PERJANTAI 04.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Pääministeri Ehud Olmert ehti jo todeta muutama päivä sitten, että Hizbullahin infrastruktuuri on pääosin tuhottu. IAF on todella moukaroinut sitä pitkin Libanonia libanonilaisten asukkaitten ja maailman yleisen mielipiteen kauhuksi maailman median värittämänä. Median osuus mielipiteen muokkauksessa on mukana siinä, että se levittää yksittäisiä kuvia ja kuvauksia sieltä täältä antaen katsojille ja kuuntelijoille kuvan, että koko Beirutin kaupunki ja Libanonin maa on hajoamassa pirstaleiksi IAF:n massiivisten pommitusten vuoksi.
Näin ei ole todellisuudessa. IAF suorittaa pommituksia, eilenkin noin 70 kohteeseen, mutta ne on huolella valittu tiedustelutietoihin perustuen, ja tarkasti ohjatuilla täsmäpommeilla pystytään tuhoamaan talo tai pommivarasto sieltä toinen täältä ”siististi” tuhoamatta koko ympäristöä. Tätä media ei välitä katsojille ja kuuntelijoille koko tarkoituksellisesti tai siksi, ettei se ole raflaava uutinen. Media hakee aina sensaatioita. IAF POMMITTAA Hizbullahin omistamia rakennuksia ja muita kohteita sekä teitä ja siltoja estääkseen Hizbullahin asetoimitusten jatkuminen Syyriasta ja Iranista. Siksi myös satamalaitteita ja kiitoratoja on pommitettu. Tarkoituksen ei ole Libanonin tuhoaminen, vaan sinne pesiytyneen Hizbullahin kitkeminen pois.
HIZBULLAH ON KÄRSINYT suuria menetyksiä, mutta sen rakettivarastot ovat vielä suurimmaksi osaksi koskematta. Siitä on todisteena viimeisen kahden päivän raketti-iskut Israeliin.
KESKIVIIKKONA se ampui yli 220 rakettia Galilean pohjoisosaan, torstain aikana 160 rakettia. Eilen se sai tililleen myös suurimmat kuolinuhriluvut. Kahdeksan israelilaista sai surmansa eilisissä raketti-iskuissa. Puolentoista tunnin aikana tuli 130 Katjusha-rakettia, kymmeniä niistä Akren alueelle, jossa kuoli 4 ihmistä ollessaan talonsa parvekkeella, ehkä seuraamassa rakettien putoamista. Kuolleitten mukana oli isä ja hänen tyttärnsä. Yksi mies sai surmansa menetettyään autonsa hallinnan raketin räjähdettyä aivan lähellä, hän ajoi pylvästä vasten.
Kolme sai surmansa Maalotissa lähdettyään juoksemaan autostaan kohti turvahuonetta rakettien alkaessa putoilla heidän lähellään. –Raketti-iskut Israelin ovat jatkuneet tämän aamun kuluessa.
KAKSI PANSSARIJÄÄKÄRIA sai surmansa eilen pt-ohjuksen osuessa heidän tankkiinsa, kolme muuta haavoittui ja yksi heistä kuoli myöhemmin haavoihinsa. He taistelivat Rajamin-kylän Libanonin eteläosan läntisellä taistelulohkolla. Pt-ohjus (panssarintorjuntaohjus) aiheuttaa kohteessaan suuren kuumuuden, joka polttaa panssarivaunun miehistön. IDF:n sotilaat surmasivat taistelun aikana 14 Hizbullahin terroristia.
IDF:N SEURAAVA vaihe on taistelujen ulottaminen pohjoiseen Litanijokea kohti. Tämä on alue, josta Katjusha-raketit pääosin laukaistaan. Alue on km. 25-30 km:n syvyinen Israelin rajalta.
