TORSTAI 24.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Eilen IDF vastasi Libanonin puolelta tulleeseen tulitukseen ampumalla muutaman tykistökeskityksen.
Mahdollisista uhreista ei ole tietoa.
Israelilainen sotilasjoukkue eksyi vanhalle huonosti merkitylle miinakentälle palatessaan partiolta Libanonin puolella lähellä Dov-kukkulaa Libanonin eteläosassa. Miinat oli IDF asettanut terroristien varalta. Kersantti Alex Assaf, 21, sai surmansa ja kolme muuta haavoittui. Joukkueen johtaja haavoittui vakavasti, pataljoonan komentaja everstiluutnantti Bassam lievästi.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad ilmoitti eilen, että Syyria pitää suunnitelmia YK:n tarkkailijoitten asettamista Syyrian ja Libanonin väliselle rajalle Libanonin itsenäisyyden loukkauksena ja vihamielisenä tekona. Hän kehotti Libanonin hallitusta hoitamaan velvollisuutensa ja pidättymään toimenpiteistä, jotka huonontavat maitten välisiä suhteita ja loukkaavat olemassa olevia sopimuksia.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT ILMOITTI eilen, että Libanonin saarto jatkuu, kunnes YK:n rauhanturvaajat ovat asemapaikoillaan sopimusten mukaan. Israelin vaatimuksena on, että YK:n tarkkailijat valvovat Syyrian vastaista rajaa ja Beirutin lentokentän tavaraliikennettä.
BASHAR ASSADIN kritiikki arabijohtajista on saanut kärkeviä vastauksia. Egyptiläinen valtionjohtoinen lehti Al-Gomhuria julkaisi keskiviikkona pääkirjoituksen, jossa se kertoo: ”Sinun rohkealla armeijallasi on ollut tapana tappaa libanonilaisia. Sinä olet tappanut tuhansia omia kansalaisiasi Halabissa ja Hamassa, kun he kapinoivat isääsi Hafez Assadia vastaan. Tämä on se armeija, jota sinä pidät ylivertaisena muihin arabiarmeijoihin verrattuna.” Assadia syytetään myös siitä, ettei hän ole suostunut luovuttamaan Shaban Farmin aluetta Libanonille. Libanon on esittänyt, että alue, n. 200 neliökm, annetaan YK:n valvontaan, kunnes selvitetään, kenelle alue kuuluu.
UNIFIL:N UUDET SÄÄNNÖT ovat päässeet vuotamaan julkisuuteen, vaikka ne ovat vasta keskusteltavina.
Niiden mukaan UNIFIL on saamassa ”kuolettavia aseita” pyrkiessään toteuttamaan YK:n elokuun 11. päivän
julkilausumaa. Joukoilla on sen mukaan myös oikeus käyttää aseitaan itsepuolustuksekseen, suojella siviilejä sekä tukea Libanonin armeijaa sen pyrkimyksissä estää aseiden salakuljetus Hizbullahille Syyriasta.
Jotkut maat, kuten Ranska, eivät halua, että joukoille annetaan tehtäväksi riisua Hizbullah aseista väkivalloin, toiset maat eivät halua lähettää joukkojaan ilman tarpeeksi vahvaa aseiden käyttöoikeutta. Luonnoksessa todetaan, että joukkojen mandaatti on luonteeltaan puolustuksellinen, mutta joukot voivat turvautua aseisiin avustaessaan Libanonin armeijaa suoriutumaan tehtävistään.
YK:n lähteiden mukaan arviolta 3500 miestä on luvassa Libanoniin, mutta suuri osa niistä maista, joilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Ranska lupasi 200 miestä jo paikalla olevien 200 miehen lisäksi, ja Tzipi Livnin ranskan vierailun yhteydessä Ranska lupailee pientä lisäystä. Italia lupaa 3000 miestä, mutta se edellyttää, että tulitaistelut Israelin ja Hizbullahin välillä ovat loppuneet. Belgia voinee lähettää alle 300 miestä, Suomi lupasi alustavasti 250 miestä, Azerbaijan myös pari sataa.
Alkuperäinen YK:joukkojen vahvuus 15 000 miestä näyttää olevan vaikea saavuttaa.
USA:n presidentti Bush pitää tärkeänä tarpeeksi vahvojen YK-joukkojen kokoamista Libanoniin sekä Libanonin itsenäisyydelle että alueen turvallisuudelle. USA ottaa vastuun 25 % joukkojen kustannuksista, mutta ei lähetä omia joukkojaan Libanoniin.
GHAJAR KYLÄSTÄ on pidätetty kaksi Israelin arabia epäiltyinä vakoilusta Hizbullahin hyväksi.
Mahmoud Hattib, 41, pidätettiin heinäkuun 31. päivänä. Hän ilmoitti IDF:n liikkeistä Ghajar kylän alueella Hizbullahin asiamiehelle sekä al-Manar TV-yhtiön toimittajalle. Olettaessaan IDF:n tunkeutuvan Libanoniin hän käski poikaansa tuhoamaan kännykän, jolla hän oli ollut yhteydessä Hizbullahin asiamiehiin.
