TIISTAI 12.09.06
1. ISRAEL
Israelissa jatketaan sisäistä sieluntutkistelua Libanonin sodasta.
Kukaan ei ota vastuuta sodan huonosta lopputuloksesta, josta sinänsä ollaan yksimielisiä.
Pääministeri Ehud Olmert tosin juhlallisesti vakuutti ottavansa täyden vastuun sodasta, mutta samaan hengenvetoon luetteli useita etuisuuksia, joita sota toi hänen mielipiteensä mukaan.
Erilaisia selityksiä, enimmäkseen huonoja tai sitäkin huonompia esitetään. Eräs viimeisin selitys on se, että tarkoituksena oli tehdä vain kevyt sivallus Hizbullah-maalle, ehkä vain ilmaiskuina, ja sitten palata normaalitilaan, mutta että tilanne ryöstäytyi käsistä eikä sitä osattu lopettaa.
SOTAA POHDITAAN Herzliyan opintokeskuksen terrorismin vastaisen instituutin järjestämässä nelipäiväisessä seminaarissa.
Armeijan sotilastiedustelun tutkimusosaston entinen johtaja Yossi Kuperweisser vakuuttaa, että IDF:llä oli tarvittava tiedustelu-materiaali Hizbullahista, sen bunkkereista, aseistuksesta, raketeista, jopa sen taistelutavoista. Se mikä puuttui, oli taktinen tiedustelu, joka olisi auttanut komentajia taistelutilanteissa.
Entinen tiedustelujohtaja kenraalimajuri Uri Saguy kuitenkin paljasti sen, mikä jo tiedettiin, eli ettei IDF ollut varautunut sotaan, maajoukkoja ei oltu koulutettu eivätkä ne tienneet, mitä niiltä odotettiin. Hänen mielestään oli onni Israelille, ettei sota laajentunut Syyriaan, koska IDF ei ollut siihen valmis.
IRAN KÄYTTI arviolta miljardi dollaria Hizbullahin kouluttamiseen, sen aseistamiseen ja varustamiseen huippunykyaikaisin tiedustelulaittein ja välinein. Arvioiden mukaan Hizbullah teki virheen aloittaessaan vahingossa sodan, joka suuresti tuhosi sen infrastruktuurin, instituutteja ja laitoksia, sekä raketteja ja muuta aseistusta, jota Iran on pyrkinyt kiireellä korvaamaan ennen YK:n mahdollista valvontaa. Hizbullahin tarkoituksena oli tehdä rajoitettu kommandoisku huomion käännyttämiseksi pois Iranin ydinohjelmasta.
IRANIN SUUNNITELMISSA Libanonin Hizbullah on tarkoitettu tukiasemaksi, jonka kautta Iranin vaikutus levittäytyy Syyrian kautta Irakiin ja sieltä takaisin Iraniin. Tämä suunnitelma on osa Iranin valtapyrkimyksiä ensin Lähi Idässä, jotka myöhemmin laajenevat Eurooppaan ja maailmanlaajuisesti Yhdysvaltoihin. Suunnitelma ei välttämättä uhkaa Israelia tuholla; sen paikallisen mahdin poistaminen ja eliminoiminen on tarpeen siksi, että se estää Iranin valtapyrkimyksiä.
Hizbullahin 16.02.1985 julkaistun puolueohjelman mukaan se ottaa käskyjä vain yhdeltä johtajalta, joka silloin oli Iranin ylin opastaja Khomenei.
AL-QAIDAN KAKKOSMIES Ayman al-Zawahri varoitti äskettäin julkisuuteen tulleessa uudessa videoesityksessään, ettei länsivaltojen kannata vahvistaa joukkojaan Irakissa ja Afganistanissa, koska ne on jo käytännössä lyöty. Sen sijaan lännen kannattaa vahvistaa joukkojaan kahdella suunnalla: Ensiksi Persianlahden maissa, joista ne tullaan ajamaan pois Irakin tappion jälkeen, minkä seurauksena länsimaat kokevat taloudellisen romahduksen. Toiseksi Israelissa, koska Jihadin vahvistukset lähestyvät sitä.
ZAWAHRI VALITTI sitä, ettei USA ollut suostunut useisiin aselepotarjouksiin eikä välittänyt sille annetuista varoituksista. Al-Zawahrin mukaan al-Qaidalla on kaikki lailliset ja järjelliset syyt jatkaa taisteluaan, kunnes USA:n voima on murskattu tai se tunnustaa tappionsa ja antautuu. Hän syytti, että USA:n johtajat peittävät kansalaisiltaan tuhon todellisen suuruuden. ”Aika on nyt raskaana ja synnyttää uusia tilanteita Allahin luvalla ja ohjauksella.” Egyptissä syntynyt al-Zawahri syytti länsivaltoja Israelin aseistamisesta ja vaati kaikkia muslimeja avustamaan veljiä Libanonissa ja Gazassa kaikin mahdollisin tavoin. Hän syytti Egyptiä, Saudi Arabiaa ja Jordaniaa asettumisesta Israelin tueksi Libanonin sodan aikana ja varoitti, että yhteenotto näitten maitten kanssa on lähellä.
IAF JATKAA maaliikenteen tarkkailua Syyriasta Libanoniin miehittämättömien pienkoneitten (UAV) avulla.
Pääministerin kanslian ilmoituksen mukaan Israel on varannut itselleen tämän oikeuden siihen saakka, kun YK:n rajavalvonta on asetettu paikoilleen. Ne eivät tietenkään voi estää liikennettä, mutta voivat raportoida YK:n päätöslauselman 1701 rikkomuksista, koska se kieltää asetoimitukset Hizbullahille.
