PERJANTAI 21.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin laskuvarjojääkärien ja Egoz-prikaatin sotilaat kävivät koko eilisen päivän kiivaita taisteluja Hizbullahin terroristien kanssa Libanonin puolella turva-aitaa Maroun al-Ras kylän lähettyvillä. Kylä kuuluu Hizbullahin valvomaan alueeseen. IDF on antanut taisteluista niukasti tietoja, mutta tämän aamun uutisten mukaan neljä sotilasta sai surmansa ja kahdeksan haavoittui. Hizbullahin terroristeja kuoli JPostin uutisen mukaan 30-40. JPost artikkelin kirjoittaja Yaakov Katz käyttää Hizbullahin terroristeista nimitystä pyssymies (gunman), Hsanomat nimitystä taistelija. Koska Hizbullah on kansainvälisesti nimitetty terrorijärjestöksi, sen jäsenet ovat terroristeja, myös gerilla-sanaa on tarjottu. EU:n ulkoasiain päällikkö Javier Solana sanoi käväistessään Israelissa, ettei hän ole saanut tarpeeksi asiatietoja kutsuakseen Hizbullahia terrorijärjestöksi.
IDF ennakoi, että taistelujen rajuus Libanonin eteläosassa voi pakottaa lähettämään suuremman joukko-osaston alueelle puhdistamaan sen Hizbullahin terroristeista ja tuhoamaan sinne louhitut tunnelit, joihin Hizbullah on koonnut aseita, ammuksia ja raketteja, ja joissa sen terroristit piileskelevät. Maallikkona sivusta seuraten tuntuisi järkevältä, että IAF pommittaisi vaarallisen raja-alueen tuusan nuuskaksi ennen kuin jalkamiehiä ja panssareita päästetään sinne. Hizbullah on hyvin aseistautunut sekä panssariohjuksin että olalta laukaistavin ilmatorjuntaohjuksin kuten myös RPG-kranaatein.
Eilen illalla kaksi Apache-helikopteria ajoivat yhteen Kiryat Smonan lähettyvillä. Yksi upseeri kuoli ja kolme miehistön jäsentä haavoittui.
TORSTAIN AIKANA IAF teki iskuja sataan kohteeseen Libanonissa, mukana viisi raketinlaukaisualustaa. Siitä huolimatta 50 rakettia iski eilisen aikana Israelin alueelle.
IAF pudotti 23 tonnia pommeja Beirutin kaakkoispuolella olevaan bunkkeriin, jossa Nasrallahin oletettiin piileskelevän. Hän kuitenkin esiintyi al-Manarin TV-ohjelmassa yhtä voitontahtoisena kuin ennenkin pommi-iskujen jälkeen. Myös al-Manar TV-yhtiö lähettää ohjelmaa, vaikka sen toimitiloja on pommitettu kahdesti.
Liikenneministeri Mofazin mukaan operaatio suunnanmuutos (Change of Direction) on tuhonnut 50 % Hizbullahin kapasiteetista, minkä Nasrallah kiisti. Al-Manar lähetti kuvia IDF:n sotilaan jälkeensä jättämistä varusteista, jopa käsivarteen sidottavasta raamatunlausekotelosta.
IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz varoittelee, että sodasta voi tulla pitkäikäinen, kuukausia kestävä.
IAF on tehnyt kaikkiaan 3000 lentoa Libanoniin, ja se on iskenyt Hizbullahin päämajaan, terroristeja kuljettaviin autoihin, raketin laukaisualustoihin ja asevarikoihin.
Hizbullah on ampunut yli 1600 rakettia Israeliin, niistä 34 –50 eilen. Keskiviikkona iltapäivän aikana se ampui yli 200 rakettia lyhyessä ajassa, kohteina Haifa, Carmiel, Tiberias ja Safed. Vauriot olivat vähäisiä.
2. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO
Libanonin tilannetta käsiteltiin eilen YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa sen pääsihteeri Kofi Annan antoi tilanneselostuksen, kuten hän asiat näkee.
