TORSTAI 07.09.06
1. ISRAEL
Israel poistaa Libanonin ilma- ja merisaartonsa tänään klo 18.00 saatuaan varmistuksen Ranskalta ja Saksalta, että nämä maat tulevat ottamaan Libanonin meri- ja ilmateiden valvonnan. Saarron purkamista on edeltänyt voimakas ulkomainen painostus, joista painavin tuli USA:lta, jonka intressien mukaista on saada Libanonin kriisi laukeamaan mahdollisimman pian. Israelin saamien tietojen mukaan saksalaiset asian-tuntijat saapuvat tänään Beirutiin valvoakseen lentokentälle saapuvien tavaroiden tarkastusta. Israelin huolena on ollut, että Hizbullah saa aseita menettämisensä korvaukseksi. Saksan merivoimat valvovat Libanonin meriliikennettä, mutta ne saapunevat vasta parin viikon kuluessa. Sinä aikana Italian, Ranskan, Englannin ja Kreikan merivoimat valvovat Libanonin meriliikennettä.
TOINEN ISRAELIA HUOLETTAVA ONGELMA on 330 km:n pituinen Syyrian ja Libanonin vastainen raja. Israelin viranomaiset ilmoittavat, että se on pidättänyt itselleen oikeuden valvoa rajaliikennettä ja estää aseiden salakuljetukset. Tämä voi aiheuttaa välikohtauksia Syyrian kanssa.
Rajan yli on yhdeksän ylityspaikkaa, joitten kautta raskaita aseita kuten pitkän matkan raketteja voidaan kuljettaa Libanoniin, ja niihin Israel haluaa valvonnan. Vuoristossa sijaitsevat ylityspaikat eivät siihen sovellu.
IDF olisi halunnut jatkaa Libanonin saartoa, jonka puitteissa se olisi pystynyt lennättämään ohjaajattomia pienkoneita (drones) tiedustelutehtävissä Libanonin ylle.
LIBANONIN ULKOMINISTERI Fawzi Sallough esitti Kairon ulkoministereiden kokouksessa varoituksen Israelille, että jos Israel ei poista maan saartoa 48 tunnin sisällä, Libanon tulee murtamaan sen voimatoimin.
Tämä lausunto herätti hilpeyttä Ynetin yleisökirjoituksissa, joissa ilkamoitiin: Kylläpä IDF on nyt peloissaan, ja Missähän ne Libanonin pelotusvoimat piileskelivat sodan aikana.
Matkustajalentoliikenteen saarto alkoi jo rakoilla eilen ja liikenne saavuttanee pian normaalitason.
ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMAT (IDF) on aloittanut oman sisäisen tutkimuksensa Libanonin sodasta.
Korkea yleisesikuntaupseeri paljasti JPostin kolumnisti Yaakov Katzille, että IDF epäonnistui Katjusha-rakettitulen estämisessä ja reservien kouluttamisessa. Hän totesi, että IDF tutkii parhaillaan sodan opetuksia ja kokemuksia pataljoonatasolle saakka. Tutkimusten tulokset valmistuvat joulukuussa, jolloin ne luovutetaan IDF:n yleisesikunnalle. Niiden perusteella laaditaan IDF:n työohjelma vuodelle 2007. Tutkimustiimiin kuuluu myös entisiä kenraaleita sekä reserviläisiä.
RESERVINKENRAALIMAJURI Yoram Yair, joka tiistaina vaati IDF:n päällikköä Dan Halutzia ottamaan vastuun IDF:n ongelmista ja eroamaan, sekä reservinkenraalimajuri Moshe Ivri on kutsuttu tutkimustiimiin.
Yleisin syytös armeijan johtoa vastaan on se, ettei se huolehtinut reservin kouluttamisesta. Libanonin sodassa ilmeni vakavia puutteita, palvelukseen kutsutut reserviläiset eivät tunteneet aseita, joita heille annettiin eivätkä panssarijääkärit tienneet panssariensa hienouksia ja ajo-ominaisuuksia. Nämä kaikki yhdessä epäselvien ja ristiriitaisten käskyjen ohella aiheuttivat tarpeettomia sotilasuhreja.
VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergey Lavrovin vierailua varjostavat Hizbullahin terroristien venäläiset aseet, joitten kautta Libanonin sodassa 118 kaatuneesta israelilaisesta sotilaasta monet saivat surmansa. Venäjä on toistuvasti kieltänyt myyneensä pitkälle kehitettyjä aseita Hizbullahille, joka sen mukaan on saanut ne joltain välittäjältä, mutta ei välttämättä Iranilta tai Syyrialta.
