TIISTAI 08.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
YK:n turvallisuusneuvoston jäsenvaltioitten yrittäessä saada hyväksyttävää päätöslauselmaa vihollisuuksien lopettamiseksi Libanonissa IDF on jatkanut operaatioitaan Libanonin eteläosassa. Libanonin vastustavan kannan vuoksi USA:n ja Ranskan runnomaa lauselmaehdotusta ei esitetty turvallisuusneuvostolle, kuten oli tarkoitus. Arabiliiton ulkoministerit tapasivat eilen Beirutissa kuunnellen Libanonin pääministeri Fuad Sinioran emotionaalista ja kyynelehtivää vetoomusta hänen maansa tuhoamisen lopettamiseksi. Suoria tietoja kokouksen kulusta ei ole, mutta yksi Libanonin ministeri ryntäsi tuohtuneena ulos kokoussalista. Ulkoministerit päättivät lähettää delegaation YK:n turvallisuusneuvostoon esittämään arabien kannan asiaan.
On toiveita, että julkilausumaluonnos voitaisiin esittää turvallisuusneuvostolle jo tänään tai huomenna. Siitä voidaan äänestää aikaisintaan 24 tuntia sen neuvostolle esittämisen jälkeen.
SINIORA SYYTTI eräässä vaiheessa Israelia Houlan kylän ”massamurhasta”, koska silloisten tietojen mukaan pommituksessa oli kuollut 40 ihmistä. Siniora pyysi anteeksi lausuntoaan, koska ne 40 ihmistä löytyivät vahingoittumattomina erään rakennuksen pohjakerroksesta. Yksi kuolonuhri kuitenkin todettiin.
IDF:N PUHDISTUSOPERAATIOT Bint Jbailin kaupungissa vaativat jatkuvia kuolonuhreja molemmin puolin. Maanantaina aamupäivällä kaupungissa käydyissä kiivaissa taisteluissa sai surmansa kolme IDF:n sotilasta, kaksi heistä reserviläisiä, ja ainakin 16 Hizbullahin terroristia. Kaksi IDF:n sotilaista kuoli heidän tankkiinsa osuneesta pt-ohjuksesta.
IDF ILMOITTI maanantai-iltana, että avoin ulkonaliikkumiskielto Litanijoen eteläpuolisissa osissa öiseen aikaan alkaa välittömästi. Tämän alueen teillä ajavat autot tekevät sen omalla riskillään. Ilmoitus tehtiin sekä pudottamalla lentolehtisiä että ilmoittamalla siitä radiossa ja TV:ssä.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT yhdessä hallituksen tärkeimpien päättäjien kanssa keskustelivat eilen Libanonin taistelutilanteesta. Olmert näyttää hidastelevan antamatta selvää päätöstä omasta kannastaan, ehkä odotellen YK:n päätöslauselmaluonnoksen käsittelyä. Hallituksen turvallisuuskabinetti kokoontuu käsittelemään tilannetta keskiviikkona, mutta nyt jo tiedetään, että IDF on saanut luvan jatkaa operaatioitaan Litanijoelle saakka ja tarvittaessa sen pohjoispuolelle estääkseen rakettien ampumisen.
Puolustusministeri Amir Peretz uhkaili, että jos diplomatia epäonnistuu, IDF tulee jatkamaan Hizbullahin ja sen asearsenaalin tuhoamista kaikkialla Libanonissa.
LIBANONIN HALLITUS, jossa istuu kaksi Hizbullahin ministeriä, teki eilen päätöksen kutsua 15 000 miestä palvelukseen. Heidät on tarkoitus sijoittaa Libanonin eteläosaan IDF:n puhdistettua sen Hizbullahin terroristeista ja raketeista. Libanonin pääministeri Siniora on vaatinut, että IDF:n sotilaitten tulee vetää joukkonsa pois Libanonin alueelta välittömästi ja ennen kuin Libanonin omat joukot ottavat sen valvontaansa. Israel tuskin tulee suostumaan tähän, eikä YK:n päätöslauselmaluonnos sitä vaadikaan. Monikansallisten joukkojen kokoaminen ja saapuminen asemapaikoilleen voi viedä useita viikkoja, eikä IDF voi ottaa riskiä, että Hizbullah saa pitää joukkonsa etelä Libanonissa, ja jopa vahvistaa niitä. Libanonin reserviläisjoukot tuskin pystyvät sitä estämään, vaikka halua olisikin.
HUMANITAARISEN TUHON estämiseksi taistelujen vuoksi Libanonissa IDF on perustanut erikoisosaston Tel Aviviin koordinoimaan avustustoimia sota-alueen läpi. IDF:n ulkomaanasioitten osaston upseerit perustivat toimintapisteen, jota johtaa everstiluutnantti Yigal Haccoun, ja jossa työskentelevät ulkoministeriön, YK:n ja punaisen ristin edustajat. Haccoun on itsekin pakolainen Israelin pohjoisosasta.
