SUNNUNTAI 06.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Hizbullah ampui perjantain ja lauantain aikana 400 rakettia Israelin pohjoisosaan, näistä yli 220 perjantaina.
PERJANTAINA Hizbullah ampui kolme Fajr-5 rakettia, joista yksi Haderan lähelle, n. 90 km Libanonin rajasta. Neljää ihmistä hoidettiin raketin räjähdyksestä saamansa shokin vuoksi. Tusinoittain ihmisiä haavoittui raketin sirpaleista.
Kolme Israelin arabia sai surmansa raketin osuessa heidän kyläänsä Majdal Krumissa. Lisäksi kolme IDF:n sotilasta kuoli taisteluissa Libanonin eteläosassa.
LAUANTAINA israelilainen Frieda Kellner Kiryat Atassa, sekä Israelin arabit Fadiya Juma´a ja hänen kaksi tytärtään Al-Aramshen druusikylässä saivat surmansa raketeista. Toinen tyttäristä vihittiin kaksi kuukautta sitten. He istuivat kotinsa pihassa raketin iskiessä lähelle, suojahuone on myös lähellä, mutta koska kylä on lähellä rajalla, aikaa suojautumiseen raketin ampumisesta ei ole tarpeeksi.
Hizbullah ampui lauantaina iltapäivällä neljän ja viiden välillä 130 rakettia Kiryat Shmonaan, Safediin, Karmieliin, Nahariyaan, Maalot Tarshihaan, Akreen ja Rosh Pinaan. 8 ihmistä sai haavoja raketin sirpaleista ja 16 muuta hoidettiin shokin vuoksi.
Yksi IDF:n sotilas kuoli lauantaina taisteluissa Libanonissa.
PERJANTAIN VASTAISENA YÖNÄ IDF:n merivoimien kommandoyksikkö teki iskun Tyron kaupunkiin, n. 20 km Libanonin ja Israelin rajasta. Joukot tuotiin paikalle helikoptereilla. He surmasivat Hizbullahin Fajr-5 raketin yhdeksän hengen miehistön ja ottivat 5 vankia. Kaksi kommandosotilasta haavoittui vakavasti, toinen heistä upseeri, ja kuusi muuta haavoittui lievästi. IDF valitsi kommandoiskun tietäen sen vaarallisuuden, koska tuhottava kohde sijaitsi keskellä asuttua aluetta nelikerroksisessa talossa. Joukkoja suojasi IAF:n kone, joka tuhosi sitä ampuvan libanonilaisen panssarin, libanonilainen sotilas sai surmansa ja toinen haavoittui. Kommandoyksikkö viipyi Tyrossa tunnin ja 45 minuuttia.
VIIKONVAIHTEEN verisissä väkivaltaisuuksissa kuolleista kuusi oli druuseja Al-Aramshen kylässä ja kuusi beduiineja Majdal Krumin kylässä, kaikki Israelin kansalaisia.
Kaikkiaan 33 israelilaista siviiliä on kuollut raketti-iskuissa heinäkuun 12. päivän jälkeen.
IAF jatkoi ilmaiskujaan Libanoniin perjantaina. Kohteina olivat Hizbullahin tukikohdat Beirutin eteläosassa, lisäksi Hai Nasrallah satama ja joitakin teitä Beirutin pohjoispuolella.
IAF iski ohjuksillaan Qaan kylään Bekaan laaksossa. Kohteena oli varastorakennus, jossa tiedustelun mukaan Hizbullah varastoi ohjuksiaan. 33 ihmistä kuoli libanonilaislähteen mukaan, 23 heistä syyrialaisia. Libanonilaiset väittävät, että varastossa säilytettiin vihanneksia ja hedelmiä, joita kuljetettiin autoilla Syyrian kautta Persianlahden maihin. Syyrialaiset olivat pääasiassa etnisiä kurdeja. Paikka sijaitsee lähellä Hizbullahin Hermelin tukikohtaa, jota IAF on pommittanut kolmesti.
