PERJANTAI 15.09.06
1. ISRAEL
ISRAELIN TURVALLISUUSNEUVOSTON juuri eronnut johtaja Giora Eiland toteaa lausunnossaan, että diplomaattiset keinot Iranin ydinaseen valmistamisen estämiseksi alkavat olla loppuun käytetyt, ja että Israelin on paras alkaa totuttautua tähän tosiasiaan. Hän ei usko, että viimeiset neuvotteluyritykset Iranin kanssa tulevat onnistumaan. Hän valittaa, ettei muutamia vuosia sitten käytetty silloin otollisia tilaisuuksia puuttua asiaan terävämmin, ja nyt se on myöhäistä. Iran tulee rakentamaan ydinaseen, hän toteaa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin kanslia tarttui lausuntoon välittömästi, jonka edustaja Miri Eisin kertoo, että pääministerin kanslian mielestä asia voidaan vieläkin hoitaa diplomatian kautta. Israel on yrittänyt saada selville, mikä USA:n presidentti Bushin lopullinen kanta on Iranin ydinaseeseen, mutta USA näyttää olevan haluton tai kykenemätön tässä tilanteessa laajentamaan velvollisuuksiaan Irakin ja Afganistanin lisäksi.
Apulaispääministeri Shimon Peres ei näe ydinaseistettua Irania välttämättä pahana, vaan jos Iranin ydinase toteutuu, Israelin täytyy kehittää siihen sopiva vasta-ase, hän maalailee. Hän luottaa Israelin teknologiaan.
EILANDIN MIELESTÄ Israelilla on kaksi vaarallista vaihtoehtoa: joko olla tekemättä mitään tai yrittää tehdä jotain. Eiland ennustaa, että jos nykyisestä Iranin presidentistä tulee Iranin ylin opastaja, hän ei arkaile uhrata puolet Iranin kansasta Israelin tuhoamiseksi. Toisaalta Israelin ei tulisi syyttää itseään siitä, mikä tilanne on nyt. Israelin johtajat olisivat voineet toimia vaativammin maailman johtajia kohtaan, siinä kaikki.
ISRAELIN POLITIIKKA on kiinteästi yhteneväinen USA:n politiikan kanssa, eikä Israelilla ole juuri varaa astua tämän liittolaisensa varpaille asioissa, joissa sen omat intressit ovat kyseessä. Eiland pohtii, ettei politiikassa useinkaan ole kysymys siitä, mikä on oikein tai väärin, vaan siitä, kuka on ovela ja kuka ei.
Eilandin mielestä uhkavaatimusten aika on ohi, ne eivät ole toimineet Iranin eikä Hizbullahin tapauksessa.
ELÄKELÄISASIOITTEN MINISTERI Rafi Eitan hoiti aikoinaan Jonathan Pollardin tiedusteluasiaa Israelin puolesta. Pollard tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vakoilusta, eikä häntä ole vapautettu lukuisista painostusyrityksistä huolimatta, eivätkä Israelin hallitukset ole olleet kiinnostuneita asiasta. Nyt tämä entinen vakoilupäällikkö sanoo olevansa pahoillaan, että hän käytti Pollardia hyväkseen. Mutta toisaalta hän sanoo katuvansa, ettei ollut Israelin lähetystyössä silloin, kun Pollard pyrki sinne suojaan FBI:n agentteja. ”Jos olisin ollut siellä, olisin suorittanut tehtävän loppuun, eli ampunut kuulan Pollardin kalloon, eikä sen jälkeen olisi ollut Polardin ongelmaa.” Eitanin mielestä Jonathanin vaimo Eshter on pahin este hänen vapauttamisekseen, joka puolestaan syyttää Eitania kaksinaamaisuudesta.
ENTISET KENRAALIT esittävät tänään IDF:n yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Dan Halutzille uhkavaatimuksen, joko heidät nimitetään IDF.n sisäisen tutkimuskomitean jäseniksi tai he tulevat esittämään julkisen vaatimuksen Dan Halutzin eroamiseksi. Asia on erittäin arka ja tunnepitoinen, sillä IDF on perinteisesti nauttinut kansan jakamatonta luottamusta. Nyt sen maan turvallisuudelle elintärkeä uskottavuus on vaakalaudalla sen johdon vuosikausia kestäneen armeijan tarpeitten, sen kehittämisen ja koulutuksen laiminlyöntien seurauksena. Kaikki eivät suinkaan yhdy tähän arvioon, sillä armeijan rakenne, sen aseistaminen ja painopisteitten suuntaaminen ovat vuosikymmenien aikana muuttuneet täysin.
Entinen sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Uri Saguy kuitenkin vaatii, että henkilömuutoksia on tehtävä sekä puolustusvoimien että poliittisen järjestelmän keskuudessa.
ISRAEL TOIMITTI Kanadan, Kiinan, Suomen ja Itävallan diplomaateille selvityksensä tulokset näiden maitten UNTSO sotilaitten kuolemaan johtaneesta IDF:n harhaohjuksesta Libanonin eteläosassa heinäkuun 25. päivänä. Tapaus sai YK:n pääsihteeri Kofi Annanin esittämään enneaikaisen lausunnon tahallisesta hyökkäyksestä YK:n tukikohtaan. Israelin selvityksessä, jota ei ole julkaistu, esitetään anteeksipyynnöt sekä alussa että lopussa ja selvitetään onnettomaan tukikohdan tuhoamiseen johtavia syitä.
Kuten Israel on toistuvasti pyrkinyt selvittämään, Hizbullah tarkoituksellisesti rakensi omat tukikohtansa ja rakettien laukaisualustansa siviiliasutusten ja myös YK:n tukikohtien viereen, usein siten, että molempien liput liehuivat vierekkäin. Lentokoneista oli usein vaikea erottaa oikeaa kohdetta tiedustelusta huolimatta.
