SUNNUNTAI 20.08.06
LIBANONIN RINTAMA
Tulitaukosopimus Libanonin ja Israelin välillä on pitänyt, vain kourallinen pieniä yhteenottoja Hizbullahin joukkojen kanssa on rekisteröity. IDF:n reserviläiset on suurimmaksi osaksi vedetty pois Libanonista ja lähetetty koteihinsa, mutta pysyviä joukkoja on jäänyt asemiinsa odottelemaan Libanonin armeijan ja YK:n joukkojen saapumista.
Libanonin aloitti joukkojensa sijoittamisen Litanijoen eteläpuolelle ja lupaa siirtää sinne kaikkiaan 15 000 sotilastaan.
Ensimmäinen 49 miehen ranskalainen osasto saapui Libanoniin eilen. He ovat insinöörijoukkoja, joitten tehtävä on korjata teitä ja siltoja helpottamaan libanonilaisten ja YK:n joukkojen siirtoa maassa. Ranskan odotettiin ottavan johtavan aseman YK:n joukoissa, mutta kaikkien ja erityisesti Israelin pettymykseksi Ranska lähettää vain 200 miestä jo maassa palvelevien ranskalaisten YK-sotilaitten tueksi. Joukot tuovat mukanaan omat panssaroidut ajoneuvot, kahdeksan puskutraktoria ja tehokkaan nostokurjen.
Ranskan presidentti Chirac keskusteli puhelimessa Italian, Turkin ja Suomen johtajien sekä YK:n pääsihteerin kanssa joukkojen sijoittamisesta Libanoniin. Ranska lupaili mahdollisesti nostavansa joukkojensa määrää, mutta haluaa ennen sitä Italian tavoin tietää, mikä joukkojen mandaatti tulee olemaan. Italia on luvannut 3000 miestä, mutta vasta saatuaan tyydyttävän vastauksen.
Suomi on luvannut 250 miestä, mutta vasta marraskuussa. Turkki epäröi, osallistuuko se sittenkään joukkoihin.
Israel vastustaa joukkoja maista, joitten kanssa sillä ei ole diplomaattisia suhteita. Libanonin syyrialaismielinen presidentti Emile Lahoud puolestaan sanoo, etteivät Israelin liittolaismaat voi osallistua joukkoihin.
IDF:N ERIKOISJOUKOT tekivät lauantain vastaisena yönä uskaliaan kommandoiskun Bekaan laaksoon Baalbekista luoteeseen.
Iskun tarkoituksena oli asettaa esteitä aseiden kuljettamiseksi Syyriasta Hizbullahille. Operaation oli tarkoitus olla salainen kuten useat vastaavat ennen sitä. Paikan yllä kaarteli IAF:n koneita ja miehittämättömiä lentokoneita ennen operaatiota ja sen aikanakin. Hizbullahin terroristit odottivat jotain tapahtuvaksi ja olivat valppaina. Kommandojoukot tuotiin paikalle kahdella helikopterilla, joissa oli myös kaksi Hummer-miehistövaunua. Suoritettuaan tehtävänsä joukot ajoivat Hizbullahin väijytykseen, jossa joukkoja johtanut everstiluutnantti Emanuel Morano, 35, sai surmansa ja kaksi sotilasta haavoittui, toinen hengenvaarallisesti. Kolme Hizbullahin terroristia kuoli tulitaistelussa, jota helikopterit tukivat. Joukot kuuluvat Sayeret Matkal (vakinainen tiedusteluosasto) erikois-joukkoihin. IDF:n ilmoituksen mukaan osasto suoritti saamansa tehtävän ja erään tiedon mukaan otti kaksi vankia.
Sekä Peretz, Olmert että Halutz hyväksyivät operaation, jota he pitävät välttämättömänä toimenpiteenä aseiden toimittamisen estämiseksi Hizbullahille, ennen kuin YK:n joukot ovat paikoillaan. Syyrian ja Libanonin raja-asemilla ei ole tavaroiden valvontaa.
Sekä YK:n pääsihteeri että YK:n Libanonissa vieraileva lähettiläs Roed Terje-Larsen ovat tuominneet iskun tulitaukosopimuksen loukkauksena, minkä Israel kiistää. Israelin oppositio vaatii selvitystä Peretziltä operaation mielekkyydestä.
Israelin johto lupaa jatkaa samankaltaisia erikoisiskuja, jos tulitaukosopimusta ei pystytä valvomaan, mikä erityisesti koskee Hizbullahin aseistautumista uudelleen Syyrian ja Iranin avustuksella.
MONET LIBANONISSA taistelleet sotilaat ja upseerit ovat ilmaisseet syvän paheksumisensa tavasta, millä taisteluja johdettiin.
Varsinkin reserviläiset ovat käyttäneet kovaa kieltä kertoessaan, että heille annettiin aseita, joita he eivät osanneet käyttää tai käsikranaatteja, joita he olivat käsitelleet kymmenen vuotta sitten. Varusteissa oli puutteita, jotkut osastot eivät saaneet vettä kahteen päivään eikä haavoittuneita evakuoitu, vaan joukot joutuivat itse kantamaan heitä kilometrikaupalla helikoptereihin.
Käskyt joukkojen johtajilta rintaman takaa olivat usein ristiriitaisia tai mahdottomia toteuttaa eikä puhelinyhteydet pelanneet.
