SUNNUNTAI 23.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelilaisten erikoisjoukkojen käymä sota Libanonin eteläosassa, pääosin Maroun al-Ras kylässä, on erikoislaatuinen, jollaiseen IDF:n sotilaat eivät ole tottuneet. Palestiinalaisia, heikosti koulutettuja pyssymiehiä vastaan opittu taistelutaktiikka ei sovi taisteluissa hyvin koulutettuja ja kiihkeän uskonnollisesti motivoituneita kommandojoukkoja vastaan, joiden kiihokkeena on leppymätön viha juutalaisia kohtaan ja joiden joukoissa on iranilaisia vallankumouskaartilaisia heidän komentajiensa farsin-kielisistä komennoistaan päätellen. Tämän israelilaiset sotilaat ovat joutuneet katkerasti kokemaan omien menetysten kasvaessa. Kaikkiaan kuusi Egoz-eliittiyksikön sotilasta on kuollut ja useita haavoittunut eiliseen mennessä. He kertovat surmanneensa 100 Hizbullan terroristia, ainakin 13 kaatuneen ruumiit on haudattu erikoishautaan Israelin puolelle vaihtoa varten, mutta luku on epätarkka. Maroun al-Ras kylä on IDF:n valvonnassa.
IDF rakentaa tilapäistä vankileiriä vangituille Hizbullahin joukoille Israelin puolelle.
IDF ei ole voinut käyttää tykistön ja ohjusten suojaa, mihin he ovat tottuneet taisteluissa palestiinalaisia vastaan, tämä siksi, että kontakti vastustajaan on liian läheinen. Hizbullahin joukot ovat rakentaneet puolustusverkkonsa tarkan ennakkosuunnitelman mukaan, jossa yhden osan joutuessa taisteluun se saa tulitukea, rakettikranaatteja ja panssariohjuksia, naapurilohkolta tai -kylästä.
TAISTELU VIIMEISEEN LIBANONILAISEEN
IDF on levittänyt lentolehtisiä Libanonin eteläosan 15 kylään vaatien niiden asukkaita siirtymään ajoissa pois Litanijoen seutuville odotettavissa olevan IDF:n operaation jaloista. Hizbullah on tiettävästi estänyt kyläläisiä poistumasta kylistään vaatien heitä pysymään kodeissaan. IDF:n tietojen ja vallatun Maroun al-Ras kylän kokemusten mukaan Hizbullah on varastoinut rakettejaan siviilien koteihin ja kellareihin, ja ampuu niitä kylistä talojen keskeltä tai asukkaitten hedelmä- ja oliivilehdoista, joista niitä on vaikea erottaa korkealla lentävistä lentokoneista, eikä helikoptereita uskalleta lennättää puun latvojen tasolla ohjusten pelosta. Tämä kaikki lisää siviiliuhrien uhkaa, mutta Hizbullahin mullahien selityksen mukaan myös pakotettuina kuolleet muslimit ovat shahideja, marttyyreita, jotka pääsevät suoraan taivaaseen.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah on sheikki, mikä tarkoittaa sitä, että hänellä on hengellisen johtajan arvovalta, ja oikeus antaa hengellisiä päätöksiä, kuten esim. fatwa, kuolemantuomio, joka sitoo jokaista muslimia siten, että hänen velvollisuutensa on toteuttaa fatwan tuomio, jos suinkin mahdollista. Tällä arvovallalla Nasrallah julisti Nasaretissa raketti-iskussa kuolleet kaksi arabilasta shahideiksi, mutta kuitenkin pyysi anteeksi erehdystä, raketit kun oli tarkoitettu vain juutalaisille, ei arabeille. Ei ole tiedossa, olivatko lapset muslimeja vai kristittyjä. Lähettikö Nasrallah kristittyjä muslimien taivaaseen? Rasismia?
Nasrallah käyttää mustaa turbaania, millä hän haluaa osoittaa olevansa Muhammedin jälkeläinen.
NASRALLAHIN LUPAAMIA YLLÄTYKSIÄ
Nasrallah on siitä erikoinen arabi, että hänen sanoillaan on katetta. Jos hän vihjaa jotain, se näyttää toteutuvan pian sen jälkeen. Hän ei kuitenkaan yksilöi, mitä hänen lupaamansa yllätykset olisivat.
Yksi tällainen yllätys voi olla Englannin tiedustelulähteistä peräisin oleva paljastus, että Hizbullahilla on Iranista saatuja käytettyjä ydin-polttopainesauvoja. Näitä he uutisen mukaan ovat asentaneet taistelukärkiin tai pommeihin, ja ympäröineet sauvat räjähteillä. Näitä kärkiä ja pommeja voidaan kuljettaa kohteisiinsa joko raketeilla tai miehittämättömillä pienkoneilla (drone), joita Hizbullah on saanut Iranilta ja joita se on kokeillut maastotiedusteluun Israelin pohjoisosassa. Ainakin kaksi lentoa on rekisteröity Israelissa, mutta vasta koneitten jo päästyä takaisin valvonta-asemalleen. IDF:n sotilaat joutunevat turvautumaan suoja-asuihin.
