TIISTAI 19.09.06
1. ISRAEL
ULKOMINISTERI TZIPI LIVNI keskusteli USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen kanssa Washingtonissa eilen. Rice otti esille Euroopan diplomaattipiireissä vallinneen käsityksen, että Israelin ja Palestiinan välisten erimielisyyksien ratkominen on avain Iranin ydinohjelman käsittelemiseksi. Sitä esitti myös yksi Ricen tärkeimmistä neuvonantajista Philip Zelikov puheessaan Lähi Idän asioitten Washingtonin instituutissa. Hän esitti ”rakentajien liittoutumaa” Iranin uhkaa vastaan. Tähän liittoutumaan kuuluisivat USA, EU ja maltilliset arabimaat, mutta jotta se voisi edistyä, Palestiinan kysymyksen edistyminen on se elintärkeä liima, joka yhdistää Euroopan ja maltilliset arabimaat samaan rintamaan.
Rice vakuutti Livnille, etteivät nämä kysymykset oli toisiinsa liittyviä. Livni korosti keskusteluissa, että sekä kansainvälisen yhteisön että Israelin tulee pitää tiukasti kiinni kvartetin asettamista vaatimuksista.
Sekä Rice että Livni olivat yhtä mieltä yhtenäisen linjan löytämiseksi arabiliiton laatimaan rauhan-suunnitelmaan, jota se tullee esittämään turvallisuusneuvostolle tällä viikolla.
ISRAEL KEHITTÄÄ vastatoimia mahdollista bio-kemiallista hyökkäystä vastaan. Tämä merkitsee IDF:n kotirintaman (HFC) painopisteen suuntaamista tavanomaisten aseitten kehittämisestä ja hankkimisesta ehkäisevien järjestelmien kehittämiseen. Suunnittelun alla on ilmanpuhdistusjärjestelmiä, jotka tehokkaasti pystyvät puhdistamaan ilmatilan hyökkäyksen kohteeksi joutuneilla alueilla. Tämä pienentäisi kuolleitten ja haavoittuneitten lukumäärää. Painopisteen suuntauksen muutoksen tarpeellisuus ilmeni huomiosta, että arabimaat ovat keskittyneet raketti- ja ohjusaseistuksen rakentamiseen. Tästä oli osoituksena n. 4300 raketin laukaiseminen Israelin suojattomiin siviilikohteisiin Libanonin sodan aikana. Iran on kehittänyt Shihab-3 ohjuksensa, jolla se yltää kaikkialle Israeliin. Sen räjähdekärki on 500-650 kg ja kantomatka 1550-1620 km. Iran uhkaa iskeä sillä Israeliin, jos Irania vastaan hyökätään sen ydinaseen kehittämisen estämiseksi.
Toisaalta jos mitään ei tehdä tässä asiassa, Israel joutuu elämään Iranin ydinaseen jatkuvan uhan alaisena.
Israelilla on Arrow- torjuntajärjestelmä ballistisia ohjuksia vastaan ja lisäksi USA:n valmistama Patriot järjestelmä, mutta lyhyen matkan raketteja vastaan ei ole löydetty torjuntajärjestelmää.
Egypti tiettävästi kannattaa Israelin ja USA:n kantaa Iranin ydinaseen kehittämisen lopettamiseksi, koska se voi aiheuttaa ydinaseen kehittämistarpeen myös muissa alueen maissa, ainakin Egyptissä ja Saudi Arabiassa. Toisaalta Egypti haluaa, että ydinaseet kielletään kaikkialla Lähi Idässä, myös Israelissa.
IDF.N JA IAF:N käyttämät kartat Libanonin sodassa olivat pahasti ristiriitaisia. IAF käytti karttoja, jotka oli saatettu ajan tasalle 2006, IDF:n maavoimat käyttivät vuoden 2000 karttoja. Tämä aiheutti sekaannuksia, koska IAF:n kartoissa oli enemmän rakennuksia ja muita rakenteita kuin IDF:n käyttämissä kartoissa. Tämän johdosta IAF:n oli vaikea tukea maavoimia hyökkäysten aikana. IDF:n edustaja toteaa, että jos heillä olisi ollut viimeiset karttatiedot ja ajan tasalla oleva tiedustelu, operaatiot olisi toteutettu toisin.
