PERJANTAI 01.09.06
1. LIBANON
Sodan jälkiselvittelyt jatkuvat.
Aikaisempi IDF:n yleisesikuntapäällikkö Moshe Ya´alon avasi oman ”sanaisen arkkunsa” palattuaan USA:sta viime viikolla. Pääministeri Ariel Sharon ei suositellut puolustusministeri Shaul Mofazille hänen virkakautensa jatkamista vuodella, kuten oli ollut tapana ennen häntä, mikä tietenkin katkeroitti maltillista kenraalia.
Ya´alon sanoo suoraan, että Hizbullah oli jo rauhoittumassa todetessaan IDF:n kovat vastaiskut, mutta juutalaisten karkottaminen ja IDF:n joukkojen poistaminen Gazan alueelta rohkaisi Hizbullahia uhkarohkeaan kommandoiskuun. Tähän tulivat lisäksi Sharonin sairaus ja uuden johdon kokemattomuus.
Ya´alon suosittelee valtion tutkimuskomitean muodostamista, koska sodan syyt ja seuraukset on saatava selvitettyä kansan yhtenäisyyden ja luottamuksen palauttamiseksi maan poliittiseen ja sotilasjohtoon.
Hän myös pyrkii herättelemään sekä länsivaltoja että Israelia myöntyvyyspolitiikasta ja uneliaisuudesta, minkä johdosta ne eivät pysty näkemään, mitä Lähi Idässä on kehittymässä. Ya´alon ottaa esimerkiksi Iranin presidentin: Kun Ahmadinejad sanoo pyyhkivänsä Israelin pois kartalta, hän tarkoittaa sillä länsivaltoja.
Toiseksi Hizbullahin ollessa kehitysvaiheessa muuttua poliittiseksi puolueeksi IDF:n rajujen vastaiskujen vuoksi, länsivallat olivat myöskin valmiit hyväksymään sen maltillisuuden. Gazan evakuointi muutti kaiken. Se antoi muslimeille kuvan terrorismin voitosta ja rohkaisi Hizbullahia ja palestiinalaisia hyökkäyksiin sekä Israelia että länsivaltoja vastaan. Ya´alon kutsuu Libanonin sotaa ”maailman sodaksi” . Länsimaailma on voimakkaampi kuin islamin fundamentalismi, mutta lännen päättämättömyys huolestuttaa Ya´alonia.
Ya´alon toteaa, että Iran ja Syyria on vedettävä vastuuseen toimistaan, eikä niitä saa päästää vapaaksi ilmaiseksi. Jos näin ei tehdä, Israelin saavutus sodasta vähenee entisestään.
Ya´alon aloittaa työskentelyn Shalem tutkimuskeskuksessa. Häntä pidetään potentiaalisena pääministerinä.
PUOLUSTUSMINISTERI AMIR PERETZ, joka asetti oman tutkimuskomiteansa, on oman asemansa pelastamiseksi kääntynyt kannattamaan virallista valtion tutkimuskomiteaa, mikä närästyttää pahoin pääministeri Olmertin kansliaa. Peretz katsoi tämän välttämättömäksi, sillä kaksi kolmasosaa Labour-puolueen kansanedustajista haluaa valtion komiteaa. Peretzin puheenjohtajuutta havittelevat Ami Ayalon ja Avishai Braverman, jotka vaativat puolueen keskuskomiteaa koolle lähiaikoina, mutta maaliskuu lienee aikaisin mahdollinen puheenjohtajaehdokkaan valitsemiseksi. Gallupin mukaan Braverman johtaa 43 prosentilla Peretzin 32 prosenttia vastaan.
Hallituksen seuraavassa istunnossa päätetään Olmertin asettamista komiteoista. Neljä Labourin ministeriä äänestänevät sitä vastaan, mutta hallituksen enemmistö kannattanee. Hallituskriisi on kuitenkin todellinen. Olmert potentiaalisia uusia kumppaneita ovat Likud, Israel Beiteinu ja NRP/NU Shasin ja eläkeläisten ohella, mutta ne tulevan vaatimaan muutoksia hallitusohjelmaan.
KRIITTISET KENRAALIT ovat pitäneet epävirallisia keskustelutilaisuuksia ja pyrkineet selvittämään, mikä meni pieleen, miksi IDF ei saavuttanut sille asetettuja tavoitteita, miksi rakettien ampumista israelilaisiin siviilikohteisiin ei saatu loppumaan, ja miksi Hizbullahin asema vain vahvistui sodan seurauksena eikä sitä saatu ajetuksi pois Litanijoen eteläpuolen bunkkereistaan ja tukikohdistaan. Tärkein kysymys on sodan mielekkyys, oliko ajankohta sopiva ja oliko IDF:n omaksuma siviilikohteiden massapommitus järkevä.
IDF POISTI joukkonsa Maon Farmin ja Dov vuoren alueilta ja luovuttaa nämä alueet Libanonin sotilaille ja YK:n joukoille. Myös Hizbullah on vetänyt joukkojaan alueelta. IDF pitää hallussaan yli puolta miehittämistään Libanonin eteläosan alueista odotellessaan YK-joukkojen saapumista.