Aamun www.worldnetdaily.com uutisen mukaan bulgarialaiset viranomaiset ovat pysäyttäneet Englannista Iraniin matkalla olleen lähetyksen, jossa oli useita käytettyä ydinjätettä sisältäviä lyijysäiliöitä. Tällaista jätettä voidaan käyttää ”likaisen ydinpommin” rakentamiseksi.
LAUANTAIN, JUUTALAISTEN SAPATIN, aikana Hizbullahin terroristit ampuivat yli 160 rakettia israelilaisiin kaupunkeihin. Kymmeniä ihmisiä haavoittui iskuissa Nahariyaan, Karmieliin, Safediin sekä Kiryat Shmonaan, jonne ammuttiin 28 rakettia.
IAF ISKI lauantain aikana sataan kohteeseen Libanonissa, lisäksi IDF:n merivoimat ampuivat ohjuksiaan rakettien laukaisupaikkoihin. IAF:n kohteina olivat tiet ja sillat, joitten kautta Hizbullah voisi saada lisäaseita Syyriasta, sekä TV- ja radioasemien lähetysantennit, joita Hizbullah on käyttänyt Israelin vastaisen propagandan levittämiseen Libanonissa. Hizbullahin käyttämä liikkuva kännykkä-linkkiasema tuhottiin Bekaan laakson tuntumassa.
PUOLUSTUSMINISTERI AMIR PERETZ on antanut IDF:lle valtuudet aloittaa rajoitetun hyökkäyksen Libanonin eteläosan puhdistamiseksi Hizbullahin terroristeista ja heidän raketeistaan. IDF:n kiirettä voi lisätä kansainvälisten toimien aktivoituminen tulitauon saamiseksi, mitä enteilee USA:n ulkoministeri Ricen saapuminen Israeliin ensi yön aikana ja keskiviikoksi suunniteltu Rooman kokous, jossa Libanon Core Group, Libanonin taloudelliseksi rakentamiseksi 2005 perustettu ryhmä, keskustelee Libanonin taistelujen lopettamisesta. Ryhmään kuuluvat Egypti, Saudi Arabia, Jordania, Ranska, Venäjä, Englanti, USA ja Italia, lisäksi EU ja YK, kutsuttuina Saksa ja Espanja. Israel harkitsee vielä osanottoaan.
Ulkoministeri Rice on sanonut selvin sanoin, ettei ole mitään mieltä julistaa tulitaukoa tilanteessa, joka antaisi Hizbullahille oikeuden pysyä asemissaan kaikkine raketteineen ja ryhmitellä uudelleen IAF:n pahasti runtelemat rakenteensa. Rice itse asiassa suorittelee taistelujen jatkamista. USA on lisäksi luvannut lähettää kiireesti Israelille sen haluamia tutka- ja itseohjautuvia ns. ”smart”-pommeja, mukana lienee kahden ja puolen tonnin bunker-buster pommeja maanalaisia kohteita varten.
IDF on kutsunut tuhansia reserviläisiä asepalvelukseen ainakin kahden divisioonan verran.
2. HAAMUKYLIÄ
Maailman media on keskittynyt levittämään kuvia ja kuvauksia libanonilaisten ahdistuksesta ja kärsimyksistä - YK:n pääsihteeri puhuu jo ehkä propagandatarkoituksessa humanitaarisesta kriisistä - , mutta maailman mediaa ei näytä liiemmin kiinnostavan juutalaisten kärsimykset. Arviolta 1600 Katjusha ja Fajar-3 ja Fajar-5 ja mitä lienevätkin tuhoisin räjähdekärjin varustettuina on ammuttu Israeliin 11 päivän aikana, ja Hizbullahin varastot näyttävät olevan ehtymättömät.
