TORSTAI 03.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin armeijalla on lähes 9000 sotilasta taistelemassa Libanonin eteläosan kylissä. Niiden tarkoituksena on puhdistaa ja valmistella aluetta Israelin kaavailemaa parin km:n syvyistä puskurivyöhykettä varten, tuhota Hizbullahin sinne rakentamat luolastot ja bunkkerit ja karkottaa tai eliminoida siellä olevat Hizbullahin joukot.
IDF katsoo, että sen tulee saada tämä valmiiksi ennen kansainvälisten joukkojen tuloa paikalle. Tälle alueelle Hizbullah on koonnut lyhyen matkan rakettinsa, joilla se terrorisoi Galilean pohjoisosan kyliä ja kaupunkeja. Israelin tavoitteena on, että alue Israelin pohjoisrajalta Litanijoelle saakka on vapaa Hizbullahin terrorisoluista, koska vain se takaa rajan yli toistuvien hyökkäysten loppumisen.
IDF JATKOI PUHDISTUSOPERAATIOITAAN Aita al-Shaabin kylässä, jossa tiistaina sai kolme IDF:n sotilasta surmansa. Eilen keskiviikkona yksi sotilas kuoli. 15 Hizbullahin terroristia sai surmansa keskiviikon taisteluissa, neljä heistä taistelussa reserviläisjoukkojen kanssa, jotka siirtyivät rajan yli tiistaina.
WORLDNETDAILY kertoo aamun uutisissaan, että palestiinalaiset al-Naemehin pakolaisleirissä Beirutin eteläpuolella ja Bekaan laaksossa ovat luovuttaneet raskasta aseistustaan, myös raketteja, Hizbullahin terroristeille käytettäviksi niiden taisteluissa ”juutalaista valtiota” vastaan. Osa aseista on Hizbullahin omaisuutta, ne oli varastoitu pakolaisleireihin ehkä siksi, etteivät Libanonin hallituksen joukot pääsisi niihin käsiksi. Pakolaisleireissä on oma sisäinen hallintonsa ja puolustusjoukkonsa eivätkä hallituksen virkailijat uskalla mennä niihin ilman lupaa. Pakolaisleireissä asuvat Fatahin ja PFLP-GC:n aseistetut palestiinalaiset ovat uhanneet osallistua Israelin vastaisiin taisteluihin. Niillä on tuhansia aseistettuja miehiä, joita on koulutettu yhdessä Hizbullahin miesten kanssa, joko omilla koulutusleireillä tai Syyriassa ja Iranissa.
Worldnetdailyn artikkelin mukaan korkea Fatahin johtaja Bani al-Hassan on lähettänyt kirjeen tuhansille Fatahin jäsenille, myös al-Aksan pyssymiehille, jossa hän kehottaa aloittamaan kiihdytetyn taistelun ID:n joukkoja vastaan. On epäselvää, onko tämä tehty Mahmoud Abbasin tieten ja luvalla.
Hizbullah lopetti eilen näyttävästi parin päivän tauon raketti-iskuissaan Israeliin.
ENNÄTYKSELLISET LÄHES 220 RAKETTIA ammuttiin Galilean pohjoisosaan. Yksi mies kuoli ajaessaan polkupyörällä Sha´ar kibbutsissa kotinsa lähellä. Raketti räjähti aivan hänen edessään, ja raketin sirpale surmasi hänet välittömästi. Tämä mies, David Lelchook 52, oli muuttanut maahan USA:sta. Monet heidän naapureistaan olivat paenneet etelään raketteja pakoon, mutta David kieltäytyi lähtemästä. Hän halusi valvoa kibbutsin satoa sekä hänen perheensä kolmea koiraa ja kolmea kissaa sekä toimittaa ruokaa ja juomia pommisuojissa värjötteleville ihmisille. Kylässä asuu normaalisti 450 ihmistä, heistä 380 on lähtenyt. Kolme asukasta on saanut surmansa raketin sirpaleista kahden viikon aikana ja 22 asukasta on hoidettu lievien haavojen tai shokin vuoksi. Keskiviikkona alueelle putosi 60 rakettia.
IDF SUUNNITTELEE aloittavansa IAF:n täsmäiskut Libanonin eteläosassa, koska Hizbullah on kuin palapeli, sillä on pieniä aseistettuja osastoja hajallaan väijyen sopivaa kohdetta. Heillä on runsaasti pt-aseita, jotka ovat osoittautunet tehokkaiksi myös sotilasyksiköitä vastaan. Niiden kantomatka on 3 km ja parin kolmen miehen osasto pystyy ampumaan niitä itsenäisesti. Pt-ohjukset ovat surmanneet ja haavoittaneet enemmän sotilaita kuin kiväärituli.
Keskiviikkona kolme sotilasta haavoittui Libanonissa, yksi heistä hengenvaarallisesti. IDF:n divisioonan komentaja kertoi, että IDF on surmannut yli 350 Hizbullahin terroristia operaation alettua 12.heinäkuuta.