IAF suoritti 110 pelastuslentoa, niistä 59 Libanonin alueella, ja pelasti 350 haavoittunutta sotilasta.
Hizbullah jatkoi aseitten salakuljetusta Syyriasta aselevon voimaantulon 14.08. jälkeen. Tämän johdosta IAF jatkoi tarkistuslentojaan Libanonin alueella ja on jatkanut niitä edelleen, koska YK:n lauselmaa 1701 ei ole saatettu voimaan Libanonin alueella.
ISRAEL YHTÄ TURVALLINEN KUIN USA, toteaa USA:lainen monimiljonääri Warren Buffet puhuessaan kokeneille liikemiehille Israelissa eilen. Hän viimeisteli 80 %.n osuuden ostosta, arvoltaan 4 miljardia USD, israelilaisesta Iscar metalliyhtiöstä, jota hän kehui ainutlaatuiseksi maailmassa ja josta hän lupasi kertoa muillekin palatessaan Yhdysvaltoihin. Buffet kertoi, että me elämme vaarallisessa maailmassa, eivätkä riskit ole Israelissa sen suurempia kuin muuallakaan maailmassa. Hän lupasi investoida lisää Israeliin.
ISRAELIN ARVOSTUS on noussut Libanonin sodasta huolimatta. Tämä voidaan huomioida varsinkin Euroopassa, jossa Israelin ja palestiinalaisten välistä ongelmaa ei enää nähdä Lähi Idän epävakaisuuden syyksi, eikä Israelin tulisi kainostella tuoda julki radikaalin islamin nousevaa uhkaa vastakohtana maltilliselle Israelille, joka on valmis kompromisseihin.
Greenbergin suorittamassa tiedustelussa 06.-11.09. todettiin, että 53 % USA:n äänestäjistä kannatti Israelia voimakkaasti ja vain 5 % kannatti palestiinalaisia. 47 % sanoi olevansa tuntevansa lämpimästi tai myönteisesti Israelia kohtaan, vain 17 % osoitti samaa palestiinalaisia kohtaan. 74 % ilmoitti, että Israelilla on hyvä syy hyökätä Libanoniin, 16 % epäili Israelin haaveilevan laajentumisesta. 45 % ilmoitti kantanaan, että Israel toimi oikein Libanonin sodassa, 42 % ilmoitti, että Israel meni liian pitkälle.
Greenberg suoritti tutkimuksensa voittoa tuottamattomalle yhtiölle Israel Project, joka toimii USA:ssa. Gazan evakuoiminen ja Libanonin sota vaikuttivat yleiseen mielipiteeseen Israelille myönteisesti. Libanonin sota osoitti kansalle, että Hizbullah on suorassa yhteydessä Iranin kanssa. Ennen sotaa sen tiedosti 38 %, sen jälkeen 53 % kansasta.
Englannissa, Saksassa ja Ranskassa suoritetun tiedustelun mukaan siellä on tapahtunut radikaali muutos.
Ranskalaisista 60 % ja sen eliitistä 64 % uskoo, että konfliktin ydin on maltillisten ja radikaalien välinen taistelu, ja siinä Israel kuuluu maltillisiin Egyptin, Jordanian ja Abbasin kanssa.
USA:ssa 63 % ilmoitti radikaalin islamin konfliktin aiheuttajaksi, Englannissa 18 % syytti Israelia ja 27 % ääri-islamia. Ranskan eliitin 29 %:n mielestä Israel oli syypää, 31 % syytti ääri-islamia. (JP 19.09.H Keinon)
HIZBULLAHIN LÄHETTÄMÄSTÄ ja IAF:n alas ampumasta neljästä miehittämättömästä pienkoneesta (UAV) ainakin yhdessä oli 45 kg:n pommilasti. Ne oli lähetetty pommittamaan Tel Avivia. Tämä lienee todistuksena siitä, ettei Hizbullahilla enää ollut pitkänmatkan raketteja tai se ei saanut Iranilta lupaa niitten ampumiseksi.
Iranin rakentama UAV lentää 150 km 300 km:n tuntivauhtia. Siihen voidaan asentaa tiedustelulaitteita tai pommi 45 kg:n painosta.
