TORSTAI 17.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin armeija jatkaa vetäytymistään Libanonista, vaikka Libanonin armeija aloitti omien joukkojensa, 2., 3. ja 12. pataljoonan, sijoittamisen Lutanijoen eteläpuolelle vasta torstain vastaisena yönä, ja vaikka on jo täysin selvää, ettei Hizbullah aio luopua aseistaan. Pahempaa vielä, Libanonin hallitus on luvannut Hizbullahille, että se saa pitää aseensa, mutta ei näyttää niitä julkisesti.
IDF on jo luovuttanut joitain tukikohtiaan Libanonissa UNIFIL:n pienille joukoille.
RANSKAN PUOLUSTUSMINISTERI Michele Alliot.Marie ilmoitti eilen, että Ranska on valmis lähettämään Libanoniin 1700 miehen osaston, mutta se odottaa torstaina pidetyn neuvottelun tulosta sekä selvennystä joukkojen mandaatista kuten aseitten käyttöoikeudesta.
Ranskan, Turkin ja Malesian ulkoministerit keskustelivat eilen Beirutissa libanonilaisten viranomaisten kanssa joukkojen asemasta, ja ilmoittivat, että he edellyttävät Hizbullahin ensin suostuvan luopumaan aseistaan. Vain Marokko ja Indonesia ovat edelleen halukkaita tuomaan joukkojaan Libanoniin.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni keskusteli eilen YK:n pääsihteerin kanssa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen toteuttamisesta käytännössä. Annan lupasi, että 3500 YK:n sotilasta tulee Libanoniin viikon sisällä. Livni esitti Israelin toiveena, että joukot olisivat taisteluvalmiita ja hyväksyttävistä maista. Israel ei halua Libanoniin sotilaita maista, joitten kanssa sillä ei ole diplomaattisuhteita.
Annan sanoo, ettei Hizbullahin riisuminen aseista kuulu YK:n joukkojen mandaattiin, Livnin mielestä kuuluu.
Toinen kysymys koski Hizbullahin kaappaamia IDF:n sotilaita, joita se ei ole palauttanut vastoin YK:n päätöslauselmaa. Annan suostui tapaamaan kaapattujen sotilaitten omaisia.
IDF KATSOO, että sillä on oikeus, jota USA:n hallitus tukee, estää aseitten kuljetus Syyriasta Hizbullahille, eli se aikoo suorittaa ilmavalvontaa raja-alueella ja tuhota epäilyttävät rekat.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz päätti eilen asettaa ulkoisen tutkimuskomitean selvittelemään IDF:n selviytymistä Libanonin sodasta ja sen valmisteluista. Komitean jäsenet ovat IAF:n aiempi päällikkö kenraalimajuri Herzl Bodinger, aiempi puolustusministeriön kansliapäällikkö kenraalimajuri Iran Bilan, huolto-portaan päällikkö kenraalimajuri Ami Sagis ja Tevan puheenjohtaja Eli Hurwitz. Komiteaa johtaa aiempi yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Amnon Lipkin-Shahak. Poliitikot ovat arvostelleet Peretzin asettamaa komiteaa todeten, että se on Peretzin yritys välttää kiusallisia kysymyksiä ja vastuuta huonosti edenneestä sodasta. Myös puheenjohtajavalintaa pidetään huonona, sillä Lipkin-Shahakilla on läheiset suhteen Peretzin ja puolustusministeriön kanssa. Se tuskin takaa puolueettoman tutkimuksen.
Poliitikot haluavat todella puolueettoman ja sitoutumattoman tutkimuskomitean asettamista, jonka tulisi tutkia myös syyt, miksi IDF oli puutteellisesti varustettu ja miksi reserviläisten koulutusta oli laiminlyöty.
IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Dan Halutz on joutunut kovaan ryöpytykseen. Hän oli käynyt hoitamassa osakesalkkunsa myymisen kolme tuntia sotilaitten kaappauksen jälkeen. Salkku oli arvoltaan 120 000 NIS, ja sen arvo aleni sodan aikana 8 %. Arvostelijat ovat ihmetelleet, miksi armeijan päälliköllä oli sellainen kiire hoitaa asioitaan samaan aikaan, kun tuhannet reserviläiset olivat jättäneet opintonsa, työpaikkansa ja liikeyrityksensä lyhyellä varoitusajalla ladaten aseitaan ja tykkejään kuolettavaan sotaan.
