MAANANTAI 07.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Sunnuntai 06.08.06 oli niitä päiviä, joita olisi parempi olla muistelematta.
Hizbullah ampui sunnuntaina Israeliin ainakin 160 rakettia, jotka surmasivat 15 israelilaista ja haavoittivat 225 ihmistä. Verisimmät ja pahimmat onnettomuudet tapahtuivat Kfar Giladissa ja Haifan kaupungissa.
Kfar Giladissa lähellä Kiryat Shmonaa reserviin kutsutut nuoret miehet odottivat siirtymistä asemapaikkoihinsa kylän sisäänkäynnin ulkopuolella hakien suojaa auringon helteeltä lehtevän puun alta ja viereisen hautausmaan muurin kupeesta. Kylän hälytyssireeni soi, mutta nuoret miehet eivät ehtineet suojautumaan minnekään Katjusha-raketin iskiessä panssaroituun miehistövaunuun, joka kuljetti ampumatarvikkeita. Niiden räjähdykset aiheuttivat suurinta tuhoa sotilaitten keskellä. Kymmenen miestä kuoli heti ja viisitoista haavoittui, kaksi heistä menehtyi haavoihinsa vähän myöhemmin.
Rakettitulitus Libanonista jatkui koko päivän.
Illalla vähän kahdeksan jälkeen Haifaan iski 13 Syyriassa valmistettua Fajr-5 rakettia, joiden läpimitta on 220 mm, ja joissa on runsaasti teräskuulia tuhovoiman lisäämiseksi. Yksi raketti osui kaupungin keskustassa taloon, joka romahti haudaten ihmisiä alleen. Kolme ihmistä kuoli ja 189 haavoittui (luku vaihtelee eri lähteissä). Kaikkiaan seitsemän rakennusta vaurioitui rakettien iskuista.
NASRALLAH näyttää kiihdyttäneen sotaansa voidakseen saada kaiken hyödyn raketeistaan ennen niiden käytön kieltämistä. Israel pystyy laitteillaan paikantamaan rakettien laukaisupaikat ja lähettämään IAF:n koneet tuhoamaan laukaisualustat ja jos on onnea, myös niitä käyttävät miehistöt. Mutta rakettitulen estämiseksi ei ole keinoja käytettävissä. Hienot Arrow- ja Patriot-patteristot on tarkoitettu Scud-tyyppisiä ja niitä suurempia ballistisia ohjuksia varten. Ainoa keino on tuhota raketit ja laukaisualustat.
Sunnuntain iltapäivän kuluessa Israelin pohjoisosan kaupunkeihin ammuttiin pitkästi yli sata ohjusta. Yksi ohjus osui Kiryat Shmonassa asuintaloon sytyttäen sen tuleen. Talossa ei silloin ollut asukkaita.
Libanonin sotarintamalla kuusi IDF:n sotilasta haavoittui. IDF ilmoitti surmanneensa 30 Hizbullahin terroristia ja ottaneensa joitain vankeja. Myös yksi kahden IDF:n sotilaan kaappaukseen osallistunut Hizbullahin terroristi joutui IDF:n vangiksi ja turvallisuusmiesten tiiviiseen kuulusteluun.
IDF:N JOHTO haluaisi kiihdyttää maaoperaatioita uskottuaan lopultakin, etteivät ilmaiskut pysty estämään rakettitulta ja tuhoamaan niiden laukaisualustoja, mutta kantona kaskessa on ”kenraali” Olmert, joka pelkää menettävänsä armeijan johdon Peretzille ja ”aidoille” kenraaleille. On ironista, että vaalien aikana oliivinlehvää heilutellut ja rauhanmiehenä esiintyvä Amir Peretz on nyt vaatimassa rajumpia otteita Hizbullahin terroristeja vastaan. Peretz haluaisi aivan oikein ulottaa sotatoimet mahdollisimman pian Litanijoelle saakka, mutta Olmert ei anna lupaa. Olmertilla ja IDF:n johdolla on maanantaina aamupäivällä neuvottelu, jossa on tarkoitus päättää seuraavasta askeleesta.
IAF on myös jatkanut ilmaiskujaan Libanonissa, myös Beirutin ympäristössä, epäiltyjä Hixbullahin tukiasemia ja rakettien laukaisupaikkoja vastaan.
ARABIMAITTEN ULKOMINISTERIT pitävät kokoustaan Beirutissa tänään aamupäivällä, jonka johdosta IAF on luvannut hillitä iskujaan Beirutiin. Ulkoministeri käsittelevät USA:n ja Ranskan laatimaan julkilausumaa, josta oli tarkoitus äänestää jo tänään, mutta se siirtynee ainakin tiistaiksi Libanonin ja Qatarin vastustuksen vuoksi. Qatar on jäsen YK:n turvallisuusneuvostossa. Myös Syyria ja Hizbullah vastustavat julkilausumaa.
SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA AMOS YADLIN kertoi hallitukselle eilen, että Hizbullah on kärsinyt tuntuvia tappioita. Sen 1000-1500 miestä käsittävästä joukosta 250-400 on surmattu. Pohjoisen rintaman upseerit pitävät näitä lukuja liian alhaisina, Hizbullah on heidän mukaansa kärsinyt suurempia menetyksiä.
Sodan luonteeseen on aina kuulunut väärennetty informaatio, sotapropaganda, eikä Libanonin sotakaan ole siltä välttynyt. Näyttää vain siltä, että kansainväliset uutistoimistot harjoittavat sitä joko omasta aloitteestaan tai sitten saavuttaakseen määrättyjä etuja kohdemaistaan, tai sitten ovat pakotetut siihen toimilupansa menettämisen uhalla. Tästä on Kfar Kanan kylän tapaus kuvaava esimerkki, jossa Hizbullah suurin piirtein saneli yksityiskohtaisesti, mitä saa kuvata ja mitä siitä kertoa. Myös valokuvia vääristellään kloonauksen avulla, kuten Reutersin tapa kuvata Beirutin pommituksia osoittaa.