Toimintapiste on avustanut heinäkuun 12. päivänä alkaneitten sotatoimien jälkeen ainakin 70 000 ulkomaan kansalaisen evakuoinnin Libanonista. Ainakin 213 matkustajalaivaa, 123 autokolonnaa ja 196 helikopteria ovat saaneet luvan purjehtia tai kulkea Libanonin kautta ulkomaan kansalaisten ja turistien evakuoimiseksi. Osaston tehtävänä on varmistaa niille turvallinen reitti ilmapommituksista ja maataisteluista huolimatta, sekä varoittaa vaarasta, mikäli sellainen on lähellä.
Toinen koordinointitoimiston tehtävä on hoitaa tuhansia tiedusteluja valtioilta ja avustusjärjestöiltä. Ainakin 57 kuljetuskoneen on sallittu laskeutua Beirutin kansainväliselle lentokentälle. Koska kiitoratoja on pommitettu, suuret matkustajakoneet eivät voi laskeutua sinne, mutta Hercules kuljetuskoneet voivat. Osa avustuksista tulee Saudi Arabiasta ja Yhtyneistä Emiirikunnista Ammaniin, josta jordanialaiset viranomaiset lähettävät ne edelleen Beirutiin. Israel luottaa Jordanian viranomaisiin, ettei koneissa tuoda aseita. Koneita tulee Beirutiin 2-3 päivittäin.
Osa tiedusteluista koskee punaisen ristin tai ulkomaisten diplomaattien matkaa Libanoniin. He ilmoittavat matkasuunnitelmansa, että toimistosta voidaan varoittaa IAF:n koneita välttämään näitä paikkoja. Toimiston johtaja Haccoun käy läpi tiedustelut ja antaa ne IDF:n pohjoisen alueen komentajalle, IAF:lle ja merivoimille lopullista hyväksyntää varten. Tällä vältetään lähettämästä avustuskolonnia tai vierailijoita taistelualueille.
OPERAATIO SUUNNANMUUTOS aloitettiin, että Hizbullahin uhka Israelille voitaisiin poistaa kokonaan. Nyt aika näyttää asettavan tuolle tavoitteelle omat rajoituksensa. Riittää, jos Hizbullah voitaisiin heikentää tarpeeksi, mitä se sitten tarkoittaneekin. Eräs nimeltä mainitsematon korkea tiedustelu-upseeri tunnusti maanantaina Yaacov Katzin artikkelin mukaan, ettei tätäkään tavoitetta ole saavutettu neljä viikkoa kestäneistä taisteluista ja Hizbullahin tukikohtien ja –asemien kiivaista pommituksista huolimatta. Katz huomauttaa, että IDF:n eteneminen Litanijoelle saakka turvaisi jonkinasteisen voiton. IDF valvoo nyt noin
8 km:n kaistaa Libanonin eteläosassa ja odottaa lupaa voidakseen jatkaa operaatiotaan. Tiedustelu-upseeri paljasti edelleen, että Hizbullahin komento- ja valvontajärjestelmä taistelujen ohjaamiseksi ja aseitten ja rakettien kuljettamiseksi toimii edelleen. www.debka.com kertoo, että taisteluja ja aseitten salakuljetusta ohjataan Syyrian alueelta Anjarin kylästä vastapäätä libanonilaista Al Zabdanin kaupunkia, jossa syyrialaiset ja iranilaiset valvojat toimivat. He saavat ohjeensa ja määräyksensä Teheranista.
IDF ON TUHONNUT lähes 2000 rakettia ja Hizbullah on laukonut niitä yli 2500, mutta sillä on vielä tuhansia jäljellä alkuperäisestä 13 000 kokonaismäärästä. Suurin osa 122 mm:n Katjusha-raketeista ammutaan Tyron kaupungin alueelta, jonne IDF on ulottanut pommituslentojaan ja jonne on tehty kommandoiskuja.
IDF on surmannut yli 400 Hizbullahin terroristia sen arviolta 1000-2000 miehen kokonaisvahvuudesta.
2. ONKO BASHAR ASSAD MIELENVIKAINEN VAI KETTU?
Tätä kyselee Glorian, kansainvälisen tutkimuskeskuksen, johtaja Barry Rubin.
Rubin kertoo, miten NL:n romahduksen myötä ja Hafez Assadin kuoleman myötä Syyria joutui tuuliajolle. Venäjä ei ole ollut halukas aseistamaan entistä liittolaistaan, koska sillä on miljardien maksamattomat velat aiemmista asetoimituksista. Isä Assad pystyi löytämään tiensä sopivasti pelauttamalla suurvaltoja toisiaan vastaan, mutta poika Assad ei ole vielä oppinut yhtä ovelaksi. Rubin epäilee, että hän on kuitenkin nopea oppimaan. Bashar ehti tehdä useita virheitä: Hän suostui lähtemään Libanonista; sotki välinsä Persianlahden maitten kanssa ja antoi Iranin tehdä Syyriasta vasallivaltion sekä kohtelee Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahia vertaisenaan. Hänen isänsä ei olisi koskaan tehnyt tällaista, arvioi Rubin.