ISRAELIN MERIVOIMAT kokeili yhtä kolmesta Super Dvora (mehiläinen) Mark 3 partiovenettä maanantaina.
Sen nopeus on 50 meripeninkulmaa, nopein Israelin laivastossa. Sen rakensi Israelin lentokoneteollisuus (Israel Aircraft Industries, Ramla division) Ramlassa.
LIBANONIN SODAN AIKANA armeijan vangiksi saamaa kolmea miestä syytetään murhasta. Neljäs mies päästettiin vapaaksi kuulustelujen jälkeen. Miehet antoivat kuvan Hizbullahista hyvin koulutettuna ja aseistettuna puolisotilaallisena järjestönä, jonka jäsenet koulutetaan Iranissa ja jotka osallistuvat viikkoja kestäviin kertausharjoituksiin joka vuosi. Heitä syytetään murhasta, sen aikomuksesta, kuulumisesta terrorijärjestöön, yhteyksistä terroritekoihin ja tarkoituksesta vahingoittaa israelilaisia. He ovat kaikki pitkäaikaisia Hizbullahin jäseniä.
ISRAELIN POLIISI aloitti maanantaina tutkimukset palestiinalaisia nykyisiä ja entisiä kansanedustajia vastaan heidän laittomista matkoistaan ilman hallituksen lupaa Syyriaan ja Libanoniin, jossa he tapasivat hallitusten edustajia ja antoivat Israelille epäedullisia haastatteluja TV-yhtiöille.
EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak ounastelee, että Israel voi suostua vapauttamaan enemmän palestiinalaisia vankeja ja pidätettyjä, kuin mitä aiemmin on ilmoitettu. Hän kertoi, ettei sopimus, jolla korpraali Gilad Shalit vapautettaisiin, ole vielä aivan lopullinen. Luonnoksen mukaan Israel vapauttaa ensi vaiheessa pidätetyt naiset ja alaikäiset samaan aikaan kuin Shalit vapautetaan. Myöhemmässä vaiheessa Israel vapauttaisi toisen erän vankeja, joitten lukumäärä on auki. Israelissa toivottiin, että Shalit voitaisiin vapauttaa ennen juutalaisten uutta vuotta 22.09., mutta se vienee toiset kaksi viikkoa.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski vakuuttaa, ettei Jerusalemista tule ääri-islamilaisen kalifaatin pääkaupunkia, kuten jotkut kiihkomieliset muslimijohtajat ja sheikki Raed Salah ovat esittäneet.
Mutta Lupo ei pystynyt pitämään lujaa linjaa suhteessaan homoparaatiin, jolle kaupunginhallitus antoi luvan. Se järjestettäneen 10. lokakuuta, vaikka muslimit ja ortodoksit ovat uhanneet väkivallalla.
2. PALESTIINA
Mahmoud Abbasin johtama Fatah on ilmoittanut haluavansa ennen aikaiset vaalit, koska Hamasin ja Fatahin väliset neuvottelut yhteishallituksesta ovat juuttuneet umpikujaan eikä ratkaisua ole näköpiirissä. Abbas keskeytti neuvottelut epämääräiseksi ajaksi huomattuaan, ettei USA eikä EU ole myöntyväinen avaamaan rahahanojaan, ellei Hamas suostu niitten asettamaan kolmeen ehtoon.
Fatahin ja Hamasin välit ovat kireät ja veriteot seuraavat toisiaan puolin ja toisin.
IDF tuhosi talon Gazassa, jonka alla löydettiin salakuljetustunneli.
Al-Qaida uhkaa Eilatia terrori-iskuilla. Sillä on useita soluja alueella Siinain puolella.
Jihad ilmoitti viime viikolla tekevänsä israelilaisten elämän helvetiksi 23.09. alkavan ramadanin paastokuukauden aikana. Mielialat ovat kiihkeät ruuasta ja juomisesta kieltäytymisen vuoksi päiväaikaan.
IDF:n sotilaat ampuivat etsimänsä terroristin Jeninissä, koska tämä ei antautunut.
Raskaana oleva palestiinalainen nainen kuoli armeijan tarkastuspisteessä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021