IDF:N JOHDOSSA on suuria mielipide-eroavaisuuksia siitä, uskaltaako Nasrallah pommittaa Zelzal-raketeillaan Tel Avivia tai mahdollisesti jopa Beershebaa ja Dimonaa. Siihen Nasrallah tarvitsee Teheranin luvan, koska raketit ovat sieltä ja Israelin raju vastaisku voi kohdistua Damaskokseen tai Teheraniin. Israel omistaa myös raketteja, joilla se pystyy pommittamaan Irania, jos niin haluaa, ja Iranin ydinlaitokset ovat erittäin houkutteleva kohde.
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n sotilaat kävivät hakemassa PLC:n (lakiasäätävän neuvoston) puhemiehen Abdel Aziz Dweikin hänen kotoaan Ramallahissa sunnuntaina. Pidätys on osa Israelin operaatiota Hamasin vaikutusvallan tuhoamiseksi. IDF oli jo aiemmin pidättänyt joukon Hamasin parlamentaarikkoja ja hallituksen jäseniä. Tarkoituksena lienee painostaa Hamasia luovuttamaan kidnappaamansa korpraali Gilan Shlit, jota se on pitänyt yli kuukauden panttivankinaan jossain Gazan alueella.
Dweikin pidätys tapahtui parhaaseen näytöstyyliin. Sotilaat piirittivät Dweikin talon 15 jeepin ja panssaroidun ajoneuvon tukemina. Dweikin lisäksi sotilaat veivät mukanaan löytämiään dokumentteja ja salkkumikron.
Dweik pidätettiin päivä sen jälkeen, kun Hamas kielsi punaisen ristin edustajaa tapaamasta Shalitia ja Egyptin johtamien neuvottelujen juuttuessa. IDF aloitti Hamasin vastaisen operaationsa 28. päivä kesäkuuta edistääkseen sillä Shalitin vapauttamista ja Kassam-rakettien ampumisen lopettamista. Viimeisen viiden viikon aikana IDF on surmannut yli 160 palestiinalaista pyssymiestä, pääosa Hamasin jäseniä.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on pitänyt kovaa meteliä Hamasin jäsenten pidätyksistä. IDF on pidättänyt 27 PLC:n jäsentä ja 8 PA:n hallituksen ministeriä. Haniyeh vetoaa arabimaihin heidän vapauttamisekseen.
Fahatin ja Hamasin välit huononivat tuntemattomien pyssymiesten ammuttua PA:n sotilastiedustelun johtajan Muhammad Musatin Gazan alueen pohjoisosassa Jabaliyan pakolaisleirin lähellä. Musat oli viides Hamasin Gazan alueella surmaama Fatahiin kuuluva turvallisuusmies.
Dweik sai antaa puhelinhaastattelun PA:n uutistoimisto Ramattanille. Hän kielsi suostuvansa vankeinvaihtoon. Hamas vaatii Israelia vapauttamaan 1000 vankia, ensin naiset ja alle 18-vuotiaat.
3. KOTIRINTAMA
Israelin turvallisuusmiehet pidättivät sunnuntaina Nablusissa palestiinalaisen naisen, joka oli matkalla Israelin puolelle suorittaakseen itsemurhaiskun. Naisella oli yllään 4 kg:n pommivyö, jonka hän heitti ulos auton ikkunasta, jossa hän matkusti auton joutuessa IDF:n sotilaitten tarkastukseen.
Israelilainen ohjuslaiva Hanit palaa takaisin aktiivipalvelukseen kolme viikkoa sitten saamastaan ohjusiskusta selvinneenä. Laiva koki suhteellisen vähäisiä vaurioita, mutta neljä merisotilasta kuoli ohjusiskussa.
Laivaston korkea upseeri myöntää, ettei heillä ollut tietoa sitä, että Hizbullah oli saanut niin uudenaikaisia ohjuksia kuin se kiinalaisvalmisteinen tutkaohjattu Silkworm C-802, joka alukseen osui.
PFLP-GC:n Damaskoksessa asuva johto on myöntänyt, että yksi sen johtajista Amer Naser sai surmansa ja useita haavoittui IAF:n pommituksissa sen tukikohtaan Libanonin kaakkoisosassa. IAF on iskenyt useisiin PFLP:n tukikohtiin Bekaan laaksossa ja Beirutin eteläosassa.
SODAN ALKAMISETA LÄHTIEN 12. heinäkuuta 94 israelilaista on saanut surmansa, heistä 58 sotilaita ja 36 siviiliä, Libanonissa kuoli samana aikana 497 siviiliä. Hizbullahin tappiot ovat 400 terroristia.
Yli 2100 rakettia on ammuttu Israeliin, yhtenä päivänä yli 230 rakettia (02.08.06) ja etäisin putoamispaikka 90 km Libanonin rajasta.
IAF on lentänyt 8700 lentoa Libanonissa iskien 4600 kohteeseen, niistä 1180 Hizbullahin päämajaa ja rakennusta, 70 varastoa, 30 infrastruktuurikohdetta, 250 raketin laukaisualustaa, 320 epäiltyä ajoneuvoa kuljettaen raketteja tai miehistöjä, 180 siltaa ja 1200 rakettien laukaisupaikkaa tai niihin johtavaa tietä.
Libanonissa operoi n. 10 000 miestä, erikoismiehet ovat tehneet 20 erikoisoperaatiota.
Hizbullahilla uskotaan edelleen olevan 10 000 rakettia, joista 100 pitkänmatkan. (JPost 07.08. Yaakov Katz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019