MAANANTAI 18.09.06

1. BENEDICT XVI

Israelissa seurataan suurella mielenkiinnolla paavin puheen aiheuttamia reaktioita maailmalla, koska ne välittömästi tulevat koskemaan myös Israelia, vaikka sen pitäisi olla ulkopuolinen tässä asiassa.

Jotkut kommentaattorit ovat todenneet, ettei paavin 14. vuosisadan diktaattorin islamia koskeva sitaatti ollut kielen lipsahdus, jollaiseksi sitä on pyritty selittämään, vaan sen takana on paavin konkreettinen huoli islamin hyökkäävästä asenteesta länsivaltoja ja sen edustamaa kristinuskoa vastaan.

Islam ei enää pyytele anteeksi eikä odota myötätuntoa, se vaatii etujensa huomioimista uhkausten ja väkivaltaisten tekojen myötäileminä. Paavin siteeraamaan lausuntoon kuuluu islamin levitys miekan avulla, mikä voi olla paavin viittaus islamin harjoittamaan terrorismiin, aikamme islamin miekkaan, jolla se pystyy uhkaamaan väkeviä valtioita. Islamia on pyritty markkinoimaan länsivalloissa rauhan uskontona, jollaiseksi sitä monet maailman johtomiehet lännessäkin, kuten myös presidentti Bush, ovat luonnehtineet lisäten, että militaristinen islam on kaapannut perinteisen rauhanomaisen muhamettilaisuuden valtaansa.

Paavi itse selitti tarkoittaneensa puheensa vuoropuhelun aloittamiseksi islamin kanssa, ja ettei siihen sisältynyt sitaatti ollut hänen oma mielipiteensä. Hän ei kuitenkaan selvästi sitä sanonut eikä hän myöskään ole nähnyt tarpeelliseksi esittää suoraa anteeksipyyntöä.

Islamin johtajat Gazassa ovat varoittaneet paavia, että hänen tulee hyväksyä islam, jos haluaa elää rauhassa. Eilen muslimit hyökkäsivät kahta muuta kirkkoa vastaan Samariassa edellisten viiden lisäksi.

Tulkarmissa hyökkääjät sytyttivät ainoan ortodoksikirkon tuleen aiheuttaen pahaa tuhoa 150 vuotta vanhalle rakennukselle. Hyökkääjät tunkeutuivat kirkkoon neljän aikaan aamuyöstä ja heittivät useita palopommeja kirkkoon. Lähellä asuvat kristityt ovat paloissaan ja ovat vaatineet PA:n viranomaisten suojelua.

Muhamettilaiset johtajat sanovat paavin siteeraaman lausunnon viittaavan Muhammedin lähettämiin kirjeisiin (”Aslim Taslam”) valtion johtajille, joita hän kehotti kääntymään muhamettilaisiksi välttääkseen kuoleman. He puolestaan väittävät länsivaltojen harjoittavan miekkalähetystä Afganistanissa, Libanonissa, Irakissa ja Palestiinassa, ja kehottivat paavia osoittamaan sanansa juutalaisille, jotka levittävät Lähi Idän alueelle korruptiota ja hävitystä.

Israelin sefardi päärabbi Shlomo Amar puolestaan moitti paavia hänen puheestaan ja sanoi olevansa hyvin pahoillaan paavin islamia häpäisevästä lausunnosta. Hänen kirjeeseensä ehkä vaikutti Tekoan pabbi Menahem Froman, joka kannattaa kiihkeästi uskontojen välistä keskustelua, myös kiihkomuslimien kanssa.

PA:n pääministeri Ismail Haniyeh ja mufti ovat tuominneet hyökkäykset kirkkoja vastaan ja kehottivat Gazassa sekä Länsirannalla asuvia kristittyjä ja muslimeja yhdistämään voimansa ulkoista hyökkääjää vastaan, tarkoittaen tällä Israelia.