IDF:n suunnitelmissa on ulottaa ainakin rajoitettuja operaatioita myös Litanijoen pohjoispuolelle.
BAALBEKIIN keskiviikon vastaisena yönä tehtyyn kommandoiskuun osallistui lähes 200 erikoiskoulutettua sotilasta kahtena osastona. Heitä oli vastassa kiivas kiväärituli. Joukot surmasivat ainakin kymmenen Hizbullahin miestä ja ottivat 5 vankia. Joukot palasivat takaisin aamuyöstä ilman omia tappioita. Baalbekin sairaala ei ole varsinaisesti sairaala, se on Hizbullahin kokouspaikka , jossa Hizbullahin ja Syyrian sekä Iranin edustajat pitivät keskustelujaan. Pohjakerrokseen oli varastoitu runsaasti aseita ja varusteita.
IDF sanoo suorittaneensa 15-20 Baalbekin kommandoiskun tapaista operaatiota Libanonissa heinäkuun 12. päivän jälkeen. Joukot tuotiin Baalbekiin kahdella helikopterilla, joita tankattiin Välimeren yläpuolella. Helikoptereita suojasivat F-15 koneet, jotka suorittivat täsmäiskuja maahan. Joukot laskeutuivat sairaalan alueelle 22.32 tiistai-iltana ja lähtivät paluumatkalle kolmen aikaan keskiviikkoaamuna.
HIZBULLAHIN AMPUMA RAKETTI putosi eilen lähelle palestiinalaiskaupunkia Jeniniä, lähes 20 km Afulasta etelään. Se ei aiheuttanut vahinkoja. Palestiinalaiset uhosivat, että he iloitsevat jokaisesta Hizbullahin ampumasta raketista, vaikka se sattuisi omaan päähän.
KANAN KYLÄÄN tehdyn IAF:n pommi-iskun uhrien lukumäärä on edelleen arvailujen varassa. Yleisin medialle jaettu ilmoitus kertoo uhreja olleen 56-60, mutta Ihmisoikeuksien valvontaryhmä Libanonissa ilmoitti uhreja olleen 28, joista 16 oli lapsia. Myös punaisen ristin paikallisjohtaja Paul Conneally ilmoitti luvun 28, mutta peruu nyt sanojaan lisäten, ettei sillä ole tarkkaa tietoa uhrien määrästä. Toinen epäselvyys koskee taloon jääneitten ihmisten pysymistä talossa 7 tuntia pommi-iskun jälkeen, jolloin talo romahti. Kolmas on väite, että suurin osa heistä oli Hizbullahin tarkoituksellisesti sinne viemiä kehitysvammaisia lapsia sekä naisia. IDF:n suorittama tutkimus antanee selvyyttä näihinkin epäselvyyksiin.
2. GAZAN RINTAMA
Neuvottelut korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi ovat jatkuneet Egyptin johdolla. Välillä kerrotaan jo päätetyn pääasioista, mutta sitten kaikki vedetään takaisin. Israelin kerrotaan suostuneen vapauttamaan satoja palestiinalaisia vankiloistaan, joissa he kärsivät eri pituisia tuomioitaan. Ongelmana on se, keitä vapauttaminen tulisi koskemaan. Palestiinalaiset ovat vaatineet kakkien nais- ja alle 18-vuotiaitten miesvankien vapauttamista, mutta asia on pahasti levällään.
IDF on jatkanut omia operaatioitaan Gazan alueen eteläosassa Rafahin alueella, ja joutunut tulilaiteluihin palestiinalaisten pyssymiesten kanssa. Viiden palestiinalaisen ilmoitetaan saaneen surmansa. IAF osallistuu taisteluihin helikoptereilla.
Egyptiläisten diplomaattien ja neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa osallistuvien virkailijoitten sanotaan olevan kyllästynyt palestiinalaisten vitkutteluun ja siihen, että he hylkäsivät Hosni Mubarakin ehdotuksen, jonka mukaan Shalit olisi vapautettu arabimaitten vakuutusta vastaan, että vangit vapautetaan myöhemmin.
Egypti ja Jordania ovat vaatineet Israelia sopimaan naapureittensa kanssa, koska muuten brutaalit taistelut jatkuvat alueelle loputtomiin. Molempien maitten diplomaatit katsovat, että Libanonin ongelman ratketessa on mahdollista solmia laajempia sopimuksia arabimaitten kanssa.
Jordanian ja Egyptin ulkoministerit lensivät Jordaniaan koneella, joka vei samalla hätäaputarvikkeita. He keskustelevat tilanteesta Libanonin johtajien kanssa. Heidän mielestään rauhanturvajoukot täytyy olla YK:n alaisia, ei Naton joukkoja. ”Niiden tehtävänä on valvoa rauhaa, ei pakottaa siihen”., he huomauttavat.
Ranska ja Italia haluavat ensin tulitauon, sitten vasta monikansalliset joukot paikalle eri sopimuksesta.
Saksa haluaa, että ns. kvartetti, USA, Venäjä EU ja YK, elvytetään uudelleen henkiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019