IAF:n epäilty rypälepommien käyttö Libanonissa herättää pahoja tuntemuksia Israelia vastaan Euroopassa.
LIBANONIN SODAN AIKANA Hizbullah ampui 4228 Israeliin rakettia (määrä vaihtelee eri lähteissä) heinäkuun 13. ja elokuun 13. päivien välisenä aikana. Suurin osa raketeista oli valmistettu Syyriassa, ja niihin oli asennettu räjähteen lisäksi sadoittain metallikuulia ja teräviä metallisiruja tuhovoiman lisäämiseksi. Niitä ammuttiin km. 100 päivässä, enimmillään 150 rakettia tunnissa ja 250 päivässä. Neljännes raketeista osui asutuskeskuksiin. Yli 50 km:n kantomatkan raketteja ammuttiin 250 kpl. IAF pystyi tehokkaasti tuhoamaan pitkän matkan ohjusten laukaisutelineet (90 %), koska ne oli sijoitettu autonlavalle, ja, saatuaan laukaisupaikan koordinaatit, se pääsi nopeasti paikalle täsmäohjuksineen. Lyhyen matkan Katjusha-rakettien tuhoaminen oli vaikeaa, koska ne oli sijoitettu asuinalueille, hedelmätarhoihin ja yleensä paikoille, missä ne voitiin naamioida siviiliasutuksen keskellä ja siirtää nopeasti pois näkyvistä käytön jälkeen.
Israelilaisia siviilejä kuoli raketti-iskuissa 53, heistä 80 % eli 41 sai osuman ollessaan ulkosalla. 250 siviiliä haavoittui vaikeasti, 2000 lievemmin.
Heinäkuun 14. päivänä Hizbullah ampui tutkaohjatun ohjuksen Israelin Hanit ohjusveneeseen surmaten neljä merimiestä ja vaurioittaen alusta pahoin. IAF pudotti ainakin yhden miehittämättömän pienkoneen, jossa oli 30 kg:n pommilasti . Elokuussa Hizbullah muutti taktiikkaansa keskittäen rakettitulensa samaan kohteeseen voidakseen surmata siviilejä, jotka tulivat ulos väestönsuojistaan edellisen iskun jälkeen. Hizbullah sai tietoja rakettien osumista sekä asiamiehiltään Israelissa että median edustajilta, jotka antoivat tarkkoja tietoja rakettien putoamisesta. Vastaavasti kaupunkien hälytysjärjestelmän kautta IAF sai nopeasti tietoja rakettien laukaisupaikoista. Raketit: Grad 122 mm Katjusha, 33 kg räjähde, kantomatka 30 km; parannettu Grad 122 mm, kantomatka 50 km; 220 mm raketti, kantomatka 70 km; venäläisvalmisteinen ”Quragan” sarjaraketti-järjestelmä; B 302, raketti 302 mm, kantomatka 100 km, räjähdekärki 200 kg, valmistettu Syyriassa kiinalaisen mallin WS-1 MLRS mukaan; Iranissa valmistettu Fajr-3, kantomatka 45 km.
(tietolähde JPost 01.09.06 Uzi Rubin; www.worldnetdaily,com )
2. PALESTIINA
Israelin poliittiset piirit eivät usko, että PA:n yhteishallitus toteutuu, minkä seurauksena anarkia ja sekasorto jatkuu ja pahenee Gazan alueella. Hamas ei ole valmis hyväksymään EU:n asettamaa kolmea ehtoa: luopua terrorismista, tunnustaa Israel ja hyväksyä aiemmin tehdyt palestiinalaisia sitovat sopimukset. Jos sopimus syntyy, se tarkoittaa sitä, että Fatah tulee uppoamaan syvemmälle terrorismiin. Israelin puolustus-viranomaiset uskovat, että jos yhteishallitusta ei saada syntymään ennen syyskuun loppua, Hamasin ote Gazan alueesta tulee jatkumaan ja voimistumaan mahdollisesti al-Aksan ja Islamic Jihadin avustuksella.
Jos aseitten salakuljetusta Egyptistä ei saada loppumaan, IDF joutunee miehittämään Philadelphia-käytävän Gazan ja Egyptin välillä. Rafahin terminaali Egyptin rajalla on enimmäkseen suljettu terroriuhkan vuoksi.
IDF:N HARUV-PATALJOONAN miehet ampuivat torstaiaamuna kaksi al-Aksan operaattoria, toinen heistä sen komentajia Fadi Kafisha. Heinäkuussa Kafisha asensi suuren pommin lähelle pataljoonan partioreittiä. Iskussa kuoli kersantti Osher Damari ja useita sotilaita haavoittui, joukossa komentokeskuksen päällikön Yair Navehin poika. Pataljoonan partio oli rutiiniretkellä, kun sitä vastaan avattiin tuli eräästä talosta, Sotilaat piirittivät talon ja tulituksessa kaksi al-Aksan miestä sai surmansa, toinen heistä oli Kafisha. Kafisha oli Länsirannan pommiekspertti, joka itse rakensi tusinoittain pommeja ja pommivöitä, joihin hän pani oman tekijännimensä. Hän palkkasi terroristeja ja itsemurhapommittajia, asensi pommeja autoihin ja osallistui tulituksiin siviilejä ja sotilaita vastaan.
