TORSTAI 28.09.06
1. ISRAEL
Kun Ariel Sharon tarjosi Israelille Gazan alueen tyhjentämistä juutalaisista ja luovuttamista palestiinalaisille runsas vuosi sitten, hän maalaili ruusuisia kuvia, miten palestiinalaiset pääsevät jatkamaan israelilaisten aloittamia kukoistavia kasvitarhoja ja –huoneita sekä teollisuusyrityksiä, antaen työtä ja toimeen tulon lukemattomille palestiinalaisille, ja miten väkivalta sieltä Israelin puolelle loppuisi. Kuvitelmiin kuului, että PA tulee itse kymmenien tuhansien turvallisuusmiestensä avulla valvomaan alueella lain ja järjestyksen toteutumista. Philadelphia-käytävän valvonta Gazan ja Egyptin rajalla uskottiin egyptiläisille rajavartijoille yhdessä PA:n turvallisuusmiesten kanssa. Rafahin raja-asemaa, jonka kautta virallinen liikenne Gazasta Egyptiin kulkee, tulisivat tarkkailemaan Gazan puolella eurooppalaiset tullimiehet, jotka tutkivat rajan yli kulkevaa tavara- ja henkilöliikennettä ja välittävät tiedot välittömästi Israelin Kfar Shalomissa oleville tullimiehille, jotka voivat antaa suostumuksensa tai kieltonsa ennen päätöksiä Rafahin terminaalissa. Näin sovittiin USA:n ulkoministeri Ricen avustamana ja painostamana, ja tämän sopimuksen perusteella Israel veti kaikki valvojansa ja sotilaansa pois Philadelphia-käytävältä, koska egyptiläiset lupasivat estää salakuljetuksen rajan yli tai sen ali. Sopimuksesta sanottiin heti tuoreeltaan, että se oli täynnä reikiä.
KÄYTÄNNÖSSÄ mitkään näistä suunnitelmista ja toiveista eivät toteutuneet. Israelilaisten farmarien ja yritys-johtajien poistuessa kasvitarhoistaan ja –huoneistaan sekä liikeyrityksistään palestiinalaiset ryntäsivät traktoreineen, lava- ja kuorma-autoineen ja säkkeineen ja varastivat kaiken irtaimen tai millä he katsoivat olevan jotain myyntiarvoa, aina vesi- ja sähköjohtoja myöten. PA:n turvallisuusmiehet, jos eivät itse osallistuneet rosvouksiin, katselivat sivusta, miten alueen mahtavat perheet ja PA:n johtavat virkamiehet aitasivat itselleen maa-alueita tulevaa käyttöä varten. Gazan alueen terrorijärjestöt aktivoituivat, ne perustivat koulutuskeskuksia tyhjentyneille alueille ja aloittivat laajan ase- ja rakettiaseitten valmistuksen. Pienissä nyrkkipajoissa valmistetaan Kassam-raketteja, kranaatteja, ja niitä kehitellään entistä tehokkaimmiksi.
Koska Rafahin terminaali on täytynyt sulkea toistuvasti terroriuhan vuoksi, terroristit räjäyttivät suuria aukkoja IDF:n rakentamaan betonimuuriin Egyptin rajalla, jonka kautta tuhannet ihmiset virtasivat edestakaisin kuten myös kuorma-autoittain tavaroita, niiden joukossa aseita, räjähteitä, ohjuksia ja raketteja sekä terroristeja.
Salakuljetuksen uskottiin myös loppuvat Egyptin 750 rajavalvojan valvoessa omaa puoltaan rajasta. Käytännössä salakuljetustunnelien kaivaminen on jatkunut esteettä, jopa kiihtyen.