ISRAELIN KORKEA SOTILASVIRKAILIJA kertoi median edustajille torstaina, ettei Egyptin rajan valvonta Gazaan ole tehokas Egyptin hallituksen yrityksistä huolimatta. Egypti sijoitti rajalleen 750 rajan valvojaa, mutta heidän toimintansa ei ole estänyt suurimittaista salakuljetusta rajan ali kaivettujen tunnelien kautta.
Palestiinalaisia koulutetaan Iranin toimesta terrorismiin sekä aseitten käyttöön ja valmistamiseen omin avuin.
Aseita ja ammuksia sekä räjähteitä tuodaan Siinaille Iranista ja Sudanista. Kotitekoisiin aseisiin kuuluvat jopa pitkälle kehitetyt ilma- ja panssarintorjunta-ohjukset. Näitä ja niiden valmistuspajoja IDF pyrkii tuhoamaan Gazan alueelle tekemiensä operaatioitten yhteydessä.
VIIME KUUSSA Shin Betin ja IDF:n yhteisoperaatiossa pidätetty palestiinalainen PRC:n edustaja Majad Kamzar, 29, kertoi torstaina julkistetun raportin mukaan kuulusteluissa Karni rajanylityspaikan alle kaivetun tunnelin tarkan sijainnin. Tunneliin rajaterminaalin alle oli tarkoitus sijoittaa suuri määrä räjähteitä, joilla koko terminaali olisi tuhottu sopivana ajankohtana. Sen kautta kulkee valtaosa kauppatavaroista Israelista Gazaan.
IDF ESITTI VASTALAUSEEN sotilastuomarin päätöksestä vapauttaa 18 pidätetyistä palestiinalaisista kansanedustajista ja ministeristä. Asiaa käsitellään oikeudessa uudelleen maanantaina. Sotilastuomari Ronen Atzmon selitti vapauttamiskäskyssään, että Israelissa tiedettiin ehdokkaitten kuuluvan kiellettyyn järjestöön, mutta ei estetty heidän ehdokkuuttaan.
2. PALESTIINA
ABBAS SIIRSI Hamasin johtaman PA:n hallituksen hajottamista, joka oli määrä suorittaa ennen hänen USA:n matkaansa. Tämä siksi, etteivät USA:n ja EU:n reaktiot ole olleet suosiollisia Abbasin ja Haniyehin neuvotteleman yhteishallituksen muodostamiselle, koska sen hallitusohjelmassa ei pitäydytä ns. ”kvartetin” asettamaan kolmeen ehtoon: Israelin tunnustaminen, terrorismista luopuminen ja sopimusten hyväksyminen.
Asia on kiusallinen Abbasille, joka on matkalla tapaamaan USA:n johtoa, ja uusi hallituskoostumus oli tarkoitettu osoittamaan kehityksen tapahtumista palestiinalaisten keskuudessa. Jos uusi hallitus olisi hyväksytty länsimaissa, se olisi avannut tukijamaitten rahahanat PA:n tyhjiin kirstuihin.
Haniyeh syyttää länsivaltoja siitä, etteivät ne halua palestiinalaisten yhtymistä. Hän vaatii länsivalloilta tasapuolisempaa kohtelua. Hamasin keskuudessa pelätään, että Abbas luopuu Haniyehin asettamisesta pääministeriksi. Euroopan maat ovat tiettävästi suositelleet Abbasille nykyisen PA:n hallituksen erottamista ja Fatahin johtaman hätätilahallituksen asettamisesta sen tilalle.
3. UUTISOTSIKOITA
ENSIMMÄISET KOLME RABBIA toisen maailmansodan jälkeen vihittiin Saksassa Dresdenin uudessa synagogassa torstaina. Saksassa oli yli puoli miljoonaa juutalaista vuonna 1933 Hitlerin tullessa valtaan. Ns. lopullisen ratkaisun kautta 200 000 Saksan juutalaista surmattiin. Heitä oli jäljellä vain 10 000 – 15 000 sodan jälkeisinä vuosina. Saksan hallitus on suosinut Neuvostoliiton alueelta muuttavien juutalaisten asettumista asumaan Saksaan, ja heidän lukumääränsä on nyt 100 000 asuen 102 pysyvässä yhteisössä.
SHAS-PUOLUEEN hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef alkaa olla fyysiseltä kunnoltaan kovin heiveröinen. Hänet vapautettiin juuri sairaalasta sydänongelmien hoidon jälkeen, joita hänellä on ollut toistuvasti. Hän on myös diabetes. Yosef on puolueen ehdoton auktoriteetti, jonka neuvoa ja ratkaisua noudatetaan puolueessa kyselemättä. Kukaan ei ole astunut kilpailemaan hänen johtajuudestaan.
Yosefilla kerrotaan olevan valokuvamuisti ja häntä pidetään aikansa suurimpana halachin, juutalaisen lain, tuntijana. Arie Derin nimi on mainittu Yosefin mahdollisena seuraajana.
KIINAN ISRAELIN LÄHETTILÄS Chen Yonglong esitti vakavan vastalauseen Israelin parlamentti-valtuuskunnan vierailusta Taiwanille tällä viikolla. Israelilla on voimakkaat kaupalliset suhteen Taiwanin kanssa vuodesta 1993 lähtien, kaupanvaihto Taiwanin kanssa on arvoltaan 1.2 miljardia USD.
Kiina edellyttää Israelilta yhden Kiinan politiikkaa ja vastustaa kaikkia poikkeamia siitä. Israelilla on lujat kappasuhteet myös Kiinan kanssa, jota USA:n vastakkaiset intressit joskus pahasti haittaavat.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021