IDF:N JOUKKOJA on vielä Libanonin eteläosassa. Ne on sijoitettu aivan rajan tuntumaan ja niitten tarkoituksena on estää rajaloukkauksia aitaamattoman rajan yli Israelin puolelle. Aita poistettiin suurelta osalta sodan aikana eikä sitä ole kaikilta osin korjattu.
YK:N JOUKKOJA on Libanonissa arviolta 3500, ja ne on sijoitettu Israelin rajan läheisyyteen. Uusi italialainen osasto sijoitettiin Tyron alueelle. Ranskalaiset joukot, pääasiassa insinöörijoukkoja, on sijoitettu Nakouraan lähelle Rosh Hanikraa, ja Marjayoun alueelle Libanonin itäosassa.
Ranskan laivasto valvoo Libanonin merialuetta siksi, kunnes Saksan alukset ehtivät paikalle kahden viikon kuluessa. YK rekisteröi myös IAF:n suorittamia Libanonin ilmatilan loukkauksia.
IRANIN ASEVIENTIÄ Hizbullahille valvoo Iranin vallankumouskaartin Jerusalemin Armeija, jota johtaa Qassem Suleiman. Tämä johtaa Iranin sotilasoperaatioita ja ohjaa terrorijärjestöjä Libanonissa ja muissa maailman maissa. Iranin tuki Hizbullahille on vuosittain 100 miljoonaa USD. Aseet kuljetetaan lentoteitse Syyriaan, josta ne lähetetään maantiekuljetuksina Libanoniin.
GIL-ELÄKELÄISTEN puheenjohtaja Rafael Eitan kannattaa Olmertin asettamia komiteoita. Tämän 79-vuotiaan entisen tiedustelujohtajan, joka vaikutti Jonathan Pollardin heittämiseen susille, osittain kalkkiutuneet aivot eivät pysty omaksumaan uusia vaikutteita. Hän kannattaa sinnikkäästi yksipuolista vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta, tosin siten, että IDF jättää joukkojaan sinne. Hän perustelee näkemystään sillä, ettei Israel voi millään tuhota kaikkia arabeja. Hän myös toteaa, ettei Israel voi toimia Iranissa yksipuolisesti, vaan toimet tulee koordinoida USA:n kanssa.
KANSANEDUSTAJA Ephrain Sneh (Labour) kehottaa Israelia varautumaan sotaan Irania vastaan. Hän painottaa, ettei hän kiihota sotaan vaan varautumaan siihen. Hänen mielestään länsimaailmassa on 15 %:n kannatus iskeä Iraniin sotilaallisesti, jos diplomatia epäonnistuu. Hänen mielestään aikaa ei ole ollenkaan, nyt pitäisi toimia kiireesti, tai sitten on myöhäistä.
SHIMON PERES uskoo, että Israel pystyy vastaamaan Iranin ydinaseen tuomaan uhkaan paremmalla teknologialla. Suurin uhka Iranin ydinaseesta on sen joutuminen terroristien käsiin.
PUOLAN PRESIDENTTI Lech Kaczynski vierailee vaimoineen Israelissa. Hän keskusteli eilen pitkään presidentti Katsavin kanssa yksityisesti. Molemmat presidentit vakuuttivat molemminpuolista ystävyyttä katkerasta lähihistoriasta huolimatta. Puola lähettää rauhanturvaajia Libanoniin ja lisää joukkojaan, jos tarvetta esiintyy, lupasi Kaczynski. Israel toivoo yhteistyötä politiikan, talouden ja kulttuurin alueilla.
ISRAELIN MOSKOVAN KONSULIN kutsumista kotiin vaaditaan sen vuoksi, miten hänen konsulaatissaan kohdeltiin Venäjältä Israeliin matkaavien naisten viisumianomuksia, joitten ehdoksi vaadittiin todistusta, etteivät naiset antaudu Israelissa prostituutioon. Asia sinänsä voi olla oikeutettukin, onhan prostituutio Israelissa suuri liikeyritys, mutta asia olisi varmasti voitu hoitaa hienovaraisemmin.
2. PALESTIINA
MAHMOUD ABBASIN JA ISMAIL HANIYEHIN viikkokausia kestäneet keskustelut kansallisen yhteishallituksen muodostamiseksi näyttävät toteutuvan. Hallituksen ohjelma perustuu ns. ”vankien protokollaan”, jonka allekirjoittajina on joukko Israelin vankiloissa istuvia terroristeja, joista jotkut on tuomittu moneen elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tämä dokumentti ei tunnusta Israelia ja siinä kehotetaan keskittämään voimat Israelin vastaiseen taisteluun. Sopimuksen mukaan PA:n nykyinen pääministeri Haniyeh jatkaa pääministerinä, Hamas saa 7 ja Fatah 4 ministerin paikkaa. Myös Islamic Jihad ja PFLP saanevat salkkuja hallituksessa. Miten kansainvälinen yhteisö ja Israel suhtautuvat tähän tekeleeseen, on suuri kysymysmerkki, sillä se ei hyväksy esim. kvartetin asettamaa kolmea ehtoa. Tony Blair kuitenkin vihjaili, että EU voisi toimia yhteistyössä tällaisen hallituksen kanssa. Abbas tarvitsi tällaista sopimusta USA:n matkaansa varten 14. syyskuuta.
HAMAS PERUSTETTIIN sheikki Ahmed Yassinin toimesta 1987 pian sen jälkeen, kun Israel vapautti hänet vankilasta. Israel aluksi tuki Hamasin toimintaa, koska sen kuviteltiin vähentävän ja modifioivan Fatahin politiikkaa, mikä ei toteutunut. Hamasin hengellinen auktoriteetti on Yassinin teloituksen jälkeen Egyptin Muslimiveljeskunnan hengellinen johtaja Mahdi Akif.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021