Annan kutsui puheessaan Hizbullahia valitettavaksi (deplorable, surkea, kurja, valitettava), mutta samalla tuomitsi Israelin vastatoimet Hizbullahin varoittamattomaan terrori-iskuun Libanonin alueelta Israelin puolelle
”suhteettomiksi” (disproportienate responce). Hän tunnusti, että tämä isku 12. heinäkuuta toimi laukaisimena Israelin vastatoimiin. Annan myös tunnusti, etteivät Hizbullahin väitteet Libanonin ja palestiinalaisten intressien puolustamisesta pidä paikkaansa, vaan päinvastoin asettavat koko alueen sen vangiksi ja siirtävät rauhanmahdollisuudet taaksepäin. Hän pyrki tunnustamaan Israelin oikeuden puolustaa itseään, mutta syytti Israelia koko Libanonin alueen hajottamisesta. Hän väitti näiden toimien heikentävän Libanonin hallitusta.
Puhetta seuraava Israelin YK:n lähettiläs Dan Gillerman totesi, että Annan vältti huolellisesti lausumasta yhtä sanaa, jota hän odotti kaiken aikaa: Terrorismi, joka täytyy poistaa alueelta, ennen kuin voidaan edes aloittaa puhuminen vihollisuuksien lopettamisesta.
USA:n YK:n lähettiläs John Bolton sanoi olevansa samaa mieltä. Hän ihmetteli, miten voidaan solmia tulitauko terrorijärjestön kanssa. Hän kuitenkin katsoo, että on aika turvallisuusneuvoston puuttua asiaan.
RANSKAN YK:n henkilöstö on samaan aikaan levittänyt epävirallista suunnitelmaa, jossa esitetään humanitaarisen välirauhan solmimista tulitauon asemesta. Siinä esitetään turvallisuuskäytävän muodostamista Etelä-Libanoniin, ja siellä partioisivat kansainväliset joukot, joissa Ranskan sotilaat olisivat vahvasti mukana ja jota valvoisi YK:n turvallisuusneuvosto.
ANNAN LUETTELI useita toimia, jotka tulisi toteuttaa Libanonissa. Niistä ensimmäinen on siepattujen IDF:n sotilaitten palauttaminen, sitten tulitauko, laajennettu turvajoukko, turvallisuusneuvoston päätöslauselmien 1559 ja 1680 toteuttaminen ja mekanismin muodostaminen sen toteutumisen seuraamiseksi, lahjoittajamaiden etsiminen Libanonin jälleenrakentamiseksi ja kehittämiseksi, sekä Libanonin rajojen lopullinen määritteleminen ja vahvistaminen, mukana kiistanalainen Shaba Farms.
Pääministeri Olmert ei suoralta kädeltä hylännyt Ranskan esityksiä, mutta ei niitä vahvistanutkaan.
LIBANONIN PÄÄMINISTERI Fuad Saniora (Siniora) yhdessä druusijohtaja Walid Jumblattin kanssa ilmoitti eilen harvinaisessa lausunnossaan olevansa täysin yhtä mieltä, että Hizbullah tulee riisua aseista. Saniora sanoi, että Hizbullah on muodostunut valtioksi valtion sisällä, ja että se toteuttaa Syyrian ja Iranin tahtoa. Hän vaati koko maailman apua Hizbullahin riisumiseksi aseista, mutta ensi tulee saada tulitauko.
Jumblatt kertoi, että IDF:n sotilaitten kaappaus toteutettiin pian sen jälkeen, kun Iran oli hylännyt EU:n esityksen Iranin ydinohjelmasta. Iranin hallituksen korkea virkailija vieraili Damaskoksessa vain muutamia päiviä ennen sotilaitten kaappausta. Vierailu tapahtui ennen G-8 kokousta Pietarissa, missä oli tarkoitus keskustella Iranin ydinasesuunnitelmista. Tämä muutti kokouksen esityslistan nostaen Libanonin sen kärkeen. Jumblatt kiisti Nasrallahin väitteet, että hän taistelee islamin ja arabikansojen puolesta muistuttaen, että Libanon on itsenäinen demokraattinen valtio, eikä mikään aseistettu yksityisjärjestö voi päättää sodasta ja rauhasta sen puolesta. Hän vaati Libanonin armeijaa ottamaan Etelä-Libanonin valvontaansa sekä kansallista armeijaa muistuttavan yksityisarmeijan hajottamista. Hän sanoi Libanonin olevan vielä liian heikko puolustamaan itseään. Sisällissodan uhka häälyy vielä ihmisten mielissä, hän totesi.