KRISTITYT PA:N ALUEILLA ovat pitäneet hyvin matalaa profiilia, sillä vaikka useimmilla heistä ei ole mitään tekemistä paavin kanssa, muslimit ovat saaneet tästä uuden aiheen hyökkäyksiin heitä vastaan. Kristityt ovat usein joutuneet asettumaan palestiinalaisten tueksi jopa oman etunsa kustannuksella henkensä vuoksi.

Somalian Mogadishussa muslimit ampuivat katolisen Italiasta kotoisin olevan nunnan, mutta tapaus ei ehkä liittynyt paavin lausuntoon. Hän oli menossa kotiinsa työpaikaltaan sairaalasta.

LÄNSIVALTOJEN johtajien olisi syytä tutustua tarkemmin paavin aloittamaan keskusteluun.

2. ISRAEL

Israelissa ei välttämättä katsota suosiollisesti UNIFIL-joukkojen ryhmittymistä asemiinsa Libanonissa. Hizbullah on selvästi osoittanut jatkavansa varustautumistaan ja pureutumistaan entistäkin tukevammin Libanonin maaperään. Israel halusi alun pitäen, jota myös turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1701 edellyttää, että Hizbullah riisutaan aseista, ja tämä tehtävä tuli olla UNIFIL:n joukkojen tehtävänä Libanonin armeijan avustuksella. Nyt näyttää, ettei aseriisuntaa tapahdu eikä uusien aseitten virtaamista Hizbullahille ole pystytty estämään – tai ehkä pahempaa, ei edes yritetty estää.

Tämä on antanut aiheen IDF:n johdolle laatia uudet mallit, joitten mukaan toimitaan siinä tilanteessa, että se joutuu uudelleen vastaamaan Hizbullahin uhkaan. Tilanne vain on nyt moni verroin monimutkaisempi, koska Hizbullahin tukikohdat ovat sekä Libanonin armeijan että UNFIL:n joukkojen keskellä. Libanonin armeija lupasi siirtää Libanonin eteläosaan 15 000 sotilastaan ja saman verran tulisi olemaan UNIFIL:n joukkoja. Israelissa epäillään YK:n nykyisten joukkojen komentajan kenraali Alain Pellegrinin kykyyn hallita 15 000 UNIFIL:in sotilaan johtamista. Kokemuksesta tiedetään, että Pellegrinin yhteydet Hizbullahin kanssa eivät välttämättä edustaneet tasapuolista ja sitoutumatonta kantaa Israelin ja Hizbullahin välissä.

IDF:n strategistit ovat laskeneet, että Hizbullah on valmis vuoden sisällä aloittamaan uuden yhteenoton Israelin kanssa. Lisäksi he huomioivat, että mahdollisen aseellisen konfliktin aikana Syyrian ja/tai Iranin kanssa Hizbullah tuskin tulee katsomaan asiaa sivusta osallistumatta taisteluihin.

USA on osoittanut kytkevänsä Iranin ydinasekiistan ja Lähi Idän rauhantavoitteet toisiinsa.

Tämä tarkoittaa sitä, että USA haluaa Israelin ja Palestiinan välisten neuvottelujen edistyvän ja saavan konkreettisia muotoja. USA haluaa rakentaa Iranin vastaista rintamaa yhdessä Länsivaltojen ja maltillisten arabimaitten kanssa. Useat länsimaat tukevat, jos eivät avoimesti, kuitenkin muodollisesti, palestiinalaisia ja suosivat heidän asiaansa ennen Israelia. Tämänkin takia rauhanprosessin edistymisellä on kiire, mutta ennen kaikkea arabimaita ei saada mukaan ilman sitovaa sopimusta Israelin ja palestiinalaisten kesken, joka lopettaisi avoimet vihamielisyydet osapuolten välillä.

Ulkoministeri Livni tapaa Mahmoud Abbasin tällä viikolla Washingtonissa. Abbasin ja Olmertin tapaamista ei ole sovittu, mutta se on myös suunnitteilla. Livni tapaa USA:n matkansa aikana useita Euroopan maitten, myös Suomen, johtajia.