Lavrot tapaa tänään torstaina pääministeri Olmertin, huomenna ulkoministeri Livnin ja perjantaina Ramallahissa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin. Asejupakka on jo aiheuttanut ongelmia maitten suhteisiin. Venäjä peruutti osanottonsa Tel Avivissa teollisuusnäyttelyssä tällä viikolla. Venäjä selittää syyksi sen, ettei näyttelyyn ilmoittautunut tarpeeksi osanottajia Venäjältä.
HETI SODAN JÄLKEEN Israel lähetti Israelin UM:n apulaisjohtajan Mark Soferin johtaman valtuuskunnan Moskovaan esittämään Israelin huolen aseista valittaen, että Venäjän Syyrialle myymät Fagot ja Kornet pt-ohjukset olivat joutuneet Hizbullahin käsiin. Nämä panssarintorjunta-ohjukset ovat maailman huippua ja aiheuttivat useita tankkien ja sotilaitten menetyksiä Israelille. Shimon Peres sanoo nähneensä aseet ja niissä olevien merkintöjen perusteella aseiden alkuperä voidaan todeta. Useita tällaisia ohjuksia joutui IDF:n sotasaaliiksi Libanonissa vallatuista bunkkereista.
VENÄJÄ EI LÄHETÄ sotilaitaan Libanoniin, mutta se lähettää lukuisia insinöörejä jälleenrakennustöihin, mistä jotkut israelilaiset ovat huolissaan, koska heillä voi olla muitakin tehtäviä.
IRANIN YDINOHJELMA on tietenkin keskusteluissa esillä. Venäjä ja Kiina vastustavat sanktioita Irania vastaan. Niitten tilalla ne suosittavat pehmeämpiä painostuskeinoja, kuten taloudellisia rangaistuksia, ilmaliikenteen rajoituksia tai diplomaattisuhteiden katkaisemista. Tämähän sopii mainiosti Iranin ohjelmaan. Tämän varjolla se voisi saada pari vuotta lisäaikaa, jonka kuluessa se ehtii viimeistellä ydinaseensa.
HALLITUSKRIISI näyttää ohittaneen akuutin vaiheen. Talousministeri Avraham Hirchson on suostunut keskustelemaan hallituskumppanien kanssa budjetin sisällöstä, mikä pelastaa hallituksen välittömältä kaatumiselta. Levottomuus muhii ennen kaikkea Labourin sisällä, mikä voi leimahtaa ilmiliekkiin. Sen varsinainen aiheuttaja ei ole 2007 budjetti vaan puolueen puheenjohtajuus.
PRESIDENTTI MOSHE KATSAVIN ongelmat vain syvenevät. Hän oli eilen poliisin jatkokuulusteluissa ja niitä jatketaan ties kuinka kauan, sillä kaksi uutta naista on ilmoittautunut poliisille syyttäen tulleensa Katsavin erikoishuomion kohteiksi ellei peräti raiskaamiksi. Katsav on systemaattisesti kieltänyt syyllisyytensä. Lisäksi Katsavin asianajaja ilmoittaa, että ainakin yksi ilmiantajista on Katsavin poliittisen vihollisen läheinen ystävä. Uudet tapaukset olisivat tapahtuneet ennen Katsavin presidenttikautta.
2. LIBANON
Libanonista näyttää kehittyvän maailman ”darling”, lempilapsi palestiinalaisten tilalle, jotka ovat nyt ajautuneet pahasti sivuraiteelle möhlittyään omat sisäiset asiansa. Mahmoud Abbas tosin kiertelee ympäri maailmaa pyrkien näyttämään diplomaattiselta valtiomieheltä, mihin hänellä ei ole edellytyksiä.
LIBANON on kokonaan toista maata. Sitä pidettiin Lähi Idän Sveitsinä ennen 1970-lukua, jolloin Jasser Arafat tuhansine gangstereineen vaelsi Jordaniasta Libanoniin aloittaen maassa sisäisen kaaoksen ja sisällissodan, jossa sai surmansa yli 100 000 ihmistä lukemattomien vammautuneitten ja raiskattujen libanonilaisnaisten lisäksi. Arafatin poistuessa gangstereineen kuvioista niiden tilalle tuli Iranin mallin mukaan rakennettu Hizbullah, joka 1980-luvulta lähtien on kärsivällisesti ja järjestelmällisesti pureutunut maahan perustaen sen eteläosaan oman Hizbullah-maan omine armeijoineen ja sosiaalis-taloudellisine laitoksineen. Israel vapautti Libanonin kahdesti, ensin Arafatista ja viimeksi Hizbullahista, joka Iranin ja Syyrian tuella oli kaappaamassa vallan koko maassa.
Tulevaisuus näyttää, osaavatko libanonilaiset käyttää sille tarjottua tilaisuutta hyväkseen.