Tämä on israelilaisessa yhteiskunnassa tyypillinen tapa hoitaa yhteisiä asioita. Yksi äänekkäimmistä Halutzin arvostelijoista on Tzahi Hanegbi, jota itseään syytetään virka-asemansa väärinkäyttämisestä ja jonka erottamista ministerinpaikalta vaaditaan. Toinen erottamisuhan alainen on oikeusministeri Haim Ramon, joka erään naisen väittämän mukaan yritti pussata häntä ilman hänen suostumistaan. Kolmas epäilty on presidentti Moshe Katsav, jota myöskin syytetään asiattomasta lähentelystä.
Halutz tuskin hoiti päällikön tointaan huonosti sodan aikana. Jos häntä jostain voidaan syyttää, se koskee hänen uskoaan lentoaseen kykyyn saada Hizbullah alistumaan vain rajoitetuin maaoperaatioin. Tämä on tietenkin raskas syytös, sillä hänen pitäisi pystyä suunnittelemaan ja valvomaan armeijan valmiutta kaikkiin tuleviin konfliktitilanteisiin. Israelilla ei ole varaa virhearviointeihin, koska sitä ympäröi vihamielinen ja kostonhaluinen rintama joka puolelta. Peretz valitti, ettei IDF kertonut hänelle Hizbullahin raketeista.
Halutz oli eilen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kuultavana, mutta hän pakeni paikalta - edustajien mukaan - välttääkseen edustajien ikäviä kysymyksiä.
OLMERTIN REALIGNMENT suunnitelma oli ehkä se naula, joka veti Olmertin vaalivoittoon, mutta tarkkailijoitten mukaan se voi myös vetää hänet alas korkeimmalta pallilta.
Sekä Olmertin että Peretzin kannatus on alimmillaan äskeisten gallupien tulosten mukaan.
Smith Research suorittaman gallupin mukaan, joka julkaistiin Globes päivälehdessä, 62 % israelilaisista uskoo, ettei Olmert hoitanut hommiaan hyvin sodan aikana, 34 % antoi myönteisen vastauksen.
Yediot Aharonot lehden Dahat instituutin suorittaman gallupin mukaan 47 % katsoi Olmertin onnistuneen,
51 % katsoi, että Olmert epäonnistui. Ma´ariv-lehden Teleseker gallup paljasti, että Olmertia kannatti 43 % ennen sotaa, 78 % sodan aikana ja vain 40 % sodan jälkeen.
Peretzin kannatus paljon surkeampi. Hänen kannatuksensa vaihteli tutkijain mukaan 28-31 %, sodan aikana yli 50 %.
Tulitaukosopimusta vastusti lähes kolmannes vastanneista, eli kielteiset luvut vaihtelivat 53-70 %.
Vastaajat asettivat syylliset järjestykseen: Olmert 49 %, Peretz 41 %, Dan Halutz 40 %, pohjoisen lohkon komentaja Udi Adam 18 %, vain 3 % uskoi, ettei sodassa ollut epäonnistumisia.
Puolueitten kannatus vaihtui: Kadima 29 (29); Labour 15 (19); Likud 20 (12) kansanedustajaa.
2. GAZAN RINTAMA
Mahmoud Abbas ja Ismail Haniyeh jatkoivat eilen keskustelujaan Gazassa yhteishallituksen muodostamiseksi. Abbas ilmaisi toiveikkuutensa hallituksen muodostamisesta ja tämän ”laittomuuden loppumisesta”. He myös esittivät kutsun Islamic Jihadille tulla mukaan hallitukseen, minkä sekä Gazassa että Syyriassa olevat järjestön johtajat ovat torjuneet.
Hamasin ja Fatahin yhteisymmärrystä himmensi myöhemmin Gazassa sattuneet kiivaat aseelliset yhteenotot järjestöjen pyssymiesten kesken. Niissä kuoli 14-vuotias Suleiman Abu Nasr ja viisi muuta haavoittui.
Hamasin edustajat vaativat kuitenkin, että Israelin tulee ensin vapauttaa pidättämänsä Hamasia edustavat hallituksen ministerit ja PLC:n 30 kansanedustaa. Neuvottelijoilla on kiire saada sopimus aikaan, sillä he pelkäävät IDF:n kiihdyttävän operaatioitaan Gazassa Libanonin taistelujen loputtua. Hamasin edustajat asettavat toiveensa ns. vankien dokumenttiin, joka ei hyväksy Israelin valtiota, mutta suostuu Palestiinan valtion perustamiseen Gazan ja Länsirannan alueille, joskin ensiaskeleena Israelin tuhoamiseksi.
