattomasti. Hallituksen politiikan mukaan Yeshassa olevat juutalaisyhteisöt saavat rakentaa luonnollisen tarpeen vaatimia tiloja, kuten tapahtuu. Virallisesti ensimmäisen vuosineljänneksen aikana annettiin lupa 413 asuntoyksikön rakentamiseksi. ”Laittomia” laajennuksia ei ole tiettävästi tapahtunut. Ilman lupaa rakennetut rakennukset ovat laittomia, oli niitten rakentajina juutalaiset tai arabit. Tätä Peace Now ei ole tiedostanut.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021