TORSTAI 27.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Juutalaisessa perinteessä 17. Tammuz kuuta 9. Av-kuukauden välistä aikaa kutsutaan nimellä Bein Hameitzarim, ahdinkojen välillä (Between the Straits). Tänä aikana onnettomuudet voivat kohdata juutalaista todennäköisemmin kuin muuna aikana vuodessa. Tämä todennäköisyys kasvaa Av-kuukauden alkamisesta yhdeksänteen Av-kuuta. Av-kuukauden ensimmäinen päivä oli eilen.
Olkoon perinteen osuus mikä tahansa, Israel on kohdannut viimeisen parin viikon aikana useita onnettomuuksia, ja tästä eilinen päivä oli pahin tähän mennessä.
IDF ILMOITTI päästyään pureutumaan Bint Jbailin 20 000 asukkaan kaupunkiin, jota pidetään terrorismin pääkaupunkina ja Hizbullahin symbolina, sillä siellä Hassan Nasrallah julisti voittoa Ehud Barakin käskettyä IDF:n joukot yön pimeydessä Libanonista vuonna 2000, että kaupunki on IDF:n valvonnassa. IDF oli kuitenkin jättänyt käytävän kaupungin pohjoispuolelle, jotta asukkaat ja muut halukkaat voisivat paeta kaupungista. Hizbullahin pyssymiehet katsoivat tämän tarkoittavan, ettei IDF aio edetä kauemmas.
Jo poistumassa olleet pyssymiehet kääntyivät takaisin ja järjestivät kuolemanloukun IDF:n sotilaille kaupungin keskustaan yhdessä sinne jääneitten Hizbullahin jäsenten kanssa.
IDF:N HARAVOINTIRYHMÄN mennessä viiden maissa keskiviikko-aamuna suorittamaan tarkistuksia kaupungin kapeaa katua pitkin taloihin piiloutuneet Hizbullahin pyssymiehet aloittivat murhaavan tulen suojattomiin sotilaisiin. Pyssymiehillä oli luotiliivit, panssari- ja RPG-kranaatteja sekä konekiväärejä yötähtäimillä varustettujen automaattikiväärien tukena. He olivat piiloutuneet asuintaloihin että moskeijaan.
Kiivas tulitus jatkui koko päivän, minkä aikana haavoittuneita eikä kuolleita voitu koota taistelupaikalta.
Kaikkiaan kahdeksan sotilasta kuoli, kolme heistä upseereita, ja 22 sotilasta haavoittui. Haavoittuneitten kokoaminen kesti kuusi tuntia taistelujen aikana, ja heitä jouduttiin kantamaan paareilla kolme kilometriä, koska helikopterit eivät voineet lähikylistä tulleen tulituksen vuoksi laskeutua lähemmäs kaupunkia.
VÄHÄN MYÖHEMMIN laskuvarjojääkärien ryhmä joutui Hizbullahin pyssymiesten väijytykseen. Sotilaita ammuttiin automaattiaseilla ja Sagger-panssariohjuksilla. Kolme sotilasta haavoittui ja heitä johtanut upseeri kuoli tulituksessa.
ISRAELIN HALLITUS JA SOTILASJOHTO olivat eilen sekasortoisessa tilassa uutisten alkaessa levittää tietoa taistelutilanteesta ja uhrimäärän kasvamisesta. Myös poliitikot ovat arvostelleet kärkevästi hallituksen politiikkaa ja sotilasjohdon omaksumaa taktiikkaa. IDF:n johto on joutunut kerran toisensa jälkeen tunnustamaan, ettei se tiennyt, tai jos tieto oli olemassa, sitä ei oltu annettu joukoille, jotka sitä tarvitsivat.
Tarkasteltakoon taistelun tulosta miltä kannalta tahansa, se oli kipeä tappio IDF:lle ja sen voittamattomalle maineelle. Se oli voitto Hizbullahille, joka lakonisesti ilmoitti al-Manar TV:n lähetyksessä, että Hizbullah oli järjestänyt väijytyksen Bint Jbailissa IDF:n sotilaille aiheuttaen sille suuria miestappioita, eikä IDF voinut pelastaa haavoittuneitaan kiivaan tulituksen vuoksi.
Hizbullahin menetykset ovat 30-50 kaatuneen välillä, kukaan ei tiedä tarkkaa lukua.
2. BINT JBAILIN TAISTELUN JÄLKIPUINTIA.
Libanonilainen druusijohtaja Walid Jumblat esittää omana arvionaan, että Libanonin taistelut ovat alkaneet Iranin aloitteesta, jossa se käytti Hizbullahia välimiehenään. Sillä on useitakin aiheita siihen. Kansainvälisen huomion suuntaamiseksi muualle sen ydinsuunnitelmista oli yksi tärkeimpiä, mutta toisena on Syyrian vaikutuksen ja mahdollisen valvonnan lisääminen Libanonissa. Jotkut EU:n virkailijat ovat jo esittäneet, että Syyrialle on annettava johtava asema neuvotteluissa Libanonin tilanteen selvittämiseksi.
Jumblat katsoo, että Iran halusi kokeilla omien aseittensa tehoa suhteessa Israelin käyttämiin tulevaa taistelutilannetta varten maitten välillä, jota Iran näyttää pitävän väistämättömänä.
MUUTKIN MUSLIMIMAAT tarkkailevat tilannetta huolellisesti, ja Israelin kotirintaman mahdollista rakoilua aavistellaan Hizbullahin jatkuvan rakettitulen alla. Israelissa ei ole rekisteröity maan pohjoisosasta paenneitten määrää, mutta arvioiden mukaan puolet alueen yli miljoonasta asukkaasta on poistunut kodeistaan epämääräiseksi ajaksi. Myös raketti-iskuissa haavoittuneitten määrä kasvaa huolestuttavasti.