Edellinen pidätys tehtiin viime kuussa. Riyad Mazariv, 30 beduiini Beit Zarzirista, antoi Hizbullahin asiamiehille tietoja IDF:n liikkeistä huumeaineita vastaan.
AMNESTY INTERNATIONAL julkaisi keskiviikkona laatimansa 20-sivuisen raportin, jossa se väittää Israelin tarkoituksellisesti tuhonneen Libanonin siviili-infrastruktuuria, ja vaatii kansainvälistä tutkimusta oletetuista sotarikoksista. Raportissa väitetään Israelin tehneen mielivaltaisia ja suhteettomia hyökkäyksiä, jotka pakottivat neljänneksen maan asukkaista pakenemaan. Se väittää edelleen, että tuhansien kotien tuhoaminen, hyökkäykset lukuisia siltoja ja teitä sekä vesivarastoja vastaan olivat oleellinen osa Israelin armeijan strategiaa Libanonissa eikä välillisesti seurauksia hyökkäyksistä laillisia sotilaskohteita vastaan.
Raportin mukaan Israelin tarkoituksena oli nostaa Libanonin kansa Hizbullahia vastaan. Raportti toteaa, että Hizbullah käytti siviilejä suojanaan tavalla, mitä voidaan pitää sotarikoksena. Mutta se ei raportin mukaan vapauta hyökkääjää varjelemasta siviilejä. Se toteaa, että 1000 libanonilaista siviiliä kuoli, IAF suoritti n. 7000 ilmaiskua, 15 000 asuntoa ja kaksi sairaalaa tuhoutui. Raportti suosittelee kansainvälistä tukimusta.
Israelin ulkoministeriön edustaja Mark Regev tähdentää, että Hizbullahin terroristit esiintyivät siviilien joukossa siviilivaatteissa eivätkä esitelleet aseitaan julkisuudessa. Monissa tutkituissa tapauksissa paikalla olleet kuvaajat ja toimittajat eivät pystyneet erottamaan Hizbullahin terroristeja kylien asukkaista eivätkä asukkaat uskaltaneet kertoa heille, ketkä olivat Hizbullahin terroristeja.
Esimerkkinä JPOst julkaisi Avi Bellin artikkelin Strifan kylän. Human Rights Watch (HRW) väitti, ettei kylässä ollut yhtään Hizbullahin terroristia. ”Kyläläisten palatessa kyläänsä kaksi kolmasosaa kylän kodeista ja taloista oli tuhoutunut ja yli 43 asukasta oli hautautunut raunioihin. Suurin osa heistä kuului Hizbullahin ja Amalin terroristeihin,” kertoi The New York Times 16. elokuuta Hassan Fattahin kirjoittamassa artikkelissa. HRW:n 03.08.06 julkaisemassa 50-sivuisessa raportissa kerrotaan, että sen toimittajat vierailivat Strifan kylässä suorittaen haastatteluja ja tutkimuksia yhteisesti kansainvälisten avustustyöntekijöitten kanssa, eivätkä he havainneet todisteita Hizbullahin läsnäolosta, ei hylättyjä aseita, patruunoita, tai sotilastarvikkeita.
Avi Bell tunnustaa, ettei hän ole käynyt Strifan kylässä, mutta hän on aiemmin toiminut Libanonissa sodan aikana, ja nähnyt siviilien rakentavan talojaan suoraan Hizbullahin bunkkereitten päälle sekä Hizbullahin terroristein juoksevan siviilivaatteissa ilman aseita asemapaikasta toiseen. Kaksi viikkoa ennen HRW:n raporttia, heinäkuun 19. päivänä, Nasser Nasser raportoi AP:lle Hizbullahin terroristien juoksevan suojaan Strifan kylässä aina, kun kuulivat IAF:n koneitten äänen. Jopa Israelin vastainen kiihottaja Robert Fisk tunnusti Strifan kylässä elokuun 15. päivänä Independent-lehdelle, ettei hän voi kieltää, etteikö vastarintajoukkoja olisi ollut Strifan kylässä. (JPost 22.08.06 Avi Bell)
IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJAT tekevät itselleen ja ajamilleen aatteille suurta tuhoa perustamalla raporttinsa huhujen ja kuulopuheitten varaan. Se on myös heitä tukevien kansalaisten ja järjestöjen luottamuksen väärinkäyttämistä. Näiden järjestöjen toimittajat näyttävät olevan tietämättömiä siitä, miten kokonaisvaltaisesti Hizbullah hallitsee alueitaan, miten sinne päästetään toimittajia ja avustustyöntekijöitä vain Hizbullahin erikoisluvalla. Hizbullah on ottanut kopiot heidän passeistaan, heitä opastetaan tarkkaan, mitä saa kuvata ja miten kertoa luvan menettämisen uhalla. He elävät ja liikkuvat siviilivaatteissa ilman aseitaan ollessaan bunkkereittensa ulkopuolella antaen kuvan, ettei heitä ole olemassakaan. Kylien kanta-asukkaat mieluummin kertovat satuja toimittajille kuin ärsyttävät Hizbullahin terroristeja, joitten keskellä he joutuvat asumaan, tahtoivat tai eivät. Monet terroristeista ovat palestiinalaisia tai iranilaisia kouluttajia.
