PERJANTAI 11.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
USA:N JA RANSKAN laatima luonnos YK:n turvallisuusneuvostolle tulitauosta ja vihollisuuksien lopettamiseksi Libanonin eteläosassa on saanut arvaamattomia esteitä sekä Libanonin että arabimaiden kuin myös Syyrian ja Hizbullahin taholta. Ne vaativat välitöntä tulitaukoa ja Israelin joukkojen vetämistä Libanonin alueelta ehtona laaditun sopimusluonnoksen hyväksymiselle. Tämä tarkoittaisi sitä, että Israel menettäisi kaikki tähän saakka savuttamansa edut, edes osittaisen Hizbullahin heikentämisen, ja kymmenien sotilaitten kaatuminen taisteluissa olisi ollut täysin turha menetys. Lisäksi Hizbullah saisi pitää kaikki aseensa, joita sillä vielä on runsaasti, ja kaikki rakettinsa, joita se voisi ampua edelleen Israelin alueelle niin halutessaan, ja joilla se terrorisoi Israelin pohjoisosaa.
RANSKA VESITTÄÄ luonnosta, jota se oli laatimassa, esittämällä uuden luonnoksen, jonka mukaan se toisi Libanonin eteläosaan 10 000 sotilastaan 15 000 libanonilaisen sotilaan tueksi, ja nämä voimat ottaisivat valvontaansa Libanonin eteläosan Israelin joukkojen vetäytyessä asteittain miehittämiltään alueilta. Ne valvoisivat myös Syyrian ja Libanonin välisiä raja-asemia estääkseen aseitten salakuljetuksen Libanoniin.
Viimeisten tietojen mukaan Ranskaa alkaa hirvittää tämä suunnitelma seuratessaan israelilaisten joukkojen kärsimiä tappioita taisteluissaan Hizbullahin terroristeja vastaan.
TÄMÄ PALJASTAA pahan johtamistaidon vääristymän Israelin poliittisen ja sotilaallisen johdon sisällä.
Pääministeri Olmert väitti pari päivää sitten, että hän on odottanut IDF:n esittävän kunnollisen taistelusuunnitelman Libanonin taisteluihin, eikä ollut sitä vielä silloin saanut. Siksi Libanonin operaatio on kärsinyt jatkuvia keskeytyksiä, eli johdonmukaisen yhtenäissuunnitelman puutteen vuoksi. Olmert syytti tiettävästi IDF:n pohjoisten joukkojen komentajaa Udi Adamia tästä, ja sen takia hänen rinnalleen nimitettiin Halutzin apulaispäällikkö Kaplinsky, kuten Olmert asian ilmaisi.
IDF:N ANTAMIEN tietojen mukaan sillä oli valmis suunnitelma tehdä meri- ja maavoimien yhteisvoimin nopea ja yllätyksellinen hyökkäys Litanijoelle, josta operaatiot suunnattaisiin etelään Litanijoen ja Libanonin etelärajan väliin jääneitten Hizbullahin bunkkerien ja tukikohtien tuhoamiseksi, sekä tarvittavat operaatiot Litanijoen pohjoispuolelle siellä olevien rakettien laukaisuasemien tuhoamiseksi. Tämä suunnitelma oli juuri sellainen, joihin IDF on tottunut ja joilla se on voittanut edellisiä sotiaan.
Puolustusministeri Peretz ja pääministeri Olmert hylkäsivät tämän suunnitelman. Kumpikin puhuvat kauniisti, että diplomatialle täytyy antaa tilaisuus ja jos se ei tuota tuloksia, sitten IDF saa vapaat kädet.
Mutta maaoperaatiot on kuitenkin aloitettu, eikä IDF tiedä, mitä sen tulee tehdä. Miehet istuvat teltoissaan ja kuumissa tankeissaan, joissa he ovat suojattomia Hizbullahin pt-ohjusten tulelle.
