MAANANTAI 11.09.06
1. ISRAEL
IDF:N SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA kenraalimajuri Amos Yadlin suhtautuu pessimistisesti maailman mahdollisuuksiin keskeyttää Iranin suunnitelmat ydinaseen valmistamiseksi. Hän valittaa, että yleinen reaktio on enemmän odottava ja parasta toivova kuin päättäväinen, ja että YK:n turvallisuusneuvoston päätökset sanktioitten asettamisesta etenevät hitaammin kuin oletettiin.
Iranin pääneuvottelija ydinasioissa Ali Larijani lupaili eilen EU:n ulkoasioitten johtajan Javier Solanan kanssa käymien keskustelujen jälkeen, että Iran voisi keskeyttää rikastusprosessin kuukaudeksi tai kahdeksi, mutta aamun uutisten mukaan Iran ei tule suostumaan keskeytyksiin.
YADLIN TULKITSEE maailmalla käytyjen keskustelujen perusteella, ettei maailmalla ole valmiutta puuttua Iranin ydinsuunnitelmiin voimatoimin, mikä voi merkitä sitä, että Israelin täytyy lopulta toimia yksin. Hänen mielestään Iranin tarkoituksena on vain voittaa aikaa, koska jokainen kuukausi ja viikko saa sen lähemmäksi tilannetta, jolloin sillä on valmis ydinase. Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä (IAEA) on vähemmän mahdollisuuksia tehdä tarkastuksia Iranissa ja sen tarkastukset ovat laadultaan heikentyneet, hän sanoi.
YADLININ MIELESTÄ on liian aikaista tehdä arvioita Libanonin sodan vaikutuksista Israelin puolustuskykyyn, vaikka hänen mielestään arabimaailma sai näytön IDF:n päättäväisyydestä vastata sitä vastaan tehtyihin kommandoiskuihin ja Katjusha-rakettihyökkäyksiin. Toisaalta voidaan viitata tosiasiaan, että Israel oli tietoinen Hizbullahin rakentamasta puolustusverkostosta Libanonin eteläosaan ja sen raketti-arsenaalin kasvattamisesta kuuden vuoden aikana ja raketteja ammuttiin sieltä Israeliin aina, kun he katsoivat sen sopivan heidän suunnitelmiinsa ilman, että Israel reagoi siihen suunnitelmallisesti ja päättävästi. Eikä Libanonin sodan kakkosvaihe saavuttanut yhtään asetetuista päämääristä. Yadlin näkee Libanonin armeijan asettumisen Libanonin eteläosiin myönteisenä kehityksenä, mutta kuka tietää mitä sopimuksia sillä on Hizbullahin kanssa, joka pysyttelee bunkkereissaan täysin aseistettuna? Libanonissa on käynnissä sisäinen taistelu Syyriaa ja Hizbullahia tukevien niitä vastustavien välillä. Hizbullah on pysytellyt kovin hiljaa sodan jälkeen, ja sillä lienee, kuten Hassan Nasrallah itse sanoi, käynnissä uudelleen organisointivaihe. Se on myös antanut vihjeitä siitä, ettei se enää kannata terrorihyökkäyksiä.
YADLIN EI KATSO, että Syyria olisi kiinnostunut taisteluista Israelin kanssa, mutta se suunnittelee avoimesti perustavansa Hizbullahin tapaisen terrorijärjestön Golanin kukkuloitten alueelle. Golanin vapautusarmeijan nimellä kulkeva järjestö elvytettiin henkiin, ja se kouluttaa miehiä terrori-iskuihin Israelin alueelle. Pääministeri Ehud Olmert varoitti Syyriaa muutama päivä sitten, ettei Israel sodi Syyrian mahdollisesti aloittamaa hyökkäystä vastaan samanlaisella pidättyvyydellä kuin Libanonissa.
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT sanoo toistaiseksi luopuneensa yksipuolisesta vetäytymisestä Juudean ja Samarian sydänmailta ja keskittyvänsä nyt palestiinalaisten asioihin. Libanonista hän ei halua puhua, se aiheuttaa vain päänsärkyä ja unettomuutta. Olmert tarvitsee kipeästi uuden aiheen, johon media voisi tarttua, ja sellaiseksi hän valitsi USA:n markkinoiman ”tiekartan” toteuttamisen. Pahat kielet kertovat, että Olmertin suunnanmuutoksen takana on yllättävä havainto, että hän oli menettämässä presidentti Bushin suosion.
Siksi Olmert puhui laveasti aiheesta tavatessaan pääministeri Tony Blairin lauantai-iltana.
ENGLANNIN PÄÄMINISTERI TONY BLAIR keskusteli eilen ennen Ramallahin vierailuaan Hizbullahin kaappaamien Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin sekä Hamasin kaappaaman Gilad Shalitin omaisten kanssa yksityistilaisuudessa Jerusalemissa. Blair kertoi heille tukevansa turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, joka vaatii kaapattujen palauttamista. Hän myös vakuutti vievänsä PA:n puhemiehelle Abbasille ja Libanonin pääministeri Sinioralle viestit, ettei tilanne voi palautua normaaliksi ennen kuin kaapatut sotilaat on palautettu koteihinsa.
2. PALESTIINA
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas keskusteli eilen pääministeri Blairin kanssa Ramallahissa palestiinalaisten osoittaessa mieltään kaupungin kaduilla Blairin vierailua vastaan.