IAF levitti lauantain aikana lentolehtisiä Sidoniin kehottaen asukkaita siirtymään pois kaupungista. IDF:n tietojen mukaan kaupungista ammutaan pitkän matkan raketteja, ja IAF iskee niiden miehistöjä ja laukaisualustoja vastaan. Tänä aamuna tehtiin ensimmäinen isku, jossa kuusi libanonilaista sai surmansa.
IAF teki yön kuluessa 60 ilmaiskua libanonilaisiin kohteisiin.
IDF:n sotilaat surmasivat 12 Hizbullahin terroristia taisteluissa Bint Jbaalissa ja Hulassa, sekä ottivat muutamia vankeja. He saivat tuhottua useita pt-ohjusmiehistöjä niiden valmistautuessa ampumaan ohjuksensa sotilaita vastaan.
USA JA RANSKA ovat uutisten mukaan saaneet sovittua YK:n turvallisuusneuvostolle esitettävän päätöslauselman rungosta. Se on kuitenkin vasta raaka vedos, sanamuoto on sopimatta ja moni osapuoli tulee tekemään siihen omat huomautuksensa. Israelin poliittinen johto on ilmaissut alustavan hyväksymisensä luonnoksesta, mutta Libanon ei ole siihen tyytyväinen.
Luonnoksen tärkein kohta on vihollisuuksien lopettaminen osapuolten välillä, jonka edellytyksiä on kahden kaapatun IDF:n sotilaan palauttaminen ilman ehtoja. Israelissa vangittuina olevien libanonilaisten vapauttaminen on sovittava osapuolten kesken. Välitöntä tulitaukoa ei vaadita.
Luonnoksessa tuetaan voimakkaasti YK:n vahvistamaa rajalinjaa, mutta luonnoksessa esitetään Shaban Farmin luovuttamista Libanonille. Libanonin armeija yhdessä kansainvälisten joukkojen avustamana ottaa Libanonin eteläosan valvontaansa. Kansainvälisen taloudellisen ja humanitäärisen vastuun välitöntä ulottamista Libanoniin vaaditaan. Lisäksi luonnoksessa esitetään lukuisia poliittisia päätöksiä ja suosituksia.
ENGLANTI PITÄÄ luonnoksen aikaansaamista läpimurtona, mutta Venäjä on kiusaantunut, että se jätettiin sopimuksen ulkopuolelle. Mielenosoituksia järjestettiin useissa kaupungeissa pitkin maailmaa, ja niissä vaadittiin välitöntä tulitaukoa. Lontoossa järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan
15 000, järjestäjät kertovat osallistujia olleen 100 000. Liioittelua osaavat muutkin kuin arabit. Etelä Afrikan Kapkaupungissa vaadittiin pakotteita Israelia vastaan. Bagdadissa mielenosoittajia oli kymmeniä tuhansia.
2. GAZAN RINTAMA
Gazan tilanne on joutunut siinä määrin Libanonin jalkoihin, ettei siitä tahdo löytää aineistoa lehdistössä.
IDF jatkoi puristustaan Gazan eteläosaan Rafahin alueelle. IAF:n ohjusisku surmasi neljä palestiinalaista lauantaina, mukana äiti ja hänen kaksi lastaan. Neljä muuta ihmistä haavoittui, mukana saman perheen 13-vuotias poika. Armeijan ilmoituksen mukaan kohteena oli terroristiryhmä.
Toisessa IAF:n iskussa 19-vuotias palestiinalainen pyssymies sai surmansa.
3. KOTIRINTAMA
Jerusalemin poliisi oli kieltänyt ei-muslimien pääsyn Temppelivuorelle Tisha Be´Áv-päivänä, vaikka korkein oikeus oli antanut Temppelivuoren uskollisille luvan nousta vuorelle. He pitivät Temppelin peruskiven muuraustilaisuuden jossain temppelialueen ulkopuolella, kuten he tekevät joka vuosi.