TORSTAINA panssarijääkäri kuoli pt-ohjuksen osuessa hänen tankkiinsa, ja sitä auttamaan tullut tankki sai myös osuman useiden sotilaitten haavoittuessa. Keskiviikkona neljä panssarijääkäriä kuoli pt-ohjuksen tuhotessa heidän tankkinsa. Yhdeksän sotilasta kuoli pt-ohjuksen osuessa rakennukseen, joka romahti heidän päälleen. Hizbullah väittää tuhonneensa 13 Merkava-tankkia, IDF ei ole antanut omia lukujaan.
HIZBULLAH on saanut ilman esteitä rauhassa valmistautua tähän sotaan vuodesta 2000 lähtien Iranin runsaan rahoituksen ja koulutuksen avustamana. Se hankki yli 13 000 erilaista rakettia, joukossa erittäin nykyaikaisia tutkaohjattuja ohjuksia, sekä pitkänmatkan Fajr-1 ja –5 sekä Zelzal raketteja, jotka yltävät Tel Aviviin.
Iranin ja Syyrian kautta Hizbullah sai venäläis-valmisteisia Sagger, Cornet ja Fagot pt-ohjuksia, sekä USA:ssa rakennettuja TOW- ja ranskalaisia Milan-ohjuksia, joita hoitaa 2-3 henkinen miehistö.
Vaikka IDF:n Merkava 4 on tehty kestämään minkä tahansa ohjuksen iskut, ei sekään ole haavoittumaton, kuten tappioluvuista nähdään.
ENNEN OLMERTIN JA PERETZIN operaation pysäyttämiskäskyä torstaina osa IDF:n joukoista oli ehtinyt aloittaa tunkeutumisen Metullan pohjoispuolella kohti Marjyoun ja al-Khimanin kyliä tarkoituksena päästä Litanijoelle saakka. Tämä operaatio keskeytettiin. Armeijan sotilasjohto ei ymmärrä tätä logiikkaa. Taistelutilanteissa yllätyksellä on aina lähes ratkaiseva merkitys lopputulokseen, odotus ja operaation keskeyttäminen antaa vastustajalle tilaisuuden ryhmittää joukkonsa uudelleen ja valmistautua tulevaa hyökkäystä varten. Aiempi puolustusministeri Mofaz joutui kovaan sanaharkkaan Amir Peretzin kanssa syyttäen tämän tapaa johtaa IDF:n sotatoimia alkeellisiksi.
PERETZIN JA OLMERTIN taktiikka Libanonissa on osoittautunut monin tavoin virheelliseksi.
1. IAF:n Libanonin eteläosan ja Beirutin ilmapommitusten tuli saada Hizbullah alistumaan neuvotteluihin. Tämä ei toteutunut. Ne ovat päinvastoin saaneet maailman myötätunnon siirtymään Israelista hyökkäyksen uhrina Hizbullahiin ja Libanoniin, joita nyt pidetään uhreina.
2. Hizbullahin rakettitulen lopettamiseksi ilmapommitukset osoittautuivat tehottomiksi, olisi tarvittu nopeaa maahyökkäystä IDF:n alkuperäisen suunnitelman mukaan.
3. Kymmenet siviilit ovat kuolleet ja sadat haavoittuneet Hizbullahin rakettitulessa, autioittaen Galilean pohjoisosan kaupungit ja keskeyttäen teollisuus- ja maataloustuotannon siellä lähes kokonaan.
4. Israel on antanut terrorijärjestöille ja arabimaille kuvan, että sen armeija on lyötävissä, jos muutaman tuhannen miehen puolisotilaallinen järjestö pystyy selviytymään sen iskuista heikentyneenä mutta ei lyötynä ja säilyttämään rakenteensa ja aseistuksensa suurimmaksi osaksi koskemattomana.
5. Israelin tärkein ja usein ainoa liittolainen hädän hetkellä USA on alkanut epäillä Israelin kykyä puolustautua ja ennen kaikkea sen tahtoa taistella päättävästi terrorismia vastaan.