BLAIR ILMAISI tyytyväisyytensä Abbasin pyrkimyksistä yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin ja Fatahin kesken, mutta hän muistutti, että sellaisen hallituksen tulee hyväksyä EU:n asettamat kolme ehtoa: luopua terrorismista, tunnustaa Israel ja hyväksyä kaikki aiemmat PA:n allekirjoittamat sopimukset. Näillä edellytyksillä Euroopan yhteisö on Blairin mukaan valmis aloittamaan yhteistyön sen kanssa.
ABBAS MATKUSTI tänään Gazan alueelle antaakseen Hamasille ”viimeisen tarjouksen” yhteishallituksesta Fatahin kanssa. Hamasin johtaman hallituksen edustaja Ghazi Hamad selvensi Hamasin asemaa todeten, että sekä Fatah että Hamas pyrkivät aidosti muodostamaan yhteishallituksen, mutta Hamasin johtama hallitus ei eroa ja että uuden hallituksen tulee myös olla Hamasin johtama, koska se voitti vaalit.
Fatahia edustava Azzam al-Ahmed, joka on lähellä Abbasin linjaa, kertoi, ettei Hamasin tarvitse tunnustaa Israelia, koska PLO, joka edustaa kaikkia palestiinalaisryhmiä, on tunnustanut Israelin.
ENEMMISTÖ PALESTIINALAISISTA kannattaa terrorihyökkäyksiä. An-Najah Nablusin yliopiston mielipidetiedustelun ja –tarkkailun keskus esitti kysymyksiä 1360 yli 18-vuotiaalle palestiinalaiselle, virhe% 3.
Keskuksen esittämään kysymykseen ”sotilaallisista iskuista Israelin sisällä”, millä yleensä tarkoitetaan itsemurhaiskuja, 61 % vastasi kannattavansa niitä, 32 % ilmoitti vastustavansa. Keskitettyä vastarintaa Gazan ja Länsirannan alueilla kannatti 62 %. Raketti-iskuja Gazan alueilta vastusti 42.5 %, mutta 36 % heistä ilmoitti vastustavansa niitä vain siksi, että ne vahingoittavat myös palestiinalaisia.
Aseellista vastarintaa piti 36 % parhaana tapana ajaa palestiinalaisten asiaa Israelia vastaan, vain 13 % suositteli diplomaattisia neuvotteluja. 66 % piti tilannetta kielteisenä ja 88 % valittavat omaa, perheen ja omaisuuden turvattomuutta. Yhteishallitusta kannatti 73 %. (JP 11.09.06 Kh A Toameh)
3. OTSIKOITA
PÄÄMINISTERI Olmert haluaisi laajentaa hallituspohjaansa, ja siksi hän kosii Avigdor Liebermanin johtamaa Israel Beiteinu-puoluetta. Hallituksen asema on häälyvä Labourin jatkuvien sisäisten ristiriitojen ja huonosti menneen Libanonin sodan jälkiselvittelyjen vuoksi. Jatkuvaa murinaa esiintyy myös Kadima-puolueen sisällä. Aiempi puolustusministeri Shaul Mofaz alkaa päästä sisäisestä erämaastaan jouduttuaan luopumaan puolustusministerin salkusta, ja on alkanut vaatia valtion tutkimuskomiteaa. Mofaz pohjustaa suunnitelmilleen päästä etenemään puolueen johtoon.
PRESIDENTTI KATSAV katsonee asemansa käyvän siinä määrin ongelmalliseksi neljän uuden naisen ilmoittaessa joutuneensa hänen kähmimisekseen, että hän pyytää Knessetin valiokuntaa vapauttamaan hänet tehtävistään toistaiseksi. Katsav ilmoitti vetäytyvänsä uuden korkeimman oikeuden presidentin Dorit Beinischin virkaanastumisen vannomistilaisuudesta vain, jos Knessetin valiokunta suostuu hänen pyyntöönsä vapauttaa hänet seremonian ajaksi. Hänen tilallaan toimisi Knessetin puhenainen Dalia Itzik. Tilanne on uusi ja outo eikä kukaan tiedä, miten pitäisi menetellä. Presidenttiä ei voida syyttää virassa ollessaan, ja vain 90 kansanedustajan äänin hänet voidaan erottaa.
OIKEUSKANSLERI Menahem Mazuz harkitsee tutkimusten aloittamista kolmen arabikansanedustajan laittoman Syyrian matkan vuoksi, jossa he avoimesti vakuuttivat Israelin arabien kannattavan Syyriaa. Israel ja Syyria ovat teknisesti sotatilassa, koska Syyria ei ole suostunut solmimaan rauhaa Israelin kanssa.
JERUSALEM MUSEUM OF TOLERANCE tonttikysymystä ei pystytty ratkaisemaan välitysmiehen kautta, joten asia palautuu korkeimman oikeuden käsittelyyn. Yli 200 miljoonaa USD maksavan museon rakentaminen pysähtyi, kun rakennustontilta löydettiin kymmenittäin arabihautoja. Museota rakennetaan Itsenäisyyspuiston viereen ja sen piti olla valmis 2007. Vastakkain ovat Israelin maahallitus ja islamilaiset järjestöt. Hautoja ei ole koskaan virallisesti hyväksytty hautausmaaksi eikä aluetta käytetty pitkään aikaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021