ULKOVALTOJEN KIINNOSTUS Libanonin nostamiseen suosta, jossa se on rämpinyt vuosikymmenet, ei ole pelkkää hyväntahtoisuutta. Iranin vaikutus Hizbullahin kautta on osa shia-muslimien valtapyrkimyksiä, joita sunni-suuntaa edustavat arabimaat pyrkivät estämään. Tämän vuoksi valtavia petro-dollarimääriä valutetaan nyt Libanonin kassaholveihin. Saudi Arabia ja muut arabimaat ovat luvanneet 3.6 miljardia USD avustuksia. Tarkoituksena ei ole jälleenrakentaa vain tuhoutunet sillat ja tiet, vaan vahvistaa Libanonin taloutta Iranin vaikutuksen vähentämiseksi.
LÄNSIMAISET ANALYSOIJAT, kuten Middle East Digest, laskevat Libanonin taloudellisten menetysten nousevan 9-16 miljardin USD välille. Talouden menetykset koskevat turismia, vientiä ja kauppasuhteita maan 22 miljardin USD vuotuisessa taloudessa. Taantuma tälle vuodelle voi olla jopa - 6.2 %.
MUTTA APUA ON TULOSSA. Viime viikolla Tukholman kokouksessa Persianlahden maat, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka lupasivat 940 miljoonaa USD, johon Qatar antoi 300 miljoonaa, USA 230 miljoonaa ja EU 54 miljoonaa USD. Saudi Arabia lupaa 500 miljoonaa, Kuwait 300 miljoonaa sen 1.2 miljardin USD lisäksi, mitä nämä kaksi maata tallentavat Libanonin keskuspankkiin maan talouden vahvistamiseksi.
Näiden lisäksi tulevat lukuisat yksityislahjoitukset. Puhtaan rakennustyön lisäksi maassa on suoritettava runsaasti puhdistustöitä lukuisten miinojen ja räjähtämättömien pommien raivaamiseksi.
HIZBULLAH ostelee samaan aikaan Libanonin kansalaisten sieluja jakamalla 12 000 USD perhettä kohti, jotka pystyvät osoittamaan menetyksiä sodasta. Tuskin tämäkään avustus on hyväntekeväisyyttä.
3. IRAN
IRAN JATKAA 19.08. aloittamaansa sotaharjoitusta the Blow of Zolfaghar (Alin miekan isku). Sen yhteydessä se on kokeillut ja samalla esitellyt maailmalle uusia kehittämiään aseita ja asejärjestelmiä.
Viimeinen uutuus on omatekoinen hävittäjäkone Saegheh (salama), joka perustuu USA:n koneeseen F-18, mutta jonka Iran sanoo olevan voimakkaampi. Kone pystyy ampumaan ohjuksia ja pudottamaan laser-ohjattuja pommeja, nekin omaa tuotantoa. Koneen teknisiä ominaisuuksia ei ole annettu.
Sekä maasta-maahan, veden alta-ilmaan ohjuksia että veden alaisia torpedoja on kokeiltu harjoitusten yhteydessä.
Iranin aseteollisuudesta on kehittynyt suurisuuntainen yritys. Se vie aseita 50 maahan. Iran rakentaa itse tankkeja, panssaroituja miehistövaunuja ja eri mallisia ohjuksia.
Iran on panostanut vahvasti avaruusohjelman kehittämiseksi. Se kehittää omia satelliitteja ja pyrkii nostamaan niitä radalleen omilla ohjuksillaan. Shihab-3 modifoitu muunnos, Shihab-5, kehitetään tähän tarkoitukseen. Satelliittien avulla se pystyy ohjaamaan ballististensa ohjusten ratoja.
Vuonna 2003 Iran perusti oman avaruusjärjestön, Iranian Space Agency (ISA), joka laatii avaruuden tutkimusohjelmia ja joka pyrkii etsimään ja ylläpitämään yhteyksiä alan kansainvälisiin järjestöihin.
4, YLEISTÄ
Tilastollinen keskusvirasto antoi seuraavia tietoja (www.ynetnews.com):
Perheen kuukausimenot kalleimmat Rishon Letzion: 13 329 NIS/ kk; Ashkelon 8 047 NIS/kk
Yksineläjän menot henkeä kohti: kallein Tel Aviv km. 4 954 NIS/kk; halvin Bnei Brak km. 2 086 NIS/kk
Asukastiheys: Jerusalem ja Bnei Brak km. 3.9 asukasta /talous; Tel Aviv km. 2.3 asukasta / talous.
Kuukausivuokra kallein Tel Aviv ja Ramat Gan 2 226 NIS; asunnon keskihinta 1 050 000 NIS;
Beershebassa asunnon kuukausivuokra halvin km. 944 NIS; keskihinta 440 000 NIS.
TA asukas kuluttaa ravintolassa km. 486 NIS / asukas; Bnei Brak 58 NIS;
Savukkeisiin kulutetaan Beershebassa 150 NIS / asukas / kk; Bnei Brakissa 26 NIS / asukas / kk.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021