Poliisi kielsi alle 40-vuotialta palestiinalaismiehiä pääsemästä temppelivuorelle perjantaina, joka on muslimien perinteinen rukouspäivä. Tämä aiheutti rajuja mellakoita sisäänkäynnin ulkopuolella Damaskus-portilla. Poliisi joutui käyttämään paukkupommeja hajottaakseen kiihtyneet nuorisojoukot.
Muslimisaarnaaja pidätettiin kuulusteluja varten. Hänen epäilleen kiihottaneen ihmisiä väkivaltaan.
SYYRIAN KRISTITYT ovat osoittaneet tukeaan Hizbullahille pitäen sen taistelua Israelia vastaan myös Syyrian puolustamisena. Damaskoksen Lady of Damaskos kirkossa roomalaiskatoliset järjestivät suuren tilaisuuden Hizbullahin tueksi.
EVERSTI YECHIEL KUPERSTEIN, kotirintamajoukkojen komentaja, on antanut ohjeita suojautumisesta Hizbullahin mahdollisten raketti-iskujen varalta. Hän ilmoittaa, että suojauskäskyt koskevat nyt myös seuraavia alueita: Tel Aviv, Atlit, Hadera, Zichron Yacov, Caesarea, Binyamina, Pardes Hanna, Karkus ja sen läheiset alueet. Hälytyssireenin kuultua aikaa on yksi minuutti siirtyä suojahuoneeseen, talojen pohjakerroksiin tai porrashuoneisiin, ja niissä tulee viipyä 15 minuutin ajan. Autoilijoitten tulee pysäyttää autonsa ja juosta lähimpään suojattuun paikkaan.
www.debka.com kertoo lauantain uutisissaan, että Iran on luovuttanut Hizbullahille Zelzal-raketteja, joitten kantomatka on 350-400 km. Näillä se yltää Dimonaan, jossa on Israelin ydintutkimuslaitos. Tämän vahvistaa 04.08.06 Ali Akbar Mohtashami-Pour , joka toimi Iranin lähettiläänä Damaskoksessa. Patterissa on kaikkiaan 16 ohjusta.
HIZBULLAHILLA on käytössään Metis-M venäläis-valmisteisia pt-ohjuksia sekä Euroopassa valmistettuja Milan pt-ohjuksia. Nämä pystyvät tunkeutumaan Merkava-tankkien suojauksen läpi. IDF menetti 44 sotilasta kuolleina kuukauden aikana, suurin osa pt-ohjusten uhreina. Lisäksi useita haavoittui ohjusiskuissa.
Hizbullah saa näitä ohjuksia Iranista Syyrian kautta. Pt-ohjuksia käytetään myös jv-joukkoja vastaan.
Hizbullahin raketti-iskut ovat jatkuneet sunnuntaiaamuna.
IDF on jatkanut etsittyjen palestiinalaisten pidätyksiä. Lakiasäätävän neuvoston (PLC) puheenjohtaja on heidän joukossaan. Palestiinalaiset kutsuvat tätä ”merirosvoukseksi”.
ONE ISRAEL järjestön suorittaman gallupin mukaan 45 % vastaa, ettei turvallisuus parantunut Gazan karkotusten vuoksi, 22 % mukaan se parani. 57 % vastustaa uusia karkotuksia Juudeasta ja Samariasta,
37 % kannattaa niitä. 64 % uskoo, että Gazan karkotukset aiheuttivat hyökkäykset ja sotilaitten kaappaukset Israeliin, minkä seurauksena alkoivat sotatoimet Libanonissa.
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT on jäänyt kiinni löyhästä löysästä kielenkäytöstä. Hän kehui taannoin IDF:n jo saavuttaneen voiton Libanonin taisteluissa, ja pari päivää sen jälkeen lasketteli: Libanonin taistelut vahvistavat Juudean ja Samarian juutalaisasutusten evakuointia. Nämä harkitsemattomat purkaukset herättivät suurta paheksuntaa ja useat reserviläiset ilmoittivat, etteivät he halua sotia Olmertin karkotussotia, kuten he sitä nimittivät. Onkohan kansansuosio noussut hänelle päähän?

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019