Israel olisi tarvinnut voittoa Libanonin taisteluissa, myös liittolaisensa USA:n vakuuttamiseksi.
Useissa muslimimaissa on järjestetty Hizbullahia tukevia sekä USA:ta ja Israelia tuomitsevia mielenosoituksia. Yksi Libanonin sodan vastainen mielenosoitus oli vasemmiston ja arabien järjestämä Haifassa rakettien tuhotessa kaupunkia. Kaupungin poliisi hajotti tämän mielenosoituksen.
HIZBULLAH ampui keskiviikon aikana 119 rakettia Israeliin. Ne haavoittivat 55 asukasta, viisi heistä suhteellisesti, 25 lievemmin ja yksi vakavasti; 24 ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Iskut kohdistuivat lähes kaikkiin Galilean asutuskeskuksiin: Kraot, Karmiel, Akre, Tiberias, Safed, Rosh Pina ja Kiryat Shmona.
Poliisin mukaan Hizbullah on ampunut 15 päivän aikana 1600 rakettia Israelin pohjoisosaan. 19 siviiliä on kuollut ja 1262 haavoittunut, suurin osa shokissa. Keskiviikkona oli 46 ihmistä edelleen sairaalahoidossa.
Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah uhkasi, että taisteluissa Israelin kanssa on siirrytty seuraavaan vaiheeseen, ja että rakettituli ohjataan nyt Tel Avivin ja Netaniyan välille.
Torstaiaamuna kymmeneen mennessä Israeliin ammuttiin jo kolmisenkymmentä rakettia. Kohteina olivat Karmiel, Safed, Tzfat ja Maalot ja muut Galilean kaupungit. Metsäpalo syttyi Tzfatin alueella.
ROOMAN KOKOUS ei löytänyt ratkaisua Libanonin kriisiin eikä se voinut päättää rauhanturvaajien lähettämisestä alueelle. Australian edustaja ilmoitti, että se olisi selvä itsemurhaoperaatio.
Kanadalainen YK virkailija ilmoitti, että Hizbullah on ennenkin käyttänyt YK:n tukikohtia ja tarkkailupisteitä Libanonissa hyväkseen ja totesi, että se oli tarkoituksellisesti vetänyt Israelin ohjustulen YK:n tukikohtaan, joka sijaitsee aivan heidän oman tukikohtansa vieressä.
Pari Euroopan maata on vaatinut välitöntä tulitaukoa, mistä Rooman klubi ei pystynyt päättämään.
OLMERT KAAVAILEE kahden kilometrin puskurivyöhykkeen muodostamista Libanonin puolelle rajaa.
Rakettitulesta huolimatta jotkut tehtaat jatkavat toimintaansa Israelin pohjoisosassa. Korjaamattomat ylikypsät hedelmät mätänevät puihin tai putoilevat maahan, koska kerääjiä ei ole.
60 iranilaista vapaaehtoista odottaa kuljetusta Libanoniin taistelemaan Hizbullahin riveissä.
3. GAZAN RINTAMA
IDF:n Givati-prikaatin sotilaat helikopterien ja panssarien tukemina aloittivat aikaisin keskiviikkona operaation Hamasin tukialueelle Gazan pohjoisosassa parin kilometrin päässä turva-aidasta. Syntyneessä kiivaassa tulituksessa Hamasin, Jihadin ja PRC:n (Kansan vastarintakomitean) joukkojen kanssa 23 palestiinalaista sai surmansa, heistä ainakin 14 aseellisia; siviiliuhrien joukossa oli tulituksen väliin jäänyt 3-vuotias tyttö ja kehitysvammainen mies. Toisessa tilanteessa 5-vuotias tyttö ja 8-kuukauden ikäinen sisarensa saivat surmansa IDF:n ampumasta tykinammuksesta, joka osui heidän kotiinsa.
Siviilitaloihin piiloutuneet terroristit ampuivat sotilaita panssariohjuksilla ja muilla aseilla. Sotilaita suojasi jatkuva ilmatuki ja tykkituli.
Kuukauden pituisen offensiivin aikana yli 100 palestiinalaista pyssymiestä on saanut surmansa. He ovat ampuneet yli 200 Kassam-rakettia Israeliin, viimeiset tänään torstaiaamuna.
4. ISRAELIN RUKOUS VAARATILANTEESSA
Juutalaiset lukevat tänä ahdinkotilojen välisenä aikana psalmeja, joista Ps.83 alkusäkeet kuuluvat.
Jumala, älä ole ääneti, älä ole vaiti, älä ole Jumala niin hiljaa,
sillä katso, Sinun vihaajasi pauhaavat ja Sinun vihaajasi nostavat päätänsä.
Heillä on kavalat hankkeet Sinun kansaasi vastaan,
ja he pitävät neuvoa Sinun suojattiasi vastaan. He sanovat:
Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa,
niin ettei Israelin nimeä enää muisteta,
sillä he neuvottelevat keskenään yksimielisesti,
he tekevät liiton Sinua vastaan:
Edomin teltat ja ismaelilaiset, Moab ja hagrilaiset,
Gebal, Ammon ja Amalek, Filistea ynnä Tyyron asukkaat.
Myös Assur on liittynyt heihin, nämä ovat käsivarsina Lootin lapsilla, Sela.
(Ps.83:2-9)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019