Mutta Basharin isältään perimät lahjat alkavat tulla esiin. Hän on kääntämässä Libanonin epäonnistumisen voitoksi jättämällä turvallisuus- ja talousetunsa paikoilleen. Lähes 20 pommitusta ja teloitusta tai sen yritystä on vakuuttanut Libanonin johdolle, että välit Syyrian kanssa on syytä pitää kunnossa. Libanonin entisen pääministeri Haririn teloitus melkein upotti hänet, mutta sen jälkeisten tilanteitten käännökset ovat kääntyneet hänen voitokseen. Hän on kouluttanut taistelijoita ja välittänyt aseita ja pommeja Irakiin taistelemaan amerikkalaisia vastaan, ja toisella rintamalla hän käy konventionaalista sotaa Israelia vastaan Hizbullahin välityksellä ilman omia menetyksiä ja riskiä.
Kaikki tämä tapahtuu Iranin petrodollareilla ja Iranin diplomaattisella tuella.
Bashar Assadin pahin uhka on shia-muslimien nousu Iranista Irakin kautta, mikä voi kaataa hänen alaviitti-hallituksensa. Mutta jos hän on taitava, hän voi löytää keinon yhdistää omat ja shia-muslimien tavoitteet.
Toinen uhka on siinä, että hän tekee jokin anteeksiantamattoman virheen Libanonin rintamalla ja saa vastaansa Israelin sotilasmahdin koko voiman, ei toinen käsi sidottuna, kuten Libanonissa.
3. GAZAN RINTAMA
PA:n pääministerin Ramallahin toimistoon tuotiin maanantaina kirje, joka oli osoitettu pääministeri Ismail Haniyehille. Postileiman mukaan se oli postitettu Tel Avivissa.
Toimiston virkailijat avasivat kirjeen, koska Haniyeh ei itse pääse Ramallahin toimistoonsa, hän asuu ja toimii Gazassa. Kirjeestä levisi outo haju, ja virkailijat menettivät tajuntansa. Toimistopäällikkö Abdel Baset Matan kertoo, että kirje tuli rekisteripostissa, ja hän avasi kirjeen, jossa oli pieni keltainen kangaspala. Hän kutsui paikalle turvallisuuspäällikkö Yacouv Fakihin, joka turvallisuusmiesten kanssa tutki koko toimiston mahdollisten muitten outojen kirjeitten tai pakettien löytämiseksi. Kirjeen lähettäjäksi epäiltiin Israelin Mossadia ja sen tarkoitukseksi Haniyehin myrkyttäminen, mutta Mossad tietää aivan hyvin, missä Haniyeh asuu. Niinpä kirjeen lähettäjäksi epäillään Fatahia, jolla on huonot välit Hamasin kanssa.
4. KOTIRINTAMA
IAF havaitsi tunnistamattoman pienkoneen tulevan Libanonin ilmatilasta Israeliin. Se lähtöä Libanonista ei havaittu, mutta sitä seurattiin rajalta n. 10 km:n verran Akren edustalle, jossa F-16 hävittäjä ampui sen alas.
Kone oli iranilais-valmisteinen Mirsad 1, se painaa 80 kg ja se voi ottaa kuormaa 40 kg. IAF:n edustajat arvioivat, että tämä ohjaajaton pienkone (UAV, drone) oli joko kokeilemassa IAF:n valppautta, kuvaamassa paikkoja tai se oli lastattu räjähteillä ja sitä ohjattiin Global Positioning Systems (GPS) avulla johonkin arkaan kohteeseen.
Eilen juutalais- ja arabi-syntyiset israelilaiset hautasivat yhdessä rakettien surmaamia sukulaisiaan tai tapasivat niiden haavoittamia sairaaloissa, jotka nekin ovat joutuneet hakeutumaan maanalaisiin tiloihin.
Hizbullah ampui eilen maanantaina yli 160 rakettia, suurin osa Kiryat Shmonan seuduille, haavoittaen ainakin viisi ihmistä. Muutamat talot saivat täysosuman tuhoutuen käyttökelvottomiksi.
Rakettituli jatkuu tänä aamuna, varsinkin Kiryat Shmonan seuduille.
Yksi sotilas sai surmansa Bint Jbailin taisteluissa tänä aamuna. IDF surmasi viisi Hizbullahin terroristia.
Israel kutsuu lähettiläänsä kotiin Venezuelasta sen presidentti Chavezin Israelia halventavien lausuntojen takia. Venezuela kutsui oman lähettiläänsä Israelista pari päivää sitten.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019