IDF:N SISÄLLÄ on aloitettu keskustelut noudatetun taktiikan järkevyydestä. Ensimmäisen suunnitelman mukaan hyökkäys Libanoniin tuli aloittaa massiivisella hyökkäyksellä suoraan Hizbullahin tukikohtia vastaan, Tämä suunnitelma hyllytettiin ja valittiin toinen, jonka mukaan IAF:n suorittaminen Hizbullahin infrastruktuurin pommitusten uskottiin lannistavan Hizbullahin taistelutahdon. Koska mitään merkkejä siitä ei ilmaantunut, palattiin ensimmäiseen suunnitelmaan, eli maajoukkojen operaatioihin. Koko tämän väliajan Hizbullah on voinut ampua Katjusha-rakettejaan lähes esteettä Litanijoen eteläpuolelta. IAF on pystynyt joitain laukaisualustoja tuhoamaan, mutta raketteja piilotellaan asuintaloihin, puutarhoihin ja kellareihin, joista ilmatähystys ei pysty niitä havaitsemaan. Pitkän kantomatkan raketit ammutaan Litanijoen pohjoispuolelta.
IAF:N OPERAATIOITA on pahasti haitannut ajankohtaisten tiedustelutietojen puuttuminen. Täten Hizbullahin johtajien metsästys on ollut lähes mahdotonta, koska he ovat menneet maan alle salaisiin tukikohtiinsa, joista Israelin tiedustelu ei ole pystynyt heitä paikantamaan.
HIZBALLHIN PÄÄSIHTEERI HASSAN NASRALLAH piti ensimmäisen TV-puheensa 22 päivä kestäneitten taistelujen aikana. Hän vaikutti varsin hallitulta, mutta Hizbullahin kärsimien menetysten rajuus oli ilmeinen hänen esiintymisessään. Hän lupasi lopettaa raketti-iskut, jos Israel lopettaa ilmaiskunsa kaikkialla Libanonissa. Toiseksi Nasrallah uhkasi pommittaa Zelzal-raketeillaan Tel Avivia, jos IAF jatkaa Beirutin pommitusta. Hän ei antanut aikamäärää, koska tämä voisi tapahtua. Hän myös vakuutti, ettei Hizbullah suostu tulitaukoon, ennen kuin IDF poistuu kokonaan Libanonista.
IAF teki viime yön ja aamun aikana ilmaiskuja Beirutin pohjoisosaan pommittaen siltaa, sekä Beirutin eteläosaan Dahiyan kaupunginosaan, jossa kuoli kolme libanonilaista. Siellä pommitettiin Hizbullahin rakennusta, jossa oli myös Hamasin toimisto sekä korkean Hizbullahin virkailijan asunto. IAF pommitti voimalaitosta Bekaan laaksossa. 15 pommi-iskua tehtiin Quzayn kylään Etelä Beirutissa.
Kaksi IDF:n sotilasta haavoittui taisteluissa Marbakan kylässä Etelä Libanonissa, 5 Hizbullahin terroristia sai surmansa viime yönä käydyissä taisteluissa.
YK:N APULAISPÄÄSIHTEERI Mark Malloch Brown kertoo Financial Times lehden haastattelussa eilen, että Hizbullah tulee tunnustaa poliittisena puolueena ja se tulee ottaa mukaan neuvotteluihin. Hänen mukaansa muuten ei saada rauhaa Lähi Itään, koska sillä on resursseja aseistaa kaikkia terrorijärjestöjä Lähi Idässä. Hän perustaa ajatuksensa siihen, että ajan oloon se luopuisi terrorismista ja keskittyisi politiikkaan.
Brownin teema on pahassa ristiriidassa tosiasioitten kanssa. Hän ei näe kuten esim. Tony Blair äskettäisessä puheessaan totesi, että taistelu on islamin kansainvälisiä vallankumouksellisia voimia vastaan, jotka muistuttavat menettelytavoiltaan takavuosien kommunismia. Sitä vastaan tule Blairin mielestä taistella ideologisella ja moraalisella rintamalla. Siten Israelin nykyinen taistelu on osa tätä lännen käymää taistelua.