2. GAZAN RINTAMA
Tuntematon palestiinalainen ryhmä Holy Jihad Prikaatit ilmoitti videokuvassaan ottaneensa Fox TV-yhtiön toimittajat amerikkalaisen Steve Centannin, 60, ja Uudesta Seelannista kotoisin olevan Olaf Wiigin, 36, panttivangeikseen 14. elokuuta. Ryhmä antoi USA:lle 72 tuntia aikaa vapauttaa pidättämänsä muslimit. Järjestön uskotaan olevan al-Qaidan alainen ja se on luultavasti salakuljettanut vankinsa Siinaille. Toimittajat istuvat videokuvassa toisissa vaatteissa kuin mitä heillä oli yllään kaappaushetkellä, he istuvat lattialla, näyttävät hyvävointisilta eikä pyssymiehiä ole lähituntumassa.
IDF PIDÄTTI aikaisin torstaiaamuna Hamas-johtajan Younis Abu Dakan Khan Yunisin pakolaisleirissä. Pidätyksen aikana syntyneessä laukaustenvaihdossa Younisin veli sai surmansa ja kaksi muuta haavoittui.
Sotilaat haavoittivat kahta palestiinalaista Abashan kylässä lähellä Israelin rajaa.
3. KOTIRINTAMA
Presidentti Moshe Katsav oli eilen poliisin erikoisyksikön kuulusteltavana, ja niitä jatketaan tänään. Kuulustelut alkoivat epäilyinä seksuaalisesta lähentelystä, mutta niiden lisäksi on epäilyjä lahjonnasta.
Monelta taholta vaaditaan presidentin eroa tutkimusten ajaksi ja viransijaisen nimittämistä.
LONTOOLAINEN ÄLYTEHDAS (think tank) uskoo tutkimustensa tuloksena, että terrorismin vastainen taistelu on auttanut Irania nousemaan Lähi Idän hallitsevaksi voimaksi. Afganistanin ja Irakin hallitusten kukistuminen aiheutti voimatyhjiön alueelle, jonka Iran on täyttänyt. Gathan House, The Royal Institute for International Affairs, väittää, että vaikka USA hallitsee kovan voiman käytön, Iran on onnistuneesti hallinnut pehmeän voiman käytön käyttäen kulttuuriaan, voimakkaita historiallisia siteitään ja hallinnollista taitoaan voittaessaan poliittisen johdon alueella. Sen seurauksena USA:n kyky vastustaa Irania on vakavasti pienentynyt sen itsevarman helppouden kautta, jolla Iran sitoutuu alueelle. Iranin ylivalta sen naapureitten keskellä on vahvistanut sen rohkeutta kehittää ydinasettaan ja se selittää, miksi se tuntee kykenevänsä vastustamaan lännen painostusta. Ahmadinejad uskoo, että USA ja Israel ovat jumalattomia ja oikeudettomia valtioita, jotka tulevat lopulta luhistumaan. Iran ei halua osallistua niitten tuhoamiseen, mutta ei myöskään halua olla missään tekemisissä niitten kanssa.
Israelissa Ahmadinejadin uhkauksiin suhtauduttaisiin yliolkaisesti, mutta sen ohjuskapasiteetti ja ydinase antavat niille aivan toisen sisällön, vaikka Iran haluaisikin säilyttää alueen tasapainon. Ministeri Effi Eitan on tehnyt esityksen, että Israelin tulee ottaa Iranin uhka todesta ja rakentaa väestönsuojia kaikkialle maahan Iranin mahdollisia ohjusiskuja varten.
ISRAELILAISIA MATKAILIJOITA kuoli eilisessä bussiturmassa Siinailla Tabasta etelään. Bussi ajoi ylinopeutta, ja ohitettuaan edellään ajavan bussin ehkä renkaan räjähdyksen vuoksi kääntyi ympäri. 10 Israelin arabia Nasaretista kuoli ja 35 haavoittui. Egypti ei päästänyt israelilaisia ambulansseja paikalle moneen tuntiin eikä egyptiläisiä ollut saatavilla, vaan haavoittuneet koottiin tien varteen tuntikausiksi.
TV-KANAVA 10 tiedustelu eilen toi seuraavia kannatuslukuja: Peretz 1 %; Peres 2 %; Olmert 3.4 %; Netanyahu 46.5 % ja Lieberman 46.5 %. Olmertin olisi aika pakata ja mennä kotiinsa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019