Keskusteluja palestiinalaisten johtajien kanssa ovat hidastaneet suunnitelmat vankien vaihdosta, mikä tarkoittaa IDF:n sotilaan vapauttamista kahdeksaa sataa palestiinalaista vankia vastaan. Israelissa ei ole pystytty päättämään, keitä vapauttaminen koskisi, koska siitä tulee sopia myös PA:n johdon kanssa.

LIBANONIN SOTAA tutkivan hallituksen asettama ns. Winograd- komitea aloittaa toimintansa välittömästi. Komitean asettamista on kritisoitu monelta taholta, sillä ei tunnu järkevältä hallituksen asettaman komitean tutkivan sen omia toimia. Lisäksi hallitus voi pidättää raportista osia tai kokonaan, jos se ei halua niitä julkistettavan. Hallitus hyväksyi komitean asettamisen äänin 20-2, Shaul Mofazin pidättyessä äänestämästä, sitä vastustivat Labour-ministeri Eitan Gabel ja Ophir Pines-Paz. Komitean tehtävänä on tutkia sekä poliittista että sotilaallista päätöksentekoa heinäkuun 12. päivänä alkaneiden Libanonin taistelujen yhteydessä sekä tehdä niistä molempia osapuolia koskevia kommentteja ja suosituksia.

Esimakua komitean työskentelystä antanee entisen IDF:n ylipäällikön Moshe Ya´alonin Libanonin sodan loppuvaiheita koskeva kirpeä arvostelu. Hänen mielestään IDF menetti 33 sotilasta kaatuneina sodan kahtena viimeisenä päivänä pelkästään hallituksen kasvojen pesun vuoksi määrätessään joukot hyökkäämään Hizbullahin bunkkerialueelle ilman taistelusuunnitelmaa, tavoitetta ja ilmatukea.

TAJIKISTANIN pääkaupungissa Dushanbessa maan ainoa jäljellä oleva synagoga aiottiin sytyttää tuleen viime keskiviikkona. Kaksi nuorta miestä lähestyi synagogaa ja heitti omatekoisia palopommeja, Molotovin koktaileja, synagogan pihaan aiheuttaen suuren roihun. Synagogan sisällä olleet kaksi vanhaa juutalaista näkivät tapauksen ja yrittivät saada tihutyön tekijät kiinni kuitenkaan onnistumatta. Tämä oli toinen murhapolttoyritys samaan synagogaan kuukauden aikana.

Dushanben kaupunki haluaa siirtää synagogan toiseen paikkaan, vaikka monet kansainväliset järjestöt, niiden mukana UNESCO, ovat vastustaneet kaupungin suunnitelmia. Kaupungissa asuu 350 juutalaista, useimmat heistä iäkkäitä. He kuuluvat Chabad-Lubavitch juutalaisiin.

ENGLANNIN JUUTALAISET juhlivat 350-vuotista asumistaan Englannissa järjestämällä musiikkifestifaalit Lontoon Trafalger-aukiolla. Lontoon pormestaria ei oltu kutsuttu tilaisuuteen, vaikka hän oli antanut taloudellista tukea tilaisuuden järjestämiseksi, ehkä siksi, ettei häntä voitaisi syyttää juutalaisten boikotoinnista. Pormestari Ken Livingstone tunnetaan räväköistä Israelin ja juutalaisten vastaisista lausunnoistaan. Viime vuonna hän vertasi yhtä juutalaista lehtimiestä keskitysleirin vartijaksi ja kehotti kahta juutalaista rakennusyrityksen johtajaa palaamaan takasin Iraniin. Juutalaisia loukkasi tapa, millä Lontoon kaupungin tuki tilaisuudelle, 60 000 puntaa, julkistettiin: ”Pormestari on myöntänyt 60 000 puntaa tukeakseen tilaisuutta, jolla kunnioitetaan Oliver Cromwellin kutsun 350-vuotispäivää juutalaisille palata Britanniaan.”

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019