6. Odottaessaan diplomatian onnistumista Israel on menettänyt otollisen tilaisuutensa iskeä rajusti ja tehokkaasti pienin uhriluvuin Hizbullahin sydänalueisiin, ja antanut tilaisuuden sen vastustajille ja vihollisille ryhmittyä ja koota vastavoimat yhteiseen rintamaan Israelia vastaan.
Tämä on nyt tilanne. Viimeisten tietojen mukaan USA ja Ranska ovat pääsemässä sopuun esitettävän luonnoksen sisällöstä. Se voidaan esittää turvallisuusneuvostolle vielä tänään ja äänestys siitä 24 tunnin sisällä. Sopimus tarkoittaa sitä, että IDF tulee vetäytymään Libanonista, mutta Hizbullahin riisuminen aseista jää päätöslauselma 1559 mukaan Libanonin huoleksi, mihin se ei pysty. 30 päivän kuluessa aloitetaan kahden israelilaisen sotilaan vapauttamiseksi tähtäävät toimet ja laaditaan luonnos seuraavaa vaihetta varten. IDF on esittänyt hylkäävän kantansa. Myös Libanon vastustaa sitä, ettei IDF vetäydy välittömästi, ja ettei siinä mainita Israelissa vangittuina olevien libanonilaisten terroristien vapauttamista.
Tämän jälkeen alkavat sitten keskustelut siitä, ketä syytetään sotarikoksista ja kuka maksaa tuhot. Libanon on jo ehtinyt esittää vaativansa korvauksia Israelilta. Kofi Annan syyttää Israelia sotarikoksista, kuten Simon Wiesenthal keskus Libanonia siitä, ettei se estänyt Hizbullahia aseistautumasta ja rakettien ampumisesta.
TORSTAIN AIKANA Hizbullah ampui yli 170 rakettia Israeliin, yksi arabinainen ja hänen tyttärensä kuolivat, useita siviilejä haavoittui. Kiivaissa taisteluissa Marjayoun alueella surmattiin yli 100 Hizbullahin terroristia. Yksi sotilas kuoli Kaliehin kylässä pt-ohjusiskusta, 16 sotilasta haavoittui taisteluissa eri osissa.
IAF levitti lentolehtisiä Beirutin eteläosaan vaatien asukkaita poistumaan alueelta turvallisuutensa vuoksi.
IAF teki yön aikana satakunta lentoa Libanonin alueelle. Muutamia ihmisiä kuoli ja haavoittui iskuissa.
2. GAZAN RINTAMA
IDF avasi Rafahin terminaalin Egyptin rajalla pariksi tunniksi voidakseen päästää Gazan puolelle juuttuneet matkailijat, mutta joutui sulkemaan sen saatuaan varoituksen uhkaavasta itsemurhaiskusta.
Terminaali on ollut suljettuna suurimman osan siitä, kun IDF aloitti sotilasoperaationsa.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on vaatinut Palestiinan Auktoriteetin lakkauttamista. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, on kovan paineen alaisena PA:n lähes täydellisen kyvyttömyyden ja lamautumisen vuoksi. Tämä lopettaisi kokonaan Oslon sopimusten jälkeisen epätodellisen rauhanprosessin ja palauttaisi Israelin valtion Gazan, Juudean ja Samarian alueitten hallinnon ja vastuun sen asukkaitten hyvinvoinnista kuten myös sen virkamiesten palkoista.
3. KOTIRINTAMA
Hizbullah on jatkanut rakettiensa ampumista Israeliin tänään. Raketteja on tullut lähes kaikkiin kaupunkeihin Galilean pohjoisosassa. Nahariyassa raketti hajotti yhden asuintalon, Haifassa kaksi ihmistä haavoittui raketin sirpaleista. Useissa kaupungeissa valitetaan, etteivät hälytyssireenit toimi.
Eilen illalla palestiinalainen mies puukotti italialaista turistia Sultan Suleiman kadulla lähellä Jerusalemin Vanhaa Kaupunkia. Hän kuoli haavoihinsa. Palestiinalainen jätti puukkonsa paikalle ennen pakenemistaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021