Kärkevin arvostelu kohdistuu siihen, etteivät joukot saaneet suorittaa tehtäviään loppuun, koska Olmertin käskystä joukkoja pidäteltiin viikkokaupalla ennen hyökkäystä, ja sitten annettiin kaksi päivää aikaa mahdottomaan tehtävään siirtyä Litanijoen
varteen. Koska aikaa ei ollut tarpeeksi, joukkoja siirrettiin päiväsaikaan ja alttiina vihollisen tulelle.
SYYRIAN RAJALLA vierailleet kansanedustajat esittivät hälyttävän huolensa, että Syyrian raja-alueet Golanin kukkuloilla oli jätetty täysin riittämättömien joukkojen valvontaan. He totesivat, että jos Syyria olisi käyttänyt tilaisuutta hyväkseen, se olisi vaikeuksitta voinut miehittää Golanin kukkula-alueet ennen kuin IDF olisi saanut reservinsä kootuksi.
Syyrian presidentti Bashar Assad kutsui puheessaan arabijohtajia ”puolimiehiksi” (half men), mikä ärsytti heitä pahasti. Tämä pahensi ennestään syntynyttä repeämää Iranin johtaman shia-suuntauksen ja useimmissa arabimaissa hallitsevan sunni-suuntauksen välillä. Sunnit ovat puolustuskannalla ja vaativat muslimien yhtenäisyyden säilyttämistä.
2. GAZAN JA LÄNSIRANNAN RINTAMA
IDF:n sotilaat pidättivät Ramallahissa ennen aamunkoittoa lauantaina PA:n apulaispääministeri Nasser al-Shaerin asunnosta, jossa hän vaimonsa ja kuuden lapsensa kanssa oli pakoillut mahdollista IDF:n pidätystä. He elivät eristettyinä ystävistäänkin.
Shaerilla on vertailevan uskonnon tohtorinarvo Manchesterin yliopistosta Englannissa. Häntä pidetään käytännön miehenä. Hän toimi myös PA:n hallituksen opetusministerinä. IDF myöntää pidätyksen, mutta ei kerro, miten se sai tietää Shaerin asunnosta.
Perjantaina IDF:n sotilaat ampuivat ryhmään palestiinalaisia, jotka asettivat pommia Gazan turva-aidan viereen lähellä Kfar Azan kibbutisia Negevin länsiosassa. Kaksi heistä kuoli tulituksessa.
Perjantaina sotilaat ampuivat kaksi Islamic Jihadin etsittyä terroristia Betlehemin lähellä Gush Etzionin alueella Efratin kaupungin liepeillä heidän vastustaessaan pidätystä.
Lauantaina palestiinalainen avasi tulen sotilaita kohti Bekaotin tarkastuspisteessä Jordanjoen laaksossa. Laukauksista sai surmansa IDF:n sotilas Roee Farjun, 21, joka oli yksi nelosista, kahdesta veljestä ja sisaresta. Sotilaat ajoivat murhaajaa takaa ampuen hänet kuoliaaksi sekä pidättäen toisen, joka mahdollisesti avusti häntä. Al-Aksa otti syyn niskoilleen.
Sunnuntaiaamuna sotilaita tulitettiin sekä Jeninin pakolaisleirin lähellä että Tzofimin tarkastuspisteessä lähellä Kalkiliyaa. Sotilaita kohti heitettiin pommi Kalkiliyssa heidän ajaessaan takaa ampujia. Näissä ei sattunut henkilövahinkoja.
Palestiinalaiset ovat selvästi aktivoituneet Libanonin sodan jälkeen.
Viikonvaihteen aikana turvallisuusjoukot pidättivät 7 etsittyä terroristia, 3 heistä naisia, Islamic Jihadin jäseniä Jilazounissa Ramallahista pohjoiseen. Luvattomasti maahan tulleita pidätettiin 1007 viikon vaihteen aikana.
3. KOTIRINTAMA
Iran jatkaa viime viikolla aloittamaansa laajaa sotaharjoitusta, Blows of Zolfaghar (Alin miekan iskut) valmistautuakseen kaikkiin mahdollisiin ”mielipuolisen vihollisen” hyökkäyksiin maata kohtaan, kuten Iranin armeija ylipäällikkö kenraali Salkhi kertoo.
www.debka.com kertoo artikkelissaan 20.08.06, etteivät shia-muslimit kunnioita 22.elokuuta, joka on 27.Rajib-kuuta muslimikalenterissa, Muhammedin taivaallisen matkan kunniaksi v. 632, vaan päivänä, jolloin enkeli ilmoitti hänelle luolassa Mekkan lähellä lähetystehtävästä. Ne kutsuvat päivää nimellä Mabath.
Debkafile kertoo salaisesta raportista, jonka Iranin ylimpään neuvostoon kuuluva Abdollah Shabbazi antoi Iranin johtajalle ajatollah Ali Khameneille. Sen mukaan Itä Jerusalemiin suunnitellaan 22. päivä elokuuta suurta pommi-iskua, jossa kuolee runsaasti kristittyjä, muslimeja ja juutalaisia. Tämä antaisi aiheen iskeä Teheraniin ja muihin Iranin suurkaupunkeihin sekä ydinlaitoksiin.
USA:n salainen tiedustelu on tietoinen raportista, kertoo Debkafile, mutta reagoiko se siihen mitenkään on toinen asia, kuten sekin, mitä muuta Iranilla on suunniteltu tuoksi päiväksi sen lisäksi, että se luultavasti ilmoittaa silloin IAEA:lle saaneensa uraanin rikastetuksi ja että Iran on ydinvalta. Debkafilen artikkelista ei selviä, kuka Jerusalemin iskun suorittaisi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019