Kiryat Shmonassa, Nahariyssa ja Safedissa vierailleet toimittajat kertovat kokemuksistaan israelilaisissa lehdissä. Kaupungit näyttävät lähes tyhjiltä, joku pelokkaan näköinen asukas kiirehtii kadun pohjoisreunaa hakien suojaa taloista, autoliikenne on lähes tyystin pysähtynyt, mutta liikennevalot ohjaavat olematonta liikennettä vaihtuen säännöllisesti punaisesta vihreään ja takaisin. Vain kodittomat kissat ja häntä jalkojen välissä pelosta värisevät koirat vilahtavat nopeasti etsien suojaa ja niukkaa välipalaa roskapöntöistä, jotka on jo kaluttu puhtaiksi. Epätodellisen hiljaisuuden rikkoo vain lähestyvästä raketista varoittava kimeä hälytyssireeni, jota seuraa korvia särkevä pamahdus raketin iskiessä katuun, puistoon tai talon katolle. Ambulanssit ja paloautot kiirehtivät muutamassa minuutissa räjähdyspaikalle etsimään mahdollisia haavoittuneita ja sammuttamaan palonalut. Kiryat Shmonaan ammuttiin eilen 28 rakettia, Haifaan kuusi.
HUMANITAARISTA APUA.
Taistelujen luonteen epätodellisuutta lisää se, että Israel on avannut turvallisia käytäviä rajan yli Libanonin puolelle, joita pitkin kansainvälinen apu voi mennä esteettä kohteisiinsa. Samoja reittejä käyttävät libanonilaiset, jotka pakenevat sotaa. Syyriassa arvellaan olevan jo 200 000 pakolaista, joita on sijoitettu kouluihin ja julkisiin laitoksiin. Israelilaisten pakolaisten määrästä ei ole lukuja käytettävissä.
Jotkut Israelin arabit ovat matkustanet Jerikoon, jota he pitävät rauhallisena, ja jossa hotellien hinnat ovat edulliset verrattuina Jerusalemin ja Tel Avivin hintoihin.
LIBANONILAINEN 47-VUOTIAS taisteluissa luodinhaavan saanut nainen tuotiin kiireellisenä tapauksena Safediin. Nainen oli saanut luodin selkäänsä. Hänet ja hänen poikansa toi Israelin rajalle libanonilainen lääkäri, joka luovutti hänet israelilaiseen ambulanssiin kivääritulen alla IDF:n suojeluksessa. Hänet kuljetettiin Safedin Ziv-sairaalaan, joka sekin on saanut raketteja. Tutkimuksissa naisen todettiin saaneen vammoja oikeaan keuhkoonsa ja murtumia kylkiluihin. Nainen on leikkauksen jälkeen kriittisessä tilassa hengityskoneessa. Hän on ensimmäinen libanonilainen, jota taistelun vuoksi hoidetaan Israelin sairaalassa.
3. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaiset Gazassa ilmoittivat eilen aloittaneensa yksipuolisen tulitauon lauantaista puoliyöstä lähtien.
Jotkut ryhmät ilmoittivat välittömästi, ettei tulitauko koske heitä. Kuin osoituksena siitä Kassameja on ammuttu Gazasta sekä eilen että tämän aamun kuluessa. Tulitauko koskee ennen kaikkea rakettitulen lopettamista. Sekä Mahmoud Abbas että PA:n pääministeri Ismail Haniyeh ovat tulitaukosopimuksen takana.
Haniyeh on kuitenkin arvostellut kärkevästi USA:n ulkoministeri Ricen kaavailemaa uutta Lähi Itää. Hänen mielestään USA:n suunnitelma tarkoittaa Hamasin ja Hizbullahin tuhoamista sekä Israelin nostamista alueen johtavaksi valtioksi. Fatahin ja Hamasin välinen jännitys nousi asteen PA:n sisäministeri Said Siamin erotettua Fatahin valvoman estävän turvallisuusjoukon päällikön kenraali Suleiman Abu Mutlakin. Abbas pitää erottamista laittomana, koska joukot ovat hänen alaisiaan eikä PA:n hallituksen valvonnassa.
Sekä Abbas että Egypti ovat painostaneet Hamasia korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
IDF:n joukot ovat vetäytyneet Gazan alueen viimeisestä operaatiostaan. Hamasin terroristi ja kolme hänen sukulaistaan saivat surmansa hänen kodissaan sattuneessa käsittelemänsä pommin räjähdyksessä.
4. KOLMAS RINTAMA
Tel Avivin alueella oli eilen hälytystila Shin Betin ilmoitettua poliisille, että itsemurhaterroristi on matkalla kaupunkiin. Poliisi pidätti lähellä Dan hotellia palestiinalaisen miehen ja naisen, jolla oli Israelin vihreä ID-kortti väittäen olevansa israelilainen. Lauantai-iltana poliisi pidätti toisen epäillyn palestiinalaismiehen.
YKSI VOITTO Libanonin taisteluista voidaan kirjata: Jerusalemin homoparaati on peruttu tältä vuodelta.
Nahariyassa ja Karmielissa on rekisteröity Katjusha-iskuja, uhreista ei ole tietoja.
Israelilaisissa sairaaloissa on hoidettu 1293 maan pohjoisosassa raketti-iskuissa haavoittunutta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019