TERRORISTIT LÄNSIRANNALLA ovat aktivoituneet Libanonin sodan jälkeen siinä määrin, että Shin Betin johtaja Yuval Diskin kutsuu alueen pohjoisosaa islamin terrorismin villiksi länneksi, ja Nablusia sen pääkaupungiksi.
Eilen palestiinalaiset ampuivat viisi rakettia Sderotin alueille, yksi omakotitalo tuhoutui ja teollisuuslaitos syttyi tuleen. Tänä aamuna he ampuivat kaksi rakettia Zikimin maatalousyhteisön alueelle.
Sotilaat, jotka ovat operoineet Gazan alueelle korpraali Gilad Shalitin kaappaamisesta 25.06. lähtien, ovat vetäytymässä Gazan alueelta. PA:n terveysviranomaisten mukaan IDF:n sotilaat ovat surmanneet 225 palestiinalaista, joista 62 lapsia, kahden viimeisen kuukauden aikana, ja 900 on haavoittunut.
3. MEDIASOTAA
Libanonin sodan aikana on paljastunut kaksi lavastettua ohjusiskua, joita levitettiin maailmalle aitoina.
Muutama päivä sitten kaksi Fox News TV-yhtiön toimihenkilöä, Steven Centanni ja Olaf Wiig vapautettiin Gazassa. Hamas oli järjestänyt lehdistötilaisuuden, jossa PA:n istuva pääministeri Ismail Haniyeh esitti laupiasta samarialaista, joka oli mukamas vaikuttanut heidän vapauttamiseensa. Heidät oli kaapannut erään tunnetun gazalaisen perheen jäsen Zakariya Dakhmush Hamasin turvallisuusmiesten toimeksiannosta, mutta tämän Haniyeh jätti kertomatta hymyillessään TV-kuvissa kaapattujen kanssa, jotka olivat kehittäneet Tukholman syndrooman, eli samaistuneet kaappaajiinsa siinä määrin, että kehuivat heitä ystävällisiksi ja viehättäviksi sekä vakuuttivat kääntyneensä muslimeiksi, joskin kiväärin piipun edessä.
SAMANA PÄIVÄNÄ Reutersin toimittajat ilmoittivat joutuneensa IAF:n ohjusiskun uhreiksi ja esittelivät kuvaajille pahoin runneltua, Reutersin nimellä suurin kirjaimin merkittyä autoaan, jossa oli mukamas ohjuksen tekemä reikä katossa. Kuvia tarkemmin katsellessa havaittiin, ettei reiän ympäristö ollut ollenkaan mustunut tai nokinen, palanut, kuten ohjuksen iskussa tapahtuu, eikä auton sisusta ollut tuhoutunut. Paareilla sairaalaan huonossa kunnossa kannetun toimihenkilön ulommainen paita oli verinen, mutta sisempi valkoinen paita täysin koskematon. Seuraavana mies nähtiin kadulla ilman mitään ongelmia.
Auto oli ollut liikenneonnettomuudessa, pahoin runneltu ja ruosteinen, mutta ei ohjusiskussa.(JP 29.08.06)
Aivan samantapainen ilmiö todettiin Libanonissa vähän aikaisemmin.
HEINÄKUUN 23. PÄIVÄN ILTANA libanonilainen punaisen ristin ambulanssi oli normaalikierroksella, kun se yllättäen sai osuman IAF:n ampumasta ohjuksesta. Kaikki autossa olleet haavoittuivat ja heidät vietiin verta vuotavina Tyron sairaalaan. Oli tapahtunut anteeksi antamaton sotarikos, ohjusisku punaisen ristin ambulanssiin. Näin uutinen välitettiin maailmalle.
Ambulanssista otettuja kuvia tarkasteltaessa todettiin, että reikä auton katossa oli täsmälleen keskellä ristiä, sen reunat oli siististi taitettu alaspäin ja siinä oli tasaisin välein ruuvinreikiä. Ohjuksen normaalisti aiheuttamista palojäljistä ei ollut jälkeäkään eikä auton sisusta ollut palanut tai tuhoutunut. Auto oli ruosteinen ja kolhiintunut, mutta vain vanhuuttaan. Reikä kattoon oli tehty hälytysvaloa varten. Koko operaatio oli lavastettu paareilla sairaalaan vietyjä uhreja myöten. (www.israelnationalnews.com)

Israelin matkaa suunnitteleville voin vakuuttaa, että hälyttävistä uutisista huolimatta maa on täysin rauhallinen ja turvallinen. Terrori-iskuja ei ole sattunut Israelin sisällä moneen kuukauteen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019