IAF:N OHJUKSET tuhosivat asuintalon Khan Younisissa aikaisin keskiviikkona. Asukkaita oli varoitettu poistumaan talosta, mutta kaksi ihmistä oli mennyt sinne, ja he jäivät sortuneen rakennuksen raunioihin.
Talo kuului al-Aksan paikallisosaton johtajalle, ja kaksi talon raunioihin ruhjoutunutta miestä olivat myös al-Aksan jäseniä ja omistajan serkkuja. Omistaja ei itse ollut paikalla. Neljä muuta ihmistä haavoittui.
Eilen IDF:n sotilaat ampuivat kahta palestiinalaista, jotka pyrkivät Israelin puolelle Gazan alueelta.
KAHDEN FOX-TV-YHTIÖN TYÖNTEKIJÄN kaappauksesta Gazassa ei ole mitään uutta tietoa. Mikään järjestö ei ole esittänyt vaateita heistä, mikä kummastuttaa ja vaikeuttaa heidän etsimistään.
Uuden Seelannin ulkoministeri tuli Israeliin johtamaan neuvotteluja. Toinen kaapatuista on Uudesta Seelannista, toinen USA:sta.
3. KOTIRINTAMA
Israelilaiset pakolaiset ovat alkaneet suuresti epäillen ja kuulostellen, onko rakettituli todella loppunut, palata kotiseuduilleen Israelin pohjoisosissa. Monet. aivan liian monet, ovat löytäneet kotinsa tuhottuna, jos seinät ovatkin vielä pystyssä, kaikki ikkunat rikkoutuneina ja kattotiilet sirpaleina, sisätilat täynnä rojua.
Voi vain aavistella, miltä asukkaista tuntuu, kun ei ole kotia, ei vuodetta mihin päänsä kallistaisi.
Useimmilta ovat rahat loppuneet eikä työn alkamisesta ole kaikilla varmuutta. Myös tehtaat, teollisuusyritykset, maatilat ja laitokset ovat vielä sekasortoisessa tilassa.
Ihmisten mielessä kiertää kysymys: Miksi tämä kohtasi meitä? Miksi IDF ei ensimmäiseksi mennyt tuhoamaan raketteja ja niiden miehistöjä? Miksi IAF keskittyi kerrostalojen ja laitosten tuhoamiseen eikä etsimään ja tuhoamaan Israelia tuhoavia raakalaisia, kuten heitä nimitettiin? Oliko Olmertin tarkoituksena pehmittää mielipiteitä uusille juutalaisten karkottamisille osoittamalla, kuka käskee?
Mutta elämä alkaa palata vähitellen totuttuihin uomiinsa. Uusia siirtolaisia tulee maahan sodasta välittämättä. Heitä tulee USA:sta, Kanadasta, Englannista, maista, joista heitä on ollut vaikeinta saada lähtemään, runsaitten lihapatojen äärestä. Heidän motiivinsa tulla nyt on se, että anti-semitismi on noussut ja nousemassa kaikkialla läntisissä maissa, eniten Englannissa. Heitä metsästetään sieltä pois.
KIRKKOJEN MAAILMANNEUVOSTON Israelissa ja Lähi Idässä vieraileva protestantteja ja katolisia edustava delegaatio esitti havaintonaan, että Israel oli suunnitellut tuhota Libanonin jo ennen viimeistä sotaa, se vain odotti sopivaa syytä aloittaa tuhoaminen. Delegaation mielestä Israel ei voi sietää Libanonin valtiota, jossa kristityt, muslimit ja juutalaiset voivat elää sovussa keskenään. Sen mielestä Hizbullah ei ole kriisin todellinen syy, vaan Israelin ja Palestiinan välinen konflikti.
Delegaatio ilmaisi syvän paheksumisensa siitä, ettei Israelin hallituksen edustajilla ollut aikaa heille.
EPÄVARMA TURVALLISUUSTILANNE Israelissa ja muuallakin maailmalla on aiheuttanut peruutuksia turistien matkasuunnitelmiin Israeliin, mutta heitä tulee kuitenkin kaiken aikaa ja uusia varauksia tehdään.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019