ISRAELIN SHIN BETIN päällikkö Yuval Diskin antoi hallitukselle eilen seuraavia lukuja: Elokuusta 2005, jolloin IDF lähti Gazasta, elokuuhun 2006 palestiinalaiset ovat salakuljettaneet 15 tonnia korkealaatuisia räjähdysaineita Egyptistä Gazan alueella. Nämä räjähdysaineet ovat oleellisesti lisänneet rakettien ja pommien tehoa. Hän lisäsi, että vaikka salakuljetusta tapahtui ennen elokuuta 2005, se ei ollut lähelläkään näitä lukuja. Diskinin antamiin lukuihin eivät sisälly automaattikiväärit ja muut aseet, joita salakuljetetaan tuhansittain, eivätkä olalta laukaistavat ohjukset sekä valuutan salakuljetus. Diskin kertoi, että egyptiläiset tietävät, ketkä salakuljetusta harjoittavat, mutta eivät tee mitään.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ sai hallitukselta tehtäväksi tutkia mahdollisuutta, että Israel joutuu miehittämään uudelleen koko Gazan alueen, jos tilanteeseen ei saada muutoksia. IDF on tehnyt korpraali Gilad Shalitin kaappauksen jälkeen toistuvia operaatioita Gazan alueelle, mutta ne eivät ole estäneet Kassam-rakettien ampumista, joitten kantomatkaa ja tehokkuutta parannellaan kaiken aikaa. Palestiinalaisilla on myös Katjusha-tyyppisiä Grad-raketteja, joita auton lavalle asennetulta alustalta voidaan ampua sarjoittain. Niiden kantomatka ulottaa Sderotin kaupungin lisäksi myös Ashkeloniin.
SOTILASTUOMIOISTUIN teki äskettäin päätöksen pitää 34 PA:n lainlaatijaa ja ministeriä edelleen pidätettyinä, kunnes heidän asiansa on käsitelty oikeudessa. Eilen tuomioistuin teki uuden päätöksen, jonka mukaan PA:n apulaispääministeri Nasser al-Shaer on vapautettava. Hänet pidätettiin elokuun 19. päivänä eikä häntä ole syytetty. Shaer vapautettiin eilen ja hän palasi kotiinsa Nablusiin. IDF pidätti PA:n lainlaatijoita ja ministereitä terrorijärjestöön kuuluvina tai yhteydestä sellaiseen Gilad Shalitin joutuessa PRC:n kaappaamaksi kesäkuun 25.päivänä 2006. Pidätettyinä oli alussa 30 lainlaatijaa ja neljä ministeriä, jotka odottavat asiansa käsittelyä oikeudessa lokakuun 13. päivänä. 21 heistä oli tarkoitus päästää kotiarestiin takuita vastaan, mutta oikeus purki päätöksensä IDF:n protestin vuoksi.
IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ B´tselem syyttää keskiviikkona julkaisemassaan raportissa Israelia sotarikoksesta pommittaessaan Gazan voima-asemaa kolme kuukautta sitten. Raportissa vedotaan Geneven sopimuksen artikkeliin 52 sekä kansainvälisen oikeuden Rooman tulkintaan vuodelta 2002. IAF pommitti Palestiinan sähkövoimayhtiön (PEC) voima-asemaa kesäkuun 28. ja heinäkuun 07. välisenä aikana vastineena Gilad Shalitin kaappaamiseen kesäkuun 25. päivänä. Pommitus tuhosi voima-aseman kuusi turbiinia, jotka antoivat 100 megawattia 220 megawatin sähköntarpeesta. Tuhoja, joiden Gazan sähkönjakeluyhtiö (GEDCO) arvioi olevan 792 000 USD, ei ole korjattu, vaikka Egypti tarjosi muuntajia, joiden teho 30-40 % pienempi kuin alkuperäisten. GEDCO on joutunut ostamaan sähkö Israelin sähköyhtiöltä (IEC) kuudesta kahdeksaan tunnin ajaksi ja sitten suunnatakseen sen muualle.
IDF:n edustaja sanoo tutkivansa raporttia.
IDF:N POHJOISEN ALUEEN komentajaksi nimitettiin kenraalimajuri Gadi Eisenkott. Hän korvaa eroavan komentajan Udi Adamin, joka sai päällensä syytökset kurjasti päättyneestä Libanonin sodasta.
Eisenkott, 46 vuotta, palveli Golanin Prikaatissa ja toimi Ehud Barakin sotilaallisena neuvonantajana. Hän toimi Juudean ja Samarian divisioonan komentaja. Hänellä on BA historiassa Tel Avivin yliopistosta, ja osallistui USA:n armeijan- ja turvallisuuskursseihin. Eisenkottin tehtäviin kuuluu organisoida uudelleen pohjoisen alueen puolustus sekä joukkojen vetäminen pois Libanonista.
VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstraus esittää esiraportissaan kirpeää arvostelua pääministereille siitä, että he ovat jättäneet huomiotta Kansallisen turvallisuusneuvoston (NSC), joka perustettiin hallituksen tueksi valtion turvallisuutta ja puolustusta koskevissa kysymyksissä. Tarkastukset aloitettiin jo elokuussa 2005, ja ne tulevat nyt erittäin otolliseen aikaan, kun maan turvallisuuden laiminlyönnit perättäisten hallitusten toimesta ovat nousseet yleiseen tietoisuuteen. Lindenstraus valittaa, että pääministerit mielellään kuuntelevat heille läheisten neuvonantajiensa ohjeita ja tulkintoja, jotka usein perustuvat riittämättömään asian tuntemiseen ja tutkimiseen. Tämä on johtanut siihen, että hallituksen päätökset ovat käsillä olevien asioitten käsittelyä, mutta niistä puuttuu suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys.
Juuri eronnut edellinen NSC:n johtaja Giora Eiland kutsui hallituksen istuntoja hupi-istunnoiksi, sillä hallituksen päätökset ovat enemmän kriisinhallintaa kuin suunnitelmallista päätöksentekoa, hän valittaa.
2. UUTISOTSIKOITA
ISRAELIN TURISMIMINISTERI Isaac Herzog virittelee kampanjoita, joilla Israelin palestiinalaisten jatkuvan väkivallan ja Libanonin sodan aiheuttamat kolhut turistien määrissä pystyttäisiin korjaamaan. Libanonin sota teki pahan repeämän turismiin, vaikka juuri alkaneet pyhäajat (High Holy Days) osaltaan korjaavat asioita.
Ennen sotaa maahan odotettiin 2.7 miljoonaa turistia, nyt toivottu luku on pienentynyt 40 %. Israel ei ole suinkaan ainoa maa maailmassa, joka on kärsinyt nousseesta väkivallasta ja terrorismista. Egypti, Turkki, Thaimaa ja USA mainitaan kamppailevan samoissa ongelmissa. Israelissa turismin tuotto on n. 5 % bruttokansantuotteesta. Herzog kokee joitain sisäisiä kamppailuja joutuessaan vetoamaan kristittyihin järjestöihin ja vaikuttajahenkilöihin, kuten esim. TV-evankelista Pat Robertsoniin, joitten eskatologinen sanoma saa jotkut oikeaoppiset juutalaiset kiemurtelemaan vaivautuneina. He kuitenkin ovat huomioineet, etteivät kaikki kristityt tule Israeliin siksi, että Raamatun mukaan juutalaisilla ja Israelin maalla on erikoisasema Jumalan suunnitelmassa, vaan osa kristityistä on hyvinkin kriittinen ja arvosteleva Israelin ihmisoikeuskäsityksiä kohtaan. Näiden kalastelemiseksi Israelin turismiministeriö näkee tarpeelliseksi antaa mahdollisimman totuudellista ja oikeaa tietoa tapahtumista ja niitten taustoista: Miksi ja miten. Tämä projekti on herkkä ja arkaluoteinenkin, koska siinä joutuu oikomaan paikallisen uutisoinnin välittämää kuvaa tapahtumista, mikä ei aina ole puolueeton, vaan eri syistä johtuen väritetty.
EPÄTAVALLISEN SUURI HOPEAPITOISUUS ensimmäisen vuosisadan eKr. ja 70 jKr. välisenä aikana tehdyissä keramiikkaesineissä todistavat Bar-Ilan yliopiston arkeologian tutkijain mielestä, että varallisuus oli tuona aikana israelilaisten keskuudessa korkeampi kuin muina aikoina. He perustavat huomionsa Jerusalemin Vanhakaupungissa tehtyihin muinaislöytöihin. Löydöt, 1200 keramiikkaesinettä 38 eri paikassa roomalaiselta ajalta, on tutkittu Bar-Ilan yliopiston Ramat Ganin laboratorioissa ulkomaisten asiantuntijain avustamina. Niiden mukaan hopeamäärä, yli 5.5 osaa miljoonasta, on Jerusalemin alueelta tuolta ajalta löydetyssä keramiikassa suurempi kuin muissa paikoissa löydetyssä keramiikassa, tai Jerusalemissa muina aikoina valmistetuissa. Tutkijat tekevät tästä johtopäätöksen, että varallisuus oli Jerusalemissa tuona aikana korkeampi kuin muualla maassa. Olihan se juutalaisuuden keskus Temppelipalveluksineen.
Plinius vanhempi, joka eli niihin aikoihin, kutsuu Jerusalemia ehdottomasti idän kuuluisimmaksi kaupungiksi. (JPost 28.09.06)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019