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n joukot tunkeutuivat eilen Gazan alueen eteläosaan, noin 8 kilometrin päähän turva-aidasta Rafahin alueelle. He kohtasivat ajoittain kiivasta vastarintaa. Givati-prikaatin joukot 50 tankin tukemana tunkeutuivat Gazaan ennen aamunkoittoa torstaina. Palestiinalaisilla on runsaasti pt-aseita kiväärien lisäksi.
IAF ampui ohjuksen ryhmään palestiinalaisia surmaten viisi Hamasin jäsentä, kahdeksan muuta haavoittui.
Eilisen operaation aikana sai ainakin 8 palestiinalaista surmansa, joista viisi oli pyssymiehiä.
Palestiinalaiset Hamasin jäsenet ovat menettäneet 160 pyssymiestä kaatuneina. Hamas on kovan paineen alaisena useimpien tukijamaitten kieltäytyessä antamasta tukeaan sille. IDF:n operaatioista huolimatta palestiinalaiset ovat ampuneet ainakin 200 Kassam-rakettia Israeliin viime kuukauden aikana.
Tämän aamun aikana IAF teki ohjusiskun Gazan alueelle tuhoten talon, jossa oli Hamasin ja Islamic Jihadin toimistot sekä asunto. Asukkaat olivat ilmeisesti lähteneet talosta ennen iskua.
3. YLEISTÄ
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad esittää taas omaa ratkaisuaan Lähi Idän ongelmiin: Poistetaan Israel maailman kartalta, ja ongelmat katoavat samalla.
Hän kuitenkin jalomielisesti sallii sopimuksen tulitauosta Israelin kanssa lyhyen tähtäyksen ratkaisuna. Hän puhui näitä osallistuessaan muslimijohtajien hätäkokoukseen Malesiassa. Israelin ulkoministeriön edustajan Mark Regevin mukaan Ahmadinejad yrittää saada laajaa kannatusta Hizbullahille, joka on Iranin pitkä käsi lähellä Israelia ja USA:ta. Isku Hizbullahia vastaan on siten isku Iranin intressejä vastaan. Hän vaati muslimimaita katkaisemaan kaikki sekä julkiset että salaiset yhteydet, kaupalliset tai poliittiset, Israelin kanssa. Hän vaati myös USA:n ja Englannin saartamista, koska ne tukevat Israelia. Hän ei hyväksi kansainvälisiä joukkoja Libanoniin, vaan vaatii, että Libanonin kansan ja armeijan tulee suojella Libanonin rajoja. Hän kuitenkin vihjaa, että se olisi mahdollista YK:n mandaatilla.
Iran lupaa antaa julkilausuman ydinohjelmastaan 22. elokuuta, joka on muslimien kalenterissa 27. Rajab-kuuta. Sinä päivänä Muhammed tarun mukaan ratsasti Temppelivuorelta hevosellaan taivaaseen.
Lähi Idän tilanne alkaa muotoutua niitten raamien mukaan, mistä lukuisat ilmoitukset ovat kertoneet.
Irakissa on meneillään tuhansien shia-musliminuorten kokoontuminen Bagdadiin.
He pitävät harteillaan valkoista liinaa osoituksena siitä, että he ovat valmiit vaikka itsemurhatehtäviin Hizbullahin ja Libanonin puolesta.
Tarkkailijat pelkäävät sisällissodan puhkeamista Irakissa avoimiksi taisteluiksi. Monien mielestä sitä käydään kaiken aikaa jatkuvien pommitusten ja kymmenien asukkaitten menettäessä henkensä päivittäin. Shia-muslimien päämääränä on fundamentalistisen valtion perustaminen Irakiin. Seuraavana listassa lienee Syyria, sitten Libanon ja Palestiina. Israel ei mahdu heidän suunnitelmiinsa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021