Tarkkailijat ovat varoitelleet, että Syyria voi haluta miehittää uudelleen Libanonin, tai jos se ei onnistu, muodostaa Libanonin alueesta Irakin kaltainen eri ryhmittymien välinen taistelukenttä soluttamalla al-Qaidan taistelijoita Libanoniin. Saniora vaati Israelia lopettamaan ilmapommituksensa välittömästi, koska siviilien pommitukset kääntävät kansan suosiollisiksi Hizbullahille sielläkin, missä sitä ei aiemmin esiintynyt.
Israel on tähdentänyt, että sen kohde on Hizbullah, ei Libanonin kansa.
3. GAZAN RINTAMA
IAF pudotti torstaina lentolehtisiä Gazan alueelle, joissa varoitettiin, että kuka tahansa yksityinen, joka piilottelee aseita ja räjähteitä talossaan, joutuu kärsimään vakavat seuraukset.
Levottomuudet jatkuivat eilen Gazan keskiosan Mughazi pakolaisleirissä, missä IDF surmasi kolme palestiinalaista, kaksi heistä aseistettuja, joista toinen oli aikeissa ampua sotilaita panssariohjuksella. Ilmahyökkäyksessä keskiviikkona haavoittunut palestiinalainen 10-vuotias tyttö kuoli haavoihinsa eilen.
Kolme viikkoa sitten palestiinalainen kommandojoukko surmasi kaksi IDF:n sotilasta ja kaappasi korpraali Gulad Shlitin. Yli 100 palestiinalaista, suurin osa heistä aseellisia, on kuollut sen jälkeisissä IDF:n sotilaitten operaatioissa. Siitä huolimatta palestiinalaiset terroristit ovat ampuneet 182 Kassam-rakettia Israeliin, niistä viisi torstain aikana. Aiemmin viikolla palestiinalaiset ampuivat uudenmallisen Grad-raketin, joka putosi ilman vahinkoja Negeviin. Siinä on suurempi räjähdekärki kuin Kassam-raketeissa, joita terroristit ovat ampuneet yli 1000 viimeisen vuoden aikana.
IDF on ampunut 1000 tykistön ammusta ja tehnyt 168 pommituslentoa Gazan alueelle Gazan operaatioiden alettua kesäkuun 28. päivänä.
NABLUSISSA on jatkunut IDF:n sotilaitten ja aseistettujen palestiinalaisten taistelut. IDF saartoi PA:n turvallisuusjoukkojen asemat, jonne aseistetut palestiinalaiset ovat linnoittautuneet.
Yli tuhat palestiinalaista osoitti mieltään Nablusissa eilen Hizbullahin tukemiseksi vaatien Nasrallahia hyökkäämään heidän tuekseen. He kutsuivat Nasrallahia rakkaakseen ja pyysivät iskuja Tel Aviviin.
GAZAN KAUPUNGISSA Sanaiyan kaupunginosassa kuoli palestiinalaislähteen mukaan äiti, hänen kolme lastaan ja sukulainen taloon osuneesta tykin ammuksesta tänä aamuna. IDF tutkii asiaa. Sen arvion mukaan räjähdyksen talossa aiheutti palestiinalaisten sotilaita kohti ampuma harhautunut panssarikranaatti.
Palestiinalaiset valittavat, että sotilaat hajottivat taloja tuhosivat alueen infrastruktuuria ja surmasivat 15 ihmistä kolme päivää kestäneen operaationsa aikana.
NBC:n uutisen mukaan Iranin sukelluslaiva on nähty Libanonin rannikon edustalla. Havainnon teki alueella oleva USA:n risteilijä. Iran on kehittänyt voimakkaasti sukellusveneitään ja niihin sopivaa aseistusta. Iranin uusien sukellusveneiden väitetään pystyvän ampumaan samanaikaisesti torpedoja ja ohjuksia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019